Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Loni napisal/-a:Odklop, Špela, po domače povedano. Ne to, da moraš, ampak zmoreš...

Loni ma prov :!:
Tudi jaz imam letos veliko manj motivacije kot lani (se jo da kje kupiti :?: ), grem pa v Radence na podaljšan vikend, vključno s sobotnim štiriurnim odklopom :wink:
Tudi sam sem imel konec februara in v začetku marca eno tako čudno obdobje, vendar pri meni so noge še nekako šle, le glava ni hotela sodelovati. Nekako sem se prisilil in se prebil čez to krizo, tako da je sedaj bolje. Mislim pa, da se je glede na vreme tudi pomlad in pomladanska utrujenost letos začela malo prej. Pa še nekaj. Glede na milo zimo smo verjetno vsi pretekli več km kot običajno.

Kar se pa tiče maratona bi pa rekel tako: čim manj neke matematike in čim več teči. Vsaj ene tri leta resnega teka in pridobivanja kilometrine. V lastni režiji se preizkusiti na razdaljah daljših od trideset km in pri tem opazovati svoje telo in počutje. Taka je bila moja izkušnja, ko sem lani pretekel eno maratonsko razdaljo za trening v popolni samooskrbi, nato pa še enega "zares" v Ljubljani. Ker sem z razdaljo opravil že na treningu, sem bil tako zelooo samozavesten (Zdravc bi rekel, da sem vse imel v glavi) 8) , da tudi tekaškega zidu nisem doživel in pod tri ure in pol prispel v cilj.

LP Zlatko - RAJZL
Kdaj je organizem pripravljen na maraton?

hmm..takrat--->

- ko je "glava" dobro pripravljena na ustrezno spremljavo celotnega dogajanja v telesu...posebej pa...po 28-em km maratonske preizkušnje.

-ko pretečemo vsaj 4x10 km + daljši tek za vikend (tedensko)

-ko se udeležimo organiziranih tekaških prireditev,in tako začutimo "utrip" teka..pridobimo novo motivacijo

-ko pretečemo ali prehodimo 50 km,30 dni pred maratonom,in s tem deblokiramo psihološko blokado 42-ih km

-ko končamo nekaj 21-k v času max 2:10

-ko začutimo,da si tega resnično želimo

-ko odmislimo tekanje na čas.že na prvem maratonu,in s tem povezane psihološke obremenitve

-ko nehamo spremljati Heart rate parametre :D

No,če boste vpoštevali vsaj delček tega...boste "zmagali" :?
-
Hm, kako bi jaz to povedal, predvem si moraš to samo želet in seveda, če si želiš potem tudi uživaš med vsakim treningom v pripravi na maraton, saj ti ni žal za vsak pretečen kilometer.
Jaz osebno pred prvim maratonom nisem pretekel več kot 27 km v kosu. Pa mi je kljub temu uspelo čeprav ni bilo lahko, je pa zato volja zmagla :wink: .Veliko uspeh vsem nadobudnim bodočim maratoncem in pa seveda , Klub 42 vaš že nestrpno čaka !! :laola

PS: nekatri pa kar precej pretiravate z podatki o kilometraži pred maratonom. Lep pozdrav vsem skupaj in pa pojdite ven in uživajte v teku in se ne obremenjite z tempom , pulzom in podobnimi traparijami :-) :wink: :-- :drink
V glavi sem močen kot bik, a menim da tole ni dovolj za maraton. :)

Letos upam, na svojo prvo 21ko, naslednje leto pa začnem s ciljem na 42km!

Zanimivo mi je brati tole temo in morem reči le "svaka čast" vsem, ki ste in še boste pretekli 42km! ;)

In seveda, veliko sreče vsem, ki se odpravljate na maraton in NIKOLI NE OBUPAJTE, tud če vam kdaj spodleti.
bobsaap napisal/-a:V glavi sem močen kot bik, a menim da tole ni dovolj za maraton. :)

Ali si v glavi močan kot bik, veš komaj takrat, da daš to glavo na pravo preizkušnjo, kot je na primer "maraton" ali kakšno težjo kolesarsko dirko. Ko ti telo pravi, da ne gre več niti metra, pred tabo, pa je še dolga pot.
Jaz sicer mislim, da naš organizem načeloma ni nikoli pripravljen za odteči maraton, da smo to sposobnost z evolucijo izgubili že enkrat pred ledenimi dobami, če smo jo sploh kdaj imeli in da maratonci kljubujemo naravnim zakonom (gledanju televizije in klofanju po računalniku).

Čeprav tole zveni kot šala, resnično mislim, da je maraton šok tudi za najbolje pripravljen organizem (dobro pripravljeni pač tečejo hitreje). Tisti, ki jih jaz poznam, vsi še par dni po maratonu vsaj malo šepajo.

Puhlice o tem, da je potrebna samo glava mi grejo že po malem na živce. Spuščajo jih lahko samo ljudje, ki bodisi niso pretekli maratona, ali pa so imeli za seboj dober program treningov. Za preteči maraton je potrebno imeti predvsem dobro natrenirane noge (oziroma telo). Tako dolgega teka večina ne more preteči brez sistematičnega treninga. 10 km lahko običajen zdrav mlad človek, ki mu še niso zakrnele noge preteče praktično brez treninga, 21 km po krajšem treningu (nekaj tednov do 1 leta), pri maratonu je potrebno nekaj več.

Jaz sem pred svojim prvim maratonom imel najdaljši tek 25 km, ker enostavno nisem zmogel teči dlje niti v najpočasnejšem tempu. Za manjkajoče km so na maratonu poskrbele okrepčevalnice, vzdušje in adrenalin. Svetujem pa vseeno nekaj več treninga, tako da bi pred maratonom pretekli vsaj 1 tek okoli 30 km v tempu nekaj nižjem od načrtovanega. Če bo tak tek brez problemov, bi moralo iti tudi na tekmi z malo truda.
StaraKost napisal/-a:
bobsaap napisal/-a:V glavi sem močen kot bik, a menim da tole ni dovolj za maraton. :)

Ali si v glavi močan kot bik, veš komaj takrat, da daš to glavo na pravo preizkušnjo, kot je na primer "maraton" ali kakšno težjo kolesarsko dirko. Ko ti telo pravi, da ne gre več niti metra, pred tabo, pa je še dolga pot.

Tole me pa res zanima, kaj takrat naredi bikovska glava. Ker nimam bicikla, na katerem bi lahko gonil z zobmi, se jaz v takem primeru ustavim, nekaj pojem in popijem in potem nadaljujem v lažjem tempu (če gre).

Jaz sem doslej namreč vedno menil, da "moč v glavi" pomeni to, da znaš presoditi svoje moči in se ne poženeš na začetku kot bik in teraš dokler gre gre, potem pa upaš, da te bo bikovska glava nekako pripeljala do cilja (ali pa v bolnico).
Narobe razmišljaš, oziroma si vzel napačna izhodišča.
Večina tistih, ki niso močni v glavi in so dobro pripravljeni, razmišlja o boljših od sebe, nekak tako, lahko njim, ko jih gre. Pa ni res.
Eni odpadejo največkrat zato, ker so bili preslabi v glavi in so zaradi tega popustili, ko drugi niso, čeprav so tudi ostali trpeli enako ali še bolj.
Na daljših preizkušnjah skoraj vsak doživi obdobje krize, tisti, ki jo zna prebroditi, lahko celo zmaga. Eni na žalost, že pri prvi resnejši oviri omagajo in se predajo, ker niso močni v glavi. O tej moči govorimo.

Biku, ki se od začetka požene na vso moč in upa, da bo tako šlo do cilja pravimo "butec" in ne močan v glavi :mrgreen: .
Po moje pa ni mišljena taka moč v glavi. To kar si napisal je mogoče pomembno na kolesarskem maratonu, kjer moraš držati skupino, po možnosti v kakšen klanec, ko ti je težko, pa vztrajaš, da ne izgubiš skupine, ker bi ti bilo potem še težje, ko bi jih lovil. Takšno razmišljanje je pomembno recimo tudi takrat, ko se spoprijemaš z nasprotnikom (npr. borilni športi, badminton, nogomet), ko se že komaj premikaš, pa veš, da ne smeš popustiti in da je nasprotnik prav tako zdelan, ker hočeš pridobiti prednost.

Ne vem, če si že kdaj pretekel kakšen maraton. Pri maratonu je povsem drugače. Tu se boriš isključno sam s seboj in ne z nasprotniki. Vsako pretiravanje te izčrpa in prej ali slej plačaš, z obrestmi.

Z zadnjima tvojima stavkoma se lahko sicer strinjam. Mogoče so res mislili, da je glava sposobnost premagati krizo. Jaz bi temu rekel vztrajnost ali celo trma. Pa kljub temu, na trmo se maratona ne da preteči. No enemu je pred veliko leti uspelo (Filipides), pa je potem izdihnil. Pa še on je bil treniran.

"Butcev" :D je pa več, kot bi si človek mislil. Na Ljubljanskem maratonu se postavljam v boks ustrezen svoji počasnosti, pa v prvih kilometrih dejansko množično šprintajo začetniki mimo mene. Celo na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah je moč videti veliko "butcev", saj lep čas tečejo v stnjeni skupini tudi tekači, ki imajo osebni rekord 10 in več minut počasnejš od tempa skupine. Le naši so bili do sedaj po navadi pametni. Saj običajno že kmalu od začetka tečejo v svojem počasnejšem tempu (pa jim to kaj dosti ne pomaga).
...sedaj smo že skoraj skup. Tudi pri dolgem teku(maraton), kjer si sam izbiraš tempo, ti se kljub "pametni" glavi lahko zgodi, da po 35 km zapadeš v krizo. Tedaj je bolj pomembna glava kot noge, če želiš priti, do konca.
Po moje pa ima StaraKost prav.
Sama sem npr. vsaj enkrat zelo trpela med tekom po PST. Enkrat je to bilo poleti, v hudi vročini. Če ne bi sama v sebi verjela, da zmorem, ker sem to pot že pretekla, bi vmes odnehala in nikakor ne bi mogla preteči celega kroga. Takrat sem videla, kaj pomeni to, da pretečeš neko razdaljo le zaradi trme.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA