- 29 Jun 2012, 22:20
Podpišem. Od jeseni lani tečem tako in meča še vedno včasih bolijo. Je pa tek bolj lahkoten in hitrejši. Tudi občutek je bolj pravi. Se splača, čeprav zna včasih malo boleti. Meča sem pa zdravil z ledom, če kaj boli po teku, z nakupom cepk(za daljše teke...vedno se mi jih ne ljubi gor vlečt) in masažo pri profi fizioterapevtki(to predvsem zaradi pridela natrgane mečne mišice zaradi prehitre spremembe tehnike). Zdaj tečt po petah ne znam več
teoo napisal/-a:če greš bos laufat, boš pristal najprej na prednji del stopala, potem pa na peto. na ta način blažiš udarce in nategneš vzmet (mečne mišice), ki se sprosti ko odskočiš.
copati z blaženjem omogočijo, da tečeš na isti način kot hodiš, torej nogo položiš tako, da se najprej dotakne peta, s prsti pa se odrineš. S tem načeloma ni nič narobe, le telo (kolena, kolki) so malo bolj obremenjeni zaradi udarcev s peto.
v google ali youtube vtipkaj "forefoot vs. heel strike running"
No, mene so učili, da je najbolje pristajat na srednji/prednji del stopala, takoj potem pa se dotakne tal še peta. tečeš pa tako, da se noga dotakne tal takrat ko je natančno pod tabo.. s tem se ne zaviraš in hitrost prenašaš naprej. pa frekvenca korakov naj bo zelo velika.. nekje 90 korakov na minuto.
vse to prilagajanje zelo obremeni meča in ta pač bolijo dokler se ne prilagodijo... vmes pa lahko masiraš ter kdaj še kak skipping in podobne vaje narediš.
Podpišem. Od jeseni lani tečem tako in meča še vedno včasih bolijo. Je pa tek bolj lahkoten in hitrejši. Tudi občutek je bolj pravi. Se splača, čeprav zna včasih malo boleti. Meča sem pa zdravil z ledom, če kaj boli po teku, z nakupom cepk(za daljše teke...vedno se mi jih ne ljubi gor vlečt) in masažo pri profi fizioterapevtki(to predvsem zaradi pridela natrgane mečne mišice zaradi prehitre spremembe tehnike). Zdaj tečt po petah ne znam več