Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 jedrnat
xxl napisal/-a:...med tekom pa tut js ne maram zbujat pozornosti,že itak jo ko vidijo ritasto žensko tečt :) Hihi

Ko vidim pred sabo teči "ritasto" žensko si mislim...ta pa je res faca in samozavestna...in še tako z radoživim karakterjem kot je tvoj. Pogumno nabiraj kilometre naprej....
Uporabniški avatar
 Radolca
xxl, dobrodošla na forumu :laola
popolnoma se strinjam z lonely-jem :!:
nikar ne obredi vseh trgovin z opremo, kje boš kaj in za koliko kupila :? začeti je potrebno z veseljem in ne s "slovenskim pogledom", da imaš ta bol opremo 8)

sem že nekajkrat napisal, pa bom še enkrat:
začel sem teči v supergah, katere sem uporabljal za igranje tenisa, košarke, kolesarjenje :!: v navadnih bombažnih majicah, cenenih kratkih hlačah in "tabelihštumfih" :wink:
kaj bo pa sosed mislil o meni, ko bom tako tekla, al kako :?:
Uporabniški avatar
 Mutant
Lonelyjev nasvet "ignoriraj programe" in tekaj zase - iz užitka, se mi zelo dopade - po moje je to za začetnika ključno... Poslušaj telo - ne pa gledat na uro in si vrtet program v glavi: moram tečt pet minut, pa pol eno minuto hodit, pa ne vem kaj še vse... uff, nisem izpolnila norme ali kaj podobnega...

Teči kolikor lahko, ko ti ni - hodi, podaljšuj po zmožnostih. Nastavit si kilometre je najmanj smiselno. Jaz sem si sicer postavil eno fiksno ruto, ki sem jo pa variiral in se nikoli obremenjeval s časom - če sem videl da ne gre, sem pač upočasnil ali hodil oz. sem jo skrajšal. Enako počnem še zmeraj, samo z enih par različnimi daljšimi potmi. Potem me je malo zanimalo a je hodit med daljšimi turami sprejemljivo, pa so tukaj rekli, da ja. :) Kar se mi je itak zdelo smiselno, tako da se zdaj sploh ne obremenjujem več in dalje tečem po zmožnostih, tudi z vmesno hojo, brez zastavljanja ciljev - to še morda pride čez nekaj mesecev...

Pa všeč mi je tudi da greš ven in si sproti zmišljuješ kam boš tekel - tak avanturistično - Forrest Gumpovsko - a, prišel sem na Urban, ok, a grem dalje po tej planinski poti ali po oni cesti, hmmm, nisem še zmatran, no pa potegnimo še do Kungote, ali raje Piramide?, hmmm, ni mi dovolj, gremo še en krog ob Dravi... ali pa obratno, jebemo, nikamor mi ne gre, grem domu! :lol:
 xxl
:lol: :lol: ta je dobra grem domu! :)

hvala za nasvete.

ne sploooh se nism s tem obremenjevala kaj sosed misli-o opremi in vsem. ubistvu mam trenutno na sebi med tekom itak bombažne majice in to,se mi še ne zdi da zgledam za tekašno opremo....pajkice in majčka brez rokavov pa to je to.

zakaj sem se odločila da bi šla po nekem programu. zato ker mi da neki motivacijo za nadaljevanje ker obljublja cilj pretečenih določeno število minut in to mi je ful zagon. da vem da če se bom držala bom lahko čez nekaj časa tekla tudi 40min brez ustavljanja pa da ne izdahnem potem na koncu.

čeprou tole se tudi super sliši,tečeš,ko ne moreš več hodiš,pa potem probaš spet tečt....tudi to bi šlo vsekakor. pa naslednji teden ko bom spet po včerajšnji trasi tekla probam še to.

drugače pa se počutim kot da sm poražena če se ustavim sredi poti kar tako ker ne morm več,če mi pa trening narekuje tako se mi pa ne zdi nič takega.smešno ane....to so pač besede nekoga ki je včasih lahko pa danes ne gre več tako :)

ne xxl ni samo prispodoba,trenutno dejstvo :)
 spela*
Mutant napisal/-a:Lonelyjev nasvet "ignoriraj programe" in tekaj zase - iz užitka, se mi zelo dopade - po moje je to za začetnika ključno... Poslušaj telo - ne pa gledat na uro in si vrtet program v glavi: moram tečt pet minut, pa pol eno minuto hodit, pa ne vem kaj še vse... uff, nisem izpolnila norme ali kaj podobnega...

Saj nekaterim je pa ravno to všeč, da imajo nek program in se ga držijo. Pri čemer se meni zdi najboljše, da si ta program sestaviš sam.
Uporabniški avatar
 Atalanta
Sama imam z začetnim tekom po programu dobre izkušnje in še kar nekaj takih ljudi poznam. Program je včasih odlična motivacija, da se še malo potrudiš, ko se ti več ne da, pri tistih, ki smo nagnjeni k pretiravanju, pa je super, da nas nekaj ''bremza''. Tako nimaš slabe vesti, ker si po treningu še spočit(a), ker med tekom hodiš, ker tečeš vsega skupaj samo 20 min itd. Občutek, da delaš po preverjeni metodi, je tudi v redu, manj se sprašuješ o napredku in dvomiš vase. Zakaj si ne bi pomagali z izkušnjami drugih in se učili samo iz lastnih napak?
Seveda pa mora biti izbrani program primeren posamezniku, ni se ga treba držati ''kot pijanec plota'', lahko je samo okvir, ki ga sproti prilagajaš počutju, času ... Strinjam se s spelo*, da je krasno, če si program sestaviš sam, zame ni boljšega recepta za motivacijo.
Kakor komu paše, ljudje smo si različni in vsak mora najti pravi način zase.
Veliko užitka pri teku! :laola
 dojencek
Se poopolnoma strinjam z Atalanto. Za moje pojme je fajn, da imaš vsaj nek okviren program - ne da se ga držiš kot pijanec plota, vendar tako, kot je rekla atalanta, da veš, da delaš prav, da napreduješ..., v glavnem, da imaš nekaj pojma, preden se brezglavo zaženeš tečt. Prav tako se mi zdi glede prehrane, če hujšaš. Napaka, ki jo ljudje pogosto delajo je, da stradajo in na veliko tečejo, po 3 dneh jih pa mine volja do življenja, kaj šele do rekreacije in hujšanja.
Uporabniški avatar
 Wega
Hehe, meni je pa ravno program pomagal, da sem sploh zmogel začeti. Šele potem sem zmogel iti na izi brez ure brez cilja in brez priganjanja, za dušo in za veselje. Ampak prvih 13 tednov je bilo pa vojaških. Ampak lej, kakor komu paše. Dejansko, če ti ne paše po programu pa pač ne. Pri meni je bilo nevarno, da če se ne bom držal programa bom zdrsnil spet na "bom šel jutri".

Mimogrede, a veš, da uporabniškega imena ne moreš zamenjat? Kaj bo pa čez pol leta, ko boš XXS?
Uporabniški avatar
 StaraKost
Razumem, da si lahko tekač s veliko izkušenj, plan treninga napiše tudi sam. Ne razumem pa kako naj si nekdo, ki nima nobenih izkušenj in potrebnega znanja, sploh napiše program, ki bi imel bilo kakšno vrednost.
Vse kar lahko naredi sam, je to, da teče, oziroma hodi-teče po občutku in postopoma, zelo postopoma, povečuje dolžino ali hitrost teka.
Kako bo to potekako, v naprej ne more vedeti, ker tega še nikoli ni počel.
Vedel bo pa drugič, če bo ušteval osnovni princip, da gre osel samo enkrat na led in se tega pravila drži :D .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 06 Jul 2012, 21:05, skupaj popravljeno 1 krat.
 miha_z
Pozdravljena!
Lep cilj imaš in ne bo ti žal, ko ga izpolniš! Tudi sam sem bil lani na tem, da je bil mega cilj pretečt 10 km na ljubljanskem maratonu. Pa sem. Cilj je bil tečt celo pot in uživat. To je tudi uspelo in je bilo res super. Žal je hitro sledila poškodba, ki mi je vzela nekaj mesecev. Naj ti bo to nauk, da je treba počasi in z občutkom. Počitek je vsaj toliko pomemben kot tek. Še posebej na začetku! Zato res počasi in z občutkom, da ne boš razočarana, če te doleti kaka poškodba....
Oktobra se pa vidimo na štartu 8) . Tudi jaz bom letos še kar vztrajal na 10 km z ambicijo za kakih 5 minut izboljšati čas.
lp,
Miha
 vrhnjak
Tudi jaz sem tekla po programu. Začela sem sicer že prej sama, pa nikakor nisem mogla pretečt neke malo daljše razdalje. Ko pa sem začela po programu in se res držala,
sem začela tudi dlje tečt brez hoje.
Res pa je, da se programa ni treba držat čisto striktno, ampak si ga lahko malo prilagodiš.
 zblj25
Saj je bilo veliko že rečeno, ampak če kaj pomaga: Jaz pa sem začela marca letos tečt brez programa.
Zdelo se mi je, da pač ne morem uskladiti program s študijem in drugimi obveznostmi trening po programu. Za cilj sem si zadala pretečti 10tko v Radencih (torej približno 2 mesca priprav pred prvim "resnim" tekom).
Na začetku je sem večinoma tekla kratko progico do mariborskega otoka in okrog (nekje 3,5 km) in enkrat na teden daljšo progo z vmesno hojo. Nekje aprila sem imela več stresa in tudi s tekom pretiravala, vendar se z napak učimo in mi je postalo tudi bolj naravno poslušati telo, kdaj si vzeti pavzo.
Pač izjemno rada sem brala zraven Runnersworld, pa Runstreet, da sem dobila napotke in tudi tako gre (z junijem dalje pa tudi TF-jevo stran in tekac.net). Kdaj pa kdaj mogoče vzamem trening preveč "na izi" (še posebej zdaj ko treniram za 21 km), ampak se da tudi brez programa fajn napredek dosečt.
Super da si se odločila za spremembo :) :laola in pazi da se ti tek ne zagabi, konec koncev, a ni poanta prav v tem, da je tek zdrava sprostitev, ki te osrečuje ? :D
Uporabniški avatar
 Zd.
xxx, najprej čestitke, da si se odločila za gibanje!

Za vzpodbudo moja zgodba: tudi jaz sem bila xxl, ali pa celo xxxl :oops:

Teči (beri: hoditi z nekaj metri teka) sem začela pred slabimi tremi leti. Najprej po občutku - med hojo sem tekla, kolikor sem pač zmogla.

Kmalu po začetku, ko sem zmogla odteči cca pol ure v kosu, je med nekim pogovorom beseda nanesla na Maraton Radence. Pogumno sem rekla besedo preveč in padla je stava, da grem naslednjo pomlad v Radence. Dobila sem cilj, kar je bilo zame zelo spodbudno. Tisto prvo zimo celo še nisem tekla zunaj (nisem še poznala modrosti, ki sem jo kasneje prebrala tukaj in jo sedaj prakticiram: "ni neprimernega vremena za tek, je le neprimerna oprema"), tako da sem se v Radence odpravila po zimi, ki sem jo preživela na Orbitreku, cca dva meseca pred tekmo pa sem spet začela teči zunaj. Če se prav spomnim sem se okvirno držala programa iz ene izmed tekaških revij. Šlo je dobro, bila sem zmagovalka (ne beri dobesedno), z dobrim časom za prvo desetko - izpod ene ure.

Ko sem začenjala teči sem mislila, da je 10 km moj maksimum. Konec koncev nisem več najmlajša, pa xxxl sem bila... A slabi dve leti po začetku, torej lani, sem na LM odtekla prvo polovičko. S časom pod dve uri... Do danes sem "vknjižila" še dve polovički, vsakč sem PB izboljšala za skoraj 5 minut :D

Zdaj vem, da če me bo zdravje služilo, da bo nekoč padel še maraton... Ne mudi se mi, ko bom čutila, da sem pripravljena :wink:

Veliko veselja s tekom! Jaz bom izkoristila tole jutro za en tek okoli Ptujskega jezera.
 xxl
Zdravo!

Se sem tukaj in se tecem ;) po programu- sicer si ga po dnevih malo priredim, ampak cilj 5x na teden in pac oddelan trening pa kr drzi in mi gre super.

Malo sem pijacala razliko med hojo in tekom, minuto dlje tek in minuto manj hoje, pa za zakljucek treninga eno hojo izpustim...

Ker sem v nedelju na prost dan tekla, je bil potem vceraj prost dan, danes pa sibam ko bo malo manj vroce
Po sluzbi ;)

Hvala vsem za nasvete in poste...

Ce bom hotla pa pridt na xxl bom mogla pa najbrz tudi pojest kAk cuker manj- to je pa ze druga tema ;)

Vidm da je ogromno ljudi ki jim rata ko se odlocijo, upam da bom z vami na startu LM jeseni ;)

Soncen pozdravcek iz lj
Uporabniški avatar
 boginja39
naj še jaz dodam svoje, čeprav sem to že nekje napisala :P
xxl-pred meseci sme bila tudi jaz xxl :lol: , pretekla nisem niti 500 m, realno mislim da niti ne 400 :-- . aprila sem začela tako tako kot ti, počasi, izmenično tek in hoja..pa bilo je zeloooooo težko.
imam v našem kraju zelo lepo turo, znese 6 km..to mi je bil cilj, da to pretečem :)
sedaj je 3 mesece kar sme začela, pretečem pa že krog in pol :lol: ravno včeraj je padlo 9 km, pa še bi tekla, pa se je naredila tema in ker sem bolj plašne sorte, pa full žabic okol mene, sem odnehala :lol: .
sem pa ponosna na svoj dosežek, pretečem že skor 10 ko, izgubila sem 20 kg (jupiii),vse kar je še, je to, da izboljšam čas in drugo leto odtečem en mali maratonček...je pa res da sem kr jezna, če mi ne uspe, tko kot recimo danes ko moram namesto teka na en sestanek :( . bom pa jutri zato z večjim veseljem :D
xxl- pogumno naprej, smo na istem, začetnici in nama bo uspelo, boš videla :clap: :clap:
lp
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA