Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ero
za zdrav način življenja bi morali biti državljani nagrajeni, na primer z manjšimi prispevki v zdravstveno blagajno. ali pa za nezdrav kaznovani z večjimi prispevki. dokler velja uravnilovka, poraba blagajne pa je nesorazmerna in dokazljivo povezana z načinom življenja in prehrane, ne moreš reči, da je vseeno, kaj in koliko ješ. žal.

a dokler država (in mi z njo) živi od dajatev na cigarete, alkohol, druge 'luksuze', je tako razmišljanje (bonusi za zdravo življenje) itak utopija. država je socialna le na papirju in na PR oddelkih ministrstvev, v resnici pa žre svoje otroke, da bi sama (politiki in birokracija) preživela.

Miloš, sori, ker sem tvoje resno vprašanje zapeljal na temo države a včeraj so naredili nekaj, kar je res šlo čez rob. ukinili so denar za poklicno rehabilitacijo invalidov. s tem so 1770 invalidov, ki se poklicno rehabilitirajo, da bi se lahko sploh zaposlili, dobesedno vrgli na cesto in jim ukinili možnost vključitve v družbo. ne predstavljam si, kaj zdaj doživljajo ti ljudje. gre za 244 evrov na osebo na mesec. med tem pa trop poslancev veselo vleče nezaslužene plače. pogreb!

http://www.mddsz.gov.si/si/medijsko_sre ... 799ff428d/
http://www.rtvslo.si/zdravje/zmanjkalo- ... mov/269445
http://www.ednevnik.si/entry.php?w=radirka&e_id=162501
Uporabniški avatar
 pajo
Ero še malo pa bomo kaznovani tisti, ki probamo zdravo živeti. Tukaj sploh mislim na tekače in tiste, ki zahajajo v gore. In to res ni štos. Ker sem bil takih komentarjev že deležen.
 spela*
Ero, ampak ravno tvoj predlog vodi do popolne ukinitve socialne drzave in solidarnisti. Edino, kar bi tu podprla, je, da gredo prihodki iz naslova trosarin na cigarete in alkohol direktno v zdravstveno blagajno. A potem naj velja isto za trosarine na gorivo! Koliko tekaci cisto po nepotrebnem prispevamo k onesnazevanju s tem, da se vozimo na tekme tudi vec kot 100 km dalec, seveda z avtom? Koliko mi, tekaci, s svojimi nakupi superg, prispevamo k nadaljevanju izkoriscanja delavcev, tudi otrok, v tretjem svetu?
O tem, da so si 30-letniki, ki zbolijo za katero od hudih bolezni, sami krivi, ker da so narobe jedli, pa ...
Uporabniški avatar
 raziskovalec
ero napisal/-a:za zdrav način življenja bi morali biti državljani nagrajeni, na primer z manjšimi prispevki v zdravstveno blagajno. ali pa za nezdrav kaznovani z večjimi prispevki. dokler velja uravnilovka, poraba blagajne pa je nesorazmerna in dokazljivo povezana z načinom življenja in prehrane, ne moreš reči, da je vseeno, kaj in koliko ješ. žal.

Ero, to žal ne gre. Ne le zaradi sistema solidarnosti, pač pa tudi zaradi tega ker bi to vodilo v razlikovanja po osebnih značilnostih ljudi in pomenilo čudno policijsko državo. Ljudi bi razvrščali v zavarovalne razrede na podlagi njihovih genetskih in ne le prehranjevalnih navad, nravstvena policija bi bedela nad obroki in dejanji državljanov. In kaj je zdrava prehrana ? Tega ne vemo, približno se nam sanja le, kaj ni zdravo.
No, da te malo potolažim (in ne želim biti ciničen, čeprav se lahko bere tudi tako). Nezdrav način življenja zmanjšuje stroške pokojninske blagajne.
 Dzoni Wajsmiler
raziskovalec napisal/-a:No, da te malo potolažim (in ne želim biti ciničen, čeprav se lahko bere tudi tako). Nezdrav način življenja zmanjšuje stroške pokojninske blagajne.

...in povečuje stroške zdravstvene blagajne.
Pa še malo matematike... Penzije so vse nižje, stroški zdravljenja pa vedno dražji - ergo - nezdrav način življenja je dražji in ne obratno.
:toast:
Uporabniški avatar
 Miroslav
Vsa hrana je zdrava.
Samo v zmernih količinah!
:wink:

Gibanje (šport) pa je tisti bonus, za katerega lahko sami poskrbimo.
:lauf:

Vsak posameznik pa ima pravico, da se sam odloči, kako bo živel, in kaj bo delal, in kaj bo jedel, in kaj ......
Ker pravica do samostojne izbire in mišljenja je najbolj neodtuljiva človekova pravica.
Samo, da ne dela škode drugim!
:laola
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Fajn je, če obstajajo bolani, farmacija služi, zdravstvo tudi, zavarovalnice, transport oseb in zdravil, razvija se znanost za prepoznavanje nezaznavnega ...
Socialna država pa me spominja na oddajo "Še pomnite tovariši"
 spela*
Dzoni Wajsmiler napisal/-a:Pa še malo matematike... Penzije so vse nižje, stroški zdravljenja pa vedno dražji - ergo - nezdrav način življenja je dražji in ne obratno.

Tole sklepanje mene ne prepriča ... Bi raje videla kakšno konkretno številko. :wink:
Uporabniški avatar
 raziskovalec
za zdravstvo
spela* napisal/-a:
Dzoni Wajsmiler napisal/-a:Pa še malo matematike... Penzije so vse nižje, stroški zdravljenja pa vedno dražji - ergo - nezdrav način življenja je dražji in ne obratno.

Tole sklepanje mene ne prepriča ... Bi raje videla kakšno konkretno številko. :wink:

Tudi mene ne. Tu ni nobene matematike, pa tudi logika sklepanja je formalno napačna.
Enako logiko lahko nekoliko bolj suptilno tudi sam uporabim.

Stroškovno je idealen državljan pač tisti, ki nezdravo živi, ne gre nikoli k zdravniku in umre tisti dan, ko gre v pokoj tako, da ga zadene kap in s tem ne povzroči nobenih stroškov.
Enako stane tisti državljan, ki živi zdravo, ne gre nikoli k zdravniku in umre tisti dan, ko gre v pokoj tako, da ga zadene kap in s tem ne povzroči nobenih stroškov.
Možnost, da se to zgodi prvemu državljanu je večja in zato je zdravo življenje načeloma dražje za državo (družbo).

Resnica je, da je strošek je odvisen od cene zdravljenja, ki ga ima določena oseba in od njene pokojninske dobe. Drago zdravljenje je morda res odvisno od stila življenja, ampak po mojem mnenju je ta vpliv manjši, kot je vpliv dolgosti življenja na pokojninski sistem.
Pripsevki zs pokojninsko varstvo so namreč več kot dvakrat večji od prispevkov za zdravstveno varstvo.
 spela*
raziskovalec napisal/-a:Stroškovno je idealen državljan pač tisti, ki nezdravo živi, ne gre nikoli k zdravniku in umre tisti dan, ko gre v pokoj tako, da ga zadene kap in s tem ne povzroči nobenih stroškov.
Enako stane tisti državljan, ki živi zdravo, ne gre nikoli k zdravniku in umre tisti dan, ko gre v pokoj tako, da ga zadene kap in s tem ne povzroči nobenih stroškov.
Možnost, da se to zgodi prvemu državljanu je večja in zato je zdravo življenje načeloma dražje za državo (družbo).

Lahko to še razširimo. Drugi državljan živi športno, torej smuča (kjer je večja nevarnost poškodb kot pri nesmučanju - zdravljenje spet stane), hodi v hribe (kjer je spet večja nevarnost poškodb kot, če ostaneš doma), teče ob prometnih cestah ...
Zanj obstaja precej večja možnost, da zaradi poškodb postane invalid že med delovno dobo. Če smo že tako strogo ekonomski - čeprav je takšno razmišljanje precej grozno ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
...vrnimo se na temo naslova, pojedina.
Mislim, da se vsak "normalen", mora tu pa tam udeležiti tudi pojedine. Zaradi tistih nekaj skupnih pojedin na leto, noben ne bo nič manj in nič bolj zdrav.
 buba80
Meni se tudi zdi, da ni problem v teh parih službenih pojedinah, ampak v tem, da imajo sodelavci tudi doma takšne pojedine in dokaj redno. Sem pa tja, če pojemo kaj nezdravega, ne škodi toliko, problem je, ko telo redno s takšno hrano zastrupljaš.
Z Erotom se pa po eni strani popolnoma strinjam. V tej državi je ta solidarnost samo na papirju in velja prekrasno za tiste s poznanstvi in zvezami, ki pridejo do ustreznega zdravljenja, navadni državljani pa pogosto kratko potegnejo. Tole, kar so naredili s poklicnimi invalidi je pravo sranje, pa brez zamere zaradi "neprimerne besede", ampak me razkuri to naše zdravstvo, ko vidim že pri zdravljenju očeta. In ja, država razmišlja zelo ekonomsko v bistvu, se popolnoma strinjam. Čeprav se grozno sliši, ampak tako je.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA