prostor za obvestila in debato o forumu samem - delovanju, uporabi, težavah, predlogih, ... torej tehnični in ne vsebinski vidik uporabe foruma
hojla,

kot ste verjetno opazili, je poleg foruma že nekaj časa na voljo tudi fotogalerija. do zdaj sem lahko vanjo dodajal slike le jaz kot administrator. teoretično naj bi namreč bilo možno, da Coppermine (galerija) uporablja iste podatke o uporabnikih kot phpBB (forum). v praksi to pomeni, da ni pomembno, kje se prijavite, in da lahko dodajate notice v forum ali fotke v galerijo.

no, do zdaj sem imel težave s to integracijo - stvar enostavno ni delala, tako kot bi morala. danes pa sem se lotil brskanja po pomoči in odkril, kje je napaka in problem. moja namestitev ima podatke o forumu in galeriji shranjene v dveh ločenih mysql bazah, tega pa avtor galerije ni predvidel :cry: rešitev problema je zelo enostavna, najdete pa jo tule (če se kdo med vami loteva podobnih projektov...).

no, ko sem rešil ta problem, se je pojavil naslednji. če se v skupni sistem prijaviš preko galerije, te ta usmeri na forumovo login masko (kar je prav) in po uspešni prijavi padeš na forumovo naslovno stran (kar ni prav). tudi to sem uspešno rešil ob pomoči teh navodil.

zdaj pa ... vabljeni k dodajanju fotk v lastne uporabniške galerije. kako se to dela in koliko je uporabno, se bomo pa skupaj naučili, ne? :D
Uporabniški avatar
 bojanu
Danes sva spet tekla na smučeh in naredil sem nekaj slikc. Prijavljen sem na forum (stalno :wink: ) in s klikom na galerijo sem se znašel tam-tudi prijavljen. Naredil sem album in poskusil dati vanj slike. Delo s coppermine je preprosto in ukazi so razumljivi.
Omejitev za sliko je 1024 kB, prva pa je imela nekaj manj in že sem dobil opozorilo, da je disk poln (čeprav sem zasedal 0 kB). OK, naslednja je bila manjša in je šla gor. Poskusil še z eno, pa spet piše, da je disk poln. Ero help :(
Uporabniški avatar
 ero
bojanu napisal/-a:OK, naslednja je bila manjša in je šla gor. Poskusil še z eno, pa spet piše, da je disk poln. Ero help :(

:twisted: he, he. to je bil test, da vidim, če stvar deluje in če se bo kdo pritožil. kvota na uporabnikovem področju je po defaultu 1024 KB. jo bom dvignil...
Uporabniški avatar
 MihaPR
ero, kaj pa, da bi slike lahko dodajal kar v poste, ko fajle ali pa kot urlje?
Uporabniški avatar
 bojanu
Slikco daš lahko v (osebno ali skupno-odvisno od teme) galerijo na forumu ali pa na kakšen drug HTTP strežnik, do katerega imajo vsi dostop s http. V galeriji je v treh velikostih-poleg originalne še 134x100 pikslov spodaj na filmčku in normalna velikost 533x400 pikslov. Ta zadnja je najbolj primerna. URL naslov slikce dobiš tako, da v galeriji klikneš z desno tipko na miški na slikco in odpreš properties. Označiš vse, kar je napisano zraven Adress(URL), recimo http://www.sportosplet.net/galerija/alb ... 0_0010.JPG in skopiraš. Tako imaš URL naslov slikce.

V komentarju dodaš slikco z ukazom IMG iz zgornje vrste ukazov. Najprej klikneš na IMG, prilepiš URL slikce in zaključiš s klikom na IMG*, tako da vse skupaj-z oglatimi oklepaji namesto okroglih-zgleda takole
(img)http:/www.sportosplet.net/galerija/albums/userpics/10029/normal_100_0010.JPG(/img)
Tole je rezultat
Slika
Ta mala slikca pa je URL http://www.sportosplet.net/galerija/alb ... 0_0010.JPG in zgleda takole
Slika

Če samo skopiraš URL v komentar, program sam doda par (url) okrog in to interpretira kot link na URL s slikco, ki jo odpre v novem oknu.

Pa še tole, ko ravno pišem. Besedilo pri linku, da ne kaže URL naslova (url=http://www.sportosplet.net/galerija/displayimage.php?album=14&pos=0)link na galerijo(/url)
link na galerijo
Uporabniški avatar
 ero
Bojan, hvala za izčrpna navodila!

tule bi le dopisal 'svojo' tehniko

bojanu napisal/-a:V komentarju dodaš slikco z ukazom IMG iz zgornje vrste ukazov. Najprej klikneš na IMG, prilepiš URL slikce in zaključiš s klikom na IMG*

najprej prilepim URL na željeno mesto v besedilu, ga označim z miško, in potem kliknem na gumb IMG. tako program sam vstavi začetni in zaključni tag.

ista tehnika velja tudi za druge ukaze v vrstici z gumbi. le gumb TAB deluje drugače, ker pač nima zaključnega taga. in še pri helpu sem nekaj zeznil, tako da ne deluje pravilno. bom popravil...
Uporabniški avatar
 bojanu
Pravzaprav tudi sam bolj pogosto uporabljam tvojo varianto, a sem izbral za opis malce daljšo pot. Ali ima kdo še kakšno drugo varianto?

PS svojčas sem se na tejle galerijimučil kako priti do slike v originalni velikosti, saj gumba za to (nekaj podobnega full size pri webshots) ni nikjer. Dovolj je, če klikneš na sliko :oops: To velja tudi za coppermine :idea:
Uporabniški avatar
 bojanu
Galerija lepo dela. Po nekaj dodanih slikcah imam spet nekaj vprašanj (lahko pa sem samo kakšno opcijo spregledal :oops: ):

1. ko dodajaš slikce v uporabniški album, jih dodaja na začetku, ne na koncu. Zaradi tega kronološko vrstni red ni ta pravi. Sicer lahko spremeniš vrstni red s + in - desno zgoraj, a to velja le lokalno in ne globalno
2. ali se da premikati slikce v albumu, da se spremeni vrstni red (če je mogoče ta opcija za uporabniške albume izključena) ali iz enega v drug album?
3. ali sedaj dajemo tudi slikce s tekaških prireditev v uporabniške albume in ne v skupnega (ni dostopa vanj)
4. ali se da število pikslov spremeniti na 2272 ali nekaj podobnega, da bo dovolj za aparate s 4 MP. Malce zoprno je vedno delati resize. Velikost datoteke lahko ostane omejena, kot je sedaj (odvisno od motiva, a običajno je dovolj, občasno se pa samo kompresija malce poveča).
5. ali se da hkrati dodati več slikc (batch add), ali samo po eno (se mi zdi, da so nekatere opcije v uporabniških albumih izklopljene glede na navodila za coppermine)

Se nikamor ne mudi. Če boš tekel v Socerbu, se lahko tam pomeniva.
Uporabniški avatar
 ero
hoj,

bojanu napisal/-a:Galerija lepo dela. Po nekaj dodanih slikcah imam spet nekaj vprašanj ...

saj sem že nameraval poskusiti galerijo tudi z uporabnikovega stališča do (sedaj sem jo seveda uporabljal le kot administrator) in pripraviti kratka navodila. očitno bova skupaj prišla do njih :)

resolucijo bom pa dvignil. tako ali tako je bolj merodajna omejitev kvote posameznega uporabnika.
Uporabniški avatar
 bojanu
Coppermine je kar prijazen do uporabnika in dost intuitiven, tako da se hitro znajdeš. Kakšnih hudih navodil verjetno ni potrebnih, mogoče samo nekaj osnovnih napotkov za začetek in seveda omejitve, kot so velikost slike, kam kaj daješ, kaj spada v galerijo... Za pomoč pri navodilih ali pri drugih vprašanjih ni problema.

PS Edino, kar sem malce težje našel (poleg stvari, ki jih še nisem :roll: ), je gumb za urejanje podnapisov :twisted:
Uporabniški avatar
 5rca
Dule ... vaš snežak se je odločil, da bo gledal zvezdice :) :) :)
Uporabniški avatar
 Fotr
5rca napisal/-a:...snežak se je odločil, da bo gledal zvezdice :) :) :)

Pri Duletu še sneženi mož uporablja skrečing. :D
Uporabniški avatar
 5rca
Fotr napisal/-a:
5rca napisal/-a:...snežak se je odločil, da bo gledal zvezdice :) :) :)

Pri Duletu še sneženi mož uporablja skrečing. :D

samo ... u čudno smer se je začeu strečat :) morm 1x preizkusit ta raztegvajne :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA