vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Lep pozdrav vsem skupaj najprej.

Zanima me kaj je narobe z mojim kolenom, med raztezanjem (stretching) mi je pri določeni vaji nekaj v kolenu, tako rekoč "preskočilo" in od tedaj imam bolečine na zunanji strani odzadaj na območju kolena. Zdi se kot da je kaka vez, saj je včasih napeta in otečena. Bolečina se le pojavi ko imam nogo dalj časa skrčeno (sedenje) in jo potem hočem popolnoma stegniti (recimo stanje na nogah). Bolečina je rahlo pekoča, traja že kakih 5 tednov. Sem mislil da mi bo minilo ampak mi še vedno ni. Brskal sem po internetu in nisem našel odgovora. Zato se pa obračam na vas (kolikor sem videl, veliko bolečin v kolenih) preden grem k doktorju in se vozit sem in tja...
Meni se je nekaj takega zgodilo lani novembra, ko sem preteral po hribu navzdol. Pekoča bolečina na desni strani kolena se mi je tako stopnjevala, da sem prvič v življenju moral prekinit tek in odšepal nazaj.
Bolelo je tudi v mirovanju, predvsem ko sem vstal po dolgem sedenju, hoja navzdol po stopnicah je bila tudi precej boleča.
Pri zdravniku nisem bil, sumim pa da to ni bilo koleno, ampak stranska vez. Otekline nisem imel.

Optimistično sem miroval en teden in se potem podal na tek. Napaka.
Po 1 km se je pekoča bolečina vrnila, po 2 km sem odšepal nazaj.
Počival sem spet 10 dni, bolečine ni bilo dokler nisem spet odšel tečt.

Počasi sem obupaval, če bom sploh še lahko tekel, ogledoval sem si že veslaške naprave, ki bi mi nadomestile tek.
No da skrajšam, muke so trajale več kot tri mesece, marca sem nekako prilezel na 100 km teka, vseskozi pa je bila med tekom prisotna bolečina, le da se je malo po malo manjšala. Včasih sem moral med tekom tudi začet s hojo.
Šele maja sem lahko začel spet s teki okoli 30 km naenkrat, rahla, skoraj fantomska bolečina pa je prisotna sedaj po vsakem teku. Kot bi me opozarjala, "še sem tu, pazi kaj delaš".

Predvsem sem spremenil način teka po hribu navzdol. Nič več maksimalno, ampak s kratkimi korakci bremzam, da ne pride do prevelike hitrosti.
Druga sprememba, ki sem jo uvedel, ko sem se praktično na novo uvajal v tek pa je tek po prstih. Prej sem pristajal na peto, ko pa sem spet začenjal na novo, sem ugotovil da me malo manj boli če pristajam na prstih. Tako sem stalno poskušal s tako tehniko in ker tako ali tako nisem mogel tečt ne vem kako dolgo, mi je ta preobrazba uspela.
Danes tečem na prste tudi daljše razdalje brez težav.
Tretja zadeva pa je bila precejšnje povečanje beljakovin v prehrani.

Najvažnejši pa je najbrž čas, ki ga daš telesu, da sanira poškodbo. Samo potrpljenje za tako mirovanje je pa hudičevo težko najti.
Mogoče je razlog čisto banalen. Sklepam, da tečeš vedno v isto smer in je tvoja desna noga zunanja. Če tečeš po cesti in robu, je desna noga vedno daljša, zaradi mulde, nagiba ceste (nagib ceste se res spreminja) itd. Tek po takem terenu prinese bolečino vezi zunanjega kolena in če upoštevamo smer vožnje, je to pri nas desna noga. V stanju pokrčenosti in mirovanja, se ob gibu, raztegu razboli.
teka-teka napisal/-a:Mogoče je razlog čisto banalen. Sklepam, da tečeš vedno v isto smer in je tvoja desna noga zunanja. Če tečeš po cesti in robu, je desna noga vedno daljša, zaradi mulde, nagiba ceste (nagib ceste se res spreminja) itd. Tek po takem terenu prinese bolečino vezi zunanjega kolena in če upoštevamo smer vožnje, je to pri nas desna noga. V stanju pokrčenosti in mirovanja, se ob gibu, raztegu razboli.

Pri meni ni bil ta slučaj, ker ne tečem niti stalno v isto smer, niti ne vseskozi po asfaltu. Približno polovica mojih prog je makedam.
res hvala za toliko odgovorov :)

ja bolečina se je skozi čas preselila na zunanjo mišično vez (čuti se napetost in razlika med nogama)... tečem več sploh ne (razen to kar imamo 3 ure na teden v šoli športne vzgoje)... drugače še vedno mirujem... samo bolečina je še vedno tukaj: ko sedim in nogo stegnem, boli!

kaj naj naredim? naj omenim da je poškodba nastala začetek septembra, in še vedno boli...

drugače glede teka... tečem občasno in še to po makedamu, in še tam se spreminja nagib (rahlo, se ne opazi skoraj)... tečem pa na kratke razdalje z "vojaškim tempom"... in razdalje nikoli nisem povečeval... bolečina je nastala ko sem se hotel z petami dotakniti "ta zadnje :D" med stretchingom...
Pozdravljeni,

ta forum in to sporočilo sem našel med googlanjem za podobno težavo, kot jo ima (ali jo je imel) Lipek.

S tekom se sicer ne ukvarjam, sem pa precej redno off-road kolesaril nekaj let in doma "tekel" na trenažerju (zdaj oboje miruje zaradi obiskov pri fizioterapvtu za boljšo držo, stabilnejše "jedro" ipd.) Na streching nisem kaj dosti dal (vem, NAPAKA), vendar se spomnim, da vsakič, ko sem se vlegel na hrbet in želel dvigniti zravnane noge na 90°, sem začutil pekočo bolečino v desni nogi, malo za kolenom. Takrat se kaj dosti nisem sekiral glede tega, zdaj pa, ko me je začel mikati pilates, pa bi potreboval nebolečo fleksibilnost.

Boli me na področju, kjer kažem s prstom na sliki. :)

Slika

Če sedim in imam izravnano nogo, ni bolečin - bolečina se samo pojavi, ko ležim na hrbtu in želim iztegniti nogo v 90° kotu glede na trup.

Mogoče ve kdo, v čem bi lahko bil vzrok? Je to mogoče ITBS, kot je napisala in objavila link mujcika?

Hvala že vnaprej in lep pozdrav!
matsel napisal/-a:
mujcika napisal/-a:Tole poglej:

http://www.itbs.info/html/what_is_itbs.html

A je kdo že probu tale trak?

Oj,

ravnokar sem ti odpisal in sem kliknil "shrani", namesto "Potrdi".

Anyway, Iliotibial Band je vez med kolenom in bokom. Jaz sem zadevo rešil s pilatesom (razne pretegovalne vaje) in z nasveti iz tega članka: http://www.drbookspan.com/KneePainArticle.html

Trajalo je mesec ali dva in sedaj je vse OK. Članek od Dr. Bookspan se mi zdi zelo pomemben za ohranjanje zdravih kolen in za reševanje težav.

LP!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA