Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Wilson
Razgiban teren nam prinaša različno zahtevne vzpetine, daljše, krajše , bolj ali manj strme . Zanima me ali obstaja kakšno splošno pravilo in kakšne so vaša razmišljanja, kako teči v daljših ali bolj strmih vzpetinah.
V mislim imam predvsem »cestni« tek. Čeprav že tečem dobri dve leti si še nisem uspel čisto razjasniti ali je bolje v te vzpetine teči še naprej z bolj ali manj »enakomernim« tempom se pravi malo dodati »po gasu«. Ker pa pri takšnem načinu običajno izgubljamo precej moči vsaj pri večjih vzpetinah spust ne more biti takoj zelo intenziven. Ali pa je bolje na vrh priteči malo bolj na easy izgubiti več časa in ohraniti več energije ter potem v spustu takoj startati na polno.
Miroslav napisal/-a:Navzgor po želji, navzdol previdno! :wink:
Tek navzdol "na polno" je najbolj nevaren za poškodbe. Zaradi tega sem pred leti imel trimesečno pavzo. :?

Hvala , za skrb. » Ej je pa to tudi eno od pravil, ki ga ne gre zanemarit !«, čeprav sem imel v mislih predvsem te običajne klance, ki se vzpenjajo in spuščajo tam od do +- 8% .
Enakomeren tempo! Če gre npr. za sedem kilometrski vzpon, ga je itak treba vzeti po pameti. Tudi vmesne ravnine bi nas lahko premamile v hitrejši tempo (če smo po vzponu tega sploh zmožni), a davek za povečano intenzivnost plačujemo v naslednjem klancu.
Pri ultra tekih jih pa kar večina klance prehodi.

LP, vencelj
Na kratkih tekih se vzponi tečejo z močjo. Tu mene ni :oops:
Na dolgih tekih se bolj taktizira. Kdor je zelo močan, teče v klanec tudi z močjo. Jaz se v klanec šparam. Tik pred vrhom pospešujem, da ne pridem na vrh preveč zaspan, nato čutim, kako se preobrača v lahkoten tek, ko vzpon pojenja in dodajam gas ... in ko se obrne navzdol ... polna granata.
Če so vzponi daljši ali bolj strmi jih na dolgih tekih prehodim. Vse pa probam nadoknadit navzdol.
Kakor kdo :lol:
Hvala za dobrodošle komentarje :D . Sedaj še malo testiram in beležim, a trenutno se mi nekako najbolj obnese (govorim o krajših vzponih). Močnejši začetek, nato poskušam čim bolj obdržati frekvenco koraka, malo pred vrhom popustim v lahkoten tek (cca. zadnjih 10-15m ) ter tako prihranim moč in ko se dejansko vzpon zaključi lahko takoj krenem na polno in po pameti... pred tem sem večinoma tekel, tako da sem celotni vzpon poskušal čimbolj zadržati hitrost oz. frekvenco koraka.
Eno vprašanje, nekje sem zasledil, da je za trening razvijanja in pridobivanja na hitrosti najboljši trening hitrega teka na ravnem terenu s cca. 2% spustom.
Kakšen komentar ali nasvet ?
Wilson napisal/-a:Hvala za dobrodošle komentarje :D . Sedaj še malo testiram in beležim, a trenutno se mi nekako najbolj obnese (govorim o krajših vzponih). Močnejši začetek, nato poskušam čim bolj obdržati frekvenco koraka, malo pred vrhom popustim v lahkoten tek (cca. zadnjih 10-15m ) ter tako prihranim moč in ko se dejansko vzpon zaključi lahko takoj krenem na polno in po pameti... pred tem sem večinoma tekel, tako da sem celotni vzpon poskušal čimbolj zadržati hitrost oz. frekvenco koraka.
Eno vprašanje, nekje sem zasledil, da je za trening razvijanja in pridobivanja na hitrosti najboljši trening hitrega teka na ravnem terenu s cca. 2% spustom.
Kakšen komentar ali nasvet ?

Dober trening za hitrost! Če je naklon prevelik, se spremeni tudi tehnika teka, to je slabo...torej res le rahel naklon...

LP, vencelj

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA