Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 JARRAJA
sem vesel, da se je debata zopet vrnila v željeno smer.
Lahko kdo napiše kakšen trening priporočate osebi, ki je nekako povprečno trenirana, treniram namreč vsak teden 3 krat bolj intenzivno (med 120 in 150 utripov) 1 krat grem bolj na šus (ves čas nad 150 za nekaj trenutkov tudi do 170)in 3 krat samo lahka hoja(okrog 110)..torej vsaki dan.
Kaj naj popravim, da bo za telo boljše?
Uporabniški avatar
 StaraKost
....kot prvo si popravi definicijo težavnosti in MSU vsaj na tistega, ki si ga max dosegel pa bodo tudi ti % malo drugačni:D .
Tisto od 120-150 je lahki trening, tisto od 150 pa do občasno 170, intenziven "tempo" trening. Pod 120 pa regeneracijski trening.
 E2rd
StaraKost napisal/-a:
E2rd napisal/-a:Lep pozdrav
če lahko še jaz par stavkov o srčnem utripu ,če obstaja max srčni utrip obstaja tudi minimalen oziroma utrip v mirovanju,ki se ga izmeri pri počitku najbolje zjutraj še v postelji, si namestiš pas za merjenje in poležiš še kake pol ure ,ker pa srčni utrip v mirovanju ni tako pomemben za rekreativne športnike se to ponavadi ne dela . maksimalen srčni utrip pa se izračuna na več načinov in z več formulami ,najlažje je takole MSU=220 MINUS LETA
se pravi če imaš 56 let je 220-56=164 in to je tvoj maksimalni srčni utrip iz katerega izhaja tvoja obremenitev pri treningu ,katerega naj nebi presegal .
Da ne bo pomote ti lahko nabiješ srčni utrip na 190 ali pa še višje samo to je že nevarno za infarkt,kakor tudi to da si cel trening obremenjen na 164 utripov . za rekreacijo ti je dovolj 70-80% tvojega MSU . pa lep pozdrav
aha pa še tole tale tvoj srčni utrip ti velja za vse športe saj z istim srcem goniš kolo in tečeš ,hodiš v hribe ,štihaš ...

.... upam, da se tega nisi naučil iz te knjige :mrgreen: .
Mogoče pa si upošteval moj nasvet in se začel izobraževati na tem področju :D .

@Stara Kost
zame je dost podatek ki ga ti navajaš, da se turiraš na 186 utripov pri svojih 62 letih.
Uporabniški avatar
 StaraKost
...ko želiš nekaj "nagajivo" povedati , ne zavajaj, ker zavajaš samega sebe. Najdi besedo tuširanje v bilo katerem mojem postu.
Ti pa očitno še vedno ne razumeš pojem max utripa in misliš, da je to utrip na katerem lahko vadiš in ga celo krepko presežeš :mrgreen: .
Vsi ostali pa vemo, da je MSU utrip na katerem se nikoli ne vadi, ker je to nemogoče. Njega lahko dosegaš samo za par sekund in tudi tega nisi vedno sposoben.
Tudi to je poleg že navedenih razlogov, dodaten razlogov zakaj je MSU slabo izhodišče za določanje področij vadbe.
Uporabniški avatar
 mare
Tista formula 220 - starost (oziroma kakšna podobna) velja za povprečnega človeka, njena uporabnost v praksi pa je nična. Veliko več je vreden podatek, če se (po temeljitem ogrevanju) zapodiš v prvi hrib in pogledaš svoj utrip. Maksimum je običajno še kakšen utrip več, ker se večini ne ljkubi gnati do roba. Povprečna vrednost MHR za neko starost pa za posameznika nima nobene vrednosti. To je tako, kot da bi rekel, da ima povprečen človek številko čevlja 40 + 0,01*starost, potem bi pa vsi kupovali čevlje po tej formuli, namesto, da bi jih pomerili.

Imam pa dilemo glede različnih maksimumov srčnih utripov. Mislim, da ni dileme, da lahko pri različnih športih posameznik doseže različne maksimume srčnega utripa. Jaz recimo ugotavljam, da je pri meni maksimalni srčni utrip pri teku in kolesarjenju v klanec domala enak, da pa tako visokega utripa pri kolesarjenju po ravnem ne dosežem, pa če se razpočim (za tek po ravnem se pa ne spomnim). Zdi se mi torej, da je razlika med max bolj odvisna od načina vožnje (abzicanje, klanec, ravnina) kot od vrste športa. Zanima me tudi, ali je kdo delal poskuse, kako je potem s pomembnimi pragovi. Če je za nekoga npr. LT pri teku na 90% max za tek, je potem pri plavanju tudi na 90 max. za plavanje ali malo višje?
 ninko
mare napisal/-a:
Imam pa dilemo glede različnih maksimumov srčnih utripov. Mislim, da ni dileme, da lahko pri različnih športih posameznik doseže različne maksimume srčnega utripa.

Misliš reči, da prideš pri različnih športih različno blizu MSU?

Jaz dojemam maksimalni srčni utrip kot absolutni maksimalni utrip srca, preko katerega ne moreš it pa pika. Kot pri avtu, ko se števec konča pri 250. Pri nekaterih je drugačen, nižji - višji, ampak maksimalen.
Torej je MSU en in edini, ki ni odvisen od tipa športa. Ali imam čisto narobe? :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
@mare,

Prvi del odgovora je korekten. Drugi del pa ne razumeš popolnoma.
To, da za različne discipline velja različni MSU ni moja pogruntavščina. To je dejtvo.
Tisti, ki uporabljate Polarjev software imate možnost nastavitev za vsako disciplino posebej.
Options => Persons propertis => Sports => Edit za izbrano disciplino.
Tako si lahko nastavite MSU za vsako disciplino posebej. Težavnostni faktor discipline v odvisnosti na število mišičnih skupin, ki so aktivne. Izhodični faktor od 1 je za tek. Področja vadbe, ...krivuljo naraščanja obremenitve po kateri se računajo stresne točke vadbe oziroma exertion number za vsako disciplino posebej....

Pragovi se enako kot MSU(ki je itak neuporaben) za vsako disciplino računajo posebej. Še enkrat preberi tretji članek na linku, ki sem ga podal nekaj strani nazaj.
Uporabniški avatar
 StaraKost
@ninko,

Narobe razmišljaš. Avto poganja vedno enaki motor na enak način, "gas do konca" in naprej ne gre. Srce pa različen motor, oziroma različne mišične skupine. Takrat, ko je aktivnih največ mišičnih skupin, dosežemo najvišji utrip. Različne discipline pa lahko aktivirajo samo določene mišične skupine. Pri tem je pomemben tudi položaj telesa pri izvajanju obremenitve. Stoje(tek), sede(kolo), leže(plavanje),....
Prav zaradi tega je za disciplino v kateri niso aktivne vse mišične skupine, področje vadbe na osnovi % MSU, ki je določen na osnovi discipline v kateri smo dosegli najvišji MSU napačen.

Tako nam v takšnem primeru 85% MSU za določeno disciplino lahko predstavlja že realnih 90% obremenitve ali več, ker izbranega max MSU itak s to disciplino v nobenem primeru ne moremo doseči. Tudi to ni moja pogruntavščina. To je znano dejstvo za vse, ki se na te stvari malo bolj spoznajo.
 ninko
Dobro, zdaj mi je tudi to jasno.
Cela tema je poučna in to predvsem na tvoj račun, ker tako razumljivo razložiš. Hvala
Uporabniški avatar
 StaraKost
.....moram pa priznati, da ste me že malo utrudili, čeprav imam visoki prag vzdržljivosti in potrpežljivosti:D .
Uporabniški avatar
 marčni zajec
StaraKost napisal/-a:.....moram pa priznati, da ste me že malo utrudili, čeprav imam visoki prag vzdržljivosti in potrpežljivosti:D .

enako kot MSU. :--
ampak si pa natrosil podatkov "iz prve roke" toliko, da ti je marsikdo lahko hvaležen.
celo meni, ki zelo redko uporabljam merilec utripa, ker me to ne zanima najbolj, so tvoji posti v tej temi zelo zanimivi in poučni.
 milk
Mislim, da natačnega odgovora še ni bilo. Tako kot pravi Stara kost, avto ima le en motor in ta motor ima samo eno maksimalno hitrost, ne glede na to, po kakem terenu, na kak način in v kateri prestavi vozi. Najvišja hitrost, ki je navedena v prospektu je le ena, naprimer 167 km/h.
Enako je z najvišjim utripom, najvišji utrip je le en in to je tisti, ki si ga ob najhujšem naprezanju sposoben doseči. Ta utrip ostane tvoj najvišji utrip v vsakem primeru, ne glede s katero disciplino in na kašni konfiguraciji treniraš.
Razlika je le v tem, da se z določenim športom in na večjem naklonu, tej vrednosti lažje približaš. Če pri določeni disciplini dosežeš ob največjem naprezanju nižji utrip, to ne pomeni, da imaš za to disciplino nižji maksimalni utrip ampak da v tej disciplini nisi dovolj natreniran ali pa zaradi svoje specifičnosti ne dopušča tako velikih obremenitev. V tem primeru je tvoj najvišji utrip pri tej disciplini naprimer 85% MSU. Za določanje mej območja srčnega utripa pa je enako pomemben najvišji utrip, kot najnižji utrip, saj najbolj natančne formule za izračun upoštevajo oba.
Uporabniški avatar
 StaraKost
....karvonenova formula je samo malo boljša kot ostale, ker upošteva min in max utrip.
Vseeno je slaba, če ne upoštev MSU za disciplino. Prav zaradi tega vsak resen se sploh ne ozira na MSU temveč na LT na anaerobni meji za bvsako disciplino posebej.
 E2rd
StaraKost napisal/-a:....karvonenova formula je samo malo boljša kot ostale, ker upošteva min in max utrip.
Vseeno je slaba, če ne upoštev MSU za disciplino. Prav zaradi tega vsak resen se sploh ne ozira na MSU temveč na LT na anaerobni meji za bvsako disciplino posebej.

@stara kost
A zdej minimalni utrip je a ga ni ? Ker si že napisal, da takrat ko imamo minimalni srčni utrip stegnemo papke. zgoraj pa pišeš da min,utrip je.

Lp nagajivi E2rd
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA