prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
...seveda se da, če utrip meri "naprava", takšna ali drugačna :mrgreen: .
Uporabniški avatar
 jedrnat
dr.sah napisal/-a:Za iphone se dobi ANT+ ključek, in pas, runkeeper pa to podpira. Tako da se da tudi na iphonu meriti utrip.

Ampak ste pa "jacki" tisti, ki drage pametne telefone uporabljate tudi za šport (predvajalnik glasbe, merilna naprava). Meni bi ga bilo fejst škoda za vse vremenske razmere v katerih tečem.
Uporabniški avatar
 Beorn
Prebral sem nekaj prispevkov na temo ur. Tudi sam sem pred odločitvijo, kaj kupiti in glede na moj nivo teka in želje (želim predvsem meriti svojo trenutno hitrost), sem se že odločil, da bo padla sigma RC 1209. Sicer nima ne vem koliko dodatnih funkcij, ima pa merilec hitrosti in pretečene razdalje in merilec srčnega utripa. Za 85 EUR se mi zdi to super.

Prebral sem tudi nekaj komentarjev in testov in kot kaže, nima nič bistveno slabšega performanca od dražje konkurence.

Kar se pa tiče pretečenih kilometrov, pa sam uporabljam spletni tekaški dnevnik myasics.com, kjer si pretečeno traso preprosto vrišeš. Takih programov je še kar nekaj in, če te zanima predvsem pretečena razdalja, se mi zdi ta opcija prav super. Še posebej če imaš par najljubših poti, po katerih pogosto tekaš.
 kinderjajcka
Pozdravljeni.

Sem popolna začetnica, zmedena od vseh debat in informacij o urah :) , in bi rada kupila merilec srčnega utripa (trak) in uro (sklepam, da je to v kompletu).
Potrebovala bi merjenje utripa, določanje zg. in sp. meje, mogoče celo, da si lahko nastavim npr. 4 krat po 1 km in bi mi javilo, ko sem pretekla 1. km. Takšne bolj osnovne stvari. Hkrati pa bi rada, da se mi merilec poveže z GPS-om na telefonu (imam androida in vem, da so takšne aplikacije, ne vem pa na kaj moram biti pozorna, da bo to imel tudi merilec/ura).

Prosim, da mi priporočate kakšno cenejšo uro/trak, tam do 70e.

Hvala!

LP
Eva
Uporabniški avatar
 TicTac
kinderjajcka napisal/-a:... in bi rada kupila merilec srčnega utripa (trak) in uro (sklepam, da je to v kompletu)...

Sam ti svetujem Polarja http://sl.polar.fi/sl/izdelki/iskalec_izdelkov . Glede na količino teka in/ali drugih športov si izberi ustrezen model. V kolikor si začetnica vzameš RS100 (~100 Eur). Za kaj več RS300X (~ 130 Eur), oziroma RS 300X z GPS ali RUN (~200 Eur).
 vroom
Mislim, da je treba pri rs300 GPS varianti paziti na to značilnost, da GPS meri le hitrost in razdaljo, da pa ne moreš iz njega prenesti podatkov na računalnik v smislu, da bi potem svoj tek gledal izrisan na Google Earth ipd. Naj me nekdo popravi, če se motim.
 milk
StaraKost napisal/-a:Ura s foot podom pa nam poleg kvalitetnih podatkov o dolžini in tempu, da tudi podatek o naši kadenci(številu korakov na minuto) in dolžini koraka. To je za tistega, ki to zna uporabiti, zelo kvalitetna tekaška informacija.

Ne vem, če razumem prav, toda mislil sem, da moraš pri foot podu ti določiti in vnesti dolžino koraka in ne obratno, kot je razumeti iz tega. Kako foot pod izmeri dolžino koraka in ali lahko upošteva tudi to, da so pri teku navzgor, lahko koraki tudi za polovico krajši, kot pri teku navzdol?

Dodatno vprašanje: kaj ima Polar RS800CX več od Polarja RCX5? V primerjavi z obema navedenima, koliko na slabšem si, če vzameš Polar RS300X G1? Cene vseh teh so dokaj različne.
Uporabniški avatar
 Wega
Footpod je veliko naprednejši od pedometra, ki zgolj šteje korake. S pomočjo merjenja pospeška izračuna hitrost, če pa še šteje korake lahko sam izračuna* število korakov na razdaljo in s tem dolžino koraka. Footpod je torej dosti natančna naprava za merjenje hitrosti kjer ni GPS signala ali pa je le ta slab.

*v bistvu ponavadi ne računa footpod ampak pošilja podatke uri, ta jih pa kombinira in preračunava.
 sitrader
milk napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:Ura s foot podom pa nam poleg kvalitetnih podatkov o dolžini in tempu, da tudi podatek o naši kadenci(številu korakov na minuto) in dolžini koraka. To je za tistega, ki to zna uporabiti, zelo kvalitetna tekaška informacija.

Ne vem, če razumem prav, toda mislil sem, da moraš pri foot podu ti določiti in vnesti dolžino koraka in ne obratno, kot je razumeti iz tega. Kako foot pod izmeri dolžino koraka in ali lahko upošteva tudi to, da so pri teku navzgor, lahko koraki tudi za polovico krajši, kot pri teku navzdol?

Dodatno vprašanje: kaj ima Polar RS800CX več od Polarja RCX5? V primerjavi z obema navedenima, koliko na slabšem si, če vzameš Polar RS300X G1? Cene vseh teh so dokaj različne.

Kar zadeva dolžine koraka.
Ti ničesar ne vnašaš. Footpod meri razdaljo in šteje korake. Zdaj točno tehnikalije ne poznam, ampak najbrž je neke vrste acelerometer (merilec pospeška). Iz te meritve namreč lahko izračuna pretečeno razdaljo brez problema. Edini pogoj je, da ima eno referenčno vrednost za boljšo natančnost, zato ga je potrebno na začetku umeriti (torej preteči neko znano razdaljo in mu povedati kako dolga je). S pomočjo tega "kalibracijskega faktorja" potem izmeri razdaljo praviloma na par metrov natančno na km. Dolžino vsakega koraka ne meri, ker bi bila po moje napaka prevelika, jo pa lahko izračuna, in sicer tako da izmerjeno razdaljo (ki jo sam izmeri) deli s številom korakov na tej razdalji... evuala... povprečna dolžina koraka na tej razdalji (vidna v post-analizi ker jo je treba izračunati, medtem ko so recimo kadenca, dolžina in hitrost vidne "online" takoj v realnem času saj jih naprava direktno meri).

Kar zadeva tekov navzdol in navzgor pokaže spet povprečno vrednost koraka kot sem zgoraj opisal. Pri teku navzgor je praviloma korak krajši (vsaj pri meni). Vendar je potrebno upoštevati, da če se bistveno spremeni tehnika teka (ali pa recimo športni copat) je potrebna rekalibracija. Tako recimo če je kalibriran za tek po ravnem, bo napaka pri teku po hribu nekoliko večja, ker je tehnika teka malenkost drugačna. Čeprav moja izkušnja je taka, da nekih pretresljivih razlik pri sebi nisem opazil. Mogoče je par metrov več razlike na km ampak ni panike.

Nekdo je spraševal za G1 pri RS300x. Sicer te ure nisem imel, ampak kolikor vem pri rs300x (ki ima G1 senzor) ni možno dobiti ven profila poti. Samo hitrost in razdaljo, v kolikor seveda nimaš footpoda.

Razlike med polar RS800cx in RC5X so pa naslednje:

1. RC5X nima altimetra. Možno ga je sicer iz GPS sledi ven dobiti z drugim programom, ampak to je bolj tako - tako, pa še silno zoprno. Kolesarjem to ne bo všeč da ni možno videt online. Se kar pridružujem temu.

2. RC5X uporablja www, ne programa PPT5 za programiranje in analizo rezultatov. Zdaj www je precej bolj ubog in mu manjka ena gora orodij v primerjavi z PPT5. Res pa je da lahko podatke exportiraš v PPT5, vendar to je dodatno zoprno delo. Za nezahtevneže pa je www več kot dovolj. Na www imaš tudi training load, ki je verjetno ena boljših pogruntavščin in pa malo morje enih training planov, ki pa so "po mojem osebnem mnenju" prelahki. Ali pa ravno zato, da preprečujejo poškodbe. www lahko uporablja tudi RS800, vendar rabiš en nov kos opreme. Se pa www stalno dopolnjuje, medtem ko so z razvojem PPT5 zgleda zaključili. Sicer je www še vedno boljši od konkurence, ampak do PPT5 pa ima še kar nekaj da bo ponujal enako. Ponuja pa www če nekaj sladkorčkov. Odvisno kaj rabiš in kaj ti je bolj važno.

3. RC5X ni takih odprtih in širokih možnosti programiranja treningov. Omejen je trenutno na 4 faze. Pri RS800cx si lahko sprogramiral en miljon faz, vsaka drugačna in pri vsaki drugačni pogoji. Če imaš zelo strukturiran trening je lahko to pomembna razlika. Odvisno kaj rabiš. Mene recimo tiste 4 faze kar motijo in zato nisem preveč fan RC5X modela.

4. RC5X nima R-R snemanja (beat to beat). Uporabno pri nekaterih online trenerjih, kjer se z R-R določi utrujenost oz. spočitost in se intenziteta treninga prilagaja temu parametru. Nekateri tudi sami analizirajo te podatke, vendar je potrebno kar nekaj vaje in znanja da veš kaj gledat in kaj ti to sploh pomeni. Drugače veliko orodij uporablja R-R za spremljanje stanja telesa. Res pa je, da večina najbrž tega ne bo nikoli pogrešala ali pa sploh ne bo vedla da je zadeva vprogramirana avtomatsko v uro recimo za določanje training loada.

5. RC5X ima hibridni merilec, kar pomeni da meri pulz tudi pod vodo. Zdaj s tem je vseeno še kar nekaj težav. Baje so težave v slani vodi, močno klorirani in če ni trak res trdno stisnjen k telesu. Še bolje če je pod plavalno obleko. Zdaj, za ženske to sploh ni ovira (ker imajo itak vedno zgornji del oblečen, tako ali drugače), za moške pa je to kar zoprno. Sicer meritev naj bi delala ravno tako, vendar izkušnje ki jih berem so boljše če je obleka (verjetno zato ker bolj fiksira trak in onemogoča premikanje če se odbijaš ko norc od sten bazena). Zaenkrat je to edina kombinirana ura na trgu, ki zmore kolikor toliko zadovoljivo meriti pulz pod vodo in ga sproti tudi prikazovati (poleg še nekaterih starih modelov ki pa jih, razen rabljenih "ni več na trgu"). Če ti je pulz pod vodo važen, potem je to pomembno.

6. RC5X zelo enostavno preklaplja med športi. Mogoče celo to njegova najboljša lastnost. Zato je idealna za triatlon ali kaj drugega (ahh ko bi imel vsaj altmeter). Pri RS800cx je še najbolje da imaš več profilov športov in preprosto vajo zaključiš in hitro preklopiš in štartaš novo. S tem izgubiš nekaj sekund, je pa lahko tudi malo zoprno če se ti mudi.

7. Oba ne podpirata power metra. Za resne kolesarje je to precej zoprno. Že res da kadenca tudi kar veliko pove, ampak dober power meter je precej boljša možnost (pa čeprav precej precej dražja).

8. Kar zadeva ostalih senzorjev sta enaka. Oba uporabljata isti footpod (S3 oz. S3+ ki je v bistvu ista zadeva v bolj fiksnem nastavku in zato še za kakšen meter bolj natančen). GPS (če to rabiš, ker dobiš boljše podatke od drugih senzorjev) imata oba isti (G5 oz. G3).

9. Oba imata precej zasoljeno ceno. Po mojem mnenju. Ampak to je najbrž cena.

Kaj je tebi bolj všeč, pa sam presodi oz. primerjaj s konkurenco.
Uporabniški avatar
 StaraKost
... če ti ura sproti meri razdaljo in kadenco, ji je zelo enostavno izračunati tudi avg dolžino koraka za posamezen interval, tudi takrat, ko delaš krajše ali daljše korake korake.:D .
 milk
StaraKost napisal/-a:... če ti ura sproti meri razdaljo in kadenco, ji je zelo enostavno izračunati tudi avg dolžino koraka za posamezen interval, tudi takrat, ko delaš krajše ali daljše korake korake.:D .

Kako pa meri razdaljo, če ne na podlagi dolžine koraka? Omenjen je bil pospešek, toda ne predstavljam si, kako bi na podlagi tega lahko izmerila razdaljo.
 sitrader
milk napisal/-a:Kako pa meri razdaljo, če ne na podlagi dolžine koraka? Omenjen je bil pospešek, toda ne predstavljam si, kako bi na podlagi tega lahko izmerila razdaljo.

Osnovnošolska fizika. Iz pospeška in časa brez problema dobiš hitrost ali razdaljo. Ok še smer.

Čeprav v primeru footpoda je formula malce bolj komplicirana ker:
1.) pospešek ni stalen in se spreminja (v plus in minus) ko premikaš nogo
2.) upoštevati je treba vektor premikanja (ker premik noge ni premočrtno gibanje, tebe pa zanima hitrost oz. pot v eni smeri)

To sicer ni več za osnovno šolo, ampak vseeno ni problem izračunati. Rabiš samo meritev pospeška in časa. Smer in vektorji pa so določeni verjetno v algoritmih ure (ali jih morda tudi meri footpod - tega ne vem, bi pa vedel proizvajalec). Potem pa moje ura samo integrira, da izračuna končni rezultat (hitrost in pot). Za tisto piko na i pa je zadolžen korekcijski faktor, da je natančnost meritve skorajda neverjetno natančna.

Tako si jaz to predstavljam. Točno pa po moje ve samo proizvajalec. Je pa footpod (če je narejen kot je treba), precej bolj "kompliciran" kot navaden "pedometer" (ki šteje samo korake).

LP
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 29

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA