Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 bogdanf
Moj prvi post tukaj...

Sem tekač začetnik (začel lani), sedaj mi uspeva preteči kakih 100km/mesec.
Po začetnem navdušenju, da sem lahko vsak mesec pretekel daljšo razdaljo sem letos pozno spomladi prišel na 15km ter začel razmišljati tudi o hitrosti in si kupil garmina ter se prijavil na LJ polmaraton.
Zaradi družine (5 otrok) imam sedaj pred prvim (pol)maratonom (saj veste - začetek šole) malo krize, saj tečem le 2xtedensko in opažam čudne anomalije pri hitrosti in vzdržljivosti.

Anomalija1:
Zadnji tek me je spravil kar iz tira, saj sem po petih km pa vse do 13km čutil otrdele noge z bolečino v mišicah, ki se je stopnjevala do mere, da sem po 13km nehal s tekom. Ker se mi je to prvič zgodilo še vedno v glavi premlevam razloge (velik padec zunanje temperature, preveč oblečen, dva dni prej tekel intervale 18x100 (več kot običajno) ali kaj tretjega).

Anomalija2:
14 dni nazaj tekel običajno traso 14km s konstantno hitrostjo (tempo 6:00), utrip pa zvezno naraščal od 150-180. Moj max je 186 (izmerjen), po starostni formuli pa 180.

Nimam še dolgo garmina, prej sem spremljal le utrip - zato mi razmerje hitrost in utrip pri sebi ni še čisto znano, odkar pa spremljam (dva meseca) to razmerje zelo niha. Najboljši tempo 5:50 na 13km, najslabši povprečni na isti razdalji pa 7:00, pri čemer je bilo območje utripa primerljivo.
Ali je res hitrost tako tesno povezana s kondicijo, ta pa z rednostjo treninga (pri meni je v tem primeru očitno minimum 3x tedensko)?

Kakšna ideja od koga z daljšo kilometrino?
Uporabniški avatar
 Radolca
Pa lepo pozdravljen na forumu!
Hm, nisem ravno prepričan, da si je vredno kupiti Garmina zato, da bi s tem pridobil na hitrosti. Slišal sem že nekaj izjav, da so ljudje zaradi prepogostega gledanja na uro med tekom, izgubili veselje do teka in uživanja na njem. Najprej se vprašaj, če mogoče tudi pri tebi ni tako. Imam prav tako Garmina 405 in kar je najbolj zanimivo, da nikoli ne gledam kako hitro tečem. Tri polja imam nastavljena tako, da je na enem kilometrina, na drugem čas, na tretjem pa nadmorska višina. Gledam koliko kilometrov imam za sabo in da še, recimo, dva dodam na koncu. Nikoli pa ne uporabljam merilca pulza. Ga pač ne potrebujem, mi telo pove, koliko hitro lahko tečem.
Moje naslednje mnenje je, da je za tvoj tempo med 5:50 do 7:00 minute za kilometer, opravljanje intervalov 18x100 m veliko veliko preveč. Kako hitro pa pretečeš 100 metrov? Po toliko intervalih bi vsak malo izkušen pol ali maratonec imel boleče noge. Padec temperature in pretopla obleka sta čisto možna vzroka za tvoje probleme.
Mogoče te pa ravno ura preganja k temu, da pospešuješ tempo in zato večaš utrip. Te v srcu kdaj štokne med tekom? Meni se je včasih to kar pogosto dogajalo. Pa sem hitro odstranil tiste kadeče palčke iz mojega življenja.

Dobro odlaufaj polmaraton :laola
 bogdanf
Radolca - hvala za post.
Strinjam se - Garmin ni nujni del tekaške opreme in ura ne sme postati bistvo teka.
Izgubil sem nekaj odvečnih kilogramov, lažje se gibljem in lažje po službi še kaj postorim okrog hiše, bolje se počutim... predvsem pa mi je všeč, da sem vsaj malo spremenil stil življenja in da mi ni težko teči, res pa je, da me zadovoljuje bolj to kar sem napisal, kot užitek samega teka, po pravici mi nekako bolj ustreza mešanica kolesarjenja in teka, kjer se ne bi preveč naprezal, da je le to vsak drugi dan. Vedbeni tempo sedaj vzdržujem predvsem zaradi maratona.
Ura - hja, sem bolj tehničen tip in so mi take igrače zelo všeč. Potem pa prek programa iščem kakšne vzročno-posledične povezave in spremljam napredek, ki je bil ravno v času nakupa največji in je bila motivacija za nakup ravno pravšnja za sicer zelo drago uro (410). Prej sem imel Polarja bolj za zaščito zdravlja, da s pulzom ne bi pretiraval, saj mi je kot začetniku pulz šel hitro preko 160, kar mi ni bil cilj. Sedaj pa mi Garmin služi še kot tekaški dnevnik in me "priganja" na rednost vadbe...

Intervale - 100m sem jih do sedaj izvedel le nekajkrat, ker mi niso pretirano všeč in sem tudi sam razmišlal v smeri, da za polmaratonsko razdaljo raje izvajam 10x400 in 5x1000, vendar to šele v zadnjem času, ko sem upal na izboljšanje tempa, žal pa ni bilo ustrezne kilometrine oz. pogostosti, ki je pri meni začetniku verjetno nujno potrebna - mogoče drugo leto (tihi cilj mi je preteči 21km pod 2h)

Me pa ZELO ZANIMA v kakšnem območju srčnega utripa drugi pretečete polmaraton. Sam sem namreč napredoval v hitrosti bolj na račun vzdržljivosti v višjem pulzu, kot pa da bi se mi izboljšala ekonomičnost teka.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA