Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 BomMaratonka
Dober večer!

Včerej je bil za večino vas lep dogodek, tudi za mojega moža. Pretekel je 21 km in bil zadovoljen z rezultaom. Kaj bi si želela več :)

Zdej se pa začenjajo priprave na naslednji ljubljanski maraton in tokrat bom zraven tudi jaz. Imam leto časa, da zgubim 20+ kg in pretečem 21 km malo nad 2 urama na LM 2012.

Mi bo uspelo? Z mojo trmo upam, da ja. Prvi korak je, da sem se pridružila tekaškemu forumu. Tukaj bom črpala nasvete in spodbude, ostalo bo pa na meni.

Dobim kak nasvet za začetek?

P.S. Mož pravi, da mi ne bo uspelo preteči pod 2uri 20 minut.
Uporabniški avatar
 lenči
Veš kaj, pusti moža in čas, četudi prideš v 2.30 boš zmagala in pika :clap: :clap: (ja, če sem bila jaz zadovoljna, zakaj ne bi bila še ti :wink: ). Če pregledaš malo forum, boš našla obilico idej in nasvetov, najpomembneje pa je, da pričneš počasi in lepo po pameti...še vedno sta pa zakon Wega in Classix :

http://sites.google.com/site/leppameteninskromen/Home

http://classix.blog.siol.net/2008/10/

programov za začetnike je veliko, na vprašanja pa tudi radi odgovarjajo izkušeni tekači tu na forumu :clap:

Pa pri polžkih se najde tudi veliko motivacije, če pa je želja, jo pošljemo tudi z ekspresno pošto :laola :laola
Uporabniški avatar
 kokoškavgozdu
Držim pesti da ti rata, moj plan je pol manjši (pri progi, pri kilogramih na mojo žalost, ne), pa upam, da mi bo uspelo. S časom se pa jaz na tvojem mestu ne bi obremenjevala, vsaj zdaj še ne, če ti bo šlo dobro, še vedno lahko zvišaš cilje. Jaz bi progo rada pretekla vsaj predzadnja :lol:
Uporabniški avatar
 StaraKost
...do uspeha se pride tako, da se postavlja realno izvedljive cilje.
Tvoja oba cilja sta na meji realnosti, po moje celo, nerealna.
Rajše poslušaj moža :D .
Uporabniški avatar
 levinja70
BomMaratonka napisal/-a:Dober večer!

Včerej je bil za večino vas lep dogodek, tudi za mojega moža. Pretekel je 21 km in bil zadovoljen z rezultaom. Kaj bi si želela več :)

Zdej se pa začenjajo priprave na naslednji ljubljanski maraton in tokrat bom zraven tudi jaz. Imam leto časa, da zgubim 20+ kg in pretečem 21 km malo nad 2 urama na LM 2012.

Mi bo uspelo? Z mojo trmo upam, da ja. Prvi korak je, da sem se pridružila tekaškemu forumu. Tukaj bom črpala nasvete in spodbude, ostalo bo pa na meni.

Dobim kak nasvet za začetek?

P.S. Mož pravi, da mi ne bo uspelo preteči pod 2uri 20 minut.

Jaz pa pravim da ti bo. Verjemi vase, prični z malimi koraki in ne pozabi na spremembo načina prehranjevanja.

StaraKost napisal/-a:...do uspeha se pride tako, da se postavlja realno izvedljive cilje.
Tvoja oba cilja sta na meji realnosti, po moje celo, nerealna.
Rajše poslušaj moža :D .

S tem se pa ne strinjam. Preverjeno na lastni koži. Letos marca je bilo leto dni kar sem pričela tečt. Pre - težka več kot 20 kg. Rezultat po letu dni. Letošnje leto sem svojo prvo polovičko v Sežani pretekla v neto času pod 2:10 aja in lažja za 20 kg, polovičko na LM še nekaj hitreje. Torej se da ali ne?
Uporabniški avatar
 Wega
V bistvu si že zmagala. Odločitev in nje javno obelodanjenje je že polovička polovičke narejenega. Samo še po pameti in ne moreš falit. Pa ne obupat tam nekje na sredini poti, ko bo najbrž kriza.

Sicer pa z možem stavi za kakšno lepo novo stvarco, ki si jo želiš - :)
Uporabniški avatar
 UršaR
Pozdravljena in dobrodošla na TF!

Če ti bo uspelo? Če boš vztrajna, ti vsekakor bo. Toda, pusti številke zaenkrat ob strani. Kot je napisal StaraKost, morajo biti cilji realni. Najbolje se poznaš sama in samo ti veš, koliko si pripravljena delati za ta cilj. Toda - predvidevam, da se ti 20+ kg viška ni nabralo v enem letu. Morda je nerealno pričakovati, da bodo v enem letu izginili. O, ja, seveda se da - odvisno od tega, koliko si pripravljena podrediti temu. Vendar pazi, da se ti ne bo prav zaradi preveč "strogega režima" vse zamerilo in boš namesto izgube pridelala še kakšen kilogram.

Kar se pa teka tiče - če do zdaj še nisi tekla, je nesmiselno, da si postavljaš časovne okvire. Teci, treniraj in pri tem uživaj. Boljši časi bodo prišli sami po sebi. Tudi vsak kilogram minusa se bo poznal.

Vse to pišem iz lastnih izkušenj. Tečem še vedno počasi. Začela sem pred dobrimi 3 leti z veliko kg viška, lani pa sem (končno) spremenila prehrano in od takrat kilogrami počasi, a vztrajno kopnijo. Moj cilj je bil 1 kg na mesec in dejansko sem v enem letu izgubila 12 kg. Vem, da bi jih lahko več, če bi črtala vse "prepovedane" stvari. Pa jih nisem, ker sem si načrtno pustila nekaj veselja. :D In tek? Z veliko manj napora pretečem 10 ali 15 km. In moj cilj še vedno ostaja 21 km. Letos še nisem zbrala poguma. Morda pa se prihodnje leto srečava na štartu in bova skupaj lovili 2:20. Zase, za svojo zmago!

Pa srečno in poročaj o napredku in vesela bom zate, če boš zmogla!

Lp, Urša
Uporabniški avatar
 Classix
Wega napisal/-a:
Sicer pa z možem stavi za kakšno lepo novo stvarco, ki si jo želiš - :)

Ma ja seveda, zdaj naj pa ona stavi za kaj lepega. Naj stavi mož, saj je on tisti, kateri trdi, da ji ne bo uspelo. Verjetno si tudi on želi kaj lepega, uporabnega...pa naj se gresta. Torej če gre dama na LM 2012 pod 2:20:00 se njen dragi za svojo željo obriše pod smrčkom...pa to.
-20 kg v 12 mesecih je dosegljivo...z voljo, redno vadbo, včasih trmo in zastavljenim ciljem...brez posledic za zdravje. Ne obupaj po par mesecih, ko se bo izgubljanje telesne teže za nekaj časa ustavilo in ne bodi preveč evforična po nekaj tednih, ko gre od začetka teža kar ''samaodsebe'' dol. Vztrajaj! Na svoji bodi boš doživela obilo nepozabnih trenutkov.

P.S. Drugo leto bi na LM potreboval ''zajca'' ali ''zajkljo'' katera bi me prvi krog vlekla tam nekje 2:10:00. Poznaš morda kakšno kandidatko :wink:

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 Pina
Če nisi še nikoli tekla oz. se ukvarjala s športom bi ti mogoče bi bilo bolje, da si za prvi tek izbereš 10k. To ne pomeni zdaj, da nisi sposobna preteči polmaratona v 2:20 amapak, da začneš počasi in utrdiš sklepe in vezi, in se tako izogneš poškodbam, ki bi ti mogoče zagrenile tek. Poleg tega boš s počasnim tekom izgubila težo in tudi razbremenila kolena.

Mogoče bi za kakšne bolj podrobne nasvete malo bolj opisala svoje tekaške izkušnje, svojo težo in velikost,...

Drugače pa: nabavi si kvalitetne tekaške superge, ki bodo primerni tvoji teži in načinu teka (peta-prsti oz. sredina-prsti in pronacija, supinacija ali nevtralni) tukaj ti predlagam, da se ornk pozanimaš preden nabaviš in probaš čim več modelov.
Uporabniški avatar
 BomMaratonka
Najprej hvala vsem za vaša mnenja.

Levinja: tvoje besede so dale največ upanja.
StaraKost: tvoje besede pa so potencirale mojo trmo.
Wega: točno zato, sem tudi to obelodanila javno, da bo večja volja. Primerno stvarco za ngrado še iščem.
UršaR: sem predlani s svojim viškom pretekla 10 km, sicer precej na repu, ampak je šlo. Drugo leto te pa čakam na štartu.
Classix: Mi je všeč tvoje razmišljanje glede obrnjenih nagrad.

Res hvala vsem za vaše besede. Bom poročala, kako gre moj napredek pa mogoče včasih prosila tudi za kak nasvet.

Hvala in lep dan!
Uporabniški avatar
 StaraKost
BomMaratonka napisal/-a:StaraKost: tvoje besede pa so potencirale mojo trmo.

Boljše bi bilo, da razum, ki pravi, da so cilji postavljeni preveč optimistično :D.
Za njihovo realizacijo boš šla iz ene skrajnosti v drugo.
Uporabniški avatar
 vencelj
Pina napisal/-a:Če nisi še nikoli tekla oz. se ukvarjala s športom bi ti mogoče bi bilo bolje, da si za prvi tek izbereš 10k.

Se strinjam! Rekreativnih tekov take dolžine je čez glavo dovolj in bi jih veljalo vključiti v priprave na 21-ko na 17. ljubljanskem maratonu.

Srečno in lep pozdrav, vencelj
 t-bone
BomMaratonka napisal/-a:
StaraKost: tvoje besede pa so potencirale mojo trmo.

Vse se da...
začel sem teči julija (prej desetletje "nemiganja"), prišel s skoraj 100 kil na 85, začetek septembra pretekel prvi mali maraton na Ptuju, potem mariborski in sedaj ljubljanski mali maraton. Od Ptuja sem izboljšal čas za 25 minut in ljubljanskega pretekel pod dvema urama.
Če je uspelo meni, bo ZAGOTOVO tudi tebi!
Uporabniški avatar
 marčni zajec
StaraKost napisal/-a:
BomMaratonka napisal/-a:StaraKost: tvoje besede pa so potencirale mojo trmo.

Boljše bi bilo, da razum, ki pravi, da so cilji postavljeni preveč optimistično :D.
Za njihovo realizacijo boš šla iz ene skrajnosti v drugo.

moram rečt, da se strinjam s "staro kostjo".
(no, vsaj zdi se mi, da razumem kaj je hotel povedat)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA