Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 vigor
Čaw.

Hja kar se tiče teka pozimi vs. poleti, ne bi bilo neke grozno drastične razlike, če temperatura na dan testiranja ni bila prenizka in je bil to omejitveni dejavnik. Včasih lahko pri nižji temperaturi dosežeš boljši rezultat kot pri vročini poleti.

No ker imaš na voljo še pol leta, menim da ti lahko uspe izboljšat rezultat, glede na tvoje karakteristike ne bi smelo biti problema.

Priporočam ti da se včlaniš v kak tekaški klub ali si najdeš trenerja, kjer boš treniral po planih in pod nadzorom. Namreč kje je se lahko zatakne? Če boš treniral sam boš imel težave, včasih z motivacijo, z načrtovanjem in plani... Kdaj se ti ne bo dalo, ali boš preveč izčrpan itd... Teki na kratke do srednje razdalje so dosti bolj specifični kot naprimer dolgotrajni teki in zahtevajo dosti vloženega napora.

Če pa že, pa začni postopoma, najprej začni z nabiranjem splošne kondicije, tako da boš lahko brez težav pretekel 3000 do 5000 m, sočasno je trening moči zelo pomemben, da ne pride do poškodb. Po mesecu, dveh pa se nekako začnejo bolj specifični treningi na atletskem stadionu, ki so sestavljeni iz raznih intervalov, sprintov...
Trije treningi na teden bi mogli biti zadosti, počitek je pomemben del treningov. Ogrevanje pred treningi je zelo pomembno, kot tudi strečing po treningu (ampak ne vedno).Priporočam testiranje pred in po vsakem obdobju, da vidiš napredek ali odkriješ kakšne pomanjklivosti.

Lahko tudi tečeš po občutku, vendar boš v tem primeru težje prišel do cilja.

Kakorkoli se boš odločil, mislim da zadani cilj lahko dosežeš.

LP
 milk
Nasveti, kako naj treniraš, eni da hitro eni počasi, drugi veliko in dolge relacije, pa tudi obratno... Vse to se mi zdi neuporabno, saj vsak izhaja iz svojih navad, ki pa ni nujno, da dajejo najboljše rezultate. Tudi tisti, ki ti svetujemo, bi najbrž z nekoliko drugačnim, sistematičnim treningom, dosegali bolše rezultate.
Povdarek je predvsem na sitematičnem. Kako razporejati treninge, boš kmalu ugotovil, če boš pozorno prisluhnil svojemu telesu. Pomembno je predvsem, da mu daš dovolj, a ne preveč počitka in da trening ves čas postopoma povečuješ na količini in intenzivnosti. Zato je najbolje, da imaš čim bolj pestre treninge, tako da boš izmenjeval vse omenjene možnosti. Čeprav ti je očitno cilj doseči čimboljši rezultat na kratki razdalji, je dobro vsaj enkrat tedensko opraviti tudi nekoliko daljši intenzivnejši trening (vsaj 10 km pod eno uro oziroma v eni uri vsaj 10 km po razgibanem terenu - fartlek tek). Ostalo pa kot rečeno, izmenjevati kratke in daljše razdalje in tempo tek z intervalnim tekom, počasnejše regeneracijske teke s šprinti ipd...
milk napisal/-a:Nasveti, kako naj treniraš, eni da hitro eni počasi, drugi veliko in dolge relacije, pa tudi obratno... Vse to se mi zdi neuporabno, saj vsak izhaja iz svojih navad, ki pa ni nujno, da dajejo najboljše rezultate. Tudi tisti, ki ti svetujemo, bi najbrž z nekoliko drugačnim, sistematičnim treningom, dosegali bolše rezultate.
Povdarek je predvsem na sitematičnem. Kako razporejati treninge, boš kmalu ugotovil, če boš pozorno prisluhnil svojemu telesu. Pomembno je predvsem, da mu daš dovolj, a ne preveč počitka in da trening ves čas postopoma povečuješ na količini in intenzivnosti. Zato je najbolje, da imaš čim bolj pestre treninge, tako da boš izmenjeval vse omenjene možnosti. Čeprav ti je očitno cilj doseči čimboljši rezultat na kratki razdalji, je dobro vsaj enkrat tedensko opraviti tudi nekoliko daljši intenzivnejši trening (vsaj 10 km pod eno uro oziroma v eni uri vsaj 10 km po razgibanem terenu - fartlek tek). Ostalo pa kot rečeno, izmenjevati kratke in daljše razdalje in tempo tek z intervalnim tekom, počasnejše regeneracijske teke s šprinti ipd...

Kaj ti mislil z tem da povečujem na količini in intenzivnosti? se pravi da če bom sedaj lahko tekel pri zmernem ritmu 20min, naj čez čas povečujem tek recimo na pol ure in potem še več? glede intenzivnosti misliš pa kaj - hitrost teka, pogostost ali kaj??

In pa še ena stvar, res me zanima kaj naj naredim z hrano, naj pojem 3-5 obrokov na dan to itak...sam zanima me kaj še posebaj priporočate?
No očitno bo končno tale zima mimo...In počasi bo res začeti z treningi, zanima me kakšen trening mi priporočate, da si postavim dobro bazo? Raje tečem do onemoglosti ali naj tečem po intervalih..recimo tečem 6min-hodim 2min in potem še enkrat ali dvakrat isto?

Konkretno prosim za odgovor, najraje kar z primerom tako da bom ziher razumel, potem bom pa že jaz prilagodil svojim zmogljivostim.

Hvala!
Malo za hec malo za res. Baza se delo po zimi. Sedaj je že čas za gradnjo specifične "kondicije". Očitno si prvi vlak že zamudil :D .

Če do sedaj nisi počel nič konkretnega je najboljše, da kombiniraš hoja + tek in počasi zmanjšuješ hojo v korist teka. Po 4-6 uvodnih tednih, ki so nujno potrebni za adaptacijo mišic, tetiv, veznih tkiv, sklepepov,.... bi lahko "stekel". Pazi, da takoj v začetku ne začneš uporabljati "veliko žlico" :D .
Uporabniški avatar
 Pina
Ja no...če misli tekmovati jeseni, še ni prepozno za bazo....ali pač?
Jst jo imam namen izvajat še kakšen mesec, ker za enkrat pretečem samo 40km na mesec, kar je porazno za 21k.... :(
Prava baza, tudi rekreativna se gradi nekaj sezon in ne samo par mesecev :D .
Vsi vemo, boljša ko je baza/temelj, stavba je lahko višja :D .
V vsakem primeru nikoli ni prepozno, "bolje išta, nego ništa" :D .
bazo za kuperja ja...

No da nisem počel nič ne bom ravno rekel, ker sem kar nekajkrat odtekel po 3km...ob tistih dnevih ko ni bilo pretiranega minusa oziroma je bil plus :D

Tako da prosim za nasvete...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA