vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

thetilko
Moja punca kupuje pri ortopedici. So dosti cenej 52€. Ti pa isto pošljejo neko peno na dom. Se pravi so valjda kr ok. Skupni strošek je torej 52€, kar pa je kar poceni za izdelek narejen po meri. Tudi sam iščem nekaj podobnega. Verjetno bom naročil kar te. Ma pa boli zunanji lok stopala. V primeru, da preizkusim, bom poročal.

L.p.
 fulgur
Pozdravljeni,

razmišljam, da bi se tudi sam oglasil pri mag. Kaloperju, Gib sistem d.o.o., saj imam velike probleme s tekom zaradi bolečin, ki menim, da so posledica nepravilne pozicije stopal. Pa me zanima, ali je to samoplačniški pregled ali je možno iti h temu dohtarju z napotnico?

Hvala vam za odgovor, :laola
 fulgur
Jaz dobim pri teku bolečine v zunanjem delu (levega) kolena, ki se pojavijo že po 4 km teka, pri hoji jih pa ni... Bil sem na rentgenu, ultrazvoku, MR kolena pa nič niso ugotovili (Bakerjeva cista je prisotna in mogoče še kaj, ampak nič takega)... Sumili so, da je lahko vzrok v izokinetičnosti mišic, ampak malo dvomim v to...
Moram namreč priznati, da imam od malega platfus, obe stopali mi pri gležnjih vleče navznoter, obutev imam precej čolnasto, takšno torej, ki gležnjev ne drži na trdo, ampak se mi gležnji ves čas teka zvijajo navznoter... Sam osebno mislim, da je to razlog mojih bolečin... Tudi kolegi so ugotovili, da se mi gležnji obračajo navznoter in tudi čevlji se mi vedno tako obrabijo, da je notranji podplat zelo načet, zunanji pa skoraj nedotaknjen...
Ko sem bil čisto majhen, sem nosil ortopedski čevelj, delal sem tudi vaje (hoja po prstih, zunanjih delih stopal, po petah), ampak kasneje sem to opustil...

Omenjene bolečine v zunanjem delu (levega) kolena zanimivo popustijo, ko hodim navkreber... Takrat namreč hodim bolj po prstih, predvidevam, in zato se bolečina ne razvije... Včeraj npr. sem šel tečt okoli žice (ne trojke!) in sem po 10 km lahnega teka po pesku že vlekel nogo za sabo, na Golovec sem pa nato tekel kot zajec, saj navkreber bolečina izzveni... Me pa danes boli desni gleženj, saj menim, da zvijanje gležnja navznoter povzroči določeno škodo...
Po drugi strani pa se mi navedena bolečina ne razvije samo pri teku, ampak tudi pri hoji navzdol (hribi), kadar močno pribijam... Še posebej če je trši teren...

Mislim, da bi vložki mogoče pri meni prijeli... Ker nisem najbolj pri denarju, bi raje pregled opravil preko napotnice, vložki pa vidim, da tudi niso zastonj... :oops:

Hvala vam za pomoč :P Hvala tudi za oba odgovora :roll:
Uporabniški avatar
 PRIMOŽ GAŠPIRC
OJLA,MORAM POVEDAT DA SO MOJA STOPALCA ŽE NEKAJ ČASA ŠTRAJKALA.BIL NA VSEH PREGLEDIH PA VSE ZAMAN.POTEM SEM ŠEL V GIB.ZELO SO PROFESIONALNI.VLOŽKI SICER STANEJO 120 EUR AMPAK BI PLAČAL ŠE ENKRAT TOLIKO ČE BI BILO TREBA.ZDAJ JIH NOSIM ŽE KAKIH DVA MESECA IN Z NIMI BREZ PROBLEMA PRETEKEL PARANZANO,DELICHOS..
BOLEČINE IZ STOPAL SO IZGINILE KER SE SILE DRUGAČE PRERAZPOREDIJO.JE PA RES DA SE MORAŠ POČASI PRIVAJATI NA NJIH.PO NAVODILIH ZDRAVNIKA KAKIH 2 MESECA.NO JAZ SEM ŽE ČEZ 14 DNI ODLAUFAL 107KM BREZ MUKE
TOPLO PRIPOROČAM IN VERJAMEM DA JE VLOŽEK POMEMBNEJŠI OD COPAT :D
 Anna-Iza
Jaz tudi nosim ortopedski vložek, narejen po meri, plačala sem lep denar. Imam pa skoliozo, ker imam eno nogo krajšo za 1,6cm in šepam. Vložek mi je svetoval ortoped. Kljub nošnji vložka in začetnih bolečinah privajanja nanj, so se izvorne bolečine nadaljevale - boli me v kolenu in desna stran telesa. Potem sem odšla nazaj h osebni zdravnici, ki pravi, da vložka ne potrebujem, da mi ne bo pomagal, kar bi rekla, da zgleda nekaj bo na tem, ker bolečine niso popustile. Zdravnica je predlagala pregled pri manualnem terapevtu.
Je že kdo bil za podoben primer pri takem terapevtu?
Uporabniški avatar
 SpEkTr
Jaz imam tudi skoliozo in posledično eno nogo krajšo oz. daljšo. Pri meni so težave predvsem z desno tetivo oz. narastiščem le-te. In to že kar nekaj let. Dokler nisem bil na manualni terapiji (bownova) s pomočjo katere je viden opazen napredek. Predvsem tako, da medenica niv več tako postrani. Pomaga tudi kineziotaping, ki gresta nekako z roko v roki. Od tega je sedaj že kak mesec, od takrat tečem brez bolečin v levi tetivi. Je pa res,da sem zelo previden in tečem zgolj par km zaenkrat. Trkam na les....:)

Kar hočem povedati, izgubiti nimaš kaj. Pri večini bownova terapija dela male čudeže. Poskusi!
 slovenc1983
IČA napisal/-a:Hvala za odgovore.

@jonas
to mi je zelo zanimivo, tudi lokacijsko, upam da ne bom moral predolgo čakati na pregled/test.

Še vprašanje za pronatorje...kakšne coptate uporabljati v kombinaciji s takšnimi vložki (glede pronacije) ?

lp

pri počivanju, ležanju, sedenju, izvajanju vaj ipd. svetujem uporabo valja iz neke noro naštudirane pene, ta valj sem našel na strani http://www.iziflex.si in po nekaj tednih striktne uporabe...AAADDIJJJOOOO IŠIAS, težave s križem, bolečine v zadnjici ipd. :D :P
priporočam zelo....lp
Uporabniški avatar
 gavi
Tudi jaz sem izraziti pronator in uporabljam vse tekaške copate z oporo na notranjem delu copata. Po določenem času sem opazil, da tudi to ni dovolj, ker so bile bolečine v kolenih izrazite, zato sem nabavil ortopedske vložke v športni trgovini Koala šport na Bledu.Znajo svetovati in tudi prodajajo preizkušene izdelke. Lanski LM je že bil skoraj odpisan, vendar sem ga s pomočjo ortopedskih vložkov uspešno končal.
 slovenc1983
eno nogo imam krajšo, zato mi je en ortoped predlagal vložek za v čevelj na tisti nogi, naslednjič pridem spet in ga je nadomeščal drug ortoped, ki mi je strogo odsvetoval kakršne koli vložke kadarkoli...zdej pa vedi...sicer jih ne uporabljam in sem ok
me je mučil išias, moja zdravnica mi da tablete, js pa h kiropraktiku, mi je priporočal ene po naročilu izdelane vložke-to moraš uporabljat-ti pridejo zmerit stopala, vzamejo odtise, delajo v Nemčiji iz nekega jekla nerjavečega...cena 150 do 250 EUR, sem probal ni neki posebnega...priporočajo uporabo tudi pri športu...ne gre to tako, vse skače po patikah...
mi je priporočal tudi valj za podporo ledvene hrbtenice (http://www.iziflex.si)...dost cenejši...to je ok...delam sede, že zaradi drže...
pri športanju si v vsake patike dam športne vložke od Rucanorja...brez njih ne morem več...sploh fuzbal
lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA