prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Oj!

Sem rekreativen tekač, bil na par 10kah - do sedaj brez ure. Sedaj sem se odločil, da si kupim gps uro in tako mojo rekreacijo začnem analizirat.

Zagledal sem se v Garminove modele in se odločam med:

410HR
ali
210HR + Foot Pod 2009 SDM4

...opciji sta cenovno tam tam.

Zanima me kako vlogo ima foot-pod oz. spremlanje kadence? Kaj ti kadenca pove več, če že imaš podatek o tempu (min/km)?

Hvala za pomoč in nasvete.

Lp :)
GPS (tekaške) merilne naprave zaradi objektivnih razlogov (drevje, stavbe, relief) pogosteje kot bi si tekač želel izgubljajo signal (natančnost pozicioniranja) in so posledično precej netočne glede prikaza trenutnega tempa / hitrosti.
Footpod napravico pa namestiš na supergo in deluje na principu inercijskega senzorja (meri smer in velikost pospeška). Zato se na spremembe tempa / hitrosti odziva trenutno (OK no, skoraj, ker pa le prikazuje le povprečje zadnjih nekaj meritev / korakov - je pa sicer frekvenca zajema podatkov precej velika ...).

Po domače torej ... če želiš resno in nantančno tekaško trenirati, potem bi ti jaz priporočal uporabo footpod-a, če samo tečeš, brez ambicij teka intervalov, tempo teka ... ipd, potem bo samo GPS ur'ca čez glavo dovolj (da ne rečem preveč). Za začetnika je HR / utrip veliko pomembnejši parameter.

Kadenca pa pri vsem skupaj nima kakšnega bistvenejšega pomena. Korake /minuto lahko šteješ tudi samo ob uporabi navadne ure s prikazom sekund. :wink:
EnXeN napisal/-a:
Kadenca pa pri vsem skupaj nima kakšnega bistvenejšega pomena. Korake /minuto lahko šteješ tudi samo ob uporabi navadne ure s prikazom sekund. :wink:

Odvisno koker za koga. In kaj rabiš.
Za mene je recimo kadenca dovolj pomemben podatek, ker recimo pri kadenci pod 80 me lahko po teku začnejo bistveno bolj boleti noge. Zato stremim k temu da bo tek (hiter ali počasen) kadenca nekje med 80 in 90.

Drugače se strinjam s tvojim nasvetom. Če hočeš natančno vaditi tempo, sploh krajše intervale, potem moraš imeti footpod. GPS preprosto ni dovolj odziven za takšen način treninga. In potem preden ugotoviš da si ga kiksnil, je že pol intervala mimo, s tem pa tudi namen takšnega treninga. Ni važno katera ura oz. kateri proizvajalec. Za daljše teke (ali tudi dolge intervale), kjer ni toliko važna trenutna hitrost, ampak bolj povprečje, pa je GPS lahko čisto dovolj.

Odvisno zakaj boš rabil. Večina ljudi, ki se ne obremenjuje s tem je lahko povsem zadovoljna s hitrostjo in odzivnostjo GPS.
sitrader napisal/-a:
EnXeN napisal/-a:
Korake /minuto lahko šteješ tudi samo ob uporabi navadne ure s prikazom sekund. :wink:

Odvisno koker za koga. In kaj rabiš.
Za mene je recimo kadenca dovolj pomemben podatek, ker recimo pri kadenci pod 80 me lahko po teku začnejo bistveno bolj boleti noge. Zato stremim k temu da bo tek (hiter ali počasen) kadenca nekje med 80 in 90.

Po moje je bistvo nasveta v tem, da ne potrebuješ ure, ki bi ti merila kadenco. Le šteti moraš znati, približno do 90, potem je navadna ura dovolj.
Hja... to je tako kot bi rekla, da v bistvu tudi merilca razdalje in tempa ne rabiš. ;)

Vse kar rabiš je navadna štoparica. In na znanem dolžinskem odseku samo pogledaš čas in imaš tempo. Znat moraš samo pogledat na štoparico. hec ;)

Kot pravim, odvisno kaj rabiš. Če rabiš kadenco, kupiš ustrezen merilnik. Če ne rabiš, ne kupiš. Šteješ jih pa sigurno ne. Pa tudi težje uporabno pri treningu kadence. Če se kdo poslužuje tega. Kar pač rabiš oz. ne rabiš. :)

Lep dan :)
... ne verjamem, da bilo kdo, katerega zanima kadenca, med tekom šteje korake in vmes pogleduje na uro :mrgreen: . Enako velja tudi na kolesu. Večino časa je pri obeh kadenca med 85 in 95. V zadnjih letih se kadenca pri večini resnih kolesarjev dvignila na 100+.
Tudi v teku je tendenca, da dvignemo kadenco na vsaj 90. To se ne zgodi "takoj", to je proces, ki traja mesece, bolje rečeno, sezono dve.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA