vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 strelec30
Pozdrav!Sem astmatik in tekač obenem.Do pred lani nisem imel omembe vrednih problemov z dihanjem,lani se mi je pa stanje malce poslabšalo.Globoko dihanje mi seveda izsušuje sluznico in tako med tekom vse težje diham.Ima kdo podobne probleme?Seveda jemljem tudi protivnetna zdravila in zdravila za širjenje dihalnih poti.Problemov v mirovanju sicer nimam.
Uporabniški avatar
 mihaperme
Nisi edini, tudi jaz imam astmo. Če me napade med tekom (velika sopara ali če je mraz) se probam umiriti in sproščeno dihati. Ponavadi se stanje izboljša. Sicer pa mi je tek veliko pripomogel da se mi je stanje z astmo umirilo. Odkar tečem se mi "napadi" ne dogajajo več, kot so se mi prej ko še nisem tekel.

LP
Uporabniški avatar
 Bor
mihaperme napisal/-a:Nisi edini, tudi jaz imam astmo. Če me napade med tekom (velika sopara ali če je mraz) se probam umiriti in sproščeno dihati. Ponavadi se stanje izboljša. Sicer pa mi je tek veliko pripomogel da se mi je stanje z astmo umirilo. Odkar tečem se mi "napadi" ne dogajajo več, kot so se mi prej ko še nisem tekel.

LP

jest imam za rezervo še ventulin, mislim če je kriza....drugače pa med tekom skoraj nimam problemov.
Uporabniški avatar
 runner
Moj dedič tudi... :cry:
Redno kontroliramo PEF in preventivno jemlje Flexotide vsako jutro.
Po enem letu mu je pulmolog zmanjšal odmerek. Prej je vdihoval tudi pred spanjem. Ventolin uporabimo ko mu PEF pade pod 80% ali pri napadih. Nazadnje ga je imel na teku žensk (Milkec se spomniš?) ampak niso več tako hudi kot pred kakšnim letom.
Tek mu ne škoduje! Nasprotno. Prvih par km je pomembno da se pljučka lepo segrejejo na delovno temperaturo pol pa kar gre.
 mojA
Živjo! Sem ravno v obdobju, ko se mi je stanje poslabšalo. Imam alergijsko astmo ugotovljeno predvsem na pelode trav in pršice a v resnici še na mnogo več. V tem letnem času se mi vedno poslabša – ne glede na temperaturo. Ravno včeraj sem mislila, da me bo zadušilo. Hudo je prve km, nekje po 5 je bolje, včasih šele po desetem. Ker med tednom delam največ do 11 km je to ravno zoprno, saj so moja pljuča tekaško razpoložena šele proti koncu treninga. Je pa zanimivo, ko kriza mine lahko tečem brez problemov. Predvsem moram paziti, da ne začnem prehitro. Kakšnih vdihov Boretexa pred tekom pa nočem jemati. Mogoče bi lahko a sem trmasta. 100% drži pa tole: brez teka bi bila že davno redno na zdravilih.
Poglej si že podobno temo:
http://www.sportosplet.net/viewtopic.php?t=977
 dejo
astma mi je dijagnosticirana u 21 godini (sad imam 32). poceo sam trcati prije godinu dana (nesto kasnije sam prestao i pusiti) i imam dojam da mi se u zadnje vrijeme stanje popravilo. probleme prilikom trcanja nemam, jedino osjecam kad je malo hladnije (zato izbjegavam trcati zimi).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA