Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 sitrader
sunshinemetulj napisal/-a: Pa še to bi vprašala. Pravijo, da se telo ogreje šele po pol ure, koliko je potem smiselno laufat? 45min ali je bolj važno koliko km prelaufam.. Jaz sem v preteklosti v prvem meseceu laufala tam 3-4km.
Ne bi rada, da se mi tek zameri, po drugi strani bi pa rada teku rekla tek :)

Lepo pozdravljeni

Po mojem mnenju je na začetku bolje uporabljati časovni normativ, kot pa dolžinski. Ker drugače bo napor prevelik če ti recimo kdo reče... teči 10 km, kar za začetnika pomeni uro ali več in je verjetno predolgo za začetnika. Kasneje pa postane tudi kilometrina pomembna. Na začetku glej bolj čas teka (ne dolžine), ne bezlaj in če je potrebno kombiniraj hojo in tek. Po mojem.

Kar zadeva segrevanja, se ne sekiraj. Telo se zelo hitro segreje. Po 10 minutah teka pa sploh. Nekateri začetniki na začetku tudi samo hitro hodijo preden preidejo v tek, ampak to res tisti ki grejo z nule (recimo 10 let niso drugega delali kot sedeli v službi in doma) ali pa so že precej v letih. Smiselen naj bi bil nekako vsaj 30min teka oz. rekreacije naenkrat. Predvsem iz praktičnega vidika, ker če ne ti vzame vse ostalo več časa kot pa sama rekreacija. Tudi v literaturi sem zasledil da naj bi 30 min nekako minimum oz. osnova (zgornja meja pa je drugo vprašanje). Ker pa zaradi poškodb kit in veziv (kite in veziva rabijo nekaj tednov da se prilagodijo, precej več kot mišice ki se prilagodijo izredno hitro) 30 min teka za začetnika ni dobro naenkrat in lahko hitro pripelje do poškodbe pri nekaterih, lahko kombiniraš tek tako, da vmes hodiš. Rekreacija bo še vedno. Poškodb pa zelo verjetno nobene. Tako je pač na začetku. Upam da kaj pomaga.
Uporabniški avatar
 samojed20
Vreme napisal/-a:Največje napake začetniki delajo s tem, da tečejo prehitro!!!

S tem se popolnoma strinjam, bi pa dodal še, da je zares pomembno poslušati in slišati telo, med zelo pomembnimi dejavniki je tudi kakovostna prehrana saj telo potrebuje gradnike, da se pospešeno obnavlja in kakovostno spanje, kjer je regeneracija najbolj dejavna.. Sicer pa vsi delamo napake, samo tisti jih ne, ki nič ne delajo :D
Tek v mrazu ni noben problem, kolikor vidim se dosti ljudi oblači odločno preveč, kar je isto škodljivo kot premalo. Sam ne uporabljam pokrival za usta, sicer pa pri minus dvajsetih in več pa grem raje na dolg sprehod s psom :D
Za ogrevanje pa imam normo 5 minut raztegovanje mišic, 1,5 km počasnega teka, potem pa na polno :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
....statično raztegovanje pred treningom ni dobro. Ogrevanje se izvede s postopno stopnjevanimi dinamičnimi gibi za razmigavanje celega telesa in tekom.
Pravo raztegovanje izvajamo po treningu ali kot samostojno enoto treninga.
 spela*
StaraKost napisal/-a:....statično raztegovanje pred treningom ni dobro. Ogrevanje se izvede s postopno stopnjevanimi dinamičnimi gibi za razmigavanje celega telesa in tekom.
Pravo raztegovanje izvajamo po treningu ali kot samostojno enoto treninga.

To je po moje spet odvisno od posameznika. Eni s(m)o bolj gibčni in jim raztezanje, tudi če niso ravno ogreti, nič ne škodi.

Pač pa: a ni tako, da je načeloma tudi PO treningu dobro malo počakati in se malo ohladiti, pred začetkom raztezanja?
Uporabniški avatar
 StaraKost
... tu ne gre za to ali smo bolj gibčni ali ne. Če pod raztezanje razumemo statičen stretching, kjer razteg traja vsaj 15'', potem se ta se ne dela pred treningom, ker man bolj škodi kot koristi. V nasprotju od pričakovanega, na ta način pride hitreje do poškodbe med vadbo.
Smisel ogrevanja je spraviti telo v pogon. Zato se ogrevamo s dinamičnimi gibi, ki imajo za nalogo, da dvignejo temperaturo telesa in ogrejemo mišice.
Med ogrevanjem izvajamo tudi raztezanje na dinamičen način, ko je čas raztega samo nekaj sekund in že delamo sledečo ponovitev ali vajo..

Statično raztezanje/stretching se dela po treningu, ko se malo umirimo ali kot samostojna enota vadbe na dan po treningu.
Uporabniški avatar
 Miroslav
Jaz se pred tekom nikoli ne raztezam. Tudi sam sem mnenja, da to ni ravno najboljše. Začnem počasi tečt in ko se ogrejem pospešim. Po koncu teka pa opravim kratko raztezanje, če mi znese. Tako mi zaenkrat paše.
8)
Verjamem pa, da ima vsak svoj sistem, ki mu najbolj odgovarja. Nekakšne splošne formule, ki bi veljala za vse, pa tako ne more biti.
Saj na koncu koncev nismo vrhunski športniki, ki bi bili plačani po uspehih, ampak to delamo samo za sebe in svoje zadovoljstvo. Zato tečem, kolesarim ali plavam takrat, ko mi je in koliko mi je, kakršnega koli programa vadbe pa nimam.
Določene cilje si postavim, a če vidim, da ne bodo izpolnjeni, jih prilagodim. :lol:
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... moj odgovor je šel v tej smeri, da opozorim, da statično rastezanje pred vadbo, ima negativen vpliv na mišična vlakna in da zaradi tega lahko pride med vadbo do poškodbe prej, kot če tega ne bi počeli + tega imamo za določen čas, zmanjšano zmogljivost mišic. To ni povezano s tem ali si rekreativec ali profi tekmovalec.

"Static stretches have been used traditionally by athletes and pretty much everyone who works out and exercises. Whenever people think of warming up before a run, or some other physical activity, they think of stretching. The idea is reinforced by movies and other public media.

Studies have shown that perfroming static stretches before exericse may not be as good for you as originally thought, however. The claim is that this type of stretch can weaken the muscle and make it more prone to injury during the ensuing activity. The muscle has a weaker response and generates less force; this effect can last up to 30 minutes."
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... ne razumeš poante. Ne oziraje se na to ali si ogret, pred aktivnostjo ni dobro izvajanje statičnega rastezanja.
Uporabniški avatar
 samojed20
Vsakemu ustreza svoj, prilagojen način telesne vadbe, priprave ipd. Seveda siljenje mišic preko fizične meje, ko jih "začutiš" ni zdravo, če so neogrete. Mi pa ustreza, da se telo pripravi tudi na nepričakovane gibe, sploh pri trailu in tako samo tek ni zadosti... To je identično kot jutranja telovadba, kjer "pretegnemo" sklepe, vezivna tkiva.. takoj ko ustanemo... .
Uporabniški avatar
 StaraKost
StaraKost napisal/-a:.... ne razumeš poante. Ne oziraje se na to ali si ogret, pred aktivnostjo ni dobro izvajanje statičnega rastezanja.

Da malo popravim sam sebe, da ne izpade, da je statični stretching pred vadbo nekaj "groznega". Pred vadbo je bolj priporočljiv dinamičen stretching kjer ostajamo v poziciji raztega mišice samo za krajši čas in že nadaljujemo, kot statičen način, kjer ostajamo v poziciji raztega za daljši čas.

Raziskave in teorije različnih strokovnjakov so različne in se v glavnem nagibajo med tem, da pred vadbo delamo samo dinamičen stretching do tega, da delamo kombinacijo dinamičnega + statičnega stretchinga. V nobenem primeru pa ne samo statičnega.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA