vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 RoKo
Ena možnost je vlaga. Včasih se mi to dogaja ko tečem poleti bolj zgodaj zjutraj (do 8 ure :oops: ) ali malo pred temo, ko je več vlage v zraku. Ostali del dneva se mi to ne pojavlja. Ko se telo začenja pototo, se pojavlja tudi srbenje, ki počasi poneha, ko se začnem potiti kot je treba.
Ne vem če je to ravno srbenje, je pa tak nadležen občutek
 bikila76
ja, vlaga zna biti. Meni se to dogaja ob sopranih dnevih pred dežjem, ali pa ob megli. Mislim, da gre za eno vrsto alergije; meni še obenem rahlo otekajo prsti.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
bikila76 napisal/-a:ja, vlaga zna biti. Meni se to dogaja ob sopranih dnevih pred dežjem, ali pa ob megli. Mislim, da gre za eno vrsto alergije; meni še obenem rahlo otekajo prsti.

Ja so tezave z uzivanjem mrhovine ja.
Uporabniški avatar
 poli
sam imam isti problem. ko začnem teč me po nekaj minutah začen srbeti koža na trebuhu in stegnih (prednja in notranja stran), pa mi je enkrat bilo razloženo, da je to posledica večje prekrvaljenosti tkiva, ki se pojavi ob takih aktivnostih, kjer se nenadoma poveča stopnja telesne aktivnosti kar tek vsekakor je. tega nisem nikoli zasledil, ko sem korakal po hribih ali na kolesu. najbrž pri teh dveh aktivnostih res začneš bolj nalahko in ima telo dovolj časa, da se privadi na povečano aktivnost.
Je kaj novega okoli tega? :)
Od vseh napisanih, se najbolj priblizam poli-ju, glede na "simptome".
Med kolesarjenjem nimam teh tezav, med tekom pa je neznosno in se moram (prisilno) ustavit ter pocakat 2-3 minute, da neha in potem spet nadaljujem.
Ko sem treniral nogomet (10-15 let nazaj) pa nisem imel teh tezav.

Kaj bi lahko pomagalo:
- prat perilo brez mehčalca?
- uporaba "tekaske" opreme (oprijeto/svic perilo)?
- namazat se s kremami?
- mogoce se stusirat pred odhodom na tek?
Mene pa koza srbi skoraj izkljucno pozimi in to na mestih, kjer je vec mascobe - torej zadnjica, zgornji del stegen in delno trup. Na kolesu se mi to ne dogaja, je pa res, da pozimi ne kolesarim. Perem pa stvari brez mehcalca, pogosto tudi samo na roke. To me ne ovira toliko, da bi se morala ustavit, ampak se potrudim, da se ne praskam (kadar se ne zacnem praskat ze avtomaticno). "Zdravila" pa tudi se nisem odkrila. :?
Definitivno gre za alergično reakcijao.
Poskusi z "izključevanjem".
Če imaš možnost pojdi na tekoči trak najbolje bi bilo gola in boš videla, če je vzrok v soncu ali oblačičih.Če te bo še vedno srbelo potem gre za rekacijo kože na znoj ali pa na reakcijo telesa na frikcijo oz. drgnenjenje ( notranji del stegen, trebuh, prsa pri ženskah..)To se pa da lepo videti, kje se rekacija pojavlja.
Če gre za oblačila potem pač poskušaša tako dolgo, da najdeš primerna;kar je pa danes težko, saj so vsa izdelana oz podobnih umetnih materialov.
Če gre za alergijo na sonce, potem boš pač tekla čim bolj pokrita oz zgodaj zjutraj ali pozno zvečer lahko tudi ponoči.
Meni se je enkrat samkrat zgodilo, da me je med tekom začelo celo telo srbeti.
Začelo se je po cca. 2 km in sicer zadaj na vratu. potem pa sem čutila, kako se mi je prenesla srbečica še na glavo v lasišče in kasneje tudi na celotno od zgoraj navzdol. Nekaj časa sem še tekla, potem pa je začelo postajati vedno hujše. Obrnila sem se proti domu in si želela le hladen tuš, tako je bilo grozno!!! Če sem tekla, me je še bolj srbelo in peklo zaradi tresenja, zato sem začela hoditi, vendar sem videla, da se mi bo ob takem tempu zmešalo od srbenja in mravljincev, zato sem s pospeškom odtekla proti domu in samo čakala, da se bom polila z ledeno vodo. Cimri stame samo gledali, ko sem se začerla slačiti že v hodniku in noreti po stanovanju. Nato sem se polivala z mrzlo vodo 15 minut, da sem si malo olajšala srbečico. Koža mi je popolnoma nabrekla in še potem sem bila celo uro zavita v mokre brisače, saj je bilo res neznosno! Ušesa so mi štrlela stran od glave, ker sem imela tako napihnjena in nabrekla! Po nekaj urah se je situacija umirila, še naslednje jutro sem imela nabrekla ušesa, potem pa je bilo boljše.

Še zdaj ne vem, kaj se je takrat zgodilo?? Kakšna alergična reakcija je to bila in na kaj, pojma nimam! Bilo pa je enkrat in edinkrat! Mogoče me je med tekom pičila kakšna žival, a tega sploh nisem čutila, res je bilo čudno!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA