prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Ej Virtus, obstaja nevarnost, da si brcnil v temo. Iz prvega posta izhaja, da imaš bolj plosko stopalo. Kar navaja na nakup copata za (blagega) pronatorja.
Tale tvoj novi copat je za na tekmo, za asfalt ali drugo trdo podlago.
Zaradi prvega te lahko bolijo noge (morda pa tudi ne, če imaš nevtralno). Sam imam blago pronacijo, pa sem imel velike težave z Mizuno vave Rider 12 modelom, ki je nenadoma postal nevtralno-supinatorski - bolečine v zunanjih tetivah (začuda pri enakem modelu s številko 11, ki mi je dobro služil tega problema ni bilo).
Zaradi drugega ima copat manj blaženja (z vsemi pozitivnimi in negativnimi posledicami), je pa narejen tudi tako, da verjetno na grobih podlagal ne bo zdržal tako dolgo, kot bi primernejši copat.
Morda bi bilo za premisliti, da investiraš še v en robustneji par copatov z boljšim blaženjem oz. z terenskim podplatom. Posebno, če je večji del tvojih treningov po "terenu".P.s Za 21k v Sežani so tvoji novi copati seveda v redu, če nimamš problema pri teku na asvaltu na trningu (recimo dolžine 15 km).
Uporabniški avatar
 Aleš TM
Jaz imam mizuno ascend 5 kakšna dva meseca in moram povedat,da je to copat izključno za neurejene površine (gozd,kamenje...),ima manj blaženja v petnem delu kot nike ali kakšen drug mizuno copat za asfalt.Sem poizkušal nekaj kilometrov po asfaltu in kmalu ugotovil,da je to res samo trail copat in ga za to tudi uporabljam.
Virtus,tukaj(vir:sport-agent) si oglej in preberi vse o mizuno copatih.
Lep pozdrav
Uporabniški avatar
 Virtus
V hervisu za 100 evrov. Res da je tekmovalen copat in za dobre tekače in da je samo za na asfalt... Ampak glede na to, ker sem probal veliko parov in nobeden se mi ni tako udobno prilegal kot mizuno, sem izbral tega. Nenazadnje je cel kup copatov, za pronatorje, supinatorje, za tiste malo močnejše, za različne terene.... tako da te že kar boli glava od vse ponudbe. Copat sem izbral na podlagi lastne presoje in udobja in to zame šteje največ. In kaj pol če je za dobre tekače? Vseeno lahko tečem z njimi. Z njimi bom tekel tudi po finem makadamu, izogibal se bom neravnemu terenu kolkor se bo pač dalo, da jih lih ne uničim takoj. Drugače bom pa tekel večinoma po asfaltu.
Uporabniški avatar
 Virtus
raziskovalec napisal/-a:Ej Virtus, obstaja nevarnost, da si brcnil v temo. Iz prvega posta izhaja, da imaš bolj plosko stopalo. Kar navaja na nakup copata za (blagega) pronatorja.
Tale tvoj novi copat je za na tekmo, za asfalt ali drugo trdo podlago.
Zaradi prvega te lahko bolijo noge (morda pa tudi ne, če imaš nevtralno). Sam imam blago pronacijo, pa sem imel velike težave z Mizuno vave Rider 12 modelom, ki je nenadoma postal nevtralno-supinatorski - bolečine v zunanjih tetivah (začuda pri enakem modelu s številko 11, ki mi je dobro služil tega problema ni bilo).
Zaradi drugega ima copat manj blaženja (z vsemi pozitivnimi in negativnimi posledicami), je pa narejen tudi tako, da verjetno na grobih podlagal ne bo zdržal tako dolgo, kot bi primernejši copat.
Morda bi bilo za premisliti, da investiraš še v en robustneji par copatov z boljšim blaženjem oz. z terenskim podplatom. Posebno, če je večji del tvojih treningov po "terenu".P.s Za 21k v Sežani so tvoji novi copati seveda v redu, če nimamš problema pri teku na asvaltu na trningu (recimo dolžine 15 km).

Upam, da nisem brcnil v temo, ce pa sem, bom pa sporocil :) Najbol pametno bi bilo investirat še v kakšen trail copat ja, ampak ker moj tek poteka večinoma po asfaltu in po finem makadamu in predvsem iz finančnega vidika, dodaten par ne pride v poštev. Vsak drugi dan ne pretečem lih 15 km oz sploh nevem koliko km pretečem, ker si jih ne štejem. Gledam bolj na čas in to je povprečno ura teka na trening.
Virtus napisal/-a:Nenazadnje je cel kup copatov, za pronatorje, supinatorje, za tiste malo močnejše, za različne terene.... tako da te že kar boli glava od vse ponudbe.

Boljše glava kot čez nekaj časa kolena, tetiva, podplat.

Virtus napisal/-a: In kaj pol če je za dobre tekače? Vseeno lahko tečem z njimi.

To pomeni, da je namenjen tisti ciljni skupini, ki že ima utrjene vezi na nogi, ni toliko poudarka na stabilizaciji in opori, zato tudi relativno nizka teža copat.
Uporabniški avatar
 Virtus
Uroš Sobočan napisal/-a:
Virtus napisal/-a:Nenazadnje je cel kup copatov, za pronatorje, supinatorje, za tiste malo močnejše, za različne terene.... tako da te že kar boli glava od vse ponudbe.

Boljše glava kot čez nekaj časa kolena, tetiva, podplat.

Virtus napisal/-a: In kaj pol če je za dobre tekače? Vseeno lahko tečem z njimi.

To pomeni, da je namenjen tisti ciljni skupini, ki že ima utrjene vezi na nogi, ni toliko poudarka na stabilizaciji in opori, zato tudi relativno nizka teža copat.

Vsak ima svoje mnenje in midva ne bova našla skupnega jezika. Zdi se mi, da je na trgu preveč stvari s katerimi nas posiljujeo, zato izberem tisto katera mi osebno najbolj ugaja. S temi copati se med tekom počutim odlično in če se jaz počutim odlično, potem mi ne more nobeden strokovnjak dopovedat, da copati niso zame :)

Še malo pa bo tako, da bomo dobili sms: čez 10 km bo bencinski servis, poglejte na števec, mogoče potrebujete gorivo... :D hehe
 cimi
Virtus jaz mislim takole:

Sem mal pogledal slike na googl-u in glede na podplat se jaz nebi prav nič izogibal trail terenu. Sam grem kamot z wave nirvano, ki ima sprednji del podplata dost majn narezan kot tvoj copat npr. ravno zadnjič sprobano, korenine, kamenje na Šmarno po planinski poti, navzdol je pa tut super letelo :)

Jaz ponavadi kupim copat zato da ga zlorabljam. Včasih po alsfaltu,drugič makedam, korenine, kamenje...

Če si jih pa sprobal, pa da ti pašejo, potem je kul. Pa čim več km ;)

lp, cimi
Uporabniški avatar
 Virtus
cimi napisal/-a:Virtus jaz mislim takole:

Sem mal pogledal slike na googl-u in glede na podplat se jaz nebi prav nič izogibal trail terenu. Sam grem kamot z wave nirvano, ki ima sprednji del podplata dost majn narezan kot tvoj copat npr. ravno zadnjič sprobano, korenine, kamenje na Šmarno po planinski poti, navzdol je pa tut super letelo :)

Jaz ponavadi kupim copat zato da ga zlorabljam. Včasih po alsfaltu,drugič makedam, korenine, kamenje...

Če si jih pa sprobal, pa da ti pašejo, potem je kul. Pa čim več km ;)

lp, cimi

No to so vzpodbudne besede :) Obljubim da ga bom zlorabljal hehe :D Bom cez par mescov porocal kaksno bo stanje copat.

Lp, Denis
Uporabniški avatar
 klatez
Pri copatih je pomebno, da ti ne nudijo dodatne opore, kjer je ne potrebuješ. To pa itak čutiš, ko jih obuješ in tečeš z njimi.

Če ti torej paše in te pri teku ne moti, je pravi.

Mizuno ima malo bolj široke in udobne modele. Sam nimam najbolj širokega stopala in so mi tudi Nike-ovi modeli ustrezali. Kljub temu pa me širina pri Mizunu ne moti.

Tista oznaka za tekmovalnost naj te ne moti. To pomeni, da copat ni težak. Je pa ta model kljub temu dovolj dobro blažen.

Sam sem včasih kupoval zelo blažene modele za vsakdanji tek (od 350 g naprej) ter malo manj težke za tekmovanja (okoli 300 g). Ko pa sem imel copate, ki so tehtali kar 390 g, sem ugotovil, da je to vseeno preveč. Prav tako pa sem na drugi strani pretekel maraton v copatih s težo 260 g, ki pa so mi bili premalo balaženi.

Tako danes uporabljam za vsakdanji tek copate teže od 300 do 330 g, za (pol)maratone okoli 300 g, za krajše pa tiste s težo 260 g. Moja teža pa je med 70 in 75 kg.

Razlika med cestnimi in terenskimi copati je ogromna - v oprijemu (podplatu) in blaženju. Terenski so manj blaženi in jaz nerad tečem v njih že po utrjenem makedamu, kaj šele po asfaltu.

Obstaja pa še alternativa - bosonogi tek oz. tek z minimalistično obutvijo...
Uporabniški avatar
 Virtus
klatez napisal/-a:Pri copatih je pomebno, da ti ne nudijo dodatne opore, kjer je ne potrebuješ. To pa itak čutiš, ko jih obuješ in tečeš z njimi.

Če ti torej paše in te pri teku ne moti, je pravi.

Mizuno ima malo bolj široke in udobne modele. Sam nimam najbolj širokega stopala in so mi tudi Nike-ovi modeli ustrezali. Kljub temu pa me širina pri Mizunu ne moti.

Tista oznaka za tekmovalnost naj te ne moti. To pomeni, da copat ni težak. Je pa ta model kljub temu dovolj dobro blažen.

Sam sem včasih kupoval zelo blažene modele za vsakdanji tek (od 350 g naprej) ter malo manj težke za tekmovanja (okoli 300 g). Ko pa sem imel copate, ki so tehtali kar 390 g, sem ugotovil, da je to vseeno preveč. Prav tako pa sem na drugi strani pretekel maraton v copatih s težo 260 g, ki pa so mi bili premalo balaženi.

Tako danes uporabljam za vsakdanji tek copate teže od 300 do 330 g, za (pol)maratone okoli 300 g, za krajše pa tiste s težo 260 g. Moja teža pa je med 70 in 75 kg.

Razlika med cestnimi in terenskimi copati je ogromna - v oprijemu (podplatu) in blaženju. Terenski so manj blaženi in jaz nerad tečem v njih že po utrjenem makedamu, kaj šele po asfaltu.

Obstaja pa še alternativa - bosonogi tek oz. tek z minimalistično obutvijo...

Dobro napisano, hvala. Imam malce širše stopalo, tako da so mi mizunke res super zaenkrat.

Lp, Denis

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA