Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 tekkii
Pozdravljeni!

Odločil sem se,da bom začel teči.Za ta namen sem si kupil superge Asics Gel 1160(tečem po asfaltu) 2x na teden že tri tedne.

Problem je nastal,ko me je začela pred dnevi boleti ahilova tetiva.Res pa je,da se ne raztezam pred in po teku.Star sem 33 let,velik 170cm in 88kg težak.

Zanima me zakaj me boli ahilova tetiva?

Zdaj sem prisiljen počivati dokler se mi poškodba ne pozdravi.

Hvala za odgovor.

Andrej
Uporabniški avatar
 Misho76
Živjo, pošiljam ti članek http://www.cenim.se/349-a.html. Moje osebno mnenje pa je, da delaš veliko napako, da pred in po teku ne delaš ornk strechinga ... telo ti je že povedalo, da ni ok. Lj ni hec, lahko si narediš več škode kot koristi. In lahko govoriva o trajni škodi. Mišico moraš ogreti in pripraviti na napor in jo po naporu tudi zrelaksirati oz. omehčati. Predlagam ti, da si več prebrereš na internetu - literature je ogromno. Če si se že odločil za tek, delaj na tem, da ga ne zasovražiš že v štartu. Ker če boš prisiljen predolgo počivati, pride trenutek, ko te lahko in te bo vse minilo. Kar se tiče superg - upam, da si prej naredil testitanje teka na traku in da so ti ugotovili v katero skupino spadaš (pronator, supinator, nevtralen), ter da si na podlagi tega kupil copate. Danes (žal) copate resnično izdelujejo po teh specifikah in če si npr. supinator ter tečeš v pronatorskih copatih ni ok za tvojo nogo, ker oblika copata ne posnema tvojega naravnega gibanja => in tudi to je lahko posledica tvoje težave. Da ne govorim o teku po betonu - tečem tudi jaz (in vsi drugi), vendar kombiniram tudi z mehkejšo podlago tsp. par km po betonu, pa par km po polju, pa malo makadam itn. Tvoj indeks teže je visok in tek po betonu je za tvoje noge še toliko bolj utrudljiv. Poskusi na stadionu s tartan podlago za začetek (npr. Kodeljevo ali ŽAK).Takle mamo :? Svetujem ti, da zdaj ko moraš počivati beri literaturo, hladi Ahilovo z ledom in delaj zmeren stretcing ter masažo. Potem pa pamet v glavo in noge ne bodo več bolele oz. ti bodo uibr hvaležne :mrgreen: Upam, da sem ti uspel kaj pomagati. Želim ti veliko volje ter vztrajnosti in naj te nič ne omaja v doseganju tvojih ciljev :wink: Free your mind lpM
Uporabniški avatar
 vencelj
Misho76 napisal/-a:Moje osebno mnenje pa je, da delaš veliko napako, da pred in po teku ne delaš ornk strechinga ... telo ti je že povedalo, da ni ok. Lj ni hec, lahko si narediš več škode kot koristi. In lahko govoriva o trajni škodi. Mišico moraš ogreti in pripraviti na napor in jo po naporu tudi zrelaksirati oz. omehčati.

Streching pred ogrevanjem ne! Najprej lahkoten tek za ogrevanje (10- 15 min), nato vaje, nato glavni, težji del treninga. Raztezanje neogretih mišic prav tako lahko pripelje do poškodb. Sicer je to zapisano že v zadnjem stavku citata, a streching ni pravi način za ogravanje mišic.
Uporabniški avatar
 Misho76
Ziw, jzt delam stretching pred, med in po teku ze odkar tecem (ca 5 let) in se ni prislo do poskodbe. Drzi pa, da sem bil ze od nekdaj precej gibcen in mi to ne predstavlja kake ovire. Se pa strinjam s tabo, da je ogrete misice lazje raztegovati in je to bolj pametno in logicno :wink: lp od bivsga stanovalca Loke :mrgreen: Loka 4ever :clap:
 tekkii
Zahvaljujem se vam za odgovore.Zdaj vem kako moram pravilno teči.

V športni trgovini so mi rekli,da imam nevtralno nogo(testiranje na napravi).

lp,Andrej
Uporabniški avatar
 StaraKost
vencelj napisal/-a:
Misho76 napisal/-a:Moje osebno mnenje pa je, da delaš veliko napako, da pred in po teku ne delaš ornk strechinga ... telo ti je že povedalo, da ni ok. Lj ni hec, lahko si narediš več škode kot koristi. In lahko govoriva o trajni škodi. Mišico moraš ogreti in pripraviti na napor in jo po naporu tudi zrelaksirati oz. omehčati.

Streching pred ogrevanjem ne! Najprej lahkoten tek za ogrevanje (10- 15 min), nato vaje, nato glavni, težji del treninga. Raztezanje neogretih mišic prav tako lahko pripelje do poškodb. Sicer je to zapisano že v zadnjem stavku citata, a streching ni pravi način za ogravanje mišic.

.... statično raztezanje mišic(streching) pred treningom, tudi po ogrevanju, za večino športnih disciplin, pomeni zmanjšanje in ne povečanje zmožnosti mišic. Pred treningom se tako kot je že zgoraj napisano izvaja ogrevanje in dinamično raztezanje, ko samo za kratek čas raztegnemo mišico. Ne pa statično raztezanje, ki se izvaja po treningu ali naslednji dan kot samostojna enota treninga.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA