Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Arabo
Ko sem obiskoval fitness, in za segrevanje na tekaču opravil nekaj kilometrov, mi je mentorka povedala (magistrirala na DIF), da je meja med hojo (tudi hitro hojo)in tekom tam okoli pri hitrosti 6 km na uro (10 minut na km). Jaz sem pri sebi opazil, da sem imel občutek, da sem hodil še do hitrosti okoli 6,4 km na uro, potem pa sem že pričel tekati.

Definicija se mi dozdeva dokaj realna.

Po olimpijskih pravilih pa je razlika med hitro hojo in tekom v tem, da imaš pri hoji vedno vsaj eno nogo na tleh.

Povedati moram, da je bil in je občutek med hojo (tudi hitro hojo) in tekom očiten. To verjetno čuti vsak.

Glede na svoje teke pa si taka obdobja treninga ločujem z označevanjem krogov (Garmin). Obdobja, ko hodim, počivam ali vadim, pa v svojih evidencah vodim kot pohod.
 darcy
V tekaškem dnevniku sem Šmarno vpisal pod pohodništvo.
Ko grem (tečem) na hrib (Krim), pa imam časovno mejo za vzpon do katere gre pod tekaški trening, počasneje pa pod pohodništvo.
Letos mi še ni uspelo "teči", pa čeprav prehodim samo še najstrmejše dele.

Pretekel ali ne?
Grb - hoja na Šmarno je bila samo aktiven počitek med dvema 17,5 km intervaloma

lp Dare
 spela*
Arabo napisal/-a:Ko sem obiskoval fitness, in za segrevanje na tekaču opravil nekaj kilometrov, mi je mentorka povedala (magistrirala na DIF), da je meja med hojo (tudi hitro hojo)in tekom tam okoli pri hitrosti 6 km na uro (10 minut na km).

Potem vsi, ki se udeležujejo tekmovanj v hitri hoji in so nekateri bistveno hitrejši tudi od hitrih tekačev, v bistvu goljufajo? :lol:

Grb ... saj si sam napisal, da gor nisi tekel. Torej nisi tekel. :wink:
Uporabniški avatar
 Arabo
špela*: Hitrohodci, ki se udeležujejo tudi tekaških prireditev so hitrejši od večine rekreativnih tekačev!!!!!!

Kot hitro hojo sem mislil, svojo hitro hojo ali pohodniški tempo. Podobnega smo imeli tudi včasih v vojski.
StaraKost napisal/-a:@Raziskovalec,

Tvoja argumentacija je slaba. Če sem razdaljo hodil in tekel, sam vem, da jo nisem v celoti pretekel. Edino kar je res je, da sem naredil toliko kilometrov, kot sem jih ta dan naredil.... :mrgreen: .

Stara kost, načeloma imaš seveda prav. Kjer si hodil, pač nisi tekel.
Je pa res vprašanjekaj so potem tisti, ki delno tečejo in delno hodijo v hrib. Če so gorski tekači je to tek, sicer bi bili gorski hodači. Če si v tekaških supergah in opremi in tečeš tam kjer lahko in hodiš tam kjer ne moreš, si po mojem še vedno lahko rekel, da si tekel, čeoprav si deloma hodil. Hoja je oblika teka, priznana tudi na atletskih prvenstvih! Tečti pa se na hitrohodnih disciplinah ne sme.
Glede osebne statistike je pa morda res tek/hojo v hrib in dol uvrstiti v posebno kategorijo. Če je pa sestavni del večje enote in ne predstavlaja bistvenega dela, pa morda ne kaže komplicirati.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Tudi jaz pri teku občasno hodim krajše odseke, da si malo odpočijem noge in zaradi tega bolj kvalitetno odtečem tisti večinski del, ko zares tečem. To mi je bolj pomembno kot, da se "svaljkam" brez ustavljanja, če vidim, da iz bilo kakšnega razloga ne morem normalno tečt :D .
Na primer moj svak si beleži samo kilometre "aktivnega" dela treninga, brez ogrevalnega teka na začetku in izteka na koncu.. :D .
Pa saj se vsi razumemo. Vse je odvisno od posameznika in tega v kakšni obliki detaljnosti, ga zanima evidenca treningov.
Uporabniški avatar
 Wilson
[size=150]
StaraKost napisal/-a:Na primer moj svak si beleži samo kilometre "aktivnega" dela treninga, brez ogrevalnega teka na začetku in izteka na koncu.. .

[size=150][size=150]
[/size]Počnem enako z Garminom merim samo dejansko pretečeno km.. Itak si vedno predhodno zastavim cilj koliko bom tisti dan pretekel oziroma do kod in nazaj. Prav tako, če tečem intervale, beležim samo dejansko pretečene kroge oz. razdalje.
Mislim pa, da ni nič napak in da to še vedno lahko štejemo kot tek oz. neprekinjen tek, če narediš postanek, zato ker moraš ponovno zavezati vezalko, ali skočiti kam na stran, ali ko tečeš na kakšni tekmi in po postanku pri okrepčevalnici narediš potem par korakov s hojo, da ne delaš gneče. Drugo pa je če pri teku na 20 km prehodiš kakšen km ali dva. Potem si po moje pretekel samo 19 ali 18 km.
Specifika pa so sigurno gorskih tekih, saj je težko teči ves čas oziroma skoraj nemogoče. Običajno so posamezni odseki takšni, da jih je tudi bolj smiselno prehoditi saj si s hitro hojo oz. dobrim korakom skorajda hitrejši, kot pa s nekakšnim poskakajočim »tekom« v takšno strmino.
Verjetno imajo tudi zato takšni teki priponko kot gorski, cross…in s tem ne razumemo samo, da tečeš v gore ampak razumemo tudi nekakšno drugačno ravnanje.
[/size][/size]
 milos
Nisem prav vsega bral, mogoče bom zgrešil bistvo teme, pa vendar.

Pri svojih letih, 50, sem itaq spremenil svoje prioritete pri teku. Pomembno mi je, da pridem na cilj, čas ni tako zelo pomemben. Saj je vedno tam okoli 10km/h=1km/6minut. Ker. Ocenil sem pač, da se nikakor ne morem več kosati z mlajšimi, ali pa tudi s starejšimi in bolj nadarjenimi za tek. Ker pač ne zmorem več tekmovati, pač samo še tečem. Zamenjal sem pač prioritete. Važno je, da sem zdrav in da mi je tek v veselje, da sem vsako leto prisoten vsaj na nekaj uradnih tekih, da je lep izlet na en konec slovenije kjer je tek, da je prijetna družba sotekačev, da si oči spočijem na kakšni potni mladenki okoli 30-40, ki teče pred menoj. In dan ni izgubljen.

Glede teka v dolg klanec mislim, da s tekom izgubiš več energije in si počasnejši, kot če bi hitro hodil. Da potolažim samega sebe, se daljšega klanca lotim tako, da obdržim utrip srca enakega kot v ravninskem teku tj. 1km/6minut, tek je seveda počasnejši kot v ravnini. Kot v avtu, obdržiš vrtljaje motorja, navor je pa pač večji ali manjši, hitrost večja ali manjša, motor pa ne trpi, ker so vrtljaji isti. In roke držim pokrčene kot v položaju za tek. In tako lahko tečeš tudi eno uro. In to smatram za tek, čeprav je kakšen "hitrohodec" zraven mene hitrejši.

lep dan še naprej vsem
 MKC
jaz sem pa ravno včeraj razmišljal kaj je tisti 'minimum' da lahko nekdo reče da ja tisti dan tekel. mislim, da je tukaj avtor te teme tisti, ki naj bi tekel že ***-i dan (pa čeprav sem mi zdi, da sem enkrat zasledil da tudi 'le' 2 ali 3 km). bi potem veljalo tudi če bi tekel 150m do avtobusne postaje (da ne zamudiš avtobusa) :D
lp
Uporabniški avatar
 grb
MKC napisal/-a:jaz sem pa ravno včeraj razmišljal kaj je tisti 'minimum' da lahko nekdo reče da ja tisti dan tekel. mislim, da je tukaj avtor te teme tisti, ki naj bi tekel že ***-i dan (pa čeprav sem mi zdi, da sem enkrat zasledil da tudi 'le' 2 ali 3 km). bi potem veljalo tudi če bi tekel 150m do avtobusne postaje (da ne zamudiš avtobusa) :D
lp

Pri vsakodnevnem teku ni dileme. Po pravilih United States Running Streak Association http://runeveryday.com/ moraš vsak dan preteči vsaj 1 miljo. Kar pomeni, da tek na avtobus steje samo ce si od postaje oddaljen vsaj tisto miljo :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA