Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Aha!To so male tajne velikih mojstrov. Tkole šparate kolenčka in kolke in gležnje, jaz pa ko tele neumno po strmcih piči navzdol. :-)
Danes grem trenirat tek na Rašico, sem se odločila. Me je spodbudila tale tema.
 milk
Radolca napisal/-a:PS: prvič letos na kolesu se gonil klanec iz Gorij na Zatrnik (če poznate). s kolegom sva stavila, da me bo on v teku premagal. po dobrem premisleku sem mu dal še minuto fore in bil na koncu na vrhu dvakilometerskega klanca minuto in pol pred njim. to bo postala vsakoletna tekma, ki se bo odvijala prvi teden v mesecu avgustu in sta vabljeni vsi, peš, s kolesom, z rolko (kolega z rolkami in palicami je zaostal tri minute), s skirco, traktorjem,..... :D

Ta klanec je občutno prepoložen, da bi lahko tekač konkuriral kolesarju, razen če gre za vrhunskega tekača in slabega kolesarja.
Če bosta hotela imeti bolj enakopravno tekmo, bosta morala poiskati nekoliko bolj strm klanec. Mislim, da bi moral biti povprečni naklon vsaj 10%.
milk napisal/-a:Ta klanec je občutno prepoložen, da bi lahko tekač konkuriral kolesarju, razen če gre za vrhunskega tekača in slabega kolesarja.
Če bosta hotela imeti bolj enakopravno tekmo, bosta morala poiskati nekoliko bolj strm klanec. Mislim, da bi moral biti povprečni naklon vsaj 10%.

res je. sem pa jaz letos prvič in po mojem tudi zadnjič kolesaril tam gor. tako da nisem ravno doma v "kolesarski družini". dosežen čas je bil 12 minut, v najboljšil tekaških letih sem ga pretekel v pol minute bolje, prekolesaril sem ga pa tudi veliko bolje kot letos.
ampak to so še bila brez poškodb, brez problemov, z manj kilogrami,....... :D
Včasih je bila zanimiva tekma na Veliki planini. Si dobil številko sedeža na sedežnici in si lahko tekmoval s tehniko, kdo bo prej. Pa še eno zanimivo vem. Včasih sem lahko konkuriral kabinski žičnici s Krvavca navzdol. Zdej so pa raje novo kabinsko naredil. Je hitrejša, ja, ja. :roll:
Uporabniški avatar
 Vreme
Izključno hoja!! Nekje je pač treba počivati :lol:

Nam je ZdravkoC na prvem Formaratonu odločno svetoval, da naj po tistem klancu raje hodimo, če mislimo tečt vseh osem ur. Pa smo ga z veseljem ubogali, pa je ostalo še tako vse do danes! :mrgreen:
Vreme napisal/-a:Izključno hoja!! Nekje je pač treba počivati :lol:

Nam je ZdravkoC na prvem Formaratonu odločno svetoval, da naj po tistem klancu raje hodimo, če mislimo tečt vseh osem ur. Pa smo ga z veseljem ubogali, pa je ostalo še tako vse do danes! :mrgreen:

Ja, pri ultrah še toliko bolj. Lani sem Formaraton še v glavnem tekel, letos pa proti cekinu velikokrat hodil, pa kljub temu naklepal 88 (lani 86).
Kaj pa teki z menjavanjem ritma, kot so npr. Murovica, Ratitovec... :?:
Pa tisti z vzponom od dna do vrha, npr. Podbrdo- Črna prst, Kojca... :?
Ali pa skrajne variante gor- dol itd., npr. KBK, GM4o...
Mnenja, izkušnje :?

lp
 marjan
večno mlad napisal/-a:Včasih je bila zanimiva tekma na Veliki planini. Si dobil številko sedeža na sedežnici in si lahko tekmoval s tehniko, kdo bo prej. Pa še eno zanimivo vem. Včasih sem lahko konkuriral kabinski žičnici s Krvavca navzdol. Zdej so pa raje novo kabinsko naredil. Je hitrejša, ja, ja. :roll:

Tudi Šmarnogorski izziv je bila zanimiva primerjava

http://www.smarnagora.com/index.php?page=sport&pg=oizzivu
Uporabniški avatar
 dexi27
Pa še nekaj mojih izkušenj :oops:

V začetkih moje tekaške kariere sem se udeleževela vseh tekov Štajrsko-Koroškega pokala, pa tud parih drugih pokalov po Sloveniji, kjer so tekme zelo raznolike.

Najbolj mi je ostal v spominu prvi tek na goro Oljko pri Polzeli. Celo traso sem se mučil, da bi jo pretekel, tud vse največje klance ob enem pa gledal, kako nekateri pred menoj v klance hodijo in sem jih jaz po malem dohiteval, ko pa se je teren malo zravnal so potegnili ko nori, jaz pa sem komaj nabiral sapo za tek po bolj položnem klancu. No naslednje leto sem tud jaz ubral tako tehniko in rezultat je bil mnogo boljši.

Tako sem se naučil, da sem največje klance od takrat dalje vedno prehodil in se šparal za takrat, ko se je teren malo zravnal in potegnil na polno :mrgreen:
Kako napredovati oz. postati hitrejši tekač v klancih? Klance tečem (pravzaprav hodim) veliko, a na tekmah me v klancih še vedno vsi prehitevajo, posebno v strmih klancih pri gorskem teku.
Nekoč mi je nekdo že namignil, da bi moral tudi v klanec teči intervale, torej ponavljanje kratkih, hitrih odsekov v hitrejšem tempu z vmesnimi pavzami. Jaz običajno grem od doma z nekim tempom, ki prav kmalu postane "neudoben", a vse skupaj traja uro ali več in je še vedno relativno počasno.

lp
Mene pa zanima nekaj. Ko tečem po klancu navzdol počasi me znajo včasih kolki bolet. Če pa tečem hitro kar mi je tudi lažje me pa nikoli ne bolijo. Kaj je zdaj bolj pametno hitro ali počasi? lp kk
Uporabniški avatar
 Scooby
Jaz imam v bližini doma en prav fajn klanec za trening intervalov...600m dolžine in cca 100m višine (sicer ne vem ali je to prav zelo strmo ali ne)...in dostikrat naredim na njem intervale...gor na polno...navzdol počivam...in to parkrat ponovim.
kontrero napisal/-a:Mene pa zanima nekaj. Ko tečem po klancu navzdol počasi me znajo včasih kolki bolet. Če pa tečem hitro kar mi je tudi lažje me pa nikoli ne bolijo. Kaj je zdaj bolj pametno hitro ali počasi? lp kk

Kakor kdo oz. kakor komu paše. Če imaš pri hitrem sestopu manj težav, potem tako! Pa še na tekmah v spustih lahko veliko pridobiš, če si hiter.

LP
Scooby napisal/-a:Jaz imam v bližini doma en prav fajn klanec za trening intervalov...600m dolžine in cca 100m višine (sicer ne vem ali je to prav zelo strmo ali ne)...in dostikrat naredim na njem intervale...gor na polno...navzdol počivam...in to parkrat ponovim.

600/100, to je že kar malo klanca...
Saj jaz imam krog in okrog same klance, tečem pa vseeno raje v ravnino...je vsaj pravi tek, čeprav so vedno problemi s prometom. V klance grem za veselje, zaradi narave, okolja, na kakšen hrib ali pa po cesti, po ovinkih, kako krožno do katere od okoliških vasi, trening za moč in vzdržljivost.

LP
Na treningih se klanci navzgor čim več tečejo.
Na krajših tekmah se klanci laufajo na polno.
Na dolgih tekih se najlepše pretegneš in delno odpočiješ, če v klanec hodiš, ... hitro, takrat se noge malo pretegnejo in odpočijejo aktivne mišice, vklopijo in aktivirajo pa bolj pasivne mišice. Jaz pri koraku zadnjo nogo čim bolj iztegnem, tako se zacuknjena mišica lahko "takoj" regenerira. Pri hoji spustiš roke ob telo in takoj spoznaš, kako si rabil malo razbremenitve za pleča.
Tek navzdol je pa ravno kontra. Če si v klanec hodil, po klancu navzdol laufaš na polno, saj si spočit :-) Posebej je treba pazit, da se noga postavlja pod telo, da se ne nabijajo pete.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA