Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 JARRAJA
Glede na vaše izkušnje me zanima kako ravnate ob poškodbi mišice na meču.Tečem že skoraj 1 leto in se mi to še ni zgodilo.Vedno se pred tekom malo ogrejem-prvi 500 m in tudi raztezalne vaje naredim...ampak kot rečeno v 1 letu je to prvič.Pred 1 mesecem približno,po cca. 5 km me je speklo v spodnjem delu meča desne noge-v notranjosti-proti levi nogi, tako da nisem mogel nadaljevat s tekom, hosil pa sem seveda lahko.Potem sem 1 teden malo počival (delal sem le krajše sprehode) in mazal s konjsko mastjo.Po 1 tedenu sem spet probal, pa je miđica zdržala samo 2-3 km.Spet počitek.Potem sem čez par dni šel na en grič bolj intenzivna hoja in zopet poslabšanje....Kako vi pozdravite tako poškodbo?
Hvala za odgovore!!
Uporabniški avatar
 Radolca
meni je ortoped predpisal :argue: počitek, ker sem imel (mogoče imam še) načeto ovojnico mečne mišice. nadaljeval sem s tekom, malo manj intenzivno, in si vsak večer ter jutro masiral mečo s smrekovo mastjo :!:
to je bilo pred dvema letoma. tečem več kot takrat, mečo še vedno "malo čutim".

to je moja izkušnja :!:

v istem šusu mi je povedal, da moram prenehat s tekom zaradi obrabe kolena :mrgreen:
sem si mislil "kar te ne ubije, te ojača" al kaj že pravi tisti velikokrat slišani rek :?:

grem naprej, pa je, si pravim :wink:
 Luka Ljubič
Pri poškodbi mišic si je potrebno vzeti vsaj nekaj dni počitka.
Vredu bi bila tudi fizioterapija, vendar so čakalne vrste predolge da bi to prišlo v poštev.
Če je mišica, vneta ali zatečena lahko hladimo z ledom in mažemo s protivnetno kremo (npr. naklofen), če je poškodba težja lahko jemljemo tudi ibuprofen - vse to delamo par dni, dokler vnetje in oteklina ne izgine.
Potem ko vnetje izgine pa lahko izvajamo rahlo masažo 2-3x na dan.

Pozimi bi bilo pametno ogrevanje opraviti že v hiši (preden se podamo vn na mraz). Ponavadi bo uporaba kakšne ogrevalne kreme v kombinaciji z rahlo masažo zadosti.
 miha_z
Živjo,
pred tremi tedni se mi je zgodilo podobno s to razliko, da je "počilo" praktično takoj. Ob lahkotnem teku za ogrevanje. Sem pa komaj prišel do doma in šel kar precej hitro na urgenco, ker sem čutil, da je stvar kar resna. Dobil bergle z inštrukcijami, da moram razbremenjevati en teden in hladiti z ledom. Potrebe po berglah sicer ni bilo. Sem se pa nekako vlekel po svetu po peti en teden. Šel na ultrazvok, ki je pokazal posamezna prekinjena vlakna in krvavitve v mišičnih vitrah. Nič posebnega. Po kakem tednu sem hodil brez težav. Tečem pa še vedno težko. Sem ta teden trikrat čistmo malo 2 km recimo in ni dobro. Bo treba še malce pavzirat.Sem že kar precej na trnih. Pa še skrbi me, da nebi še kaj več pkode naredil. Me pa od šepanja tisti teden boli gleženj. POmoje tudi podzavestno nogo obremenjujem narobe. Reč namreč kar precej boli nekaj dni. :roll:

lp,
Miha
Uporabniški avatar
 Wilson
Tudi mene je letos že kar na začetku leta doletela ruptura mečne mišice. Po pregledu je bila na moje vprašanje prognoza zdravnice najmanj 3 -6 mesecev brez teka. Kasneje pa začeti po občutku. Sedaj lahko potrdim, da je bila napoved pravilna. Hoditi sem začel normalno tako kot pred poškodbo približno po mesecu, kar me je seveda zavedlo, da sem prehitro poskusil s tekom. Že po prvih treh štirih km, v katerih je bilo navdušenje fantastično »O« saj je že O.K., je hitro prišla streznitev. V momentu začutim spet pekočo bolečino v mišici in že nisem mogel več stopiti na nogo. Nato se uvidel, da bo očitno potrebno spoštovati mnenje zdravnika in sem si vzel res dovolj časa za sanacijo mišice. Sedaj je v redu in tečem normalno kot pred poškodbo čeprav pa občasno med tekom in po teku še vedno začutim bolečino v mišici. No pa tudi kadar se pripravlja na slabo vreme. (očitno sem s poškodbo pridobil sposobnost napovedovanja slabega vremena :D ).
 mojA
Živjo!
Podobno se mi je zgodilo mesec dni pred Lm in sem mogla skenslat 42-ko, šla na 21 po jajcih, počasi.

Nato sem počivala in tekla bolj počasi, predvsem pa pazila na ogrevanje, raztezanje, pazila na prehrano in si privoščila kuro b kompleksa. Utripal mi je tudi uč (prekomerno delo na PC). In se je izboljšalo. Pred kakimi 3 tedni pa se mi je pojavila bolečina ampak ne ob teku, kar tako. Pomislila sem na možnost ponovnega pomanjkanja magnezija, B2. In ponovila kuro. Sedaj je spet ok in tečem neovirano. Upam, da za spremembo enkrat padejo Radenci.

Predlagam ti, da poskusiš tudi ti. Dobiš v lekarni brez recepta.

Lp, Mojca
Uporabniški avatar
 samojed20
Pri kakršnihkoli poškodbah je najboljše zdravilo počitek v kombinaciji z zdravo prehrano, masažno terapijo, raztegovalnimi/razgibalnimi vajami.. Ni dovolj samo dan ali dva, bolje teden ali dva.
 miha_z
No ja. Pri mojih sedaj na žalost dveh poškodbah mišice meč sem dobil pri fizioterapetih povsem drugačne nasvete. Tekaška pavza naj bo precej dolga. Vsekakor več kot 1-2 tedna. Jaz po kakem tednu šele lahko dobro hodim. Tečt raje nebi. Nazadnje sem tekel po 5 tednih pavze in je mišica zdržala le 2 km. Potem se je poškodba obnovila.

Profi fizioterapevti so mi naložili 10 tednov tekaške pavze. Vmes, ker bolečin in omejitve gibanja ni več pa frikcijsko masažo in trening za moč.
Kolikor sem prebral na netu glede takih poškodb je tudi RICE (rest, ice, compresion, elevation) terapija lahko celo napačna in nenazadnje povzroči le večjo brazgotino in na dolgi rok težave. Skratka stvar ni tako zelo enolična. Seveda pa je govora o malce večjih poškodbah mišic in le malce hujšem muskel fibru.

jasno se pa vsak odloči po svoji vesti, ko do česa takega pride.
lp,
Miha
Uporabniški avatar
 Miroslav
Leta 2008 sem en teden po odtečenem LJ maratonu (42 km) tekel za trening 19 km. Malo pred zaključkom treninga me je ob skoku iz pločnika prešinila ostra bolečina v mečni mišici na desni nogi in me spremljala do konca teka. Naslednji dan sem ob poskusu teka zaradi bolečine obupal in si vzel 5 dni pavze do Sladkih6. Na Sladkih6 je bilo 2 kroga v redu, nato pa ostra bolečina v poškodovani mečni mišici. 5 krogov sem se boril z bolečino, mazal z hladilno kremo, potem pa mislil odstopiti. Premislil sem si na poti do avta in nadaljeval. Po treh urah teka nisem več čutil bolečine v mečni mišici, ker so me itak bolele že cele noge. :lol:
Zdržal sem do konca in pretekel kljub bolečini dobrih 52 km.
V dnevih po Sladkih6 sem kljub bolečini nadaljeval vsak drugi dan z počasnimi teki okrog 5 do 8 km in po dveh tednih je bolečina počasi čisto izginila. Jaz mislim, da se je mišica z rahlo vadbo počasi regenerirala in zacelila. Nikoli ne bom vedel, kako bi bilo, če bi prekinil s tekom. :?:
 biji
Po mojih izkušnjah se manjše poškodbe mišic precej hitreje pozdravijo ob zmerni vadbi kot pa ob mirovanju.
 dane
POZDRAVLJENI Sem nov na tej strani in tut nov pri poškodbah sumimim da sem si poškodoval mečno mišišico zanima način zdravjena še posebej pa čas zdravjenja saj se bodo začeli prvi maratoni hvla
 Luka Ljubič
Vprašanje je ali je mišica samo vneta, ali je kaj hujše poškodovana.

Za začetek jo hladi z ledom 2-3x na dan (ne na golo kožo), lahko tudi namažeš s protivnetno kremo. Par dni ne tečt.
Če si to že probal, pa ni nič bolje, imaš možnost, da še več dni počivaš, dokler je vneto hladiš z ledom in mažeš s protivnetno kremo, nato pa rahlo masiraš... ali pa obiščeš zdravnika in probaš po kakšni bližnici čimprej priti na vrsto na fizioterapiji.
Čas celjenja mišice je odvisn od stopnje poškodbe, bi pa vrjetno moglo biti vredu v 1-3 tednih.
 majaT
samojed20 napisal/-a:Pri kakršnihkoli poškodbah je najboljše zdravilo počitek v kombinaciji z zdravo prehrano, masažno terapijo, raztegovalnimi/razgibalnimi vajami.. Ni dovolj samo dan ali dva, bolje teden ali dva.

Se popolnoma strinjam z zgornjo trditvijo!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA