vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

vroom
Pozdrav!

Ob teku se mi velikokrat pojavijo bolečine v predelu trebuha, ki so najbolj izrazite v desnem delu pod rebri. Pojavijo se skoraj vedno po cca 4-5 kilometrih (na začetku imam sicer neprijeten občutek tudi na levi strani trebuha, vendar tam ni takšne panike). Diham s prepono (in izdihujem pri udarcu z levo nogo ob tla), kar je stvari sicer v zadnjih tednih na splošno izboljšalo, ampak je ta bolečina še vedno nek konstanten problem. Tudi tempo teka ponavadi ni pretiran (v teh prvih kilometrih ponavadi tečem okrog 11 km/h). Če bolečina preseže določen prag, se je ne morem znebiti, ne glede na to, kako globoko diham ali upočasnim tempo, in teka je s tem konec. Če slučajno uspe, da izgine, potem kasneje v naslednjih kilometrih z njo ni skorajda nobenih težav. Sem v dobri fizični kondiciji, čeprav moje primarno področje ni tek (večinoma kolesarim). Na teden delam med 30 in 40 km, posamezni teki so dolgi med 5-15 km. Pred tekom ne jem ali pijem.

Zanima me, če morda kdo ve, kaj bi lahko storil, da bi mi ta bolečina povzročala malo manj preglavic?
Uporabniški avatar
 Loni
Bodec mogoče? Sicer praviš, da pravilno dihaš, ampak vseeno... Nepravilno dihanje je samo eden izmed vzrokov. Lahko so še neutrjene trebušne mišice, mraz, ješ prej tudi ne, utrjen praviš, da si tudi dovolj...
 vroom
Ali mraz lahko prispeva k bolečinam v trebuhu?

Glede dihanja s prepono, je tako, da se trudim dihati s prepono, torej, da mi verjetno vedno ne uspe, ker sem prej bil navajen dihati samo s prsnimi mišicami, tako da sem sedaj še v procesu uvajanja, bi se lahko reklo. Morda trebušne mišice niso tam, kjer bi morale biti, čeprav čisto zanič tudi niso (bom sedaj začel spet malo bolj redno delati trebušnjake).
Bega me bolj to, da je ta bolečina res tako prehodna - pride po petih kilometrih in potem, če izgine, bolj ali manj res izgine in z njo ni več problema.
Uporabniški avatar
 Loni
Malo posurfaj po netu... Za začetek...

Urban Praprotnik je imel v svojem članku v Dnevniku tole:
Bodec v resnici ni mišična poškodba, je pa zelo boleča izkušnja, ki jo običajno občutite na desni strani trebuha pod rebri. Okoliščin, ki privedejo do bodca, je več: nepravilno dihanje, hranjenje tik pred tekom, slaba telesna pripravljenost, šibkost trebušnega mišičevja, mrzlo vreme in nervoza. Najpogosteje je bodec posledica nepravilnega dihanja, to je dihanja brez uporabe trebušne prepone.

Dr. Škof tole:
Z zbadanjem na levi ali desni strani pod prsnim košem (v tekaškem žargonu »bodec«) se vsaj na začetku sreča skoraj vsak tekač. Bodec je posledica številnih različnih okoliščin in dejavnikov. Natančni razlogi nimajo jasne znanstvene definicije. Obstajajo pa različne »teorije«, ki skušajo razložiti vzroke teh neprijetnih občutkov:
Zbadanje na levi strani je lahko posledica polnega želodca.
Zbadanje zaradi polnega želodca se zgodi že kmalu po začetku teka (po 5 do 15 minutah). Ne odpravljajte se na tek s polnim želodcem! Ne prej kot dve uri po obroku. Po obilnejši in/ali težje prebavljivi hrani pa tudi precej več.
Utrujenost trebušne prepone lahko povzroči zbadanje na obeh straneh.
Slaba oskrba trebušne prepone s kisikom pripomore k njenemu hitremu utrujanju. Ta tip zbadanja se zgodi praviloma v prvih tednih tekaške vadbe – pri izkušenih tekačih pa zelo redko. Proti tem bolečinam se obranimo z zmanjšanjem hitrosti teka (s tem tudi zmanjšamo potrebo po O2) ali s spremembo načina dihanja – povečanjem ventilacije. Bolečina po navadi izgine v nekaj minutah. Če pa ne, potem po 20 do 25 minutah, ko se bo telo ogrelo in bo potreba po kisiku nekoliko upadla.
Izčrpanje glikogenskih rezerv v jetrih povzroči bolečine na desni strani.
Ta tip zbadanja je značilen predvsem za tekmovanja in dolgotrajne teke. Tudi pri vrhunskih tekačih pogosto vidimo, da imajo težave s hitrostjo teka, ko pridejo v fazo hude izčrpanosti. Tekač s temi težavami bo med tekom občutil lakoto – željo po (čokoladi, OH). Znak praznih energijskih rezerv je tudi povečan srčni utrip (pulz utrujenosti). Edini način boja proti tem bolečinam je drastično znižanje hitrosti teka. Ta bolečina lahko traja več dni.
 vroom
Hvala Loni za tvoja komentarja in zanimive odlomke, ki si jih priložil!
Sicer sem glede teh bolečin v trebuhu tudi nekaj že po internetu brskal (teh specifičnih odlomkov sicer nisem našel, ker sem ponavadi vedno gledal angleške strani), ampak do sedaj še nisem našel vseh informacij, da bi lahko to težavo odpravil. Bom še malo počekiral.
Meni se je zdelo zanimivo "izdihnem vedno ob udarcu z levo nogo". Kakšen ritem dihanja pa uporabljaš?
Nekje sem zasledil, da je nekako najbolj efekten ritem dihanja t.i. 2-2. Torej dve nogi vdih (npr. leva - desna) in potem dve nogi izdih (npr. spet leva - desna). Pogojno naj bi bil uporaben tudi 2-1 ritem, manj (recimo 1-1) pa samo za izredno kratke intervale. Saj krajši interval dihanja ne doseže optimalne izmenjave kisika v pljučih. To je aktivni princip dihanja. Pri lažjih tekih pride v poštev še 3-3 ipd... Počasneje od 3-3 (recimo 4-4) pa spet ponovno naj ne bi bilo optimalno.
Mogoče je kaj na tem. Če ima kaj veze s tvojo težavo...
 vroom
Nerodno sem se izrazil - Hotel sem reči, da (ko se začne pojavljati bolečina) vedno poskušam, izdihniti, ko leva noga udari ob tla. To pa ne pomeni, da diham s tako hitrostjo, da izdihnem ob vsakem udarcu noge, ampak zgolj poskušam dihanje tempirati tako, da izdihnem na nasprotni nogi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA