Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 spela*
StaraKost napisal/-a:
spela* napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:.. deloma. Pri teku navzdol so obremenitve drugačne kot pri teku po "ravnini".

Kaj pa bi potem bilo tekaško enakovredno npr. kolesarskemu treningu v zavetrju avta?

Pri teku je to težje. Prava alternativa bi bila, da te nekaj vleče, da ti bo lažje :D .

Aha. canicross, na primer. :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Cani_cross
 JARRAJA
sem zelo vesel tele debate in različnih mnenj in se zahvaljujem vsem, ker si vzamete čas !!!
Napisal sem že, da pod minimumom ura ne pokaže nobene porabe maščob, nad maksimumom (treniral sem v območju 150 do 160 utripov) pa sem tudi že napisal da sem porabil v 41 minutah 690 kalorij in 68 maščob.
No glede na debato, sem šel danes probat kaj bo pokazala ura, če bom treniral v območju od mojega 65% minimuma do 80% maksimuma, torej med 120 in 135 utripov..
V 48 minutah (ista proga kot zgoraj) sem porabil 504 kalorije in 54 (ne vem česa) maščob.
Karkoli že pomeni 54 maščob, v vsakem primeru sem v območju min do max porabil manj maščob kot v območju nad max...če se je seveda na uro moč zanesti.
 sitrader
JARRAJA napisal/-a:sem zelo vesel tele debate in različnih mnenj in se zahvaljujem vsem, ker si vzamete čas !!!
Napisal sem že, da pod minimumom ura ne pokaže nobene porabe maščob, nad maksimumom (treniral sem v območju 150 do 160 utripov) pa sem tudi že napisal da sem porabil v 41 minutah 690 kalorij in 68 maščob.
No glede na debato, sem šel danes probat kaj bo pokazala ura, če bom treniral v območju od mojega 65% minimuma do 80% maksimuma, torej med 120 in 135 utripov..
V 48 minutah (ista proga kot zgoraj) sem porabil 504 kalorije in 54 (ne vem česa) maščob.
Karkoli že pomeni 54 maščob, v vsakem primeru sem v območju min do max porabil manj maščob kot v območju nad max...če se je seveda na uro moč zanesti.

Glej, poraba kalorij ni tako točna znanost kot se morda zdi. Izračuni vsi bazirajo na nekih predpostavkah, ki pa ne zajemajo celotnega stanja. Zato so vsi izračuni (oz. pokazatelji na urah) bolj približni in bolj slabo uporabni. Da je stvar še bolj komplicirana, se z novimi spoznanji, spreminjajo tudi algoritmi izračuna in zato pogosto lahko merilci (iz različnih obdobij) pri istem delu pokažejo različen rezultat. Porabe kalorij se enostavno ne da preprosto samo "izmeriti", kot recimo srčni utrip, ker je poraba kalorij funkcija srčnega utripa, max utipa, utripa v mirovanju, utripa pri sedenju, starosti, spola, "natreniranosti", VO2 max, ekonomije porabe, teže in še malo morje drugih parametrov ki tudi niso vsi poznani. Zato moraš vse te izračune jemati malo z rezervo in poraba 1000 kCal lahko mogoče pomeni da je bila tudi samo 700 ali pa tudi prek 1200. Je pa en okvirni pokazatelj za v pomoč.
Podobno je najbrž tudi za porabo maščob. Rezultat bazira najbrž na nekih predpostavkah koliko porabljaš maščob in kakšna mora biti intenziteta. Verjetno v neko splošno pomoč, vendar ni jemati številko za slepo resnico.
 Crimaldi
JARRAJA napisal/-a:sem zelo vesel tele debate in različnih mnenj in se zahvaljujem vsem, ker si vzamete čas !!!

Morda bi povprašal proizvajalca ure ki jo uporabljaš, če ti lahko posreduje formulo, na podlagi katere tvoja ura izračuna porabo kalorij oziroma maščob. Mislim, da bi ti to dalo odgovore na nekatera tvoja vprašanja.

Jaz sem pred časom povprašal na Garmin kako 305 računa porabo kalorij in dobil naslednji odgovor: Calories calculation on our units is worked out by:
Speed x Weight x Time (torej zelo poenostavljeno).
Uporabniški avatar
 StaraKost
JARRAJA napisal/-a:Karkoli že pomeni 54 maščob, v vsakem primeru sem v območju min do max porabil manj maščob kot v območju nad max...če se je seveda na uro moč zanesti.

Kako naj tebi človek sploh pomaga, ko se vedno verjameš, da obstaja neko imaginarno področje nad max utripom v katerem celo vadiš :mrgreen: :--( :mrgreen: .

Zakaj ne prebereš navodila, ki so priložena k uri, ali za ta model poiščeš na strani proizvajalca, razlago številk, ki jih gledaš in jih ne razumeš?
Kako naj mi to vemo, ko sploh ne vemo kakšno uro imaš in na kakšen način ovrednoti porabljeno energijo in % maščobe.
 JARRAJA
no mislil sem, da so vse ure nekako narejene po istem kopitu in spraševal če kdo ve kaj to pomeni.V navodilih namreč tega podatka ni nikjer, sicer ne bi spraševal.
Hvala za odgovore !
Uporabniški avatar
 mare
Najbrž pri tvoji uri to pomeni ekvivalent porabljene maščobe. Podatek je seveda še mnogo manj zanesljiv od porabljenih kalorij, ker je izračun narejen na podlagi nekih formul. Ima pa podatek vseeno neko vrednost. Tudi po tem podatku vidiš, da če bi hotel izgubiti pol kg maščobe, bi moral teči bistveno dlje kot zmoreš, ampak zate, ki zmoreš teči nad svojim maksimumom enkrat pa pod svojim minimumom (mogoče celo kar brez utripa) mogoče niti to ne bi bil prehud problem.
Uporabniški avatar
 ZHAK
Bolj natančnega odgovora, kot ti ga je dal mare, verjetno ne boš dobil.
 E2rd
Proporočam ti da si prebereš knjigo Tek ,ki je izšla pri založbi Učila, tam si boš sam prebral mnogo koristnih stvari med drugim tudi o MaxSU in o kurjenju kalorij .

Lp E2rd
Uporabniški avatar
 StaraKost
E2rd napisal/-a:Lep pozdrav
če lahko še jaz par stavkov o srčnem utripu ,če obstaja max srčni utrip obstaja tudi minimalen oziroma utrip v mirovanju,ki se ga izmeri pri počitku najbolje zjutraj še v postelji, si namestiš pas za merjenje in poležiš še kake pol ure ,ker pa srčni utrip v mirovanju ni tako pomemben za rekreativne športnike se to ponavadi ne dela . maksimalen srčni utrip pa se izračuna na več načinov in z več formulami ,najlažje je takole MSU=220 MINUS LETA
se pravi če imaš 56 let je 220-56=164 in to je tvoj maksimalni srčni utrip iz katerega izhaja tvoja obremenitev pri treningu ,katerega naj nebi presegal .
Da ne bo pomote ti lahko nabiješ srčni utrip na 190 ali pa še višje samo to je že nevarno za infarkt,kakor tudi to da si cel trening obremenjen na 164 utripov . za rekreacijo ti je dovolj 70-80% tvojega MSU . pa lep pozdrav
aha pa še tole tale tvoj srčni utrip ti velja za vse športe saj z istim srcem goniš kolo in tečeš ,hodiš v hribe ,štihaš ...

.... upam, da se tega nisi naučil iz te knjige :mrgreen: .
Mogoče pa si upošteval moj nasvet in se začel izobraževati na tem področju :D .
 ton
Se strinjam s Staro kostjo.
Če bi za najvišji priporočljivi utrip veljala formula 220 minus starost, potem me je že tolikokrat pošlatala starka s koso, da mora biti pa res mahnjena name. In na večino frendov tudi. Ne rečem, da 'dobim' 175 vsakič, ko mimo priteče kakšna vznemirljiva tekačica, bi pa moral zelo resno upokojiti svoje športanje, če bi se želel držati tvojega opozorila.
 milk
Vse bi bilo v redu, če nebi ponovil neumnosti, ki jo je nekdo že enkrat napisal in so jo nekateri, očitno neuspešno, poskusili ovreči. Če je tvoj maximalni utrip 164, boš težko srce nateral do utripa 190. Če pa dosežeš pri nahujši obremenitvi utrip 190, je potem to tvoj maximalni utrip. Maximalni utrip je najvišji utrip, ki si ga sposoben doseči ob njhujšem naporu, tako kot je najnižji utrip tisti, ki ga najnižjega izmeriš ob popolnem mirovanju. Izven teh mej zate ne obstaja nič drugega, saj ko izmeriš nižji ali višji utrip, kot je bil tisti, ki si ga upošteval do tega trenutka, se meja avtomatično premakne na novo vrednost.
Izračun z odštevanjem let je zelo približen in večinoma neuporaben. Kolikor toliko velja za neaktivno populacijo, za resne rekreativce to večinoma ne drži in obstajajo načini, s katerimi ga lahko določiš bolj natančno. Najlažji in najcenejši način je večkratno testiranje na strmem klancu pri najvišji možni hitrosti. Vrednosti, ki si jo na ta način dosegel verjetno lahko dodaš še en utrip ali dva, ker si verjetno imel še nekaj malega rezerve. Običajno boš na ta način prišel do precej višje vrednosti, kot z odštevanjem let.
Za izračun procentov in določanje aerobne meje pa je tudi minimalni utrip zelo pomemben podatek.
Kar se tiče preseganja maxsimalnega utripa je za kak utrip seveda mogoče, saj naj bi bil najvišji utrip tisti, pri katerem preživiš napor brez večjih posledic za zdravje. Če na koncu kolapsiraš, si verjetno šel nekoliko čez, toda to niso zelo velika odstopanja. To se lahko zgodi tistemu, ki ima (predvsem v fitnesu) zelo nabildane mišice, zaradi pomankanja aerobne vadbe na dolgih relacijah pa ima premalo natrenirano srce. V tem primeru so mišice sposobne pognati telo hitreje, kot temu lahko sledi srce, to pa je tisto, kar je nevarno in zaradi česar pride do težav s srcem.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Če bi za najvišji priporočljivi utrip veljala formula 220 minus starost, bi to pomenilo, da smo vsi, ki smo enako stari, enaki, oziroma imamo enako srce. Tisti bolani, tisti ne trenirani in tisti dobro trenirani :D :D :D .

Kot sem že prej povedal naš MSU ni v korelaciji z našo treniranostjo, naš utrip v mirovanju pa je. To pomeni, da nam pove več, kot MSU :D .

@milk je na koncu povedal nekaj pomembnega.
Srce, čeprav mislimo, da je naš "glavni" organ, je servisni organ, ki ga poganjajo mišice in možgani, oziroma porabniki energije. Srce skrbi, da dobimo toliko energije kolikor jo potrebujemo. In prav zaradi tega ne obstaja samo en MSU, ker srce bije tako hitro kot zahtevajo mišice. Več mišic, oziroma mišičnih skupin ko je iztočasno aktivnih, bolj poženejo srce. Prav zaradi tega pri različnih disciplinah dosegamo različne MSU.
Če bi vzeli za MSU tistega, najvišjega, bi to pomenilo, da za različne discipline na primer 80% MSU ne pomeni enako. Pri enih bi to bila lahka, pri drugih pa dosti težja obremenitev, ker z malo aktivnih mišic, ne bi mogli vaditi v zahtevanem območju in bi se obremenjevali bolj kot smo mislili :D .

In kot sem že večkrat povedal, tudi takrat ko vemo svoj pravi MSU, vemo malo. Za različno trenirane je obremenitev od na primer 80% MSU različna.
Za netreniranega je to že anaerobna vadba, za treniranega pa še vedno aerobna. Prav zaradi tega je bolj pomembno to, da vemo tisti utrip pri katerem smo sposobni teči 30 min in je dosti nižji od MSU. Zaradi tega si ga tudi vsak varno izmeri. Na osnovi njega računamo področja vadbe po prej priloženem linku, ker tu lahko presežemo 100%, posebej pri šprintih, klancih in intervalnem treningu.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 02 Sep 2011, 10:27, skupaj popravljeno 1 krat.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA