Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 maruscha
Pozdravljeni tekači,
sem nova na tem forumu z eno rahlo težavo oz. neznanjem :)
tečem za dušo, skozi vse leto, lahko večkrat na teden lahko samo 1×.... koliko mi pač dopušča služba, zdravje in moj mali nagajivček doma... no in že nekaj časa je moja skrita želja, da bi se udeležila enega maratona, polmaratona, pač nekaj kjer "gre zares" :)
in ker sem tak res velik amater niti ne vem kako se spravit k temu, kje začet, kako trenirat, kako se pripravit, da mi bo uspelo nekaj takega.
zelo bi bila vesela, da me vi z izkušnjami, vsaj malo brcnete na pravo pot, da mi podate kakšen dober nasvet, da me malo usmerite...
prosim za pomoč!!!!!
Uporabniški avatar
 vencelj
:arrow: Kot prvo: lep pozdrav na TF, med tekaškimi navdušenci :!:
:arrow: Drugo: sprašuješ, kako začeti. Jaz pravim: si že začela! Če tečeš za dušo, skozi celo leto, je to dober začetek in popotnica.
:arrow: Tretje: pri nas je skozi celo leto dovolj rekreativnih tekov in ti predlagam, da začneš s tistimi, malo krajšimi od polovičke ali kar celega maratona. Odločiti se moraš, za začetek poiskati kaj primernega v svoji okolici (5, 7 ali 10 km...), iti na izbrano tekmo, se prijaviti in odteči. Tam boš srečala in spoznala veliko somišljenikov in zaželela si boš novih srečanj na novih tekmovanjih. Potem gre vse avtomatsko.
:arrow: na rekreativnih tekih se srečujejo tekači zelo različnih hitrosti, eni tekmovalno nabrušeni, drugi počasnejši uživači itd...Ni bojazni, da s konstantnimi teki ne bi zmogla krajše tekme (četudi malo počasneje). Za hitrejši tek so potrebni intenzivnejši treningi (intervali, tempo teki...), za daljše razdalje pa tudi večje kilometraže... Obstaja cela vrsta programov, a najbolj pomembno je načelo postopnosti: naj bo to pri povečevanju intenzivnosti ali razdalje ali pa števila tekov- v nasprotnem primeru se izpostavljamo nevarnosti poškodb.
Toliko zaenkrat...

LP, vencelj
 venisafeni
NUT napisal/-a:Uporabne nasvete bi dobila v knjigi: "Od joginga do maratona"Jeff Galloway.

Se to knjigo da še kje kupiti? Jaz je ne najdem nikjer :(
 maruscha
maruscha napisal/-a:in kje lahko jst vidim, kje so kakšni teki? se še ne znajdem :?

a sem našla :oops:
Uporabniški avatar
 Vreme
venisafeni napisal/-a:
NUT napisal/-a:Uporabne nasvete bi dobila v knjigi: "Od joginga do maratona"Jeff Galloway.

Se to knjigo da še kje kupiti? Jaz je ne najdem nikjer :(

Će se jo ne da kupiti, pa se jo da še vedno sposoditi v knjižnici, pa še kaj drugega uporabnega se bo tam našlo. Sicer pa ti priporočam še branje tega zapisa:
https://sites.google.com/site/leppameteninskromen/
 dojencek
Pozdravljeni,

tudi jaz sem tekačica amaterka. Prav tako tečem, kolikor mi dopušča čas, zraven pa še pridno fitnesiram. Že večkrat sem razmišljala, da bi se udeležila kakega organiziranega teka, vendar me vedno premaga nek strah, trema...
Vencelj, hvala za tak vzpodbuden post. Mi je dal brco v sit, da zdaj je pa res že čas, da se lotim še česa takega.
Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 Beorn
Ker sem precej novopečen tekač, bom tudi sam pristavil svoj piskerček.

Konec poletja sem se lotil tekanja, ker mi je primanjkovalo gibanja in sem ves presenečen ugotovil, da sem na prvem teku naredil 6 km (sem sicer zmerni športni rekreativec, vendar nikoli nisem tekel na daljše razdalje). V mojem dojemanju teka je bilo premagati 10 km meja človeške zmogljivosti :mrgreen:
Pa je v roku nekaj tednov 10ka postala popolnoma normalen trening, tudi kaj več je šlo. In spontano je padla odločitev, da grem okotobra na ljubljansko 21ko in sem jo tudi precej uspešno pretekel. Meni je bilo super, ker ti dodatno moč vlivajo sotekači(ce) in ljudje, ki navijajo.
Od takrat sem pretekel 400 km in nič me ne vleče, da bi nehal :lauf:

Veliko sreče!
Uporabniški avatar
 Beorn
O, hvala za spodbudo :)
Ne, 42 je še ful daleč in o tem zdaj sploh ne razmišljam. Treniram razdalje, ki mi najbolj paešjo: 10, 12, 15 in računam, da se bom šel parkrat letos "sprobat" na par tekaških prireditev.
Cilj je pa zboljšat 21ko za ene 5 minut, če bom priden 8)
Uporabniški avatar
 StaraKost
... ne vem kakšen čas si imel. A z ozirom, da si komaj lani začel, boš z lahkoto izboljšal lanskoletni čas za več kot 5 min :D .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA