Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Ma pusti zajca,pusti uro. Teci po svoji vesti,počutju pa pazi, da se ne zaženeš preveč. Mal se pač moraš poznat, kdaj preveč navijaš,kdaj preveč dihaš. Na tako dolgi razdalji se lahko naredi marsikaj. Ob slabem dnevu,počutju zlahka zgrešiš željo,pa ne za minuto,mimgrede tud za 15, pa to v plus.
Ne obremenjuj se z drugimi, naj gredo svojo pot, tud če bo kaka ful dobra pred tabo moraš hitro ocent, ali je tvoj kaliber, ali morata vsak svojo pot :--
V glavnem po pameti in tistem, kar si do sedaj nagaral. če pa bo tvoj dan, boš z lahkoto v zadnjih 10km prinesel not tiste tri minute ali pa še več in boš prijetno presenečen :laola
 avion
Pozdravljeni,
Se strinjam z napisanim, glede tega, da je potrebno pozabiti na uro. Jaz tudi bom, vendar ne še tokrat. Ta maraton bom odtekel z uro.
Vezano na to me zanima, kaj svetuje:
Recimo da imam cilj povprečno preteči 4.44min/km:
-Ali je bolje, da začnem hitreje, ter recimo prvo polovico pretečem nekoliko hitreje in drugo potem malo počasneje...
-Ali naj zasledujem ves čas povprečen "pace" na kilometer?

Kako tečejo zajčki? Ali ima oni pace vedno enak, ali kaj razporejajo?
Najbolš rezultat narediš, če tečeš celo progo lepo v enakomernem ritmu, ki je nekje na ravni trenutne max pripravljenosti. Najbolš pa je, da začneš malenkost počasneje, da se telo res segreje in umiri,preideš na načrtovan temo in na koncu dodaš gas in iztisneš vse in še malo več iz sebe. To je teorija, ki jo zagovarjam. V praksi pa izgleda mal drugače, saj ponavadi doživiš manjšo krizo, ki jo pač moraš premagati, medtem ko ostali veselo tečejo dalje. Ampak večina tekačev doživi tako krizo,eni preje eni kasneje, tako da se na koncu približno to pogliha. Tudi z kolegom sva veliko tekla skupaj in čakala en druzga ob takih težavah. Pa sva ugotovila, da to ni ravno najbolš, razen če ti rezultat ni pomemben.
Zajci pa so ponavadi tekači, ki so pripravljeni dosti bolje, kot pa za čas, ki jim piše na balonu, tako da lahko res tečejo enakomerno celo progo.
Tudi jaz se še sprašujem kako naj se na začetku zaženem oz. kakšen tempo naj oberem. Do sedaj sem tekel samo 21ke - pri katerih taktiziranja ni bilo in sem tekel bolj ali manj od štarta do cilja na polno. Pri maratonu pa pomojem to ne bo to šlo. Verjetno je najbolje da na začetku par km držim zajca 3:00? Potem pa če bom videl da gre to prepočasi pa odidem sam naprej? Verjetno to tudi ne bo najbolj vredu, ker teči 3 ure popolnoma sam ni lahko ...

Skratka kakorkoli se bo v nedeljo izcimilo se bom zagotovo veliko novega naučil in dobil predvsem veliko novih izkušenj. Priznam, kar malo strah me je.
Ponavadi je za maraton pametno začeti malo počasneje od načrtovanega tempa in v drugi polovici iti malo hitreje (negative split), tudi večina najboljših maratoncev teče tako.
Tudi enakomeren tempo skozi celotno progo je uredu. Vsekakor pa hitrejši začetek ni priporočljiv.

@Bojan, ker praviš da je to tvoj prvi maraton, bodi previden, ker če se ti bo tempo po parih km zdel prepočasen, to ne pomeni, da je dejansko prepočasen za cel maraton.

Ker je debata o drobnih finesah, ki lahko še doprinesejo kakšno sekundo, naj pripomnem, da pred maratonom ne poskušajte ničesar novega, kar še niste preizkusili na treningu (hrana, pijača, energijski dodatki, oblačila ipd.). Vse mora biti v naprej preizkušeno, drugače se vaš nastop lahko hitro "pokvari".

Vsem želim veliko sreče in užitkov na Lj maratonu
Naj dodam še jaz moj plan za 42-tko.Dosedaj sem tekel 5x 21-tko (če ne štejem treningov) in letos sem bom preizkusil prvič na 42-tki.Prvi krog nameravam teči okrog 1h45min.,drugi krog pa bo najbrž počasnejši in ga planiram okrog 1h50min-2h.Če bom spravil cel maraton pod 3h50min. bom zadovoljen in nasmejan skočil čez cilj.Malo cvikam,tako kot Bojan A.,a to sodi zraven,še posebno, ker je to prvi maraton.Na drugem bo vsekakor lažje.Poizkušal bom umirjeno začeti,saj sem na prvi 21-tki ravno na začetku naredil veliko napako,ko sem se pognal s skupino in na 16km skoraj pregorel.Tako da,prvi krog po pameti,drugi krog pa kolikor moči ostane-upam,da dovolj :wink:
Se vidimo v nedeljo.
LP;Aleš
:laola
 spela*
Aleš TM napisal/-a:Prvi krog nameravam teči okrog 1h45min.,drugi krog pa bo najbrž počasnejši in ga planiram okrog 1h50min-2h.Če bom spravil cel maraton pod 3h50min. bom zadovoljen in nasmejan skočil čez cilj.

1:45 plus 1:50 je 3:35. :wink:
Res je Špela,vendar je treba nekaj rezerve vseeno imeti,če bo šlo karkoli narobe.3h35min. je pa le teorija pri meni in tihi cilj.Men je važno le,da ta prvi maraton odtečem brez večjih težav,kriza bo in sem nanjo pripravljen. :drink bom imel v mislih,pa bo :lol:
LP;Aleš
Uporabniški avatar
 raf
pravilo št.1 za tiste, ki greste prvič. dajte si možnost poslušati svoje telo, da ugotovite kaj vam govori in uživajte.
pravilo št.2. čas na prvem maratonu je tema, ki je drugorazredna v prevem pomenu besede. tisti, ki ve, kaj to pomeni bo razumel.
dejstvo št.3 če greš na prvem maratonu recimo okrog 3.35.00 ker veš, da si optimalno pripraljen in si to sposoben narediti me zanima ali boš to lahko še popravil v prihodnjih maratonih. daj si malo rezerve v času, ker je potem izziv na naslednjih tekih večji.
Seveda pa vsem želim predusme velik uzivanja in dobre volje ter glavo na pravem mestu, ker to je tisto, kar te vodi k cilju. :laola
Tempo 1. kroga na maratonu je (za občutek) vedno prepočasen! Prvi krog je uživanje, pesem...vedno misliš, da bi lahko šlo hitreje, lahko se zabavaš, debatiraš s sotekači itd. A nikoli se ne smeš pustiti zavajati: vedno se moraš "držati nazaj", ker se pravo "delo" začne šele v drugem. Tam postane problem držati tempo prvega kroga. Pojavijo se krize...takrat začne delati glava...in takrat je pomembno imeti v mislih cilj :!:
Izkušeni pravijo: Nikoli se ne splača delati na zalogo, torej prvo polovico teči hitreje. Zelo malo je možnosti, da v drugi polovici izgubimo samo tisto, kar smo v (prehitri) prvi polovici pridelali! Ko se začnejo težave, ko začne tempo padati in nimamo nobene možnosti, da bi še kaj dodali in začnejo "pridelane" sikunde plahneti hitreje, kot so se v prvem delu nabirale, je prepozno.
Uporabniški avatar
 lonely
hm..Vencelj..če pogledaš rezultate maratonov,nikjer ne boš zasledil,da je nekdo hitreje pretekel drugi krog...kakor prvega.
Tudi pri Kenijcih in najboljših "naših" ,so te razlike do 10 min...600 sekund (drugi krog počasnejši cca 30 sekund / km).
http://www.ljubljanskimaraton.si/sl/res ... ry/15/M42/

No ja,so tudi izjeme...mogoče 1 % tekačev,ki pač pospešijo drugi krog.

Zatorej moj nasvet...dokler vas nese adrenalin,vzdušje..tecite po najboljših močeh (ne glih šprintati..haha)..imeli boste časovno zalogo....če ste dovolj natrenirani,vas bo začelo zmanjkovati kasneje.Končni čas bo vseeno dober...ker imate zalogo minut iz prvega kroga.

Ko pride kriza (eni rečejo "zid")....in ko se začnete spraševati,zakaj ste sploh tam...uporabite "glavo" in z močjo pozitivnih misli uresničite želje in cilje.
Morda številke res tako kažejo, a jih lahko tudi različno interpretiramo. Možno je, da gre tudi za prehitre začetke najhitrejših tekačev na "zajebanem" LM. Te rezultate sem že prej gledal in to mi je bila edina logična razlaga. Profesionalci z vnaprej predvidenim tempom (oz. določenimi predvidenimi rezultati) in stalnim spremljanjem le-tega si take neumnosti ne privoščijo namenoma. Njihov pričakovani končni rezultat je bil: rezultat na 21,1 km X 2. Pridelani plus gre na račun podcenjevanja ljubljanske proge. Moje mnenje!

LP, vencelj
vencelj napisal/-a:Morda številke res tako kažejo, a jih lahko tudi različno interpretiramo. Možno je, da gre tudi za prehitre začetke najhitrejših tekačev na "zajebanem" LM. Te rezultate sem že prej gledal in to mi je bila edina logična razlaga. Profesionalci z vnaprej predvidenim tempom (oz. določenimi predvidenimi rezultati) in stalnim spremljanjem le-tega si take neumnosti ne privoščijo namenoma. Njihov pričakovani končni rezultat je bil: rezultat na 21,1 km X 2. Pridelani plus gre na račun podcenjevanja ljubljanske proge. Moje mnenje!

LP, vencelj

Še dodatek: veliko večja in bolj verjetna nevarnost na maratonu je, da začneš prehitro kot prepočasi. Vendar: če hočeš teči npr. hitreje kot za 3 ure: kaj ti preostane? Lahko tečeš z zajcem za tri ure in če si dovolj močan, ti uspe. Pojavi se vprašanje, če bi lahko šlo hitreje. Če ne preizkusiš, ne moreš vedeti. Torej greš naprej, uideš zajčkom, a se izkaže, da si se precenil. Kasneje te zajček dohiti in prehiti, ti pa mu zaradi prehitrega začetka ne moreš slediti in je končni rezultat slabši od pričakovanj. Ali pa ti morda celo uspe. Cel drugi krog s strahom pogleduješ nazaj, kdaj bo za tabo balonček...pa ga ni. USPEH! Če tečeš na rezultat, je navsezadnje vse skupaj ena velika loterija... :?

LP, vencelj
Ko sem prvič tekel GM4O sem si za cilj zadal, da ga končam ne glede na čas. In sem ga končal, celo z rezultatom sem bil zadovoljen. Iste strategije se bom držal tudi v Ljubljani. Prioriteta je cilj, ne glede na čas, tega sem si le zamislil, ne bo pa konec sveta, če ga ne bom dosegel. Bo večji izziv naslednje leto :wink:
Lp; Aleš

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA