prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 MARIOLINO
ton napisal/-a:Od novembra sem na Cloudrunnerju naredil tam okrog tisoč in so tudi po par pranjih v pralnem stroju presenetljivo nove. Tudi podplatni del skoraj nima znakov obrabe (ampak to se mi dogaja z večino superg). Povsem slučajna dobra stran je tudi šiv na mestu direkt nad palcem, kjer navadno najprej 'naluknjam' druge superge.
Sem pa pogruntal, da mi predvsem hitrejši treningi (kakšni intervali na štadionu), kjer gre bolj na prste, pustijo v mečih neprijetne bolečine, zato sem začel za te treninge nositi stare 'rejserke', ONke pa so obvezna oprema za vse daljše, praviloma pa počasnejše 'nedeljske' teke.
Zdaj kolebam, ali za hitre treninge in dirke poskusiti Cloudracer ali morda bolj konzervativen copat.

Ton, hvala ti za razlago, veliko mi pove :)
Ker sem lahkokategornik (65kg) sem bolj nagnjen k Cloudsurfer pa ne vem katere bi kupil...
Večinoma bi jih imel za tekme in tudi občasne dolge treninge.
Uporabniški avatar
 StaraKost
....če večinoma tečeš 21k ali 10k, in si hiter, obvezno cloud racer.
V Radencih so se na 21k zelo izkazale. Moj svak, ki je dolga leta prisegal na Mizuno, je bil v njih navdušen (tretji v kategoriji), čeprav je štartal z dozo strahu, ker jih je dobil samo par dni prej.
Meni so na primer runner-ke omogočile, da brez problema tečem na polmaratonu in to dobro. V vseh ostalih copatih je to bila misija nemogoče, zaradi bolečin v "palčnih sklepih". Poškodba iz enega drugega športa.

Kar se tiče bosega teka, sem jaz zelo skeptičen. Nekaj podobnega sem tudi jaz počel v mladosti. Petnajst let sem se resno ukvarjal s karatejem. Tam so noge bose. Da sem si jih utrdil sem tekel bos po vsakršnem terenu. Udarjal tedanje trde vreče, ki so bile napolnjene z peskom ali koruzo z bosimi nogami. Tedaj sem mislil, da sem frajer. Pozabil sem, da se napake iz mladosti plačajo v starosti. Sedaj pa imam težavo. Kako se bo vam bosonogim tekačem to poznalo, čez 20-30 let, ne ve še noben :mrgreen: . Mogoče boste tedaj znali ceniti copate tipa ON :D .
Uporabniški avatar
 Rollback
StaraKost napisal/-a:...
Kar se tiče bosega teka, sem jaz zelo skeptičen. Nekaj podobnega sem tudi jaz počel v mladosti. Petnajst let sem se resno ukvarjal s karatejem. Tam so noge bose. Da sem si jih utrdil sem tekel bos po vsakršnem terenu. Udarjal tedanje trde vreče, ki so bile napolnjene z peskom ali koruzo z bosimi nogami. Tedaj sem mislil, da sem frajer. Pozabil sem, da se napake iz mladosti plačajo v starosti. Sedaj pa imam težavo. Kako se bo vam bosonogim tekačem to poznalo, čez 20-30 let, ne ve še noben :mrgreen: . Mogoče boste tedaj znali ceniti copate tipa ON :D .

Ne bo držalo. Vprašaj stare maratonce, ki so tekli v 60 in 70ih, v tankih copatkih. Pomisli še malo dlje v zgodovino, ko sploh obutve ni bilo. Ali pa pojdi v Afriko ali Mehiko, kjer še zmerom dnevno tečejo bosi. V dolgo in pozno starost, brez poškodb, ki jih poznamo zahodnjaki. Karate in brcanje v vreče je vse kaj drugega kot bosi tek. :D

Sicer pa, vsak po svoje. Jaz in še mnogi drugi smo se rešili poškodb, izboljšali tehniko in okrepili telo, ko smo začeli teči bosi ali v minimalni obutvi. Ekscesno blaženje je pač le potuha za marsikatero slabo navado in velikokrat vodi v poškodbe.
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... upam, da se motim. Vse navedeno in kaj sem o tem prebral, me vseeno ne prepriča.
V daljni zgodovini ni noben tekel po asfaltu, še manj pa v starosti in s hitrostjo, pri kateri tečejo veteranski tekači danes. Tega prej ni bilo. Danes 65+ tečejo 21k tudi pod 1h:30'. Da ne govorim o tistih, ki pri 75-tih tečejo 1h:47', pa ne bosi. Govorim o SLO tekačih, ne o svetovnih izjemah. Prej ljudje niso toliko živeli.
Zakaj so prej in tudi sedaj določene skuipnosti, tekle bosi? Večinoma zato, ker niso imeli kaj za obut, ne zaradi manj poškodb.
Sedanji zahodnjaki, ki tečejo bosi, bodo komaj morali priti v stara leta, da lahko dokažejo, da je bosi tek boljši in komentirajo poškodbe.

Meni so na primer ON copati omogočili, da sem se lahko ponovno lotil tudi daljših razdalj, ki sem se jih izogibal in zaradi tega vglavnem kolesaril, ker me pri kolesarjenju ne bolijo stopala. Zato ne razumem, kako lahko dobra obutev škoduje, če v njej lahko brez problema tečem, čeprav imam poškodbe. Torej, pomaga.

Ker ta debata lahko, da nima konca je neprimerna za to temo.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 01 Jun 2012, 20:14, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 ris9
A pa jih v kakšni trgovini pri nas prodajajo?? Da jih grem v živo pogledat :D :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
Jaz sem jih "pogledal" v MB v trgovini ENIM.
Uporabniški avatar
 Rollback
StaraKost napisal/-a:.Ker ta debata lahko, da nima konca je neprimerna za to temo.

žal si jo ti povlekel v te vode, zdaj pa imaš :D

StaraKost napisal/-a:... upam, da se motim. Vse navedeno in kaj sem o tem prebral, me vseeno ne prepriča.
V daljni zgodovini ni noben tekel po asfaltu, še manj pa v starosti in s hitrostjo, pri kateri tečejo veteranski tekači danes. Tega prej ni bilo. Danes 65+ tečejo 21k tudi pod 1h:30'. Da ne govorim o tistih, ki pri 75-tih tečejo 1h:47', pa ne bosi. Govorim o SLO tekačih, ne o svetovnih izjemah. Prej ljudje niso toliko živeli.
Zakaj so prej in tudi sedaj določene skuipnosti, tekle bosi? Večinoma zato, ker niso imeli kaj za obut, ne zaradi manj poškodb.
Sedanji zahodnjaki, ki tečejo bosi, bodo komaj morali priti v stara leta, da lahko dokažejo, da je bosi tek boljši in komentirajo poškodbe.

Meni so na primer ON copati omogočili, da sem se lahko ponovno lotil tudi daljših razdalj, ki sem se jih izogibal in zaradi tega vglavnem kolesaril, ker me pri kolesarjenju ne bolijo stopala. Zato ne razumem, kako lahko dobra obutev škoduje, če v njej lahko brez problema tečem, čeprav imam poškodbe. Torej, pomaga.
.

Ok, če svoj primer gradiš na kratkem času, ko sam tečeš v blaženih copatih, medtem pa dvomiš v empirične podatke neštetih tekačev iz desetletij, stoletij potem si itak apriori proti in se bova težko kaj pomenila.

Jaz menim, da je možno kvalitetno teči tako obut v blaženje kot bos, če neguješ tudi tehniko. Najlaže pa se tehnike naučiš, če sprejemaš informacije s podlage. Bosa noga ali minimalno obuvalo prejme ogromno informacij, ki jih blažena noga nima - in odziv je temu primeren, pri obeh. Poleg tega je itak znano, da stopalo vedno išče stik s podlago - več je blaženja, z večjo silo noga nabije proti tlem; po drugi strani pa manj je blaženja, bolj nežno stopaš. Dokazano in preizkušeno.

Asfalt? Noben problem. Kamnite gorske potke so neprimerno trše. Hitrost? Pojdi med Tarahumare, kjer imaš 80 in več letne dedke, ki posekajo vsakega našega veterana. V hitrosti in distanci. Bosi oz. v sandalih.

Ampak, v osnovi gre za doživljanje in uživanje v gibanju in teku. Potem pride avtomatično tudi hitrost (in vzdržljivost). Če pa se fokusiraš samo in izključno na dosežke, potem je itak vsak tek napor in poškodbe slejkoprej neizogibne...

tolk z moje strani, uživajte :D
Uporabniški avatar
 ROSI64
Rollback napisal/-a:Ampak, v osnovi gre za doživljanje in uživanje v gibanju in teku. Potem pride avtomatično tudi hitrost (in vzdržljivost). Če pa se fokusiraš samo in izključno na dosežke, potem je itak vsak tek napor in poškodbe slejkoprej neizogibne...

To mi je všeč, :clap: :clap: pa še presneto dobro drži. :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
Rollback napisal/-a:
Ok, če svoj primer gradiš na kratkem času, ko sam tečeš v blaženih copatih, medtem pa dvomiš v empirične podatke neštetih tekačev iz desetletij, stoletij potem si itak apriori proti in se bova težko kaj pomenila.

Nič nisem apriori proti. Tudi sam sem veliko pretekel bos. V moji rani mladosti so vsi otroci hodili bosi po makedamu in ostrih kamnih in z bosimi nogami igrali nogomet na neurejenih igriščih. Noge so se temu prilagodile. To je bilo zato, ker nismo imeli nič pametnega za obut, da nas ne bi pri "igri" oviralo. Čevlje smo "šparali", za mlajšega brata. Tudi pozneje v najstniških letih, ni bilo drugega kot navadne platneno/gumijaste Borovo copate, brez bilo kakšne opore ali blaženja. Tudi z njimi sem pretekel ogronmo. To pišem v potrditev, da je mogoče živeti tudi brez današnjih podloženih oh in sploh copat.

Rollback napisal/-a:Jaz menim, da je možno kvalitetno teči tako obut v blaženje kot bos, če neguješ tudi tehniko.

Se popolnoma strinjam. V oben primerih je prav napačna tehnika kriva, da prihaja do poškodb.

Rollback napisal/-a:Pojdi med Tarahumare, kjer imaš 80 in več letne dedke, ki posekajo vsakega našega veterana. V hitrosti in distanci. Bosi oz. v sandalih.

Pa ne zaradi tega, ker hodijo bosi, temveč zaradi življenskega sloga, ki jim narekuje veliko gibanja. Nič sedenja pred TV in vožnje z avtomobilom, tudi tam, kam bi lahko šel peš. Naš veteran trenira vsak ali še boljše vsak drugi dan, po uro-dve na dan. Oni pa vsak dan, po veliko ur na dan.
Tudi naše otroke ne moremo primerjati s Kenijskimi otroci, kjer večina vsak dan preteče/prehodi veliko kilometrov do najbilžje šole in nazaj. Naši, pa nič-zero-nula kilometrov.

Rollback napisal/-a:Ampak, v osnovi gre za doživljanje in uživanje v gibanju in teku. Potem pride avtomatično tudi hitrost (in vzdržljivost). Če pa se fokusiraš samo in izključno na dosežke, potem je itak vsak tek napor in poškodbe slejkoprej neizogibne...

tolk z moje strani, uživajte :D

Tudi tu se popolnoma strinjam.

V osnovi se kar strinjava. Tisto kar sem hotel izpostavit je to, da se na tistih, ki jim takšen način teka ni več naraven, in to ne počnejo od mladost, to lahko maščuje. Velikokrat se posledice vidijo dosti pozneje.

P.S. Ko je pred leti, moj oče prvič videl, da fasade oblagajo s stiroporom me je vprašal, zakaj to počnejo?
Ko sem mu rekel kako je to dobro, kako se na ta način špara. Me pogledal in vprašal. Koliko dolgo bo to zdržalo? Pravijo, da dolgo sem rekel. Kako vedo? Kje obstaja takšna fasada 30-40 ali več let, da bi to lahko vedeli. Sem ostal brez odgovora.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 02 Jun 2012, 08:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 jedrnat
ton napisal/-a:Od novembra sem na Cloudrunnerju naredil tam okrog tisoč in so tudi po par pranjih v pralnem stroju presenetljivo nove...
... ONke pa so obvezna oprema za vse daljše, praviloma pa počasnejše 'nedeljske' teke.
Zdaj kolebam, ali za hitre treninge in dirke poskusiti Cloudracer ali morda bolj konzervativen copat.

Tudi jaz sem po cca 200km v copatih On Cloudsurfer razvil podoben vzorec. Uživam v njih na vseh vrstah treninga in raznovrstnih terenih (steza, asfalt, gozd). Na šodru se sicer pogosto med oblačke ujame kakšen kamen. Ko pa gre zares pa obujem Kinvaro.
Uporabniški avatar
 MARIOLINO
Hm :?
StaraKost napisal/-a:....če večinoma tečeš 21k ali 10k, in si hiter, obvezno cloud racer.
S tem se popolnoma strinjam stara kost :D , samo tekel bi tudi občasno dolge treninge z njimi, zato nisem pameten, katere naj vzamem :roll:
Uporabniški avatar
 StaraKost
....če si jih imel v rokah, tudi sam veš, da je razlika v teži in amortizaciji med racer in surfer velika. To vem, ker ima racer in surfer moj sin. Na srečo ima enako številko kot jaz, tako da sem jih lahko tudi probal. Bolj univerzalne so surfer. Če poslušamo bose tekače, potem je runer tudi za daljše teke dobra izbira, ker so kot "perce" lahki in z dosti manj amortizacije.

Ko izrabim runner-ke, bom prešel na surfer-ke. Vsaj po probi imam občutek, da bo za moje "palce" še vedno dovolj amortizacije.
Uporabniški avatar
 Rollback
StaraKost napisal/-a:
Rollback napisal/-a:Pojdi med Tarahumare, kjer imaš 80 in več letne dedke, ki posekajo vsakega našega veterana. V hitrosti in distanci. Bosi oz. v sandalih.

Pa ne zaradi tega, ker hodijo bosi, temveč zaradi življenskega sloga, ki jim narekuje veliko gibanja. Nič sedenja pred TV in vožnje z avtomobilom, tudi tam, kam bi lahko šel peš. Naš veteran trenira vsak ali še boljše vsak drugi dan, po uro-dve na dan. Oni pa vsak dan, po veliko ur na dan.
Tudi naše otroke ne moremo primerjati s Kenijskimi otroci, kjer večina vsak dan preteče/prehodi veliko kilometrov do najbilžje šole in nazaj. Naši, pa nič-zero-nula kilometrov.

Če dovoliš, te tule dopolnim. Tarahumare so znani tudi kot precej ležerni, tudi leni. Radi počivajo, radi se nalivajo s koruznim pivom. :D Nikoli namensko ne trenirajo,ponavadi "se igrajo" z žogico in ob tem tekajo. Ko je treba, pa tečejo tudi zelo daleč, zelo hitro. Imajo pa filozofijo v življenju, ki zahodnjakom ne bo nikoli jasna: nikdar se ne sekirajo, obremenjujejo s prihodnostjo in ne objokujejo preteklosti. Živijo, dan za dnem in si pomagajo. Najbrž to precej pomaga v vseh aspektih življenja, tudi pri teku.

Aja, pa še o kenijskih otrocih: da večina otrok veliko prehodi in preteče do šole in so zato kasneje dobri tekači, je samo še romantični mit za nas, počasne zahodnjake :D Ravno zadnjič sem bral o najboljših kenijskih mladincih in nobeden od njih nima več kot nekaj sto metrov do šole. :P

Problem pri nas, tudi pri navajanju na bosi tek (ki je lahko vsakemu naraven, le ponovno odkriti ga mora) je ta, da bi vsi radi instante rešitve. Učenje tehnike je dolgotrajen, lahko tudi celoletni projekt, ki zahteva potrpežljivost in tudi mentalni zasuk. Kdor si vzame čas, ta je bogato nagrajen. :clap:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 27

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA