Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Vreme napisal/-a:
Sicer pa kaj je po tvojem prava kondicija in kaj smatraš pod pojmom splošne vzdržljivosti???

Kaj je "prava" kondicija je težko definirati. To je odvisno od ciljev, ki jih imaš. Za moje pojme, je hitrost, ki je komaj nekaj nad 10km/h bolj rezultat slabe kondicijske pripravljenosti, kot pomanjkanja hitrosti. Pri tebi me edino bega števec tvojih letošnjih kilometrov, ki bi moral to spodbijati.
Ali pa pri tebi velja tisto, tisti, ki na "treningih" teče počasi, tudi na "tekmi" ne more teči drugače :mrgreen: .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 03 Apr 2011, 22:06, skupaj popravljeno 1 krat.
ZdravkoC napisal/-a:Rajko, ti si itak car.
Imaš izkušnje, kilometre, leta teka in ... sploh vse ...
... tu po malo preizkušaš vremensko napoved :rol:

Zdravko motiš se. Tukaj trenutno preizušam ali bi tekel tri ali štri krat tedensko :lol:
Vreme napisal/-a:...Lahko pa bi rekel tudi drugače, da te na koncu rezultati, ki se merijo v času in primerjava z drugimi nehajo zanimati in pri teku še samo uživaš :) ...

no, nekak tak sem jaz mislil.
v enem stavku si ti povedal to za kar sem jaz cel post porabil.
Stara kost naj te moja kilometrina ne bega, saj ti pravim, da hitrost ni moj prijatelj :wink: . Še enkrat, tečem iz čistega užitka in ne zato,da bi bil hitrejši. Mam dovolj hitrosti pri tempu našega "sodobnega" življenja.
......upoštevam in razumem tiste, ki razmišljajo drugače.
Pri meni je užitek komaj takrat, ko se stvari dogajajo hitro. Ni lepšega, ko lahko, tako močno poganjaš, da gume "žvižgajo", kot so meni danes :D :mrgreen: .
StaraKost napisal/-a:......upoštevam in razumem tiste, ki razmišljajo drugače.
Pri meni je užitek komaj takrat, ko se stvari dogajajo hitro. Ni lepšega, ko lahko, tako močno poganjaš, da gume "žvižgajo", kot so meni danes :D :mrgreen: .

Ja saj vem, da sva vseskozi misliva isto, samo da je meni v užitek preteči maraton z nasmehom na ustnicah pa čeprav se čas ustavi tam nekje pod petimi urami. :D
....očitno si ene stvari razlagamo čisto drugače.
Za moje pojme je ta nasmeh na usnicah bolj kisel, po petih urah teka(copotanja) po asfaltu in največkrat po največji vročini z ozirom na uro štarta.
Sam mislim, da je tisti, ki je končal maraton eno ali celo dve uri pred teboj, naredil dosti manjši stres na telo od tebe :D .
Vreme, sam šel že skozi vse metode od 6 (pred leti) do 2 teka in manj na teden (letos).
Vreme ni toliko štos v količini, pač pa v tem, da delaš na vztrajnosti, moči in hitrosti.
Število tekov je odvisno od tega ali treniraš, ali le tekaš. Če hočeš v čimkrajšem času najboljši športni dosežek narediš en dolg tek (vsaj dve uri), en tempo tek (vsaj eno uro) in ene intervale (recimo pol ure, če so kratki lahko tudi manj) in na ta način lahko prideš kar do solidnega rezultata.
Če uživaš v naravi in narediš kratke teke za dušo (jogging), potem boš za enak rezultat verjetno rabil 5-6 tekov tedensko, pa še to vprašanje, če bo šlo. Je pa za psiho, če uživaš v teku to res luštno.
Z joggingom 2 krat na teden pa ne moreš ohraniti tekaške kondicije (lastne izkušnje).
Lahko pa tri teke kombiniraš z drugim športom. Sam na primer skoraj nikoli ne delam tekaških, pač pa le (okoli 8 minutne) kolesarske intervale (ponovitve klanca), s katerimi sicer delam bolj na kolesarki moči, a pozitivno vplivajo tudi na tekaško hitrost. Posledica tega je, da sem hiter (za svoje razmere) (in relativno vitkejši) žal šele meseca septembra.
Velik vpliv pa ima tudi telesna teža (to ti povem iz prve roke).
Skratka prehod na 4 trening/tek ti bo, če boš tri izvajal kot prej, pomagal vsaj k eni od komponent hitrost, moč, vzdržljivost. Če pa hočeš biti dober kot ZdravkoC, pa razmisli še vsaj še o petem treningu.
BINA napisal/-a:Res super tema :clap: . Že večkrat sem hotela zastaviti podobno vprašanje.

Tečem že okoli 8 let in sem poskusila od vsakodnevnega, do 3x tedenskega teka skratka vse možne kombinacije...Ampak še vedno se mi zdi, da malo "tavam" :lol: .

Sedaj prakticiram 4x tek (1x daljši to je nad 15 km, med tednom tri krajše -10 km in 2x vzpon na hrib). Zraven kombiniram 4x treninge z lastno težo in bom videla če mi bo po 3 letih uspelo spraviti čas na 21 km pod 1: 45. Do sedaj ni in ni šlo :? .

Je pa enkrat "Starakost" zapisal, da zadoščajo od 3-5 tekaških treningov in da ni pomembna toliko kvantiteta kot kvaliteta. Ali sem mogoče kaj pomešala :wink: ?

Za pod 1:45 ženska bodo po mojem mnenju potrebni še intervali. En tek v hrib zamenjaj za intervale, najboljše po najlažjem treningu ali prostem dnevu.
StaraKost napisal/-a:....očitno si ene stvari razlagamo čisto drugače.
Za moje pojme je ta nasmeh na usnicah bolj kisel, po petih urah teka(copotanja) po asfaltu in največkrat po največji vročini z ozirom na uro štarta.
Sam mislim, da je tisti, ki je končal maraton eno ali celo dve uri pred teboj, naredil dosti manjši stres na telo od tebe :D .

... očitno tudi čutimo čist drugače :wink:

Kar pa se tiče nasmeha pa je ponavadi takšen, pa sam presodi :wink:

Kar se tiče stresa na telo pa se tudi ne strinjam, meni se zdi dosti večji stres za telo, če tečeš tako da ti gume žvižgajo :D . Po mojem se vložen napor v hitrost nekako skompenzira z daljšim časom teka, kar pomeni, da je na kocu eno in isto, bi bilo to zanimivo pogledati iz znastvenega stališča :mrgreen:

raziskovalec napisal/-a:Vreme, sam šel že skozi vse metode od 6 (pred leti) do 2 teka in manj na teden (letos).
Vreme ni toliko štos v količini, pač pa v tem, da delaš na vztrajnosti, moči in hitrosti.
Število tekov je odvisno od tega ali treniraš, ali le tekaš. Če hočeš v čimkrajšem času najboljši športni dosežek narediš en dolg tek (vsaj dve uri), en tempo tek (vsaj eno uro) in ene intervale (recimo pol ure, če so kratki lahko tudi manj) in na ta način lahko prideš kar do solidnega rezultata.
Če uživaš v naravi in narediš kratke teke za dušo (jogging), potem boš za enak rezultat verjetno rabil 5-6 tekov tedensko, pa še to vprašanje, če bo šlo. Je pa za psiho, če uživaš v teku to res luštno.
Z joggingom 2 krat na teden pa ne moreš ohraniti tekaške kondicije (lastne izkušnje).
Lahko pa tri teke kombiniraš z drugim športom. Sam na primer skoraj nikoli ne delam tekaških, pač pa le (okoli 8 minutne) kolesarske intervale (ponovitve klanca), s katerimi sicer delam bolj na kolesarki moči, a pozitivno vplivajo tudi na tekaško hitrost. Posledica tega je, da sem hiter (za svoje razmere) (in relativno vitkejši) žal šele meseca septembra.
Velik vpliv pa ima tudi telesna teža (to ti povem iz prve roke).
Skratka prehod na 4 trening/tek ti bo, če boš tri izvajal kot prej, pomagal vsaj k eni od komponent hitrost, moč, vzdržljivost. Če pa hočeš biti dober kot ZdravkoC, pa razmisli še vsaj še o petem treningu.

Se strinjam ni štos v količini, si mi pa dal misliti. v resnici jaz sploh ne treniram, ampak tekam. Čisto preprosto obujem superge in grem. Če mi paše tečem hitro, če ne pač počasi, v vsakem primeru pa ne dam vse od sebe. Čudno ne? So se mi lani zamerili tempo teki in intervali in sem rekel, da se ne grem več. Zame je tek še vedno užitek pa naj bo to joggin, tekec ali pač kako naj se to imenuje, tečem pač izključno za svojo dušo.

Kar se tiče vpliva telesne teže na tek se globoko strinjam s teboj, vedno ko imam nahrbtnik tečem počasneje :lol:

Da pa bi bil tako dober kot ZdravkoC pa niti ne sanjam, trenutno sanjam, kako bi spravil skupaj štiri teke tedensko :wink:
Vreme napisal/-a:Kar se tiče stresa na telo pa se tudi ne strinjam, meni se zdi dosti večji stres za telo, če tečeš tako da ti gume žvižgajo :D . Po mojem se vložen napor v hitrost nekako skompenzira z daljšim časom teka, kar pomeni, da je na kocu eno in isto, bi bilo to zanimivo pogledati iz znastvenega stališča :mrgreen:

.......zopet se ne strinjamo. Boljši čas lahko dosežemo tako, da bolj natreniramo naš "motor". Za moje pojme prav ta trenirani motor, dosti lažje prenaša 3-4 ure stresa, kot prenesejo sklepi uro do dve več, nepretrganih udarcev v trda tla.
...ampak pri motorju, ki vseskozi teče v visokoh obratih so obremenitve mnogo večje in možnost poškodb tud :wink:

Sicer pa sem si za ta teden že setavil plan, ki sledi novejšim trendom. Zraven običajnih treh tekov, me še čaka košnja trave in štihanje vrta, saj to tud šteje mar ne :)
Vreme napisal/-a:...ampak pri motorju, ki vseskozi teče v visokoh obratih so obremenitve mnogo večje in možnost poškodb tud :wink:

Pri motorju, ki vseskozi teče pri nizkih obratih se ne pokvari motor, pokvari se "okolje", ki ga poslužuje :D .
to je pol tak, kot da bi starega bencinca in starega dizla primerjal.
bencinc se bolj vrti, bolj potegne in bolj hitro gre.
ampak ker je že material malo dotrajan, rado kaj crkne, če ga preforsiraš.
dizla pač ne prevrtiš tako hitro, pa on lepo pri nizkih obratih vleče in ravno tako gre.
pač malo bolj počasi. :driver:
......stvari so drugače kot se sliši na prvo žogo. Kardio sistem + mišični sistem, ki je naš "motor", lažje prenaša obremenitve kot sklepi, kite in vezna tkiva. Prav zaradi tega še vedno trdim, da tisti, ki ima dobro treniran motor, opravi z distanco v krajšem času in zaradi tega z manjšim stresom na tiste sklope, ki so najšibkejši členi v verigi in so zaradi tega bolj občutljivi in se lažje "pokvarijo" - poškodujejo.

Razlika med mehanskim motorjem in našim motorjem je ogromna, ne primerljiva. Naš motor potrebuje vsaj nekaj let redne in pametne vadbe, da komaj začne delovati tako kot je treba. Največkrat je za to potrebno tudi celo destletje vadbe, posebej pri vzdržljivostnih disciplinah. Njegova življenjska doba je dolga desetletja. Tisto na kaj moramo paziti so prej navedeni šibki členi v verigi in ne motor. Motor bolj ko gonimo, bolj gre :mrgreen: .

Ne pozabiti, da tu ne govorim o tekmovalnih obremenitvah. Tu govorim o razliki med tekačem, ki razen navadnega tekanja, upošteva določene zakonitosti treninga in tistega, ki samo "trčkara" pa čeprav dolgo in tu pa tam teka. Zanimivo je, da oba prideta na isto prireditev in na enako distanco :? :mrgreen:, čeprav bi pričakovali, da bo ta drugi izbral krajšo :mrgreen: .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 04 Apr 2011, 22:31, skupaj popravljeno 5 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA