Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Moje mnenje je tako, da če imaš le kaka 2 kg preveč, se ukvarjaj s tisto telesno aktivnostjo, ki ti je všeč in s to redno. Vsaka bo dobra. Če ti je všeč tek, teči, če ti je všeč fitnes, aerobika ali kaj tretjega, delaj to. V vsakem primeru pa je dobro narediti tudi nekaj vaj za moč in nekaj za raztezanje.

Stara kost, veseli me, da sva se tudi dva stara tečneža uspela lepo pogovoriti in celo pošaliti. Ja priznam, tudi jaz sem ti malo podtaknil (5-minutno shujševalno). In ja, premetavanje uteži ali 1 uro v fitnesu kupim tudi jaz kot dobro shujševalno metodo.

Da je visoko intenzivna vadba (zame je to tudi ura teka okoli anaerobnega praga) boljša za hujšanje kot sprehod ali počasen tek se strinjava. Meni je to najbolj potrdil že pred mnogo leti naš znani tritlonec France Cokan, ki je tudi zdravnik internist. V priročnikih tekaških ur in mnogih knjigah pa še vedno govorijo o območju izgorevanja maščob oziroma območju hujšanja, ki naj bi bilo tam nekje okoli 65% maksimalnega srčnega utripa. Ampak, da stvar ni tako črno-bela, bom podal izvleček iz ene raziskave laboratorija v Birminghamu, ki delno pobija moje (in tvoje in Cokanovo in mnogih drugih) stališče. Največ maščobe naj bi po tej raziskavi telo kurilo pri 74 % HRMAX, vendar pri nekaterih ljudeh pri 54 %, pri nekaterih pa šele pri 94 % HRMAX. Če pogledamo, pri katerih stopnjah VOMX je to: maksimalno oksidacijo maščob so dosegli povprečno pri 64 % VOMAX, vendar pri nekaterih pri 42%, pri drugih pri 84%. Pri visoki intenzivnosti je organizem prenehal kuriti maščobo. To se je zgodilo v povprečju pri 89% VOMAX, kar naj bi bilo podobno tempu teka na 10 km. Tu so bila spet velika odstopanja med osebki. Nekateri so nehali kuriti maščobe že pri 71% VOMAX (84% HRMAX), nekateri pa so jih kurili v zmanjšanem obsegu še pri 99 % VOMAX (98 % HRMAX). Celoten članek je tule, upam da so prav prevedli, priporočam branje v celoti.
http://m.aktivni.si/ostali-sporti/kako-intenzivno/

V istem članku navajajo primerljive podatke raziskave, po katerih telo nekega športnika v pol ure porabi pri 50 % VMAX tretjino manj energije kot pri 75% VMAX, a enako maščob, vendar pri višji obremenitvi nastaja energetski primanjkljaj, ki ga telo naknadno uravnava z razgradnjo maščob.

Članek končajo z nasvetom, da je sicer boljša dolgotrajnejša vadba nekje v obnočju visokega izgorevanja maščob (žal običajni smrtniki ne vemo, kje to je, tako da smo lahko pri 75% VOMAX še vedno pod stopnjo, kjer je izgorevanje maščob največje, lahko pa smo nad stopnjo, kjer je telo že povsem nehalo kuriti maščobe), če pa za to nimamo časa, pa priporočajo bolj intenzivno vadbo .
.... celi teden sem na morju v Medulinu tako, da sem zelo malo za računalnikom.

Poznam to analizo, ki si jo podal. Verjel ali ne, ta text je bil objavljeni tudi v Vrhunskem dosežku že leta 2002 :D . Avtor originalnega članka je Owen Andersen, Peak Performance št 164, maj 2002. Ne zdi mi se lepo, da ga objavi nekdo v Slovenščini in ne pove kdo je resnični avtor članka :mrgreen: .

Če upoštevamo formulo za preračunavanje % VO2max v % MSU pridemo do:

%MHR = (0.64 * %VO2 Max) + 37 = (0,64 * 75%) + 37 = 85 % MSU, kar pomeni, da vseeno moramo vaditi dokaj visoko. In končno se oba strinjava, da je intenzivnejša vadba boljša. Izjeme, so nažalost/srečo vedno obstajale.

@Elin1,

....normalno, da je ena ura teka čeprav pri zmerni intenzivnosti za večino, veliko. Ne pa pozabit, da se telo prilagaja na nivo vadbe. Če ti je ena ura "standard", ki ga obvladaš, bo ta ura teka z enako hitrostjo za telo vedno lažja in boš posredno porabljala vedno manj energije za enako "delo". To pomeni, da boš morala ali dvigniti intenzivnost/hitrost ali podaljšati čas vadbe. Iz razprave je razvidno, da je najboljša kombinacija daljših nizko intenzivnih tekov v katerih uživaš in krajših bolj intenzivnih v katerih tudi uživaš na malo drugačen način, tako da tudi malo trpiš :lol: .
Ojoj,kako ste zakomplcirali z vašo matematiko,in s tem pravzaprav NIČ pomagali pri zelo enotavni razlagi celotne zadeve,za kar vas sprašuje Elin 1, v v prvi objavi,prošnji za nasvet.

Stara Kost spoštujem tvoje razlage,in rad preberem tvoje komentarje,kajti ,tako strokovne analize (pa ne samo v tej temi) so seveda dobrodošle...pa dejmo,no malo poenostavit,no

mare čutim delček tvoje "kao" strokovnosti...hmmm..tvoji komentarji ,v eni drugi temi "Kdaj je organizem pripravljen...." te diskreditirajo,in pod vprašaj postavijo tvoje poglede na zadeve,ki niso nič posebnega..le premik od "točke A---do točke B"
Splača se prebrat cel članek v VD, na strani 24:
http://www.vrhunski-dosezek.com/files/2002_Vd_03.pdf

Glede avtorstva, meni se bolj zdi, da na aktivni.si sploh niso prevajali, pač pa skoraj dobesedno prepisali prevod iz Vrhunskega dosežka. Dvomim, da bi dva prevajalca pridelala tako "podoben" prevod.
Slika

Kakorkoli že, jaz mislim, da se tekač, ki vsaj malo redno teče (ali se ukvarja s kako podobno vzdržljivostno dejavnostjo) nima kaj ukvarjati s hujšanjem - če ima v glavi pošlihtane osnove glede prehrane. Maščoba bo šla prej ali slej, če pa jo kaka pikica ostane, ne bo konec sveta. Obsedenost z minimimumom telesne maščobe je bolj domena manekenk in bodybuilderjev. :D

Mimogrede, precej bolj zanimiv je članek "Konvencionalni trening vzdržljivostnih disciplin je mrtev: kar šteje, je anaerobna moč", nekaj strani naprej - tudi za nas, rekreativce.

Elin1 napisal/-a:Torej, kakšni so kaj nasveti glede tega in kdaj so pri teku vidni prvi rezultati (sem precej neučakan tip človeka ;))?

Vsaj 3 ali 4 mesece, da se ti bo sploh aktivirala maščobna presnova; tole sem doživel pred leti, ko sem imel daljšo pavzo zaradi kolen, skoraj štiri mesece je bila teža enaka, potem so se pa viški, ki so se nabirali med počivanjem, lepo topili.
Nazadnje spremenil wind, dne 10 Apr 2012, 19:45, skupaj popravljeno 1 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA