Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Čestitke Žani in čeprav je naredila res VELIK korak zase in tudi za druge rekreativce v Sloveniji, ki prav tako "sanjamo"..se moram žal strinjat z Maretom.

To kar se dogaja v slovenskem športu, ja žal je to prisotno že tut v rekreativnih vejah športnega udejstvovanja, je na trenutke že prav sramotno. Pa s tem ne ciljam na Žanin primer, niti slučajno, je še veliko dugih, veliko hujših oblik šikaniranja, zapostavljanja in namernega metanja polen pod noge pri nas.

Je že tako, da je Slovenija ena navadna kavbojska vasica (v svetovnem merilu) kjer se par kavbojcev in indijancev tepe med sabo za oblast, športniki pa nastradajo... :evil:

Dejansko ni daleč stran opazka kolega, kakor so na psu odnosi v politiki, tako je v športu...in kaj kmalu še bo tako med navadnimi ljudmi. :cry:
Jaz pa se z Maretom ne strinjam. Kolikor vem, je bila za maraton jasna norma in je bilo pač vseeno, ali jo doseže rekreativec ali dirkalec. Od petih dam, ki bi lahko tekle v London, je imela Žana najboljši čas, B normo je tekla tudi Neža Mravlje. Jaz bi z veseljem gledal na OI obe, pa me ni nihče vprašal.
Tudi argument o rekreativnih maratoncih versus uveljavljenih 'ostali doma' ni nevemkako trden: verjetno so pri posamezni disciplini leta in izkušnje prednost, drugod manj. Enako veljaven kot tvoj je argument: 'saj je že enkrat/dvakrat poskusil/a - kdo pa garantira, da mu/ji bo zdaj pa res uspelo?'
In še 'narodnogospodarski' vidik: se mi zdi, da je za motivacijo in identifikacijo rekreativcev ('morda pa zmorem tudi jaz?') maraton enostavno najbolj primeren. Večina ostalih atletskih disciplin je za one, ki niso močno specializirani in motivirani že v rani mladosti, tehnično prezahtevnih.
ton napisal/-a:Čestitke!
Včeraj sem nekje (202?) zasledil zgodbo, kako je AZS zaposlila Kejžarja z idejo, da počasi nabere ekipco za Rio, on pa je bil preveč priden in je našel dva talenta že za London... TO je tisto vizionarstvo, tisti preskok, ki dela čudeže!
Čestitke še enkrat Žani, njenim Žirovcem in Kejžarju in dejmo, Kobe!

:laola
Čestitke Žani, upam da na naslednji olimpiadi ne bo edina Slovenka v maratonu. Tudi Kobetu želim uspeh in željo, da mu v Rio še kdo dela družbo.
ton napisal/-a:Jaz pa se z Maretom ne strinjam. Kolikor vem, je bila za maraton jasna norma in je bilo pač vseeno, ali jo doseže rekreativec ali dirkalec.

Točno tako.
Sploh pa ... a se ne spomnite več debat o tem, ali bi profesionalnim športnikom omogočili dostop na olimpijskih igrah? Recimo ameriški košarkarski reprezentanci. Zdaj gre očitno debata v drugo smer in naj bi na OI tekmovali le profesionalci?
Pred 100 leti Žana ne bi mogla tekmovati na olimpijskih igrah, pa ne le zato, ker takrat ni bilo ženskega maratona, ampak tudi, ker bi bila za takratne razmere preveč profesionalna - dogajalo se je, da so diskvalificirali nekoga že zato, ker so mu kdaj v življenju plačali kakšno startnino.
Ne vem s katerim delom se ne strinjaš, pa mi je v bistvu vseeeno, saj ima vsak pravico do svojega mnenja. Če je norma merilo, bi morala veljati za vse, ne pa da Buč, ki je tudi dosegel normo, pa je hkrati kandidat za mnogo višja mesta, ostane doma. Če je merilo poleg norme tudi uvrstitev, potem so na olimpijskih igrah naši maratonci lahko samo gledalci. Sploh v maratonu so očitno te norme veliko preveč ohlapne, med drugim tudi zato, ker so proge nestandardizirane. Tako lahko nastopajo tudi tekmovalci, ki zasedajo mesta pod 500 na svetovni lestvici. Naj ti mimogrede povem, da je normo debelo preseglo vsaj 250 Kenijcev, čez 100 Etiopijcev, 88 Japoncev, 23 Maročanov, 16 Korejcev itd. Ne vem koliko več jih je v resnici preseglo normo, ker svetovna atletska zveza ne vodi in objavlja lestvic s tako slabimi rezultati kot je norma B.

Glede profesionalcev pa je stvar zares čudna. V večini športov za profesionalce ni omejitev, ne morejo pa nastopati boksarji in nogometaši.
Spremljanje maratona žensk na hrvaški televiziji je bilo zelo zanimivo, ker je komentator zelo navdušojoče govoril o hrvaški tekmovalki. V naslednjem trenutku je v prisotni družbi nekdo vprašal a imamo tudi mi našo predstavnico. In potem so se začele primerjave...med slovenko in hrvatico...
Odlično, da smo imeli predstavnico na OI. Če ste kdaj na Hrvaškem poklepetali s hrvaškimi tekači, potem veste, da Hrvati zelo spoštljivo govorijo o visoki kulturi rekreativnega teka (predvsem v smislu masovnosti) v SLO. In hudirja, da potem ne bi imeli predstavnice na OI. Tisočkrat bravo Žana - veselo in motivirano treniraj do naslednjih OI.
StaraKost napisal/-a:...profi boksarji najbrž ne morejo nastopati, ker ima "amaterski" boks, ki velja na OI, drugačna pravila.

To je le manjša ovira. Tudi profesionalna košarka ima bistveno drugačna pravila, pa se igralci temu za OI nekako prilagodijo. V bistvu je pri boksu celo manj razlik kot pri košarki. Še največja razlika je v trajanju borbe, ker se amaterski boks že konča, ko se profesionalni šele dobro začne. Zato je pri amaterjih pomembna predvsem tehnika in število čistih udarcev, pri profesionalcih pa poleg tega še vzdržljivost in sposobnost prenašanja udarcev. Ampak bistvo je v tem, da je profesionalnim boksarjem onemogočeno sodelovanje, čim so enkrat imeli en sam profesionalen dvoboj, pa čeprav je plačilo profesionalnim boksarjem (tudi našemu svetovnemu prvaku) nižje od plačila podpovprečnim evroligaškim košarkarjem (recimo najdražjim pri Union Olimpiji).
...ni samo trajanje borbe, tudi velika razlika v teži rokavic in zaščitni čeladi, to spremeni veliko stvari pri načinu boksanja. Pa pustimo to, ker ni pomembno. Bolj moti to, da ne morejo sodelovati, čeprav bi boksali po "amaterskih" pravilih.
Točno to. Vidim, da se spoznaš tudi na boks (jaz sem ga v mladosti nekaj časa celo treniral). Ja tudi rokavice in čelada so zelo pomembna razlika in prav tako pripomorejo k temu, da je v amaterskem boksu pomembnejša hitrost in tehnika kot moč in vzdržljivost (čeprav bo vsak trener rekel, da dober boksar v vsakem primeru rabi vse našteto, pa še taktiko).

Pa da se dotaknem še panoge, za katero vem, da ti je blizu. Pri kolesarjenju bi človek rekel, da je stvar enaka na SP in OI, pa je v resnici daleč od tega. Kako pomembna je razlika v velikosti ekip so se lahko letos prepričali Britanci.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA