prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Robič
Kupujem novo športno uro, pa me zanima kakšne izkušnje imate z Garmin forerunner 410. Sedaj že tri leta uporabljam uro Polar rs400, vendar bi sedaj kupil uro z vgrajeni gps odzivnikom.
 sitrader
matsel napisal/-a:Tule je res izčrpen članek o uporabi tele ure. Zelo nepristransko
http://www.dcrainmaker.com/2011/01/garm ... eview.html

Tudi sam jo uporabljam.
Glavno vprašanje pri 410-ki je samo če ti je všeč "touch bezzel" za premikanje po menijih ali ne.
Meni ustreza. Baje na 405-ki zadeva ni ravno najbolje funkcionirala.

dcRainmaker ima res dobre teste. Ker jih preizkusi v praksi in dobro dokumentira. Njegov edini problem je nabor testov. V bistvu ima eno goro testov Garminov, medtem ko se ostalih proizvajalcev skorajda ne dotakne. Tako recimo je tam samo test dveh timexov, treh plavalnih ur (različni proizvajalci), enega Polarja in mislim da vsaj 10 Garminov ??? Pa še nekaj ostalih. Škoda, ker manjka kar nekaj odličnih modelov drugih proizvajalcev, tako vse skupaj malo izvisi. Drugače lepo narejeni testi, ki jih velikokrat tudi dopolnjuje naknadno z novimi izkušnjami. Vsekakor stran vredna ogleda, čeprav je pomanjkljiva "ponudba".
 bobsaap
Osebno sem pred časom imel s Polarjem zelo slabo izkušnjo in se ga verjetno ne bom več "loteval". :)

Najprej je po 6 mesecih crknil in so mi dali novega, nato mi je na novem po cca 10 mesecih odpadel gumb na uri. Žal sem že pri prvi menjavi ure imel precej komplikacij, tako da sem do totalne odpovedi ure nato le-to uporabljal brez gumba. Hehe. ;)

To je moje mnenje, sem pa siguren, da so kakšni dražji in boljši modeli boljše urejeni, moj je bil takrat vstopni (osnovni) model ure za tek - pa vseeno, nikoli se ne ve. ;)
 wind
sitrader napisal/-a:V bistvu ima eno goro testov Garminov, medtem ko se ostalih proizvajalcev skorajda ne dotakne. Tako recimo je tam samo test dveh timexov, treh plavalnih ur (različni proizvajalci), enega Polarja in mislim da vsaj 10 Garminov ??? Pa še nekaj ostalih. Škoda, ker manjka kar nekaj odličnih modelov drugih proizvajalcev, tako vse skupaj malo izvisi.

Upoštevat moraš, da človek testira, kar mu pošljejo na test, menda ne bo vsega sam pokupil, je pa toliko fer, da na začetku testa pove, kako je dobil uro. Polar mu je poslal le en model, najbrž so pričakovali več hvale, ne pa realno oceno uporabnika, ki je vajen gps-a v uri, jasno, da bo omenil, da je gps na bicepsu minus, nerodna rešitev, ravno tako je takoj opazil in poslikal, da je footpod trikrat večji kot garminov ipd. Je pa pohvalil vodotesnost in majhno urico, ja.

Kateri pa so ti drugi proizvajalci? Meni se zdi, da je testiral skoraj vse, kar je za tekača zanimivo:
- od Garmina ima vse, tudi modele s footpodom,
- od Polarja rxc5. Domim, da bo pri rs800cx isti g5 gps modul ali s3 footpod delal bistveno drugače ali bolje kot z rcx5, cenejši Polarji pa itak niso smiseln nakup, ker so vsi po vrsti tako ali drugače funkcionalno preveč oskubljeni. Polar že od nekdaj fura neko čudno, odurno cenovno politiko, ki potencialne kupce bolj odbija kot privlači - npr osnovni model z gps-om G1 je še vedno tak, da uporabnik ostane brez gps sledi, najbrž edini gps na svetu brez gps tracka, ne moreš verjet; cenejši model RS200 je imel nekakšen zvočni prenos podatkov na računalnik, neverjetno, kot da še niso slišali za usb ali bluetooth, foopod S1 pa kot opeka na copatu!!!,
- Timexi so še vedno tako obupno glomazni, da je očitno, da je reč bolj za povprečne cauch potato američane, ki so več desetletij na kavču nabirali maso, kot za rekreativce, ki se že dalj časa ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi, med takimi je po mojem mnenju zelo zelo malo ljudi, ki imajo dejansko tako zapestje, da se bodo dobro počutili s tako bombo na roki, vsi ostali pa tako uro lahko nosijo le podloženo, npr pozimi čez debel flis. Pri Garminu so k sreči to fazo že prerasli, in že nekaj let delajo tudi ure za normalne ljudi.
- najdeš tudi modno uro Nike, za ljudi, ki radi sledijo modnim smernicam;
- in dva mobitela z gps-om, iPhone in en Sony.

Manjka torej le Sigma, ta ima dva modela, ki omogočata meritev razdalje, rc 1209 in rc 14.11, le zadnji ima prenos podatkov na računalnik. Test zadnje bi bil zelo zanimiv, ker so dojeli, da ljudje nočejo pretikat footpoda po copatih in se vsakič ukvarjat s kalibracijskimi faktorji, ampak so ta merilec integrirali zraven senzorja srčnega utripa. Škoda le, ker pri Sigmi še nimajo ure z gps-om.

No, morda bi bilo dobro, če bi Rainmaker dodal še dva Polarja, najcenejši in najdražji model z gps-om, da fanboyi ne bodo jokali, kako grdi rainmaker zanemarja njim najljubšo firmo. Se mi zdi, da bi bil zelo koristen primerjalni test s cenovno ustreznimi Garmini... :twisted:

Ampak kot rečeno, če so pri Polarju tako leseni, da ne dojamejo, da je treba človeku, ki ima voljo in čas testirat opremo, to tudi redno pošiljat, potem nimaš kaj jamrat. V nekaterih podjetjih so žal tako polni sami sebe, da ne prenesejo testa, ampak pričakujejo zastonj reklamo, v kateri se bo vse samo hvalilo...

Sicer pa jaz mislim, da je Rainmaker še premalo kritičen. :D
 zatus
jaz sem naročil sigmo rc 14.11.

upam da jo dobim ta teden in potem lahko poročam kako se obnese

lahko ga primerjam s polarjem rs800cx ki sem ga imel med letoma 2008 in 2009 s s3 senzorjem, brez gps navigacije na roki
 Hess
Tudi jaz jo gledam - poročaj, ko jo boš začel uporabljati.

Kje si jo pa kupil - na raznih tujih straneh vidim, da se jo dobi za cca. 110 €+poštnina, pri nas pa cca. 130 €.
 Hess
Za katero barvo si se odločil?

Rumena je lepa, po drugi strani pa je tako kričečo barvo težko nositi tudi sicer ob prostem času in ne le za tek...
 sitrader
wind napisal/-a:
Upoštevat moraš, da človek testira, kar mu pošljejo na test, menda ne bo vsega sam pokupil, je pa toliko fer, da na začetku testa pove, kako je dobil uro. Polar mu je poslal le en model, najbrž so pričakovali več hvale, ne pa realno oceno uporabnika, ki je vajen gps-a v uri, jasno, da bo omenil, da je gps na bicepsu minus, nerodna rešitev, ravno tako je takoj opazil in poslikal, da je footpod trikrat večji kot garminov ipd. Je pa pohvalil vodotesnost in majhno urico, ja.

Glej, nisem rekel da katere ure bi moral testirat. Rekel sem samo da veliko testov manjka. Kje jih dobi je meni čisto vseeno, gledam samo rezultate.

Glede njegove kritičnosti je pa tako, da pač kakor ti je katera stvar všeč.
Če ti rabi GPS, pač izberi uro z GPS. Meni se zdi to nepotrebna navlaka, ki jo je potrebno kar naprej filat. Edino za nostalgično obujanje "kje sem bil", ampak to je moje mnenje.

Kar zadeva Polarjev, meni RC5X tudi ni všeč. Škoda da je testiral ravno ta model. Praviš da nižji modeli niso interesantni. Isto bi lahko rekli tudi za ostale proizvajalce. Pa očitno ure ljudje še vedno kupujejo. Po drugi strani, nima recimo RS800 modela, ki ima marsikaj za ponuditi in se vse ne vrti samo okrog GPS. Razen če ti je GPS tako pomemben.

Timexsi se strinjam so ogromni. Čeprav določeni garmin modeli (310, 910) niso nič boljši. Pa tudi nekatere druge urice, tako da če bi bil to faktor, potem jih pač ne glej. Čeprav tu se najbrž kar strinjava.

Sigme manjkajo. Zakaj jih je spustil? Mogoče mu jih niso poslali. Tisto na pasu tudi mene intrigira. Upam samo da je dovolj natančno. Ker če je, je to precej boljša možnost od vseh GPS in ostalih zadev. Edino če pogrešaš kadenco, ki je za nekatere zelo pomembna.

Garmine očitno ima najraje. Na žalost pozabi povedati da se kvarijo non stop in se moraš kar bonirat na servisu (če to omeni, garantirano ne dobi nobene več na test). In bog ne daj da inštaliraš firmware update. Boš pokvaril uro. Mogoče ne vse, ampak pritožb je po forumih toliko da to ne more bit slučaj. Med drugim tudi prikladno pozabi omenjati funkcije za pomoč pri analizi obremenitve treninga, ki jih imata samo Suunto (EPOC) in Polar. Je možno da je spet "pozabil" omeniti? "Kar ne veš, ne boli" bi rekli včasih. Važno da ima GPS... ali pač? Kakor za koga. Lahko bi rekli "kje pa je kadenca" in spluvali vse ki tega nimajo. Odvisno kaj rabiš, pravim jaz.

Suunto je tudi nekaj primerov testov, pa spet samo nekateri. Škoda. Ker nekateri modeli so kar zanimivi in ok.

Plavalne ure. Kar ok test, tudi primerjalni. Merilec pulza pod vodo je preoptimističen. Dvomim da bi kdo (plavalci ali kdo drug) hotel imeti obešeno zadevo na ušesu. Razen najbrž zanesnjakov. Amapk to je spet moje mnenje.

Meni je načelom vseeno. Njegove teste rad pogledam, ker so mi dokaj všeč. Rekel sem samo da marsikaj manjka. In preveč se nagiba k Garminom. Kr bi bilo čisto ok ko bi vsaj naredili stabilen izdelek, da bi delal vsaj kakih 5 let brez da mora na servis... Pač eni ne menjavamo ur vsako leto. Dopuščam pa, da mu komerciala na Garminu pošilja več zadev kot ostali. Lahko da bo čez par let to drugače. Če bo še delal teste (osebno upam da jih še bo). Kot sem rekel, mi je pri njem všeč ker poda vidik iz prakse, Zato bom še velikokrat pogledal njegove preskuse.

Poglej teste in uživaj. Za tisto kar manjka, pa je potrebno drugje pogledat. To je tudi vse kar sem hotel povedat. Lepo se imej in ne se razburjat. ;) Tudi jaz menim da je premalo kritičen včasih. Ampak jaz sem precej pikolovska oseba. Ali pač? Najbrž je samo važno kaj pri kakšni uri kdo potrebuje.

lp do prihodnjič :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
...z večino napisanega se strinjam. Vse je odvisno od tega, kaj te zanima. Če te zanima kje si tekel, potem GPS. Če te zanima tudi meritev kadence in dolžine koraka, potem footpod.
Za moje pojme je tudi v primeru GPS boljše, da ni v uri, da ga lahko vzameš samo takrat, ko te zanima posnetek poti.
 zatus
Hess napisal/-a:Za katero barvo si se odločil?

Rumena je lepa, po drugi strani pa je tako kričečo barvo težko nositi tudi sicer ob prostem času in ne le za tek...

sivo,

rumena je trenutno 1 teden za počakat na mimovrste

sicer sem pa tu napisal več:

viewtopic.php?f=27&t=19657

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA