Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 špagetka
Živjo,

s tekom sem se začela ukvarjati pred letom dni - iz čiste nule sem prišla do stopnje, ko z lahkoto vsak drugi dan tečem uro in pol. Ker bi mi bilo lažje teči vsak dan 45 minut, me zanimajo vaše izkušnji in priporočila. Smem ob zdajšnji kondiciji teči vsak dan (lažje bi zjutraj pred službo en oreng krog) ali je še vedno nevarnost pretreniranosti?
 moycika_88
Hey!

Glede na svoj izkušnje bi ti priporočala, da ostaneš pri tem ... namreč, če boš tekla vsak dan se telo ne bo pravilno regeneriralo, kar privede do poškodb itd. Najboljše je, da tečeš vsak drug dan (al pa 3 krat na teden) in to maksimalno 45 min. Če tečeš zjutraj na tešče, potem teci zmerno (čim bolj počasi no ...). Jaz sem tekla vsak dan in poleg teka korigirala še ostale dejavnosti in je prišlo do prenatreniranosti. No, sicer pa če maš urejeno vse v zvezi z pravilno regeneracijo (od prehrane, ogrevanja), potem poskusi, sam nima smisla no. To je moje mnenje pač ...

Lp
Uporabniški avatar
 Pina
Jst tut mislim, da bi prišlo kljub manjši kilometraži do preobremenitve :(...tudi iz latnih izkušenj. Enostavno potrebujem offcajt :)
Uporabniški avatar
 vencelj
Pina napisal/-a: Enostavno potrebujem offcajt :)

Točno to.
Jaz pretreniranost razumem kot psihofizično stanje, ko se čez glavo prenasitiš nekega vsakodnevnega rituala, ki ti ne predstavlja več nekega veselja ampak zgolj še eno obveznost, pri kateri se sčasoma začneš spraševati, če je res potrebna in se ti začne celo upirati. Tudi, če bi fizično zvozila vsakodnevno tekanje, bi lahko nastal ta, drugi problem, ki je že marsikaterega tekača ustavil za dlje časa.
Vsekakor ti predlagam vsestranskost: različne trase, tereni, podlage, tek v družbi... Stalne spremembe, vedno nove izzive...ko teh ni, nastane ubijajoča monotonija (pa ne le pri teku).

LP, vencelj
 zupko94
Jaz tecem ze nekaj casa, ponavadi cez teden vsak dan, med vikendom pa si privoscim malo pocitka oz. samo kaksen kratek raztek in moram reci da mi tako zelo ustreza. Tecem od 40 pa do 60 minut in nimam vec nebenih problemov, ravno nasprotno, vse to me vzpodbudi k zivljenju in mi daje dodatno energijo za druge stvari :)
 spela*
Morda se bo oglasil grb, ki že več kot dve leti teče prav vsak dan, ne glede na vreme.
 tiguan
Jaz sem vsak dan hribolazil po debelo uro, tud 2 ure, 1 leto, po enem letu pa se mi je tako hudo vnel kolk, da sem lahko ene 14 dni samo ležal na kavču, preveč je vsak dan.

Če boš to počela počni max.5x/teden pa že to je z vrha dovolj, prehrana je tista, ki vpliva na cilj in to 80%.
 ela32
Po mojih izkušnjah, (ki nekako tečem že 6 let, z enoletno pavzo), ne teči vsak dan. Predvsem pa ne asfalt. Pridejo bolečine v kolenih, utrujenost... Potem pa pridejo trde, težke noge, kjer je možnost poškodb še večja. Tako da raje kombiniraj (poleg teka) kolesarjenje, plavanje, aerobika... Pa narediš bistveno več.
Uporabniški avatar
 Loni
Evo iz prve roke - po petih dneh kombinacije hribolazenja in teka (seveda ne celodnevnega, mislim čisto rekreativno :wink: ) sem danes in verjetno še jutri na off. In paše, da ne omenjam, kako to paše mojim nogam :wink:
 musaka
Mislim,da je pametneje,da poizkusiš prej taktiko dveh tekov in dan počitka,telo je navajeno da se zregenerira v dnevu počitka.Verjetno bo prišlo do kakšne poškodbe ali vnetja,če boš naenkrat želela preveč.Seveda pa ti želim,da boš čimprej tekla vsak dan,ker to je cilj marsikaterega tekača.Teke stopnjuj počasi saj boš le tako lahko dosegla zadostno vzdržljivost mišic brez poškodb.LP :wink:
 MKC
ela32 napisal/-a:Po mojih izkušnjah, (ki nekako tečem že 6 let, z enoletno pavzo), ne teči vsak dan. Predvsem pa ne asfalt. Pridejo bolečine v kolenih, utrujenost...

a je tukaj mišljena povezava med asfalt in utrujenost, ali je utrujenost mišljeno zaradi teka vsak dan?
 moycika_88
Oboje po moje ... :) JAz naprimer sem zdaj leto in pol stopnjevala tek ... vsak dan najprej pol ure (pač po svojih zmožnostih), pa mogoče hoja v hrib, poleti pa še kolo ... redko kdaj sem spuščala dneve teka, sem pa jih to je važno. :D Ko sem pa prišla tak daleč, da sem mela vedno več kondicije sem pa seveda začela tečt redno in "obvezno" /psihološki efekt/ vsak dan zjutraj na tešče min. eno uro, nikoli manj. Tempo sem seveda stopnjevala ... tekala tudi takrat, ko mi ni blo, čeprav na to sploh nisem želela pomislit ... v vsakem vremenu, magari če je blo vuni pol metra snega al pa 30°C :) Sam ker mi to ni blo dovolj sem sploh proti poletju začela poleg tega še intenzivno kolesarit (vsaj 4 krat na teden po min 40 kilometrov, neraven teren, tudi gorsko kolesarjenje) ... nato sem se počutla še bolj močno in sem poleg teh dveh dejavnosti kdaj pa kdaj tudi popoldne šla tečt za 1 uro v hrib ... ali pa šla na en dolg dvourni pohod v hrib. Teka seveda nikoli nisem spustila, če pa sem že pretekla kateri dan manj km, sem pa zato več hodla (tud po 3 ure na dan) itd... tak da temu bi jaz rekla obsedenost ... sploh nisem mela več kontrole nad lastnim telesom ... da ne omenjam kake felerje sem delala pri prehrani. Včasih celi dan nisem "rabla" nič jest, seveda, ker sem skoz športala. Pol pa se mi je nekega dne vse skupaj obrnilo na glavo ne ... vnetje Ahilove tetive; še zaj po 4 mesecih ne morem tečt. Psihološko totalno uničena (sprva), zdaj pa začenjam razumevat kakšne napake sem delala :) Sem pa itak hvaležna, da se mi je zgodil "samo" to, ker bi se čez čas itak spolamala. Jaz sem bla brez energije praktično že dopoldan, ampak me je občutek po izraziti samokontroli gnal naprej. Ker pa verjamem, da je večina od vas tu pametnejših od mene, ne bom rekla, da tecite po pameti :P hehe :)

Lp
Uporabniški avatar
 grb
spela* napisal/-a:Morda se bo oglasil grb, ki že več kot dve leti teče prav vsak dan, ne glede na vreme.

:-) 821 dni.

V bistvu imamo tule vsi bolj ali manj prav. Ce ti pase teci, potem daj. Ce ti ne pase, potem pac pocivaj. Sej telo ti samo daje signale. Ne bos pa vedela, ce ne poskusis. Meni recimo tole ustreza in nimam nobenih negativnih posledic. Se pa tempo in razdalje seveda spreminjajo.

Pa obcasno malo porocaj kako ti gre.

G.
Uporabniški avatar
 dejc
GrB, vsa čast. Upam pa da ne boš nekega lepega dne samo še tekel dokler se ne boš utrujen ustavil....hehe...run Forrest Gump. In še video...http://www.youtube.com/watch?v=wA1_aw2wAYI

Špagetka, kakor so ti že drugi svetovali; Postopno in zmerno in bo tudi tebi uspelo.
Nikar pa tega ne počni za vsako ceno.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA