vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 mitsch
Mislim, da je to dvoje povezano, vem pa ne. Bolijo me mišice in kite v nogah (vse-meča in stegenske) in pomaga mi, če delam več strečinga. Vseeno pa, kadar grem na dopust (npr. letos) in ne treniram npr. 14 dni, sem tak, kot bi me povozil vlak. Komaj hodim. Ali ima še kdo podobne izkušnje?
Pomaga mi, če se redno, vsak dan raztegujem, vseeno pa se mi zdi čudno, da manj ko treniram, bolj me boli. Zato se mi zdi, da, ko enkrat začneš trenirat tek, moraš to početi redno :D
 snela
Mogoce pa pretiravas?
Lahko treniras preintenzivno, lahko da nimas dovolj pocitka med teki...
Je pa streching zelo pomemben del vadbe.
Uporabniški avatar
 matjaz
predvsem treniraj pametno z vec pocitka, ker se mora telo regenerirati.
raje teci krajse razdalje, pa tiste kvaliteno.

od kar se po teku jaz tusiram z mrzlo vodo, so bolecine manjse. to pocnem na priporocilo izkusenih tekacev. :D
Uporabniški avatar
 miro
udi jaz ne smem počivati predolgo časa, ker me vse boli.
Menim da popustijo endorfini, ki jih proizvaja telo.
Jaz preredko uporabljam raztezanje, vendar ne treniram preveč intenzivno,med treningi pa nimam daljših odmorov, razen če nisem bolan.
 daša
Izkušene tekače prosim za nasvet - zaradi bolečin v kolenu (sum na vnetje mišice ali kite) mi je zdravnik za nekaj časa odsvetoval tek in zapovedal fizioterapijo, ter kolesarjenje. Kaj bi si bilo bolje nabaviti za zimske mesece - orbitrek ali sobno kolo? Vnaprej hvala za komentarje in upam, da se kmalu vidimo na tekaških nedeljah.
LP, Daša
Uporabniški avatar
 miro
Daša

Jaz bi poslušal zdravnika!
Če ti je svetoval kolesarjenje , pač kolesari. Je pa zoprno kolesariti na sobnem kolesu. Jaz lažje kolesarim če vmes gledam TV ,ker sobno kolesarjenje ni niti senca pravega kolesarjenja.
Tudi jaz sedaj za rehabilitacijo kolena uporabljam sobno kolo.
Daša želim ti čim hitrejše okrevanje !!

Lp
MIro
Uporabniški avatar
 Dule
Daša, jaz sem pred kratkim nabavil orbitrek in ti povem da je super zadeva saj si lahko v 10 minutah vadbe čisto preznojen. Drugače pa grem še vedno raje ven tečt, ampak če ni časa oziroma hitro je noč, je orbitrek zelo dober dopolnilni trening. Odločitev je seveda tvoja oziroma od zdravnika. Želim ti vse dobro.
 t
daša napisal/-a:Izkušene tekače prosim za nasvet - zaradi bolečin v kolenu (sum na vnetje mišice ali kite) mi je zdravnik za nekaj časa odsvetoval tek in zapovedal fizioterapijo, ter kolesarjenje. Kaj bi si bilo bolje nabaviti za zimske mesece - orbitrek ali sobno kolo? Vnaprej hvala za komentarje in upam, da se kmalu vidimo na tekaških nedeljah.
LP, Daša

Živjo!
Jaz sem imela kar nekaj let doma sobno kolo, pa je količina bicikliranja na njemu vsako leto padala, ker mi je bilo preveč dolgocajtno, čeprav rada bicikliram zunaj v naravi. Ali se ti splača kupiti sobno kolo, ali pa bi morda poganjala pedala na fitnesu?
Jaz grem raje plavat v Tivoli (vsaj 50 dolžin), če me bolijo mišice, pa še sklepov si ne obremenujem v vodi.
Uporabniški avatar
 Matevz
Zdravniki (razen športni) vedno svetujejo, da nehaš laufat, kar je sicer pravilno, je pa to velikokrat le eden izmed načinov za sanacijo poškodbe, ki ne upošteva mentalne bolezni športnikov :D .

Glede na to, da je sedaj šele začetek zime, je pa ravno pravšnji čas, da se takšnih priporočil držimo. Pri večini poškodb pa poleg počitka zelo dobro deluje led, ki ga cca. 15 min dnevno dajemo na poškodovano mesto. To še posebej velja za vnetja. Pomagajo tudi protiboličinske tablete ali sprayi, ki deliujejo tudi protivnetno (Nonsteroidal Anti-inflammatory npr. naprosyn, aspirin, ibuprofen).

Kar se tiče orbitreka ali kolesa, je z vidika obremenjenosti kolena približno enako, kar se pa tiče nakupa, pa se pridružujem mnenju t, da je mogoče bolje hoditi v fitness, saj so poškodbe zelo velikokrat posedica slabe razvitosti mišic, ali pa le enih mišic. Prav poškodba kolena je lahko posledica slabo razvitih quadricepsov. Velik vpliv na poškodbe ima tudi različna razvitost nasprotnih mišic (npr. quadriceps-hamstring -sprednja in zadnje mišica stegna).

Tako lahko istočasno (ob enem obisku fitnessa) voziš kolo in krepiš mišice - zmagovalna kombinacija :D
 mia
Pred 14 dnevi sem si nabavila "orbitrek" in ne tekalne steze kot je bil moj prvi namen. Orbitrek je za vzdrževanje kondicije pozimi super, vendar pa ti ga pri poškodovanem kolenu odsvetujem. Vaja na njem je namreč podobna stoječi vožnji na kolesu. Kolena oz. kolenske vezi pri vajah na orbitreku nosijo vso tvojo težo (pri sedeči vožnji z kolesom tvoja teža počiva na sedežu), v primerjavi z tekom pa pri orbitreku na kolena ne delujejo negativne vibracije npr. doskoka.

Če si vajena fine rekreacije z "švicanjem", ta čas okrevanja prebrodi v fitnes centru - ceneje boš prišla skozi, kot če si kupiš kolo in ti bo na njem dolgčas.
Ma ti rečem - ni ga srečnejšega človeka zadnjih 14 dni od mene- skurim se pa tudi če od 22.ure do polnoči. :P :P
Kolena pa le pazi :!: :!:
Uporabniški avatar
 Tjaša
Prepričana sem bila, da bom s fitnesom postala močna kot Popaj, pa me je dotolklo že pol ure jutranjega kidanja snega, zdaj pa mi hrbet vleče skupaj. Ne morem verjet!

Pravzaprav me zanima, koliko se kaj ukvarjate s STREČINGOM? Sama sem za to precej lena in to z razlogom. O tem namreč ne vem nič. Razen treh vaj pred in po teku, se ne raztezam. In to očitno ni dovolj. (mislim na strečing, ki koristi teku in ne tisti s fitnesa)

Tisti z izkušnjami, mi lahko kaj napišete o tem? Fino bi bilo, če me informirate tudi o tem, ali obstaja kakšna slovenska ali angleška literatura o tem?

Pozdravček!
Uporabniški avatar
 simi
Pravzaprav me zanima, koliko se kaj ukvarjate s STREČINGOM? Sama sem za to precej lena in to z razlogom. O tem namreč ne vem nič. Razen treh vaj pred in po teku, se ne raztezam. In to očitno ni dovolj. (mislim na strečing, ki koristi teku in ne tisti s fitnesa)

Ni ravno stretching v pravem pomenu besede, je veliko več in bi ta post bolj pasal v temo o 'dodatnih športih'...ampak raztegneš, pretegneš, razmigaš si celo telo (odzunaj in odznotraj) in duha :wink: .
JOGA :idea:
Uporabniški avatar
 miro
Tjaša
V knjižnicah je tudi kar nekaj slovenske literature o strechingu sam sem zasledil najmanj dve.
Priporočam ti tisto od Boba Andersona , če sem napisal napačno avtorja naj me popravi "hrošč".
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 bojanu
Tole je preslikano iz nemškega Bike Magazina
http://www.sportosplet.net/galerija/dis ... m=16&pos=0

PS 3 slikce, za original v večji resoluciji klikni na sliko. Z rumeno je označen predel, ki naj bi ga z vajo raztezali, če vajo seveda pravilno izvajamo :roll:
20 do 30 s in tri ponovitve za vsako mišično skupino. Mišica pri raztezanju ne sme boleti :!:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA