Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 gasper.kotnik
Zanima me kako naj začnem s tekom. sem ljubitelj gorskega kolesarjenja in zaradi zime sem se odločil da bi začel z tekom. Poskusil sem z cooperjem na 2400m oziroma 12min tek.
Več težko pretečem ker me začneta boleti ahilovi tetivi in spodnji del meč. Pred tekom sem se malo ogreval in raztegoval. Rad bi kakšen nasvet.

P.S. uporabljam endomondo če še kdo to uporablja lahko pogleda graf če je ok.
 drejko
Vsekakor počasi. Sam sem začel z 3km nato 5km in tako naprej sedaj mirno pretečem mali maraton tudi napol bos, začel sem pa enega lepega dne leto in pol nazaj bolj za hec saj so bili vsi ki so se ukvarjali z tekom za mene malo odbiti :D sedaj pa moram vsaj 3krat ali 4krat na teden laufat saj drugače mislim da sem kaj zamudil.
 bruny
Ker si ljubitelj gorskega kolesarjenja bi svetoval za začetek, da zastaviš :wink: v pohodnem koraku in to kar po poteh ali delih poti, ki jih voziš s kolesom...Kondicijo vsekakor imaš, pridobivanje višincev ti ni tuje in potem bo prišel tudi tek praktično sam od sebe bodisi v ravnini ali navkreber v primernem času in dolžini...

Lp bruny
 gasper.kotnik
drejko kakšen tempo priporočaš za začetek 3km oz. 5km

brunny...ja sem iz komende in je do bregu kar daleč...zato tečem po okoliških poteh...sem pa poskusil pred tekom z pohodi in me je po cca pol ure klanca začela ahilova tetiva kar peči... je pa tako da kakšni 2 leti nisem hodil po klancu ampak sem samo malo kolesaril...intenzivno sem začel spomladi...
Uporabniški avatar
 bor©
Vreme napisal/-a:Največje napake začetniki delajo s tem, da tečejo prehitro!!!

Točno tako! Govorim iz lastnih izkušenj, sem začetnik in to napako ponavljam že nekaj mesecev. Posledica: ves čas poškodbe in nekajtedenske popolne prekinitve teka. Te napake ne bom več ponovil. Ni hujšega, ko sploh ne moreš tekat :--(
 drejko
Jaz sem začel verjetno zelo počasi saj se nisem ne štopal niti nisem vedel koliko sem pretekel pač zamislil sem si en krog in ga ob priliki zmeril z avtom. Potem enkrat kasneje sem si pa omislil uro za merjenje časa in srčnega utripa do tega da sem lahko tekel eno uro in tudi ta razdalja je bila zmerjena z avtom bila je pa nekaj čez 10km. Sedaj pa tečem v povprečju 3x do 4x na teden razdalje so pa različne vedno pa vsaj 10km. Bistvo vsega pa je da od začetka ne pretiravaš.Kar se pa tiče ahilove tetive sam sem jo imel strgano kakšne 4 leta nazaj(badminton)kadar tečem vsak dan recimo na dopustu ali pa ob vikendih jo včasih čutim na prvem kilometru potem pa nimam več težav,bistvo pa je ogrevanje pred tekom čeprav tudi sam vedno ne naredim tega ali pa zelo površno in na hitro. V začetku je pa sigurno potrebna volja in seveda kakšen izziv.

lp
 sunshinemetulj
Pozdravljeni

Na forumu sem nova. Sem ga pa že pred letom večkrat zasledila, ko sem brskala po spletu.

Pred dobrim letom sem nazadnje tekla po gozdnih stezicah 3x na teden za svojo dušo, za dobro počutje. V mislih imam tek za izboljšanje psihičnega počutja (depresije) spet začela teči. Vendar ne vem, kako naj začnem. Doma imam ustrezno opremo, tudi merilec srčnega utripa. Vendar me skrbi, da bi me potem bolela kolena. Poleti sem namreč čutila bolečine v kolenih, pa sem kolesarila vsaj 3x tedensko po 40-60km na dan.

Zanima me, kako naj začnem: časovna omejitev, ogrevanje, teren, prehrana.

Prosim za nasvete in hvala ter veliko uspeha :)
Uporabniški avatar
 vencelj
sunshinemetulj napisal/-a:Pozdravljeni

Na forumu sem nova. Sem ga pa že pred letom večkrat zasledila, ko sem brskala po spletu.

Pred dobrim letom sem nazadnje tekla po gozdnih stezicah 3x na teden za svojo dušo, za dobro počutje. V mislih imam tek za izboljšanje psihičnega počutja (depresije) spet začela teči. Vendar ne vem, kako naj začnem. Doma imam ustrezno opremo, tudi merilec srčnega utripa. Vendar me skrbi, da bi me potem bolela kolena. Poleti sem namreč čutila bolečine v kolenih, pa sem kolesarila vsaj 3x tedensko po 40-60km na dan.

Zanima me, kako naj začnem: časovna omejitev, ogrevanje, teren, prehrana.

Prosim za nasvete in hvala ter veliko uspeha :)

:arrow: kot prvo, Lep pozdrav na :TF)
:arrow: kot drugo: Kako začeti :?: Zadeva je enostavna, da bolj ne bi mogla biti :!: Obleci svojo trenutnim razmeram ustrezno opremo (merilec srčnega utripa, po mojem mnenju, lahko pustiš doma), pojdi ven in se začni premikati. Hoja in tek sta osnovni gibanji človeka in če ne boš pretiravala, ne bi smelo biti problema. Začni postopoma, sprva kratek čas v kombinaciji hoja/tek, nato počasi stopnjuj. Zanašaj se na svoj občutek.
:arrow: Če se boš vnaprej bala, kaj te lahko doleti, ne boš nikoli začela. Vsakogar kdaj kaj boli, odzivamo se različno, nekatere bolečina prisili na pavzo, drugi jo prezrejo in gredo naprej ter sčasoma mine, lahko pa si naredijo še več škode. A to je nepredvidljivo.
Če bi se vnaprej bali, kaj se nam lahko zgodi na cesti, ne bi nikoli sedli v avto. Itd...
Bitka, ki jo večina ljudi izgubi, je bitka s strahom pred neuspehom! Predamo se, preden sploh začnemo.

LP, vencelj
 sunshinemetulj
Oo... Hvala za tako prijazen odgovor. Ja res je. Treba bo začet tudi laufat. Zdej hodim malo po manjših hribčkih, da sem se sploh začela nazaj gibat, sem bila ze cisto takrnela in sem trenutno brez kondicije. Se pa počasi premikam. :)

Kako je pa z vdihavanjem mrzlega zraka, ko vsi tako pametujejo. Meni se zdi pri plus 4 stopinjah cisto ok laufat, kaj pa pod minusom? Vcasih sem laufala tudi pozimi z salom preko "gobcka" pa me je mal oviral, sam je šlo.

Lepo pozdravljeni
Uporabniški avatar
 vencelj
sunshinemetulj napisal/-a:Kako je pa z vdihavanjem mrzlega zraka, ko vsi tako pametujejo. Meni se zdi pri plus 4 stopinjah cisto ok laufat, kaj pa pod minusom? Vcasih sem laufala tudi pozimi z salom preko "gobcka" pa me je mal oviral, sam je šlo.

Kakor kdo! Smo si zelo različni. Jaz, npr., nikoli ne uporabljam kakih šalov in podobnega. Navadim se pač na razmere, kakršne so, na tek pa ne grem v ekstremnih razmerah (letos jih itaq še ni bilo). Vedeti pa je treba, da po teku v hladnem vremenu ne smemo piti vročega čaja (in obratno, poleti v vročini hladnih pijač), čeprav mislimo, da je tako prav! Grlo je vajeno hladnega zraka in če pijemo vroče napitke, ne more biti drugače, kot da se grlo vname.
Telo se vsega navadi, a mu moramo dati čas za adaptacijo, ne pa da ga po nepotrebnem razvajamo...
V mestih je zimski tek bolj problematičen zaradi smoga kot pa mraza :!: Pri teku globje dihamo in zajamemo še več "svinjarije".

LP, vencelj
 alpek
V bistvu pri teku v mrazu ni problem mraz, saj ima človeško telo vse mehanizme, da se zaščiti. Problem je ekstremno suh zrak na mrazu, zaradi tega se nam vname sluznica. Ravno zato je pri nižjih temperaturah priporočljivo imeti kaj čez usta, da se zrak segreje in posledično navlaži.
Toplejši zrak nosi v sebi več vlage, kar je dobro za sluznico.
 sunshinemetulj
Pozdravljeni

Hvala za vaše odgovore. So mi prišli zelo prav. Saj veste vsi ti nasveti babic "bla bla..", človek potem potrebuje en nasvet izkušenih.
Super. Vsak dan imam več motivacije za tek, trenutno moram prebroditi eno fazo, potem pa zančem. Pa še to bi vprašala. Pravijo, da se telo ogreje šele po pol ure, koliko je potem smiselno laufat? 45min ali je bolj važno koliko km prelaufam.. Jaz sem v preteklosti v prvem meseceu laufala tam 3-4km.
Ne bi rada, da se mi tek zameri, po drugi strani bi pa rada teku rekla tek :)

Lepo pozdravljeni

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA