Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Mutant
Norci so tile, ki se grejo parkour in free running.

Pač pa se mi je porodila ideja oz. vprašanje - a mislite, da bi lahko bilo koristno za trail runnerje trenirat določene tehnike iz parkourja - da se pridobi ta mehkoba in lahkost gibanja - ko treniraš amortiziranje doskokov, mehkobo - fluidnost gibanja telesa, razumevanja težišč in vzvodov, ki jih lahko uporabljaš za maksimalno hitre reakcije brez pretirane porabe energije? Hkrati pa super trening moči in prožnosti celotnega telesa...

Tako vsaj jaz vidim to gibanje - zelo mehko, tekoče... seveda bi za tekače najbrž prišli bolj v poštev manj akrobatski elementi, ker nekih premetov in prevalov pač med trail runningom ni treba početi. :)

A kdo morda že to združuje?

En kul video, da se ve za kaj gre: http://www.youtube.com/watch?v=SMppD-bUNWo

Pa veliko je še drugih, zanimivih videjčkov...
Uporabniški avatar
 vencelj
Mislim, da bi lahkotnost gibanja bila zelo koristna, če bi jo lahko pridobil na bolj varen način kot pa je to trening parkourja (poškodbe...). Sicer me pa navdušuje... :mrgreen:
Moj januarski blog free running inspiration: http://goyourownway-vencelj.blogspot.co ... ation.html

lp
Uporabniški avatar
 Mutant
Ja, se strinjam, izgleda nevarno, jaz se tega ne bi šel v polni obliki, tako kot se nikoli ne bi šel kolesarskega downhilla, pač nimam "adrenalinskega gena" in se izogibam aktivnostim z velikim procentom možnosti hude poškodbe - ko veš da skoraj ni downhillaša ki si ne bi zlomil ključnice, rečem, ne hvala...

Pač pa mi je parkour zanimiv ravno obratno - v smislu "the art of paying attention", kot pravi eden od očetov parkourja David Belle - http://www.youtube.com/watch?v=qM5aYOIb ... re=related

Gibi pa me spominjajo malo na fluidnost capoeire in ko sem pred časom bral o "mitičnih" tibetanskih dolgoprogaših, me je opis njihovega tekočega ritmičnega koraka, kot da se lebdeče odbijajo od zemlje, spomnil na parkour...

Saj se da elemente tega verjetno trenirat v telovadnici z blazinami - ali pa zgolj vzameš iz tehnike/filozofije parkourja pozornost na način izkoriščanja vzvodov in potiskov, blaženih skokov, trening fleksibilnega, natančnega in tekočega koraka ter hitrega reagiranja na prepreke, kar zna pri trail runningu priti prav najbrž. Da se mehko in spretno giblješ med in preko preprek.

No, sem malo brskal, pa vidim, da nisem prvi (valjda da ne :) ) ki je prišel na podobno idejo... pa kako bi to lahko izgledalo v praksi: http://www.youtube.com/watch?v=QpuscfdafO4 :)

Aja - kdor hoče gledat neuspele poskuse naj v youtube-u vpiše "parkour fails"... auuuuu!!!

Ampak ponavadi so pri tistih bolj akrobatskih - poanta parkourja bi naj ravno bila previdnost in velika pozornost na gibanje, ne brezglave akrobacije...
Uporabniški avatar
 StaraKost
Mutant,

Misli, da si pri izkanju novih rešitev za izboljšanje teka izgubil kompas in pozabil na vse že znane tehnike in načine vbadbe, ki resnično pripomorejo, da bi boljše tekli.
Nisem siguren, da izvajaš vse vaje iz "osnovne šole" dobrega teka, ki jih je na omrežju veliko. Iščeš pa nove, kot da so ti vse znane vaje za izboljšanje teka, premalo :D .

Pri parkur-u je najbolj pomembna tehnika. To pa pomeni, da bi za to, da bi imel bilo kakšno korist od njega, moral porabiti vsaj toliko časa za osvojitev pravilne tehnike, oziroma še dosti več kot bi potreboval za izboljšanje tehnike teka. Ni potrebno govorit od katerega porabljenega časa bi pri teku imel več koristi :mrgreen: .
Uporabniški avatar
 Mutant
Ne, ne narobe razumet... Ful stvari me zanima, ne pomeni pa to, da se vsega takoj oprimem; nekaj pač razmišljam, verjetno bom kakšno tehniko sprobal, ne menim pa, da je to nujno in da bo kaj bistveno pripomoglo. Res pa me zanima pridobit "mehkobo" in "fluidnost". Sem še čist na začetku, že to da sem pred par meseci sanjal da bi tekel do vrha Kamniške grabe, zdaj pa mi je to izhodišče, mi je totalno zadoščenje in napredek... Trenutno je moj trening preprosto nabiranje kilometrov pod nogami, da se telo navadi daljšega teka, opazujem pa dihanje, svoj način tekanja, pristajanja na sprednji del stopala - iščem čim bolj ritmično in mehko varianto tekanja, da se čim bolj počutim, kot da "lebdim" in da za isto razdaljo ob istem tempu porabim manj energije...

Ampak hvala za opombo, je dobro da te še kdo opomni, da ne bi izgubil kompasa.
 klas
Tek je eno, parkour je drugo...osnova je gimnastičarska. Vprašanje je, če so tile dečki sposobni orng odlaufat eno desetko ali mali maraton. Parter pa preskoke pa obvladajo, ni kaj.

Imamo pa sicer kar doma dobro razvit en približek naravnemu parkourju...to je tekmovalni orientacijski tek ali pa celo pustolovski azimut tek...ste že sprobali? :D en salto prek vrtače, pa gremo šus naprej..saj se hecam
...ampak ubersoft oblika parktoura je res lahko navaden tek po brezpotju - za vsakega od nas priročen na vsakem koraku... :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA