prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 Virtus
Pozdravljeni!

Sem nov član na forumu. S tekom se ukvarjam približno pol leta. Zdaj se pa približuje moj prvi tekaški preizkus polmaraton v sežani in zato bi prosil za nasvet glede tekaških copat mizuno wave ascend 5. Ne spoznam se na tekaške firme in na vse detajle tekaških copat, ampak za mizuno sem se odločil, ker sem zasledil njihovo znižanje :)

Prebral sem, da je to copat pretežno za gorski tek ( trim steze, mokra trava, makadam...) Zdaj me pa zanima, če je to primeren copat tudi za maraton oz polmaraton, ki se ga preteče v celoti po asfaltni površini( cesti) ?

Do sedaj sem tekel (in tudi še tečem) v povprečnih najkicah, ki niso narejene prav za tek ampak bolj tko splošno. Po 45 minutah teka me začne boleti zunanji del (rob) stopala, ker imam bolj širše stopalo. Imam pa tudi bolj plosko stopalo, se pravi da potrebujem blaženje na sprednjem delu? Stopala med tekom ne obračam navzen, mogoče desno nogo malenkost navznoter, se pravi da sem pronator? :)

Torej bi bil mizuno wave ascend 5 primeren copat zame? Tečem pa po vseh površinah.
Uporabniški avatar
 AVI
Ta copat je namenjen teku po neurejenih podlagah, zato v kolikor imaš namen teči po asfaltu oziroma urejenem makedamu (ala PST, itd.) tega copata ne kupuj...ni to copat za maraton...
Uporabniški avatar
 Virtus
AVI napisal/-a:Ta copat je namenjen teku po neurejenih podlagah, zato v kolikor imaš namen teči po asfaltu oziroma urejenem makedamu (ala PST, itd.) tega copata ne kupuj...ni to copat za maraton...

A mi znaš razložit zakaj ne bi bil primeren za občasni dolgi asfaltni tek? Je prerobusten, pretežek, se mu guma obrabi, bi utrpel zaradi tega kakšne bolečine?
Uporabniški avatar
 Loni
Kopirano z neta:
Ciljna skupina: aktivni tekači, ki potrebujejo hiter copat za tek po neurejenih površinah (brezpotjih). Copat je zelo stabilen, z dobrim oprijemom na neravnih površinah. Odličen čevelj za sprehode.

Virtus napisal/-a:Prebral sem, da je to copat pretežno za gorski tek ( trim steze, mokra trava, makadam...)

Za tole pa ne vem, če je pravilna definicija gorskega teka :wink:
Uporabniški avatar
 AVI
Copat je bolj robusten, ima bolj "nasekan" podplat, .... ali boš imel kakšne bolečine?....hm...ne vem...sigurno je mogoče s tem copatom preteči tudi maraton in verjetno še kaj več....ampak iz lastnih izkušenj ne vem zakaj bi se na asfaltu matral s "trail" copatom, ki je manj udoben za tek po asfaltu... (beri: trši podplat, robustnejši zgornji del copata, ...)...ne vem zakaj bi kupoval ta copat, ko pa že v štartu veš, da boš tekel po asfaltu... :?:

..toliko na hitro... :wink:
Uporabniški avatar
 Virtus
Loni napisal/-a:Kopirano z neta:
Ciljna skupina: aktivni tekači, ki potrebujejo hiter copat za tek po neurejenih površinah (brezpotjih). Copat je zelo stabilen, z dobrim oprijemom na neravnih površinah. Odličen čevelj za sprehode.

Virtus napisal/-a:Prebral sem, da je to copat pretežno za gorski tek ( trim steze, mokra trava, makadam...)

Za tole pa ne vem, če je pravilna definicija gorskega teka :wink:

No po skalah se lih ne teče, ali pač? :)
Uporabniški avatar
 Virtus
AVI napisal/-a:Copat je bolj robusten, ima bolj "nasekan" podplat, .... ali boš imel kakšne bolečine?....hm...ne vem...sigurno je mogoče s tem copatom preteči tudi maraton in verjetno še kaj več....ampak iz lastnih izkušenj ne vem zakaj bi se na asfaltu matral s "trail" copatom, ki je manj udoben za tek po asfaltu... (beri: trši podplat, robustnejši zgornji del copata, ...)...ne vem zakaj bi kupoval ta copat, ko pa že v štartu veš, da boš tekel po asfaltu... :?:

..toliko na hitro... :wink:

Sej nekak je to to ja. Boljše da si kupim copat za asfalt, da se ne mantram brezveze na maratonu. Tako bom s tem copatom za asfalt tekel tudi po neravnih površinah, ker dveh različnih copat si ne nameravam kupovat.
Se teče po skalah.

Glede copat, predstavljaj si isto kot pnevmatike za avtomobile zimski (grobi) / poletni (fini) profil. Prvega rabiš za več oprijema na neurejeni podlagi, ampak so izgube zaradi trenja na asfaltni (urejeni) podlagi večje, posledično avto porabi več. Poletne pa na neurejeni podlagi (sneg) podrsavajo pri čemer imamo spet izgubo energije.

Enako je s tekaškimi copati, ki imajo trail (omenjene) / road profil, vsake so pač namenjene in služijo svojemu namenu.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Z copati za asfalt tečt po "terenu" je še precej slabše, kot tečti z copatom za teren po asfaltu.
Bom dal kolesarko primerjavo, gorc na asfaltu pomeni le dodatni napor a gre, specialko na makadamu si pa le uničiš (beri copat prehitro izrabiš)
Obstajajo pa tudi copati za vse terene (kompromis) Tudi Mizuno, ne vem sicer trenutno naziv modela..
Kolesarko povedano gre treking kolo, ki je na asfaltu počasnejše od specialke, na terenu, pa ponekod ne prideš, kamor bi šlo z gorskim kolesom.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Virtus napisal/-a:No evo, danes sem nabavil mizuno precision 11 po ugodni ceni in moram rečt, da sem z nakupom zadovoljen.

A ni to tekmovalen copat, za dobre tekače ? (nevtralno-supinatorsko blaženje).
Beri, verjetno ni ravno za teren.
Uporabniški avatar
 klatez
Virtus napisal/-a:No evo, danes sem nabavil mizuno precision 11 po ugodni ceni in moram rečt, da sem z nakupom zadovoljen.

Kje in za koliko?
 cimi
Jaz sem tudi letos nabavil copat mizuno, sicer wave nirvana. Bolj zaradi tega, da poskusim še kaj drugega kot nike.

Moram reči, da so me razočarali. Kakšen tek v snegu s temi copati ti vzame enih živcev. V petnem delu copata se nabere toliko snega, kamenčkov, da nastane cela kepa... res brezvezi. In se moraš direkt ustavlat in čistit. Z nike copati do sedaj še nikoli nisem imel teh težav. :x

Še dobro, da se zima končuje. :wink:

V vsakem primeru se bom, ko mi bodo tile copati odslužli vrnu nazaj k nike :)

lp, cimi

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA