prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Odpiram novo temo, nasprotniki čimprej po meni :bum: :bum:

Uporabljate med športnimi aktivnosti merilec srčnega utripa ali laufate brez njega in kot pravite po občutku. :roll:

Jaz namreč vedno laufat z merilcem in sem velik zagovornik tega, da ga je pametno uporabljat. :D
Danes sem naredil test : šel sem na namensko na tek v vročini 31°C, tekel po asfaltu brez sence. Zadal sem si lahkoten tempo tako imenovan pogovorni tempo, enak kot ga običajno laufam za tek ob katerem uživam. Med tekom nisem bil zadihan in sem lahko normalno govoril in lahko tudi pel brez problemov, nič zadihanosti. Torej občutek je bil enak kot takrat ko laufam pri 20°C ali manj.

Merilec je pa kljub enakemu občutku kazal 15% - 20% višji povprečni pulz, maximalni je bil celo več kot 20% višji. Torej telo je občutilo vročinsko obremenitev in jo prikazalo na merilcu srčnega utripa. Telo se je poleg teka borilo še z vročino. Tempa nisem zmanjšal in nadaljeval isti tempo do konca.
Občutek na koncu je pa bila dosti večja utrujenost, vroča glava, kot da bi bil v savni, telo vroče, še 1 uro po tuširanju je teklo z mene v klimatiziranem prostoru.

Ugotovil sem, da je občutek pri teku zelo varljiv, tako da si ne predstavljam tistih, ki pravijo da ga ne potrebujejo, saj tečejo po občutku. :roll:

Spomnil sem se trenerjevi besed izpred 15 let; "nikoli na trening brez merilca srčnega utripa, ker to je edini pravi pokazatelj obremenitev in stanja telesa. Spomnim se tudi, da mi je vse treninge (za kolo) tedensko pisal, v katerem območju srčnega utripa naj treniram. Tudi temperaturo pri treningu sem moram takrat pisat v poročilu treninga, pa mi to ni bilo nikoli jasno zakaj.

Tudi zelo lep pokazatelj, kaj dela vročina na telo je bil letošnji Balaton pri 40°C. Pulz meter pa to pravočasno pokaže. Tako lahko laufaš po pulzu, pa čeprav je tek nekoliko počasnejši, vendar na telo precej manj obremenilen. Tudi letošnji zmagovalec Madžar Bogár János, večkratni zmagovalec in tudi rekorder proge nosi merilec srčnega utripa in letos je začel maraton za njega v zelo počasnim tempom in očitno se mu je to obrestovalo.

Torej, še enkrat lahko napišem; OBČUTEK JE ZELO VARLJIV :D
Heart rate monitor ...je zadeva priporočljiva za srčne bolnike.
Hej tekači,le zakaj ?
Kot spodbuda za odstop na gorskemu teku ali intervalih,ko pride čez 200 ?

Šminka in trenutna moda ?
...že nekaj let je v kolesarstvu v ospredju meritev moči kot edini pravi pokazetelj tega kar spravimo iz sebe na pedala, oziroma cesto. Pri teku je to štoparica. Pulzmeter nam pove nekaj povsem drugega.
Sam si ugotovil, da je utrip odvisen od preveč fakorjev in prav zaradi tega v veliko primerih ni merodajen za ugotavljanje učinka na telo zaradi vadbe.

Vsaki tekaški program je napisan na podlagi štoparice in ne pulzmetra. Poišče se refenčni čas, ki je primeren za tvojo dolžino teka in na osnovi tempa se določi, tempo za vse vrste tekov od počasnih do hitrih intervalov. Nikjer ni govora o utripu. Ali si naredil trening tako kot si moral, pove štoparica. Kako si se med tem počutil, naj bi pokazal pulzmeter. Pa ni vedno tako.

Primer 1: v tvojem primeru počasnega teka si naredil prav, da si tekel v zastavljenem tempu, ki na telo pusti planiran učinek. Zaradi oteževalnih okoliščin si pač imel višji utrip od tistega, ko so okoliščine idealne. Če bi zmanjšal tempo z ozirom na višino utripa, bi naredil en drugi tip treninga, od planiranega.

Primer 2: v Radencih sem planiral teči polmaraton v času okoli 1h:40'. Za to je potreben tempo med 4':40'' in 4':45'', če tega nisi sposoben, ne boš prišel v željenem času :D . Na koncu sem imel avg tempo 4':41'' na km.
Da sem to dosegel, mi je bil glavni pokazatelj tempo in ne utrip.
Utrip mi je pri tem bil samo dodatna kontrola, ki bi mi naj povedala ali bom zaradi razmer(vročina, vlaga, veter,....) mogoče moral zmanjšati planirani tempo. Tudi to velja samo takrat, če veš pravilno interpretirati višino utripa. Večina tega ne ve.

Primer 3: pri zelo dolgih tekih, je utrip popolnoma nepomemben, ker vsak ve v katerem tempu mora teči, da pride v cilj. Po zelo dolgo trajajoči obremenitvi, utripa sploh ne moremo dvigniti, čeprav telo zelo obremenjujemo.
Sedaj je TDF(Tour de France) v drugem tednu. Po toliko dni vsakodnevnega dirkanja, utrip sploh ne moremo dvigniti v področja, ki veljajo takrat, ko smo spočiti. Če bi se ozirali na utrip, bi imeli občutek, da imamo še veliko rezerve, čeprav smo že pri dosti nižjem utripu na limitu svojih zmožnosti.

Sam uporabljam pulzmeter in imam spravljene vse posnetke treningov za več kot 10 let. Na kolesu, zadnja štiri leta, tudi meritev moči. Mene to zanima, ker se na neki način tudi s tem ukvarjam. Po drugi strani tudi profesionalno sem v službi do upokojitve, delal na analizi podatkov, pa me to spremljanje dodatno zanima.
Da bi od vseh teh podatkov imel resnično korist, moraš veliko vedeti, ker drugače izmerjene vrednosti največkrat napačno razumeš in interpretiraš.

Zaključek: pri teku prej potrebuješ meritev razdalje in tempa, kot meritev utripa. Ker je ponavadi utrip že zraven, se ga pač gleda. Na osnovi utripa pa se nikoli ne dela plane treninga, posebej ne na osnovi max utripa, tako kot se to v veliki večini primerov priporoča.
Če pa tečeš samo zaradi užitka in te časi ne zanimajo, potem ne potrebuješ ničesar. Bodite sigurni, da ima telo zelo dobre občutke in alarme, ki nas opozorijo na to kdaj pretiravamo. Tisti, ki teče samo zaradi užitka, pa težko pretirava v taki meri, da bi si lahko škodil, ker takrat več ne uživa:D .
StaraKost hvala za obširno napisano :D

Z vsem se pa ne bi strinjal s tabo. :nono: Mislim, da pulz ni tako zanemarljiv in da trditev, da so vsi treningi napisani na tempo in na moč ne drži. :nono:
Prilagam ti 1 teden programa za tek:

16.07. Mo Ruhetag 0 - 7 Ruhetag oder regenerativer Lauf @109-128
17.07. Di Intervall 8 - 11 1500-3000-1500m in T04:37 / 500m traben
18.07. Mi Dauerlauf 8 - 12 @133-144
19.07. Do Tempo 12 - 15 Mittellanger Lauf T05:18
20.07. Fr Ruhetag 0 -
21.07. Sa Dauerlauf 8 - 11 @133-144
22.07. So Langer Lauf 14 - 20 nicht schneller als T06:20 @123-134, Letzte 2 km im Marathontempo

Iz njega je jasno razvidno, da je poleg tempa pomemben tudi pulz. Kadar so treningi od katerih pričakujemo napredek, to so tako imenovani težki treningi, takrat se laufa na določen tempo. Kadar so pa lažji treningi, pa se laufa na pulz. Za dolgi tek, pa imaš napisano oboje, to pomeni v določenem tempu, vendar ne čez mejni pulz.

In ravno to sem napisal včeraj v tej temi. Če imaš dan lažjega treninga, se moraš prilagajat tudi pulzu, predvsem v težkih pogojih (vročina), ker v nasprotnem primeru, da narediš trening v tempu, ni to več lažji trening ampak težji. Telo namreč porabi energijo za klasičen trening + energijo za hlajenje telesa. Tudi zame včeraj ni bil več lažji trening kot ponavadi pri istem tempu, ampak sem bil prijetno utrujen.
Rosi, jaz tudi že ene 2 leti ne tečem oz. ne treniram na pulz... :nono: :lauf: in zadnje dve leti so se moji rezultati precej izboljšali... 8) najbolj pomemben se mi zdi izračunan tempo in to je to...seveda ga je pa potrebno prilagajat vročini oz. vremenu pa tudi splošnemu telesnemu stanju (utrujenosti), podlagi po kateri tečeš... :) Za intezivne treninge je sicer zelo pomembno, da si spočit, da lahko treninge opraviš v pravih tempih...
Ravno zadnjič sem gledal en program, ki ti izračuna 12 različnih tempov za različne treninge in ko vpišeš recimo svoj rekord na 21 km, vpišeš tudi zunanjo temperaturo in vlažnost...
Če bi pa že uporabljal merilnik pulza, bi ga uporabljal recimo pri intervalih, da bi si določil čas počitka, ko recimo pulz pade na 120 začneš naslednji interval...pri dolgih tekih se mi pa zadeva zdi kar problematična, ker pulz skozi kilometre narašča in več kot je km bolj moraš počasneje tečt, še posebej če je vroče... :) da ohranjaš pulz v coni počasnega ali srednje hitrega teka... :evil:(zadeva se sicer malo izboljša, če med tekom piješ več vode...)
Na dirkah pa bognedaj... :nono: :lauf: , da bi gledal pulz, še posebej kakšen km pred ciljem ne, oz. če mi ostane še kaj moči za hiter zaključek... :oops: :shock:, ker nazadnje sem se pošteno ustrašil tistih cifer... :lol:
Se pa strinjam, da je merilnik pulza mogoče primeren za začetnike, da si lažje določajo intezivnost napora, še posebej če ne poznajo svojih rezultatov na določenih razdaljah pa da ne pretiravajo...nekaj let nazaj sem prebral v reviji Vrhunski dosežek o variabilnosti srčne frekvence ali nekaj podobnega in, da je to veliko bolj pomemben podatek kot sam pulz...
Evo, to so moje izkušnje, uspešen trening ti želim... :wink:
Merilec srčnega utripa ti pokaže pod kakšno obremenitvijo tečeš in opozori kdaj pretiravaš - je res da lahko tečeš po občutku a včasih ni tako preprosto (vsaj pri meni) npr si poln elana in lahko prvo polovico teka odtečeš pod previsokimi obrati in potem v drugi polovici trpiš - tak tek ni tako učinkovit kot če lepo tečeš cel tek razmeroma enakomerno v svoji ciljni coni.
Podali ste nekaj dobrih izhodišč za nadaljno razpravo.
Kot prvo, dokler ne vem kaj vam je osnova za izračun področij vadbe, sploh ne morem komentirati to ali vadite v pravih področjih, čeprav imate pulzmeter. Večina splošno uporabnih metod ima zaradi napačnega izhodšča, pogrešek tudi +/- 20 utripov. Kar pomeni, da so vsa področja in trening v njih napačni.
Kod drugo. Zato, da veš, da je pri visoki temperaturi ali vlažnosti, obremenitev organizma dosti večja in da takrat ne moremo izvesti trening enakovreden tistemu, ko so pogoji optimalni, ne potrebuješ pulzmetra. To veš tudi brez njega in se takrat izogibaš visoko intenzivnemu treningu, ker ga je nemogeče kvalitetno izvesti .
Kot tretje. Vsak ve, da smo v začetku teka spočiti in sposobni višjega tempa kot pozneje. Prav zaradi tega to moramo vzeti v račun in izbrati takšen tempo, ki smo ga sposobni do konca teka, čeprav bi zaradi spočitosti in posredno nižjega utripa lahko tekli hitreje.

Pr izbiri utripa je malo težje, ker je pri dobro pripravljenih avg HR druge polovice okoli 2-3% višji od avg HR prve polovice. Pri slabše pripravljenih pa tudi krepko čez 5%. Kar pri utripu od 160 pomeni 8+ utripov več, kot v prvi polovici. Tudi to ni vse. Razlika in višina utripa je odvisna tudi od dnevnega počutja, kvalitete spanca in tistega kar smo počeli dan prej.
Vse navedeno pomeni, da je glavno vodilo še vedno pravilna izbira tempa. Utrip je samo dodatna kontrola, brez katere s malo izkušenj, lahko komot shajamo.
Kolebam med Rosijevo in Starokostovo razlago.
Meni je njega dni merilec utripa veliko pomenil na povsem duševni / čustveni ravni: ko je ob približno enakih obremenitvah pulz padal in ko je denimo po obremenitvi hitro padel na normalo, sem bil kar zadovoljen.
Imel pa sem (trenutno je na ama res zadnjem pregledu) en zloben Polar, ki je rad divjal tja v nulo ali pa na 230+, kar sem ob dobri volji intrpretiral z daljnovodi in podobnimi atmosferilijami, tu pa tam pa me je zaskrbelo za zdravje. No, letos pozimi sem se muhavosti (na servisu so mi spet in spet prodajali nov pas...) naveličal in 'prisluhnil telesu', kar mi gre zaenkrat presenetljivo dobro, neke resne tekmovalne primerjave pa še nimam.
ton napisal/-a:Imel pa sem (trenutno je na ama res zadnjem pregledu) en zloben Polar, ki je rad divjal tja v nulo ali pa na 230+, kar sem ob dobri volji intrpretiral z daljnovodi in podobnimi atmosferilijami, tu pa tam pa me je zaskrbelo za zdravje. No, letos pozimi sem se muhavosti (na servisu so mi spet in spet prodajali nov pas...) naveličal in 'prisluhnil telesu', kar mi gre zaenkrat presenetljivo dobro, neke resne tekmovalne primerjave pa še nimam.

Ti skoki pri polarju so pa tudi meni poznani iz časov ko sem imel Polar :lol: Na servisih se vedno zgovarjajo na daljnovode. :bum:
Pa sem sam to zadevo hitro rešil; sem šel iz Polarja na Garmin, pa se je tako tudi srce umirilo, nimam več takih ekstremnih skokov. :lol: :lol: :lol:
....pričakujem odgovor, kako določate področja vadbe z ozirom na višino utripa?
Če področja vadbe niso pravilno določena je gledanje na utrip, brez velikega pomena :mrgreen: .
Če so določena pravilno, so v kombinaciji s spremljanjem tempa, prava kombinacija :D .

Kar se tiče Polar pasu, tokrat imajo trgovci prav. Vsaj zaenkrat pas letnik 2012, čeprav je še vedno mehak kot predhodnik, deluje brezhibno, ker ima drugače rešene mehke elektrode.
StaraKost napisal/-a:....pričakujem odgovor, kako določate področja vadbe z ozirom na višino utripa?
Če področja vadbe niso pravilno določena je gledanje na utrip, brez velikega pomena :mrgreen: .
Če so določena pravilno, so v kombinaciji s spremljanjem tempa, prava kombinacija :D .

Jaz ponavadi laufam po občutku in za veselje. Grem tako kot mi tisti moment paše. :D

Če pa delam po programu, mi sam program izračuna območja. Vnesem max. pulz (220 - leta, vem da to ni čist točno) in pa seveda pulz v mirovanju.
... to pomeni, da obstaja možnost, da zelo nenatančno. Za primer.
Jaz imam 63 let. Po formuli bi bil moj max utrip 220 - 63 = 157 utripov.
Dejansko pa je tako, da imam LP na 168 utripov. Na Pohorski ligi v zadnji strmini skoraj vedno presegam 180 utripov. Koliko imam max ne vem, ker me to sploh ne zanima.
Moje izhodišče za računanje področjih vadbe je utrip pri tempu na LP ali drugače povedano, avg utrip, pri tempu, ki ga lahko vzdržujem približno eno uro, ker je edino ta merodajen in odvisem od naše kondicijske pripravljenosti.

Kaj bi mi pomagalo izhodišče po tej splošni formuli, 220 - leta? Nič. Na 160 utripa lahko diham skoraj neslišno, večinoma samo na nos. Moj konkurent, ki je res dve leti starejši, pa pri tem utripu diha na škrge. To pomeni, da je utrip osebne narave in tako ga moramo tudi obravnavati, če resnično želimo izrabiti podatke, ki nam jih kaže pulzmeter. Drugače je vse od "oka". V mojem primeru bi bilo, še dosti slabše, neuporabno :mrgreen: .

Zato na forumih zaslediš tako smešna vprašanja, kot na primer. Kaj je narobe z menoj. Danes sem dosegel 110% max utripa. Sem si kaj škodil?
ROSI64 napisal/-a:Prilagam ti 1 teden programa za tek:

16.07. Mo Ruhetag 0 - 7 Ruhetag oder regenerativer Lauf @109-128
17.07. Di Intervall 8 - 11 1500-3000-1500m in T04:37 / 500m traben
18.07. Mi Dauerlauf 8 - 12 @133-144
19.07. Do Tempo 12 - 15 Mittellanger Lauf T05:18
20.07. Fr Ruhetag 0 -
21.07. Sa Dauerlauf 8 - 11 @133-144
22.07. So Langer Lauf 14 - 20 nicht schneller als T06:20 @123-134, Letzte 2 km im Marathontempo

Iz njega je jasno razvidno, da je poleg tempa pomemben tudi pulz.

Tudi ta trening program temelji na tempu. Če greš na Rechner, ti pokaže, kakšen naj bo tvoj tempo za Regenerativer lauf, Dauer Lauf, ..., zraven pa je samo okvirno območje pulza. Ko pa greš na ta Trainingsplan, katerega izsek si pokazal, pa ti res kaže samo območje pulza, tempo pa dobiš iz tabele pod Rechner - Training.
Popolnoma se strinjam z g. StaraKost. Srčni utrip ni izračunljiv po prej napisani enostavni formuli, ki upošteva leta (oz. nek povpreček) ter je odvisen ne samo od kondicije, vendar tudi od zdravja ožilja, velikosti srca, na koncu koncev tudi psihični moči posameznika. V kolikor bi hoteli izračunati oz. izmeriti svojo pravo max obremenitev srca, bi morali iti na specifične teste z vsemi meritvami pod obremenitvijo...pa še to je vprašanje oz. stanja testne osebe v danem trenutku. Zdaj večinoma tečem brez, ker poslušam svoje telo. V začetkih pa sem tekel z njim, saj mi je bilo zanimivo delati statistiko in spremljati nižanje le-tega s pridobivanjem kondicije :mrgreen: Da pomagal mi je, ker ko sem čutil, da sem švoh, sem videl, da mi kaže 190 ali več (po enostavni formuli max ca 185), sem trening prekinil do umiritve. Bom ga pa spet opasal, ker pa v kratkem odhajam (še dober teden :D ) na vsakodnevni vroči tek po divjini rta Kamenjak, ker bi rad preiskusil vsaj na približno odziv na bolj ekstremne razmere. Toliko za občutek. Prilagam še en zanimiv članek http://running.competitor.com/2012/02/training/three-reasons-to-rethink-heart-rate-training_47287. Drugač pa z ali brez, sam, da se laufa :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA