- 01 Jun 2012, 09:15
ton, saj veš - na barefootke se že spravi in raztegni meča, da ti bo še bolj letelo 

ton napisal/-a:Od novembra sem na Cloudrunnerju naredil tam okrog tisoč in so tudi po par pranjih v pralnem stroju presenetljivo nove. Tudi podplatni del skoraj nima znakov obrabe (ampak to se mi dogaja z večino superg). Povsem slučajna dobra stran je tudi šiv na mestu direkt nad palcem, kjer navadno najprej 'naluknjam' druge superge.
Sem pa pogruntal, da mi predvsem hitrejši treningi (kakšni intervali na štadionu), kjer gre bolj na prste, pustijo v mečih neprijetne bolečine, zato sem začel za te treninge nositi stare 'rejserke', ONke pa so obvezna oprema za vse daljše, praviloma pa počasnejše 'nedeljske' teke.
Zdaj kolebam, ali za hitre treninge in dirke poskusiti Cloudracer ali morda bolj konzervativen copat.
StaraKost napisal/-a:...
Kar se tiče bosega teka, sem jaz zelo skeptičen. Nekaj podobnega sem tudi jaz počel v mladosti. Petnajst let sem se resno ukvarjal s karatejem. Tam so noge bose. Da sem si jih utrdil sem tekel bos po vsakršnem terenu. Udarjal tedanje trde vreče, ki so bile napolnjene z peskom ali koruzo z bosimi nogami. Tedaj sem mislil, da sem frajer. Pozabil sem, da se napake iz mladosti plačajo v starosti. Sedaj pa imam težavo. Kako se bo vam bosonogim tekačem to poznalo, čez 20-30 let, ne ve še noben. Mogoče boste tedaj znali ceniti copate tipa ON
.
ris9 napisal/-a:A pa jih v kakšni trgovini pri nas prodajajo?? Da jih grem v živo pogledat![]()
StaraKost napisal/-a:.Ker ta debata lahko, da nima konca je neprimerna za to temo.
StaraKost napisal/-a:... upam, da se motim. Vse navedeno in kaj sem o tem prebral, me vseeno ne prepriča.
V daljni zgodovini ni noben tekel po asfaltu, še manj pa v starosti in s hitrostjo, pri kateri tečejo veteranski tekači danes. Tega prej ni bilo. Danes 65+ tečejo 21k tudi pod 1h:30'. Da ne govorim o tistih, ki pri 75-tih tečejo 1h:47', pa ne bosi. Govorim o SLO tekačih, ne o svetovnih izjemah. Prej ljudje niso toliko živeli.
Zakaj so prej in tudi sedaj določene skuipnosti, tekle bosi? Večinoma zato, ker niso imeli kaj za obut, ne zaradi manj poškodb.
Sedanji zahodnjaki, ki tečejo bosi, bodo komaj morali priti v stara leta, da lahko dokažejo, da je bosi tek boljši in komentirajo poškodbe.
Meni so na primer ON copati omogočili, da sem se lahko ponovno lotil tudi daljših razdalj, ki sem se jih izogibal in zaradi tega vglavnem kolesaril, ker me pri kolesarjenju ne bolijo stopala. Zato ne razumem, kako lahko dobra obutev škoduje, če v njej lahko brez problema tečem, čeprav imam poškodbe. Torej, pomaga.
.
Rollback napisal/-a:Ampak, v osnovi gre za doživljanje in uživanje v gibanju in teku. Potem pride avtomatično tudi hitrost (in vzdržljivost). Če pa se fokusiraš samo in izključno na dosežke, potem je itak vsak tek napor in poškodbe slejkoprej neizogibne...
Rollback napisal/-a:
Ok, če svoj primer gradiš na kratkem času, ko sam tečeš v blaženih copatih, medtem pa dvomiš v empirične podatke neštetih tekačev iz desetletij, stoletij potem si itak apriori proti in se bova težko kaj pomenila.
Rollback napisal/-a:Jaz menim, da je možno kvalitetno teči tako obut v blaženje kot bos, če neguješ tudi tehniko.
Rollback napisal/-a:Pojdi med Tarahumare, kjer imaš 80 in več letne dedke, ki posekajo vsakega našega veterana. V hitrosti in distanci. Bosi oz. v sandalih.
Rollback napisal/-a:Ampak, v osnovi gre za doživljanje in uživanje v gibanju in teku. Potem pride avtomatično tudi hitrost (in vzdržljivost). Če pa se fokusiraš samo in izključno na dosežke, potem je itak vsak tek napor in poškodbe slejkoprej neizogibne...
tolk z moje strani, uživajte
ton napisal/-a:Od novembra sem na Cloudrunnerju naredil tam okrog tisoč in so tudi po par pranjih v pralnem stroju presenetljivo nove...
... ONke pa so obvezna oprema za vse daljše, praviloma pa počasnejše 'nedeljske' teke.
Zdaj kolebam, ali za hitre treninge in dirke poskusiti Cloudracer ali morda bolj konzervativen copat.
StaraKost napisal/-a:....če večinoma tečeš 21k ali 10k, in si hiter, obvezno cloud racer.S tem se popolnoma strinjam stara kost
StaraKost napisal/-a:Rollback napisal/-a:Pojdi med Tarahumare, kjer imaš 80 in več letne dedke, ki posekajo vsakega našega veterana. V hitrosti in distanci. Bosi oz. v sandalih.
Pa ne zaradi tega, ker hodijo bosi, temveč zaradi življenskega sloga, ki jim narekuje veliko gibanja. Nič sedenja pred TV in vožnje z avtomobilom, tudi tam, kam bi lahko šel peš. Naš veteran trenira vsak ali še boljše vsak drugi dan, po uro-dve na dan. Oni pa vsak dan, po veliko ur na dan.
Tudi naše otroke ne moremo primerjati s Kenijskimi otroci, kjer večina vsak dan preteče/prehodi veliko kilometrov do najbilžje šole in nazaj. Naši, pa nič-zero-nula kilometrov.
VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA