teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 tekacica20
Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in sem se začela pred dobrima dvema mesecema ukvarjati z tekom. Tečem 4-5 krat na teden po 60-70 minut, v takšnem tempu, da se lahko zdraven pogovarjam. Največ preglavic midela prav prehrana, ki mi je nekako ne uspeva najbolje urediti. "Visoka" sem 162cm in težka 50,5kg, želim pa si predvsem izgubiti odvečno maščobo. Torej, kako si oblikovati obroke, še posebej pa me zanima, koliko g OH, B in M potrebujem. Prebrala sem mnogo člankov, razumem za kaj se gre, ampak v praksi je vse težje. Izračunala sem svoj bazalni metabolizem, ki znaša 1300kcal (brez aktivnosti, samo če mirujem). Do sedaj sem delala tako, da sem pojedla dnevno največ 1200kcal in ne več kot 100g OH (tudi, ko tečem). Se mi zdi, da je vsega premalo in tudi nekih rezultatov ni.
Za zajtrk navadno jem: 20g ovsenih kosmičev + 100ml mleka (pred tekom)
Takoj po teku: srednje veliko jabolko
"Zajtrk po teku: 1-2 polnozrnatega toasta + skuta, ali tofuja, ali jajčno omleto
Kosilo: piščančja ali puranja prsa + solata, 50g testenin+ zelenjavna omaka
Malica: 15g mandljov + 200 ml jogurta, ali samo mandlje oz. jogurt
Večerja: včasih 1 polnozrnati toast + 50g tunine v oljčnem olju + solata

Tako nekako največkrat jem. Težava se pojavi, predvsem zvečer, ker sem zelo lačna, ponoči se prebujam in po parih dnevih sem brez energije, brezvoljna, utrujena - zato tudi pravim, da delam velike napake pri prehrani, vendar me je strah, da če bom veliko jedla, še posebej OH se bom zredila, oz. pridobila odvečno maščobo. Naj še povem, da pri meni neke sldkarije niso problem (samo tu pa tam!!!!, res po redko). "Belih stvari" ne jem, vse polnozrnato, hitre hrane se še dotaknem ne. Torej naj povzamem: koliko kcal, oh, b in m dnevno potrebujem, da bi izgubljala maščobo, upoštevajoč, da 4-5x na teden tečem za 60-70 minut.

Za vse odgovore in komentarje en velik HVALA.
 bobsaap
Ne da se mi preračunavati, ampak sem mnenja, da je tukaj malce preveč OHjev, če želiš izgubiti maščobo.

Moj športni plan prehrane in treningov, če želiš izgubiti maščobo bi bil sledeč (verjetno se bo kdo strinjal z mano, marsikdo me bo pa popljuval). :)

Na tešče: kardio trening, pulz cca 120, pred treningom zaščitiš mišice z BCCA (aminokiline)
Po treningu: poješ ovsene kosmiče, pšenične otrobe (vlaknine), 2 dcl mleka, 2 merici proteinov, omega 3, vitamini
Malica: imaš kar nekaj opicj - protein bar, kazein, dodaš nekaj maščob recimo lešnikov, skratka obrok iz maščob in B, če pa dodajaš OHje, pa jih dodajaj iz zelejave
Kosilo: meso (piščanec, puran, govedina - nemastna, ribe), kuhana zelenjava na pari, predvsem zelene barve (rdeča ima sladkor - paprika, korenje ...).
Popoldan trening z utežmi: pred treningom merica proteinov in BCAA, med trenngom BCAA, po treningu proteini in pa OHji (banana).
Zvečer večerja: beljakovine in zelenjava (recimo jajce, paprika, brokoli, cvetača ...).

To je na kratko recimo nekaj o prehrni in načinu treninga ...

Seveda, vse delaš postopoma ...

Začneš recimo z 30 min kardia in postopoma povečuješ, da prideš po 2 mesecih na 50 min kardia n tešče ...

Enako delaš z kardiom po treningu z utežmi, najprej recimo 15 min, nato dodajaš po 5 min, več kot 25 min več ni ekonomično (čas).

Enao delaš zjutraj z hidrati, začneš recimo z 60g kosmičev in 30g otrobov in manjšaš kosmiče do 40g.

Takšen tempo drži 2 meseca, nato dodaj kak kvaliteten fat burner in pa po 2 mesecih probaj dodajati kak "off day" kjer povečaš hidrate in beljaovine in maščobe daš na minimum.

Seveda, o vsem tem moreš še VELIKO prebrati, študirati in seveda naštudirati hrano, treninge in pa seveda SVOJE TELO, kaj mu bo odgovarjalo, kaj na njem delovalo in kaj ti bo škodovalo, vsekakor p si ne delaj planov krajših od 3 mesece, idelano se plani delajo na pol leta ...

To je "na kratko" to, bo pa sigurno še kdo kaj povedal. ;)

LP in veliko uspehov ti želim pri izgubi maščobe! ;)

In še za (de)motivacijo :) , ena izmed mojih večerij.

Slika
Uporabniški avatar
 levinja70
tekacica20 napisal/-a:Pozdravljeni!

"Visoka" sem 162cm in težka 50,5kg, želim pa si predvsem izgubiti odvečno maščobo.

Ko berem kaj takega se mi naježi koža.
Sploh nisem pametna in ne mislim pametovat vendar s temi kg in to višino nikakor ne moreš imeti viška maščob. Tvoj indeks telesne mase je v spodnih mejah normalnega.
 bobsaap
levinja70 napisal/-a:

"Visoka" sem 162cm in težka 50,5kg, želim pa si predvsem izgubiti odvečno maščobo.

Ko berem kaj takega se mi naježi koža.
Sploh nisem pametna in ne mislim pametovat vendar s temi kg in to višino nikakor ne moreš imeti viška maščob. Tvoj indeks telesne mase je v spodnih mejah normalnega.

S temle bi se v veliki meri tudi jaz strinjal, ampak ...

... lahko, da ima dekle bore malo mišične mase in mogoče preveč maščob. Seveda, preko foruma to ugotavljati je vsekakor nemogoče, zato pa so meritve telesne maščobe. ;)
Uporabniški avatar
 vencelj
:roll: :roll:
Bazalni metabolizem 1300 kcal, poleg tega migaš in s tem dodatno kuriš kalorije, vneseš jih pa največ 1200 dnevno! :shock: Tako to ne gre, jasno, da si brez energije. Izračunaj si ITM, pri tebi je 19,2, tvoja idealna teža bi bila torej od 49 do 65 kg in si zelo blizu (1,5 kg) zgornje meje podhranjenosti (oz. spodnje meje normalne teže). Paziti moraš le, da ne vneseš več kcal, kot jih pa pokuriš (bazalni metabolizem + dnevna aktivnost)...a o tem ne bom preveč, dam le povezavo na naključno izbran prispevek o tem, ki med drugim meni, da z vnosom 2000 kcal dnevno lahko stradaš...: http://kofetek.com/content/view/1554/309/
Pri ukvarjanju s športom kuriš maščobe, krepijo pa se mišice. Teže morda ne izgubljaš (tebi je sploh ni potrebno), telo pa se počasi preoblikuje.
Predvsem pa, lepo te prosim, nehaj tako komplicirat s to prehrano. A ti to vsak obrok pripravljaš s tehtnico in tabelami :?: Nekaj dobrega pojesti, to je res dragoceni trenutek, ti pa si še tega uničiš.
Pa lep pozdrav, tekačica20, na :TF)

vencelj
 bobsaap
vencelj napisal/-a::roll: :roll:
Pri ukvarjanju s športom kuriš maščobe, krepijo pa se mišice. Teže morda ne izgubljaš (tebi je sploh ni potrebno), telo pa se počasi preoblikuje.
vencelj

vencelj, tole se mi zdi preveč splošno napisano. Če se bo nekdo, ki ima precej mišične mase začel resno in na veliko ukvarjati s tekom in se ob tem ne bo pravilno prehranjeval, bo na mišični masi izgubljal - posledično tudi na teži in bore malo na maščobah.

Kaj meniš?
Uporabniški avatar
 vencelj
bobsaap napisal/-a:

Kaj meniš?

:arrow: seveda je splošno napisano, ker je plod splošne debate...med tekom v družbi je dovolj časa za vsakovrstne debate in ena od njih so tudi opažanja zgoraj navedenega...Sicer se pa s tem ne obremenjujem prav zelo, če me zanima kaj konkretnega, vprašam googla in mi servira odgovor. Naključno izbran: http://www.aktivni.si/fitnes/vaje/progr ... ilogramov/

lp, vencelj
 Ulikses

Za vse odgovore in komentarje en velik HVALA.

1. ne vem, če je tebi treba sploh hujšati...glede na neke osnovne izračune si čisto normalna, morda celo malo pod mejami. fino bi bilo, če bi uspela kje dobit kšno mašino, ki ti zmeri "sestavo telesa" oz. kolikšen procent maščob imaš (imajo zdravniki, bodybilderji, itd). Potem enostavno pogledaš v tabelo in vidiš, kje si (okviri %maščob se razlikujejo predvsem glede na starost in so za žesnke nekoliko višji od moških).

2. imaš kar intenzivne treninge za začetnico - 5x tedensko po dobro uro teka je kr dosti. malo opazuj, kako je z utrujenostjo, bolečinami, itd. pretiravati vseeno ni treba.

3. ne se zaletavat s hujšanjem - ne glede na to, kakšno imaš telesno sestavo, pri tvoji teži vs. višini ne vidim panike, da bi zdej morala neki intenzivno hujšat. kšno kilo na mesec dol je več ko dovolj.

4. nikar ne stradaj!!! to lahko škodi organizmu, sploh pri taki intenziteti treninga. večkrat poglej točko 2. - po moje če res tolko laufaš sploh ni treba neki ful razmišljat, kaj boš jedla...če ješ normalno kot si do zdej, bi morala vseeno kej zgubit. predvsem je pomembno, da daš telesu dovolj za jest, da se regenerira...drugače ga stradaš in pol nisi nardila nič pametnega.

5. pamet v roke :) teči za gušt, kilogrami bi morali it sami dol...če boš uživala v teku in v tem kar ješ, ne bi smelo bit panike.

6. mogoče je pri tebi res problem to, da imaš premalo mišične mase...samo če se boš lotila delanja mišic, ne pričakuj pretirane izgube kg...mišica je namreč težja od sala. se ti bo pa definitivno telo preoblikovalo, učvrstilo, definiralo, itd.

glede na vse nasvete, ki jih dobiš, malo premisli, kaj je zate najboljše. pa ne z glavo skozi zid rinit, ker posebno ženske mate to tendenco, da bi rade shujšale še bolj, kot ste že ponavadi suhe.
Uporabniški avatar
 boatjan
Tekacica20 po 2 mesecih pa res ne more biti nekih rezultatov, sploh če neprestano tečes isti zempo in isto dolžino.

Pa znebi se teh polnozrnatih toastov, raje si sama speci kruh.

Jej normalno, da ne boš lačna, ne štej toliko gramov in kalorij, ker če boš temu posvetila zelo veliko časa in truda, pravih rezultatov pa ne bo, zaradi katere druge nepravilnosti, boš kaj hitro obupala.
 tekacica20
Najprej hvala vsem za vse nasvete in pozitivne kritike. O vsem sem premislila in prišla do zaključka, da bom od sedaj naprej jedla toliko, da bom sita (normalno sita ne nabasana), ne bom se več toiko ukvarjala z kalorijami in in grami, 2x na teden bom dolžino teka povečala, ostale dni (2-3x na teden) pa bom tekla z hitrejšim tempom oz bom tempo menjavala (hitro-počasi). Glede na mojo odvečno maščobo: nekako vem oz se zavedam, da je ni veliko, da mi nikjer nič ne visi, ampak, gre ta neki "strah" pred maščobo, ki traja že lep čas, amapk poskušam se čim manj ukvarjati z tem (v preteklnosti me je skoraj anoreksija not potegnila, ampak sem na srečo še pravi čas "splavala na površje"). Še enkrat hvala.
Uporabniški avatar
 StaraKost
... ženska se ne sme zgledovati po moškem telesu, ki ima lahko zelo nizki % maščobe pa kljub temu normalno funkcionira. Pri ženskah ni tako. Ženska potrebuje nekaj maščobe v strukturi telesa, da normalno funkcionira.
 NUTRICIONIST
pelvis napisal/-a:Oj,

jaz grem take stvari vprašat take ljudi (Anita).
lp

PRAVILNO!

Tudi sam sem iz te stroke, tako da se @tekacica20 lahko obrneš tudi name...

Naj pa dodam samo to:
Kurjenje telesne maščobe bo hitrejše, če bo več mišične mase, zato je pravina prehrana in zadostna športna aktivnost zelo pomembna. Seveda količina mišične mase veliko vpliva na izgled telesa tudi pri ženski in z minimalno mišično maso telo še vedno izgleda mlahavo in (laično povedano) zašpehano, kjub temu, da je telesna maščoba na minimumu. Zato priporočam, da se ne gleda toliko na prehrano v smislu malo M ali/in OH, ampak bolj na izgradnjo mišične mase in zadostno ter primerno športno aktivnost. Ker smo na tekaškem forumu ne bom rekel, da tek tu ni primeren, a zagotovo se moraš vprašati, če je pri takšnem ITM tek res prava izbira. Če že mora biti tek, potem vsekakor raje šprinti v smislu 10 šprintov na 60 - 100m z recimo 3 - 8 min pavze.
 brezlj
Pozdrav vsem.
Nekako se mi zdi, da je tale forum najbolj primeren za moje vprašanje, hkrati pa je tudi tema in strokovnjaki primerne. Zanima me, ali so za moškega prehranska dopolnila, s katerimi naj bi se povečala http://www.pas.si/misicna-masa, zdravi? Malo mi mišične mase namreč manjka, pa jo želim malo hitrej povečat. Kaj pravite na to idejo?
Nazadnje spremenil brezlj, dne 29 Okt 2014, 18:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 StaraKost
....mišična masa ne zraste sama od sebe, samo zaradi tega ker smo nekaj pojedli.
Čista mišična masa se pridobiva počasi. Na hitro ne boš dosegel ničesar. Sploh pa ne po BB principih, ki se najprej futrajo ko "prašiči", da dobijo maso, potem pa stradajo, da zgubijo pridobljeno maščobo. Tako, da so večji del časa za moje pojme bolj podobni "pujsom" in samo krajši čas, ko so na definiciji izgledajo enim lepo. Meni tudi takrat, ne preveč, ker so v resnici Yugeci s spojlerji od Ferrarija in motorjem od Yugeca :mrgreen: .
Če želiš izgledati kot "pravi" moški, ti priporočam crossfit vrsto treninga + tek ali kolesarjenje. Takrat boš Ferrari z motorjem od Ferrarija :D .

Crrosfit mašina: 85 kg, za 21K potrebuje samo 1h:18', kljub temu, da mu tek ni prva prioriteta :D .

Slika

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA