- 11 Jun 2012, 18:16
Še poročilo novinarke TV Slovenija, Sare Oblak
Za nami je čudovita junijska nedelja. Organizirali smo »Tek dveh mostov«, ki ga je s svojo pozitivno energijo popestrilo 58 tekačev in tekačic vseh starosti. Navdušili so nas z energijo, dobro voljo in odlično tekaško pripravljenostjo. V močni konkurenci sta zmagala Mirko Janjatovič (1.16.58) in Neža Mravlje (1.19.30).
Oba sta bila z rezultatom zelo zadovoljna, Neža Mravlje tako dobrega časa sploh ni pričakovala: »Pogoji so bili odlični in res sem se dobro počutila. Proga ni najlažja, je pa skoraj moj domači teren, zato sem res uživala.« Janjatovič, veliki zmagovalec, pa je povedal, da bi ob pomoči še kakšnega tekmovalca lahko tekel še tri minute hitreje: »Nisem šel prek svojih meja, saj sem ta tek vzel kot trening za »Tek štirih občin«. Proga mi je všeč, organizatorji so se zelo potrudili, morda pa bi prihodnje leto prireditev lahko izpeljali oktobra, ker manjka preizkušenj tik pred Ljubljanskim maratonom.« Sicer pa so omenjeni tek izpeljali že v letih 1984, 1985 in 1986 in danes so bili med tekmovalci tudi nekateri, ki so nastopili že takrat. »Moj cilj je bil, da pridem živ skozi cilj. Moja forma ni več takšna, kot je bila včasih. Spominjam se, da okrepčevalnic ob progi ni bilo, danes pa brez vode ne bi šlo več,« je v smehu pripovedoval 57-letni Dušan Hribernik, ki se je nekoč za lovoriko »kaveljc korenina« meril z znamenitimi tekači, kot so bili Končina, Dovjak, Umek, Vujasin in ostali. Janez Udovič, eden prvih organizatorjev omenjenega teka, se spominja, da je bilo tekem takrat precej manj kot danes, zato je bila tudi udeležba večja, konkurenca pa v slovenskem merilu zelo močna. A tudi z letošnjo so organizatorji zelo zadovoljni. »Želeli smo izpeljati polmaraton, ki bo prijazen tekačem. Takšnih preizkušenj namreč manjka, saj so v zadnjem času vse prireditve megalomanske in skomercializirane. Mi vse tekmovalce obravnavamo enako in tako bo tudi v bodoče,« sta povedala Klemen Boštar in Janez Ferlič, glavna krivca tudi za prijetno popoldansko druženje. Ne nazadnje – mostovi povezujejo in so simboli prijateljstva. In veliko novih vezi se je spletlo tudi to čudovito junijsko nedeljo. Kot se med vsem nami, ljubitelji teka, pletejo že več kot en mesec, v okviru Trbojske rekreativne tekaške ekipe. In veseli smo, da so se današnjega teka udeležili tudi člani naše ekipe. V moški konkurenci se je zelo izkazal Mitja Rajterič, ki kilometre sicer raje premaguje s kolesom, a se je prav zaradi novoustanovljene tekaške sekcije (Trte) v zadnjih mesecih zelo navdušil za tek. »Moram priznati, da me je vse skupaj povsem prevzelo. Prvič sem tekel polmaraton in proga mi je zelo všeč. Vesel sem, da je v Trbojah prisotno ogromno športnega duha,« je povedal Rajterič, ki je 21 kilometrov pretekel v času 1.38.33. Žensko trbojsko čast sta branili vedno nasmejani in športno razpoloženi Hedvika Ažman in Maruša Ovijač. »Vremenske razmere so bile dobre, organizacija je bila čudovita, drugo leto spet prideva,« sta povedali v en glas in še dodali: »Na ponedeljkovih in četrtkovih treningih se imamo super. Družimo se stari, mladi, tista urica pomeni res lepo sprostitev.« In to je tudi vabilo za vse vas, da se nam pridružite.
Janez Ferlic - Slavc