prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Prolog: Belgijska Jutta se je preselila v Slovenijo, se poročila s Slovencem dobila primek Krivohrib, se naučila našega jezika in postala športna komentatorka na eni od komercialnih TV (ne bomo delali reklame).
Studio: iz osrednjega prizorišča dogajanja poroča Jutta Krivohrib.
Jutta: javljam se iz konca ulice Goce Delčeve v Ljubljani, Sloveniji in Evropi. Sem na prizorišču osrednjega današnjega športnega dogodka. Ura je 17:55. Še pet minut do štarta. Pred menoj je eden od očetov te prireditve gospod Oranžni Slon. Gospod Oranžni Slon kaj se bo dogajalo?
Oranžni Slon: Smo na štartu tradicionalne Golade, ki je tek na Golovec in nazaj, dolg slabih 10 km. tek ima levo in desno varianto. Danes bomo tekli levo. Obe varianti pa sta dolgi približno 9, 7356 KM.
Jutta: Hvala gospod Oranžni Slon. Gospod Kairos, kako se boste lotili današnje proge, glede na to, da je velika relativna vlažnost in je dokaj vroče.
Kairos: Taktika je jasna. Vročina mi v osnovi odgovarja, saj sem je navajen iz mladosti. Tudi relativna vlažnost mi ne dela nobenih težav.
Jutta: In kako to?
Kairos: najbolj mi je všeč 100% vlažnost, saj v njej uporabim tehniko dela rok.
JUtta: In to je?
Kairos: Klasični tekaški izmah zamenjam z takoimenovanim prostostilskim plavalnim (po domače kravl) zavesljajem.
Jutta: Bi lahko to demonstrirali?
Demonstacija
Jutta: Hvala gospod Kairos. Gospa Špela* naslednje vprašanje je za vas. Kako zdržite ta peklenski tempo in dogodek skupaj z vsemi temi moškimi.
Špela*: Ja včasih je težko. Kaj vse se ne dogaja, od borbenih pesmi, do javkanja, da ne morejo več. Zato izkoristim vsako priložnost, da lahko tečem v ženski družbi in sem vesela, da je danes z nami tudi Sončka.
Jutta: Pozdravljeni gospa Sončka. Slišali smo, da nekoliko manj trenirate od ostalih udeležencev. Kako vam kljub temu uspeva držati korak z njimi.
Sončka: Če citiram Razija-a, eni so pač garači, drugi pa talenti. Sama nikogar ne bi hotela uvrščati kar tako v eno od teh kategorij, kar bi bilo nekorektno, a dejstvo je da če treniram kakšno tretjino tega kot Razy, sem le minuto za njim. Vedno pa imam še rezervno taktiko. Izberem si udeleženca ali udeleženko ter ji dam kakšno takšno vprašanje, da je zagotovljen pogovorni tempo. Pri Razy-u je to enostavno, vprašam ga o preteklem Lovemanu ali PST-ju ali načrtih za prihodnjega in vsej deset minut pogovornega tempa (govori v glavnem on) je zagotovljenega. Pri ostalih gre pa malo težje.
Jutta: Gospod Razy, vi gotovo veste koliko korakov je dolga tale Golada.
Razy. Približno 15637 korakov. Najnovejše analiza pa so pokazale, da …
Jutta: Hvala gospod Razy, mislim, da smo opravili intervju z vsemi udeleženci, sedaj pa ..
Jusuf: Kaj pa jaz?
Jutta: Saj smo vas že povprašali o Goladi.
Jusuf: Vedno me zamešajo z Oranžnim slonom. Vedno sem zadnji na intervjujih in nihče noče teči z menoj. Za kazen bom prvi na vrhu in vas počakam v dolini.
Mislim, da k Goladi spada tudi tole splošno znano dejstvo, ki pa ni znano morebitnim potencialnim Goladarjem:

Tek

Tek je verjetno najbolj priljubljena športna aktivnost, ker ima odličen vpliv na zdravje in hitro pokaže rezultate, hkrati pa ga lahko enostavno vključite v vsakodnevne aktivnosti in ne zahteva velikih stroškov.

Prednosti teka nista samo v povečani porabi energije in zmanšanju prekomerne telesne mase. Tek poveča tudi oskrbo organizma s kisikom, krepi srce, znižuje zvišan krvni tlak, ugodno vpliva na imunski sistem, pomaga pri alergijah, znižuje raven insulina v krvi in ugodno vpliva tudi na duševno ravnovesje.

Strokovnjaki se strinjajo, da je tek optimalen 3-5-krat tedensko po 30 minut. Če ste začetnik, poskusite na začetku s kombinacijo teka in hitre hoje dokler ne pridobite boljše telesne pripravljenosti. Hitrost teka in dolžino vaje povečujte postopoma.

Ne glede na to ali ste začetnik ali ne, pričnite z nekajminutno hitro hojo, nato pa postopno povečujte hitrost. Hitrost prilagodite številu utripov srca v minuti. Zdržljivost je pomembnejša od hitrosti, zato tecite zmerno in pospešujte na 5 do 10 minut. Tako boste najbolj koristili telesu. Če občutite pospešeno utripanje srca, upočasnite. Ne ustavite se nenadoma, ampak nadaljujte s hojo, da preprečite morebitno vrtoglavico.

Med tekom pazite na pravilno držo telesa. Zgornji del telesa naj bo zravnan, roke imejte pokrčene v komolcih, glejte naprej. Tecite po sistemu "prsti-peta" in ne obratno, kar je pogosta napaka pri teku. Pazite na dihanje, ki mora biti enakomerno in usklajeno s hitrostjo teka. Med vajo pijte dovolj tekočine (najbolje vodo).

Najpogostejše poškodbe pri teku so zvin gležnja, poškodbe tetiv stopala ali Ahilove tetive in poškodbe kolena. Večini poškodb se lahko izognete z razgibavanjem pred in po vaji, pravilnim ogrevanjem in ohlajanjem ter izbiro primerne obutve. Oblačila naj bodo iz naravnih materialov, zračna in udobna.

Če živite v mestu je najbolje, da tečete zgodaj zjutraj ali zvečer, da se izognete prometu in smogu. Razmislite o ustrezni barvi oblačil, da boste bolj vidni, še zlasti če tečete v mraku. Če tečete v naravi pozorno izberite stezo, ker ovire povečajo nevarnost poškodb. Ne glede na kraj občasno spremenite stezo ali okolje, da vaja ne bo preveč dolgočasna. Izogibajte se teku v ekstremnih vremenskih pogojih (visoke ali nizke temperature) in na spolzkih površinah, ki so posledica padavin ali mraza.

Ker je nevarnost poškodb večja kot pri hoji, pred pričetkom preverite svoje zdravstveno stanje. Če ste starejši od 50 let, če ste noseči, če imate bolezni srca, sklepov, ali izrazito sedeči stil življenja, se posvetujte z zdravnikom.

vir:
http://www.pd-iskra-lj.si/aerobnee_vaje.htm
Aja, še to naslednja Golada je zopet v četrtek ob 18:00. če se ne bomo zmenili drugače. Letečega ni, Jusuf gre brate reševat, tako, da moram prevzeti težko breme koordinacije tega veledogodka. (ko zagusti, vsi popihajo press)
Bajsi napisal/-a: a se zaradi že včeraj omenjene nebodijetreba familjarne obveznosti nisem mogel udeležiti tega razvrata.

Pa sej Golada je vsak teden, pa tudi mi smo večinoma dobre volje.
Pozdravljeni!

Jaz sicer že kar nekaj let tečem, sem se pa danes prvič prijavila tle gor. Vsaj 1x na teden tečem na Golovec in bi mi včasih prav pasala družba. Je pa res, da nisem ravno hitra, saj za 8km porabim skoraj 1 uro. A je tle kdo, ki tudi teče bolj počasi, ali ste samo profiji?
  • 1
  • 252
  • 253
  • 254
  • 255
  • 256
  • 401

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA