vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 mirc1
Lep pozdrav pred kratkim sem izvedel da imam schmorlovo hernijo,na ledvenem delu.Zato se obračam na vas ,da bi dobil kakšen nasvet kako se lotiti vaj,kakšne vaje so dobrodošle in s kakšnim športom se je priporočeno ukvarjati.

Hvala za pomoč
Uporabniški avatar
 vencelj
Prav gotovo si odgovore že iskal na spletu. No, jaz sem naredil isto, a naletel na zelo splošne odgovore (tako kot verjetno tudi ti). Če potegnem črto pod tistim, kar sem našel, je rešitev v manualni terapiji in prilagojenih vajah, ki jih določi zdravnik (terapevt)...nič specifičnega, točno določenega, kaj početi in česa nikakor ne. Razen ( a se, kolikor sem razumel, nanaša bolj na druge hernije) prepovedi savnanja in vročih kopeli, samo mlačno prhanje!
Tako bo odgovor moral podati nekdo z lastno izkušnjo :roll: .

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 mirc1
Mene zanima najbolj glede športa s čim se ukvarjat.Ker eni pravjo tek odpade,čist nič teka,eni pa pravjo da lahko teka samo do meje bolečine.Sam pr meni se dogaja to da me nič ne boli med tekom in po teku in tko je lahka mesec al pa dva ,pol me pa kr naenkrat zaboli in sem kakšen teden bl invalid.Rad bi slišal čem več izkušenj ljudi ka imajo to pa da vidm kako se naprej odločit.Vencel a ti maš tudi to?
Uporabniški avatar
 vencelj
mirc1 napisal/-a:Mene zanima najbolj glede športa s čim se ukvarjat.Ker eni pravjo tek odpade,čist nič teka,eni pa pravjo da lahko teka samo do meje bolečine.Sam pr meni se dogaja to da me nič ne boli med tekom in po teku in tko je lahka mesec al pa dva ,pol me pa kr naenkrat zaboli in sem kakšen teden bl invalid.Rad bi slišal čem več izkušenj ljudi ka imajo to pa da vidm kako se naprej odločit.Vencel a ti maš tudi to?

Pri meni se pojavljajo bolečine v križu, ki so (po mojem mnenju) povezane z naravo mojega dela, torej stalnim dvigovanjem in prenašanjem težkih bremen, največkrat z rotacijo v levo ali desno... Včasih imam kar nekaj časa mir, sedaj se mi vleče že par mesecev, a se s tem sploh ne obremenjujem več, zjutraj, ko vstanem, sem precej lesen, potem, ko se ogrejem, bolečin skoraj ni več in delam brez problema. Tako je tudi s tekom- sprva trdo in težko, potem se ogrejem in je OK.
Zaradi hrbta (bolečine in otrdelost v križu) sem bil na bolniški enkrat (7 let nazaj), potem se te stalnice (bolečine) navadiš...če bi zaradi tega spet šel na bolniško, bi bil lahko stalno!
Sem pa opazil še eno zanimivost: običajno me zagrabi v križu zadnji teden pred kako "pomembno tekmo" (psihološki izvor :?: :?: ). Lep in najbolj značilen primer, eden prvih (a še zdaleč ne edini) je GM4o iz leta 2006. Potem, ko sem se prepričal, da tekma le ni tako BZ; potem ko sem velik del trase že poskusno obdelal..., me je zadnji teden pred tekmo, na ponedeljek zjutraj "vsekalo". Prva misel: ne to, kako bom delal, pač pa "kako sedaj z gorskim maratonom??" . In sem se trudil cel teden, hodil na teren, montiral- zjutraj sem se komaj pobral s postelje, čez dan sem se ogrel, zmigal in je bilo bolje (nikakor pa ne dobro)...na petek ni bilo še nobenega napredka...po 4-dnevnem celodnevnem ciklusu sem si vzel prosto popoldne in se sprehodil do svojega zdravnika. Dal mi je injekcijo (blokada)- seveda ni vedel, kam se podajam naslednji dan. In je šlo: moj prvi nastop na GM, potem, ko sem se ogrel, ni bilo nobenih problemov, čas 4 ure 41 min...
Nikoli pa še nismo delali nobenih analiz ali raziskav, kaj je vzrok. Pač furam naprej, dokler gre in kolikor gre...
Ali bi bilo kaj bolje, če bi se pretirano osredotočil na probleme s križem, zaradi tega nehal s tekom, šel na bolniško in nehal delati, se pričel smiliti samemu sebi?? Mislim, da ne.
Bom pač fural, dokler bo šlo... :roll:
Ja, tek je po mojem mnenju za tovrstne težave OK, a verjetno je dobro izbirati terene in podlago, ki ne "nabijata preveč": problematični bi bili torej lahko spusti, pa trde podlage (asfalt...)...To lahko čuti vsak sam, če posluša svoje telo.
V soboto sem bil v atlantisu, pa je bilo v nedeljo zjutraj občutno slabše :mrgreen: .
Hernije: morda res, a tega ne vem in (dokler bo tako) mi niti ni treba vedeti.

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 mirc1
Hvala za nasvet ,sem vidu da se jo da dobit tud v knjižnici.Bom pogledu.
 sezonski
Hej!

Meni je Schmorlova hernija nekaj znano - mogoče ko sem bral svoje izvide, se ne spomnim več točno:)

Skratka glede športa ob herniji - izogibat se je treba športom, kjer se dela rotacijske gibe, npr. tenis, verjetno tudi golf (tehnike udarca pri golfu ne poznam tako dobro). Potencialno nevarni so lahko športi kjer lahko dobiš nenaden udarec - npr. smučanje, če te na kakšni grbini "zabije".

Dobri so športi kot npr. plavanje, meni odgovarja kolesarjenje (ni sunkovitih gibov, mišice delajo enakomerno, se krepijo), začel sem s tekom na smučeh.

Kar se pa teka tiče, pa mislim, če dobro napneš trebušne mišice, tudi ne bi smelo biti težav. Ampak saj veš, tudi hernija ni enaka herniji. Pač moje izkušnje, če ti kaj koristi, super, sicer se pa malo pomeni s kakšnim zdravnikom.

Lp
 urbancek
Schmorlove hernije niso nevarne, ker se širijo navznoter v vretence... Zatorej brez panike :)

Za hernije pa drži tudi vse kar so ti že napisali: hoja po nezahtevnem terenu, tek z dobrim blaženjem (obutev, teren), kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh...

Sam imam hujšo obliko hernije, pa vseeno nisem opustil športov, ki so mi ljubi.... težko je nekomu rečt, zdej pa do konca življenja ne smučat, igrat tenisa ipd. (če je npr. prej to redno počel in resnično užival v tem)... to so težke stvari... Bodi bolj previden, to je pa tudi vse, preveč omejevati se pa ne... :wink:

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 mirc1
Res sem vsem hvaležen za nasvete ,ki ste jih napisali in tistim ,ki jih še boste.Zgleda bo treba več kolesarjenja ,kot teka ,pa vse po pameti.
Uporabniški avatar
 pinkfloyd
Evo še moj prispevek k herniji.

Torej... sam imam hernijo že skoraj deset let in sicer na predelu L5. Bolj temeljito tečem zadnje leto in s tem so se začele pojavljati tudi bolečine (tudi prej so bile vendar ne prehude). Zgolj po naključju sem se začel ukvarjti z jogo in moram reči, da mi je to do sedaj najbolj pomagalo (pred tem sem dal skozi tudi manualno medicino - verjetno je pomagalo, koliko zares pa težko povem pa tudi plezal sem precej pa ni bilo bolje). Bolečine so skoraj popolnoma izginile, levo nogo čutim skoraj popolno (pred tem jo nisem čisto 100 posto). In če me kdaj slučajno še kaj zvije (ko sem dlje v avtu, ali po kakem teku) pomeni, da sem zanemaril jogo. Kaka dva do tri dni malo bolj povadim (predvsem vaje za rotacije v križnem in ledvenem delu in pa vaje za hrbtne mišice) in je potem precej bolje.

Evo zgolj moje razmišljanje :D

Srečno, pa glej da ne zanemariš teka, ker je tak fajn...
 peter50
Glede težav ki sem jih imel jaz ( neprestano mravljinčenje v levem stegnu na zunanji strani) naj povem da meni pomaga miza za raztezanje katera povzroči dekompresijo med vretenci.Nasplošno mi pomaga kakršnokoli raztezanje.Seveda je pomemben celovit pristop k težavi-pravilno sedenje(žoga),dobra obutev. Dober pristop je tudi segrevanje oz.toplota saj toplota sprosti-zmehča zakrčene hrbtenične mišice katere so dostikrat odgovorne za bolečine.
Sicer pa vsaka težava zahteva individualni pristop. Men pomaga terapija s trakcijo , komu drugemu bo pa omenjen pristop prej škodoval kot koristil.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA