zelena napisal/-a:Živjo, eno hitro vprašanje, ali koga skrbi sevanje, ki ga oddajajo športne ure? Glede na to, da je pripas direkt ob telo/srce, čeprav je moč majhna ... Kaj vem, malo pregledujem splet, da bi našla konkretne številke pa jih nekako ne najdem. Ali kdo namerno omejuje rabo ali kaj takega?
Na googlu sem takoj našel tole (stric gugl vse pove, samo prov ga morš vprašat, veš):

The Polar Transmitters send short signals for each heartbeat to the
receiver. These signals are low-frequency 5 kHz (kilohertz) electromagnetic
fields at very low power, less than 2nW (nanowatts).
http://www.heartratemonitor.co.uk/heart ... r_faq.html
2 nW torej. Mislim, da bi moralo biti vsem, ki so hodili v osnovno šolo, jasno, kaj pomeni predpona nano, to je milijardinka enote. Za ostale pa primerjava - mobitel ljudje držijo tudi po eno uro ob glavi, oddajna moč pa je v primeru, ko je bazna postaja daleč, tudi čez 1 W. Merilec srčnega utripa pa ti seva z dvema milijardinkama wata. Mimogrede, električni brivnik je še hujša beštija kot mobitel.

Če te pa vseeno skrbi, ne nosi pasu. Jaz ga že dolgo ne, ne zaradi sevanja, ampak zato, ker na srčni utrip vpliva preveč dejavnikov, da bi bilo sploh smiselno tečt po kakršnihkoli nastavljenih zonah ali gledat utrip na uri. Že razlika med zjutraj in zvečer, ob podobni temperaturi, na isti progi, je pri povprečnem utripu lahko tudi čez 15 utripov. Utrujenost in stres čez dan naredita svoje. Zunanja temperatura tudi zelo vpliva, ker se mora telo hladiti z znojem, ogromno energije gre v to, utrip je višji. Ali različne aktivnosti, kjer obremenjujemo več ali manj mišic. Npr pri teku po nižinah z malo višinske razlike sem jaz pri okrog 180 utripa še v pogovornem območju, če pa grizem v zelo strm hrib, se bom že pri 170 utripa bolj matral. Npr v hribih sem pri tempu čez 1000 viš.m./uro imel povprečni utrip okrog 165, pa je to že hujši napor, kot če bi enako časa tekel po ravnem s povprečnim utripom 180. Kaj mi torej pove ura? Nič uporabnega. Naj si nastavljam cone utripa glede na ravnino ali hribe, in potem še nekaj variant za različne temperature? Ne, hvala.

Še takrat, ko sem nosil pas, je bilo to bolj zaradi radovednosti, zaradi statistike. Saj nisem robot, da ne bi mogel spremljati svojega počutja in tempo aktivnosti prilagoditi okoliščinam.
Tole reč nam je vsilila industrija, zato tudi večina tekačev nosi pas, čeprav ga dejansko ne rabijo. Saj lahko spremljaš svoje dihanje, počutje, utrujenost? To je to. Napredek pa spremljaš takole - ko isto progo pretečeš v krajšem času, si napredovala. Za meritev napredka je torej dovolj štoparica, ali celo navadna ura, ki ima prikaz sekund.