vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

Andraž
Lonely: ne ni boljši. Sam uporabljam Toko, tudi v SP se uporabljajo drugi voski poleg Swix. Res je, da je Swix najbolj zastopan, še zdaleč pa ni edini... Kat pomeni, da tudi ostali ne zaostajajo. Moraš pa nekaj vedeti. Tudi vsi tekmovalci (čigar sponzor je Swix) v dobršni meri primerov ne "tećejo" na Swixu temveč na tistem, ki v danih razmerah najbolj leti ;)
 lonelyrider
..ne najdem recepta za pomrznjen sneg.. ..poskusil sem že swix CH, LF in HF pa še CERA in še vedno so smučke hitrejše na svežem snegu, kadar sneži pa če jih mažem kakorkoli.. ..na pomrznjenem (ko ratrak potegne progo in potem pomrzne), ne grejo nikamor..
..ima kdo dober recept ? :roll:
..krtačim jih vedno enako.. ..najprej mesing krtača, nato najlonska.. ..pred tem zgladim s korkom..
Uporabniški avatar
 tadejk
V matematiki bi rekli temu, da uvedemo novo spremenljivko.

In sicer je za res dobro drsnost smuči upoštevati še trdoto smuči in seveda strukturo. Sam sem imel tudi težave z takšno vrsto snega in ugotovil, da bi potreboval orodja in maž ter praškov za 1000€. Pa tri pare smuči za testiranje.

Tadej

PS: Sem se raje odločil da še izboljšam tehniko teka. Sicer pa to počnem za nabiranje kondicije in mi je za trening vseeno kako drsijo smuči. Boljše razmerje med učinkom in vloženimi sredstvi.
Uporabniški avatar
 jole
Eno začetniško vprašanje glede maž...smuči nisem nikdar mazal, pri skating teku pa opažam, da ko je sneg zelo pomrznjen (pri temp. zraka -5 do -10) smučka ne drsi v redu (kot da bi se "lepila" na sneg, zagrabi in zdrsne ali obratno). Kasneje, ko mraz popusti ali se na progo upre sonce drsi čisto v redu enakomerno. Ali je kakšen preprost način mazanja za razmere, ko je sneg zelo pomrznjen? Smuči so stare že cca. 10 let (Fischer LS), ali je možno, da je drsna ploskev "obrabljena"?
 tinca33
Oprostite, ampak v slabih pogojih drsnosti (ekstremno suh, mrzel, zelo moker, južni sneg) je tu pomembna, najpomembnejša dobra smučka. Kar pa Fischer LS NI!Poznam ta model, zato ne pričakujte preveč! Če je smučka tako nizkega ranga, potem maže ne morejo rešiti vsega. Po moji oceni na take smučke ne paše več kot low fluor maža! V ekstremnih pogojih so težave tudi z racing smučmi. Zato tekmovalci iščejo dobre smuči za mraz, čofto,..Dobre smuči za temperaturo približno med 1 do -5 ni težko dobiti, v ekstremih je pa težka,..
 Dego
Dajte mi prosim malo razložit osnove mazanja skate smuči!
Če vzamemo za primer SWIX maže:
Na voljo imam CH(hidrokarbonski),LF(nizki flor) in HF(visoki flor) maže
Po Ceri nebi segal ker nimam razloga za to, saj sem le rekreativec

Kot mi je jasno bi moral naprej nanesti osnovno mažo, to je v tem primeru CH ali LF in še le nato "tekmovalno mažo" HF? Ali se mi splača mazati smuči s HF mažami in ali so res toliko hitrejše od CH in LF? HF maže stanejo le 4x več kot pa CH ali pa LF.
Kakšna pa je sploh razlika med CH in LF in za kaj se uporablajo?
Kakšna je vloga floura pri mažah?

Predvsem me zanimajo kombinacije za novi, fin sneg in star, zbit sneg.
 lonelyrider
..za trening je dovolj CH.. ...le dovolj pogosto je treba mazat.. ..pred vsakim tekom najboljše oz. po teku
Uporabniški avatar
 jole
Tako, zdaj smo nabavli malo bolše tekaške smuči in že veselo tečemo :D ... zanima me pa za po koncu sezone ali se tekaške smuči na kakšen način konzervira in če je potrebno na kaj posebej paziti pri shranjevanju (temperatura prostora in podobno).
 lonelyrider
..sicer tečem komaj od letos, prej pa sem bordal 10 let in smučal pred tem.. ..vse te zadeve se na konc sezone impregnirajo oz. povoskajo z enim čist običajnim voskom, da se masa zaščiti pred oksidacijo..
..hraniš pa nekje na bolj hladnem če je mogoče.. ..visoke temp. niso dobre, kakor tudi ne neka prevelika temp. nihanja, saj povzročajo prevelike diletacije v materialu in posledično popuščanje lepil med strukturami.. ..in vse te zadeve (smučke, bordi, itn..) postanejo s časom mehke in neuporabne bolj zaradi napačnega hranjenja kot pa same vožnje.. ..slabo je tudi če nosiš smuči iz smučišča domov v precej tople prostore.. ..če je mogoče jih ne izpostavljaš prevelikim temp. nihanjem.. ..diletacije so smrt za materiale..

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA