Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 mojA
Živjo!
Dolgo se že nisem javila --- sedaj pa spet rabim vašo pomoč in kakšen nasvet.

Pred tremi leti sem začela intenzivneje kolesariti - 2500 km na leto, temu primerno sem zmanjšala tekaške km. Rezultat 2500 km + 1000 km teka mi je 2009 prienesel enega boljših rezultatov na maratonu. Torej kombinacija tek kolo deluje, je uspešna.

Nakar so se mi zgodile zdravstvene težave in 2010 nisem smela na maraton. Tekaških km je bilo čez leto cca 600. Letos sem imela namen preteči ponovno maraton, pa sem staknila klasično poškodbo kolesarja, ki prične teči. Grozljivo! Nekaj delam narobe, očitno.

Ali ima kdo kakšen plan ali načrt, nasvet kako se zadeve pravilno lotiti. Ugotavljam, da kolo v klanec lahko nadomesti tek v klanec vsaj delno, kakšna dolga celodnevna tura s kolesom pa daljinca. Tek pred kolesom je ok, obratno ne preveč. Vesela bom vsakega nasveta.
Sedaj mrzlično sestavljam načrt treninga za Radence - čez zimo bom imela več časa za tek in pripravo na maraton. Čeprav ne mislim na 17. LM s solznimi očmi v cilj že po prvem krogu.

Kolo je fajn - ampak čez tek ga pa ni!

Srečno!
Nazadnje spremenil mojA, dne 28 Okt 2011, 23:33, skupaj popravljeno 1 krat.
lej ti bom jaz napisal svoje mnenje (seveda ni nujno pravilno)... poškodba je posledica ali prekomernega treninga (preobremenitev mišic telesa), ali ne izvajanja strečinga ali tega da si izvajala preveč monotono vadbo telesa, neprimerne prehrane (ponavadi premalo kvalitetne hrane) in seveda tudi spleta okoliščin...

... jaz bi na tvoje mestu dodal še vaje za moč in stabilizatorje nog (uteži in funkcionalno vadbo) ... res je da je kolo najboljša vaja za kolesarjenje in tek za tek, vendar večina ljudi se ne zaveda da moraš razvijati tudi ostale dele telesa (moraš biti overall dober športnik, imeti razvit dober core, in tudi roke) če želiš ugodne rezultate v enem športu... končna dolga kilometrina tako ne pomeni nujno dobrega rezultata in obratno...

ti dam primer: zdelje sem treniral enga tipa ki je prej samo tekel in kolesaril (kondicije je imel tako dost, torej dobra kondicijska baza)... odkar sva delala zadnji mesec samo fitnes (kompleksne vadbe squat, deadlift itd) ter hit trening (na kolesu in stezi) je izboljšal čas na 10tki za 10 minut... v tem času je šel teči 4x na "dolge proge" (60-70 minut) to ti pove vse... res je da tek na 10 km proti maratonu šprint, vendar vseeno tudi maratonci bi morali biti za moje pojme overall dobri športniki (poglej primer triatloncev, ki so mašine...)... ampak kot sem rekel, to je samo moje mnenje :laola

ps. vpiš v google lance armstrong fitness (pa boš vidla kaj tip dela)... in je kolesar... in vseskozi dober tekač in fitnizer...
Živjo Guc! Najlepša hvala :D ! Verjetno bo vzrok mojih težav res preveč enoličen trening. Zanemarila sem ogrevanje, raztezanje in nenazadnje iztek. Z leti pa so te stvari še toliko bolj pomembno. Dejansko treniram samo bazo: prej sem trenirala po piramidi - baza (vzdržljivosti) - moč - hitrost. In nikoli nisem imela večjih težav.
Z leti pa sem postala površna in rezultat je tu. Če dobro pomislim: letos praktično nisem delala nobenih dodatnih tekaških vaj ali kakšne druge telovadbe :shock: . Ponovno bom vzela knjigo v roke (Od jogginga do maratona) in si ogledala Armstrongovo stran. Hvala ti! Če ti še nekdo napiše oz pove, kar si na tihem misliš, da je vzrok tvojih težav - potem se z zadevo nekakšno resneje soočim.
Srečno !

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA