Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ris9
Da malo obudim tole temo.

Danes sva s sotekačem delala intervale. Zame so bili prvi pravi to sezono. Delala sva takole:
2 km ogrevanje 4:40 /km
20x 400m od 70 do 76 s na interval ; vmes pavza 75s (oziroma 200m počasnega teka)
2 km izteka

Zame je bilo na koncu malo težko ampak sem zdržal (zadnjega sem naredil 73s) predvsem zaradi dolgega teka prejšnji dan, sotekač pa je zadnje tri spravil še malo pod 70s ne interval.

Kako se vam zdi tole??
Uporabniški avatar
 StaraKost
Pri tako velikem številu ponovitev je dobro intervale razbiti v nekaj setov, med katerimi je vsaj dvakrat večja pavza kot med posameznimi intervali. Razen, če iz posebnega razloga izvajaš vse intervale v enem setu.
Uporabniški avatar
 ris9
Zakaj bi jih moral razbiti?
Vse izvajam naenkrat hmhm ne vem zakaj. Tak intervalni trening sem nekje zasledil pa sva ga probala izvesti. Sedaj planirava 10x800 v podobnem tempu, kasneje 8x1000 v podobnem tempu in tako naprej. Vse to naj bi bil trening za čim boljši izid na 10km in nekako za dobre 21ke.
Hvala že v naprej za odgovor.
LP
 Luka Ljubič
živjo, načeloma se mi trening zdi uredu, je pa odvisno kaj želiš s takim treningom doseči, če intervale razbiješ na več skupin je to drugačen trening... oba sta lahko dobra treninga, ali pa slaba, odvisno kaj želimo s takim treningom doseči...
Drugače mi je pa všeč vajin načrt razvoja teh intervalov, vrjetno nameravata vmesno pavzo postopoma povečevati z daljšanjem intervalov? Mogoče bo preskok na 10x 800 m nekoliko težek, bota videla kako bo šlo.
Jaz bi se sicer stvari lotil malo drugače in z hitrostjo bližje hitrosti tekme, oz. podoben trening je že Toni enkrat izvajal..in je zgledal tako.
1. 4x 5x 400m (80s) p1= 1min , p2= 5min
2. 4x 4x 500m (100s) p1= 1min, p2= 5min
3. 4x (500m+500m)(500m+500m) (100s) p1=30s, p2= 2min, p3=5min
4. 4x 2x 1000m (200s) p1=2min p2=5min
itd.... ideja ja bila na koncu teči 4x 2000m v tempu 3.20/km ... ampak nisva prišla tako daleč, saj sva spremenila program...
Uporabniški avatar
 ris9
A to pomeni po 4ih 400m narediš ta dolgo pavzo in nato že spet 4x 400m itd?? Vsaj tako sem zastopil. 4x 2000m sva že delala samo ne na štadionu ampak med tekom.
Pri tistem najinem planu pa naj bi podaljšala pavzo z dolžino ja.
Sva pa razmišljala, da bi ponovila 20x 400m samo da bi še skrajšala pavzo vmes.
Seveda se zahvaljujem za mnenja in nasvete za nazaj in za naprej :wink: :wink:
Uporabniški avatar
 StaraKost
ris9 napisal/-a:Sva pa razmišljala, da bi ponovila 20x 400m samo da bi še skrajšala pavzo vmes.

A veš razlog zakaj bi to naredil?
Kaj misliš na ta način izboljšati?
Če veš pravilen odgovor, potem je to O.K. :D .
Uporabniški avatar
 StaraKost
Vzdržljivosti je več :D .
Na katero vrsto vzdržljivosti si mislil?
Aerobno/anaerobno vzdržljivost, mišično vzdržljivost, hitrostno vzdržljivost, ......... :D ?
Malo pobrskaj in preberi o "čarobnem" trikotniku : moč, hitrost, vzdržljivost in njegovih komponentah. Ko ugotoviš, katera komponenta je tvoj omejitveni faktor, takrat boš vedel kateri intervali so za tebe prioritetni.

Slika
Uporabniški avatar
 markor
Oj,
stara kost, gledam to piramido pa ne vidim..
Kje piše 4×5×400m oz. 20×400m?
Hvala,
lp
m
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ko si enkrat na tako visokem nivoju na katerem je ris9(okoli 34'-35' na 10K) so za napredek potrebne "brihtne" odločitve. Vsak pameten želi s čim manj truda doseči čim večji napredek, oziroma dobiti največ za vloženi trud.
Zato je potrebno narediti "posnetek" svojih sposobnosti in ugotoviti kako izgleda naš trikotnik moči, vzdržljivosti in hitrosti. Če ni enakostraničen, kar je majhna verjetnost, moramo izvajati treninge za korigiranje najslabše sposobnosti.
Kaj ti pomaga, da si hiter, če nisi tudi dovolj vzdržljiv in obratno.
Mogoče pa nisi dovolj hiter, ker ti primanjkuje moči?
Za izboljšanje vsake od teh sposobnosti so treningi drugače koncipirani. Prav iz tega razloga vedno vprašam zakaj počneš to kar počneš. Si siguren, da s tem izboljšuješ najslabšo komponento in ne prav tisto najboljšo in na ta način še bolj kvariš "izgled" trikotnika.

Saj poznamo tiste finte:
- če bi prišel z njimi bi jih odšprintal(pa nisi prišel) :twisted: :--
- če bi bilo še par kilomertov bi ostali pocrkali (pa jih ni bilo) :mrgreen: .

In kot po pravilu ta prvi še vedno najraje dela hitre intervale, ta drugi pa vzdržljivostne :mrgreen:

Zaključek: v začetku je dovolj, da delamo bilo kaj in že napredujemo. Zatem nekaj časa napredujemo s pomočjo copy/paste programov, ki jih najdemo na spletu. Ko se bližamo mejah svojih sposobnosti so potrebni posegi, ki so pisani na kožo vsakega posameznika. Copy/paste programa, ki je pisan za nekoga drugega in je bil zelo učinkovit, nas lahko "drago stane", če je naše izhodišče drugačno od tistega za katerega je program pisan.

Če bi bilo dovolj copy/paste programov, trenerjev sploh ne bi potrebovali :-- .
Uporabniški avatar
 StaraKost
markor napisal/-a:Oj,
stara kost, gledam to piramido pa ne vidim..
Kje piše 4×5×400m oz. 20×400m?
Hvala,
lp
m

Ko gledaš prehranjevalno piramido tudi ne vidiš kaj boš jedel za kosilo ali večerjo :mrgreen: .
Uporabniški avatar
 ris9
Mogoče bi bilo pametno narediti tale trikotnik. Nekako bi rabil pomoč kako naj se ga lotim :? :? , ker mi ni čisto jasen oziroma bi bile potrebni vsaj neki "gaberiti".
Drugače pa dobro napisan odgovor StaraKost. Verjetno bo vse kar si napisal držalo. Možno, da kakšne stvari počnem preveč in da prenekatere zanemarjam. Pa saj v bistvu, če bi počel vse bi izboljševal vse po malem oziroma tiste, ki so že TOP bi samo vzdrževal ali kako??
Je pa še zmeraj tako, da zaenkrat ostajam sam svoj "trener".
Pa še eno vprašanje: namreč ugotovil sem, da je moja tehnika teka slaba oziroma kar nekaj čudno maham z vsemi "izrastki". Kako bi rešil ta problem?? Tukaj mislim, da sam ne morem narediti nič. Kakšno mnenje kje bi mi to lahko malo "pomagali" in kakšne so kaj cene tega??
LP
Hvala že v naprej
Uporabniški avatar
 inima
Pozdravljeni

Zanima me če bi bil kdo tako prijazen da mi napiše kakšne intervale bi naj izvajala za razdaljo 10 km, za končni čas 50 min :oops: Moj najboljši čas na tej razdalji je bil(lani) 57 minut :oops: :roll:

hvala
 kovit
inima napisal/-a:Pozdravljeni

Zanima me če bi bil kdo tako prijazen da mi napiše kakšne intervale bi naj izvajala za razdaljo 10 km, za končni čas 50 min :oops: Moj najboljši čas na tej razdalji je bil(lani) 57 minut :oops: :roll:

hvala

Nikakršnih :wink:
 Luka Ljubič
kovit napisal/-a:
inima napisal/-a:Pozdravljeni

hvala

Nikakršnih :wink:

hehe, najbolj pametn odgovor.. Nevem če je dejansko kakšen smisel, da bi delal intervale za čas okoli 50min na 10km, enostavno pojdi ven, teči in uživaj kakšne 20min več kot ponavadi in 1x do 2x več (na teden), usake tok časa teči tudi malo hitreje kot ponavadi. Poskušajte tudi uporabiti malo zdrave kmečke pameti (npr. če si prej 20let samo ležal v kavču, ne it zdej 5x na teden tečt po 2ure, ampak stopnjuj počasi, potrpljenje obvezno!)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA