Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 vencelj
Nečesa pa ni še nihče omenil:
:arrow: čudi me, da se tekaški začetniki pogovarjajo o tem, kako bodo pretekli maraton :!:
Tu mislim, da ima dr. Branko Škof s Fakultete za šport kar prav (povzemam njegovo mnenje iz revije tekač.si):
Kdaj je čas za prvi maraton?
...tekač začetnik naj bi se loteval tekmovalnega nastopanja postopno, od krajših proti daljšim razdaljam. " Velja nepisano pravilo, ki pravi: Kakršna je prva številka razdalje, na kateri bomo nastopili, toliko let naj bo tudi priprav!"...
in naprej: "Ljudje si danes želijo zelo hiter napredek, a zaradi velike želje in neracionalnega povečanja vadbe pride tudi do poškodb".
itd.

LP
Uporabniški avatar
 nordnung
vencelj napisal/-a:Kakršna je prva številka razdalje, na kateri bomo nastopili, toliko let naj bo tudi priprav!"[/i]...LP

Hmm, tole pa zveni zanimivo...
Uporabniški avatar
 tae
Moram se še jaz oglasiti, čeprav uradnega maratona še nisem pretekel. Kljub temu, da tečem že 7 let, maratona še nisem sposoben preteči. Mesečno delam med 200 in 250 km, vendar si na maraton ne upam, dokler jih ne bom tekel vsaj 300. Za to pa enostavno nimam časa. Nekaj mesecev nazaj sem mislil, da me bo potegnila želja za maratonom, ker sem polovičko uspel spraviti pod 1:20. Sedaj me je ta želja minila. Maraton je muka, kakorkoli pogledaš in vsi ga niso sposobni preteči, čeprav tekaški forum kar žari od celo ultramaratonskih zgodb.

Teorija iz literature:

10 km tekma :arrow: tedensko vsaj 40 km
21 km tekma :arrow: tedensko vsaj med 50 in 60 km
42 km tekma :arrow: tedensko vsaj med 70 in celo do 100 km

Seveda so tu izjeme, ki uspejo zadevo preteči tudi s precej manjšo kilometražo.

Je pa pri maratonu po mojem še en dejavnik, to so genska počasna mišična vlakna. Nekateri ljudje enostavno lažje natrenirajo vzdržljivost (tudi takšnih imamo na forumu cel kup).

Tako kot je Vencelj opazil je tudi mene zmotilo sledeče: ljudje so začetniki in sprašujejo o maratonu. Lotite se najprej 5 km razdalje, pa nato 10, kasneje 21 in čez nekaj let 42. Ampak ne, v Sloveniji je značilno, če hočeš biti IN, moraš takoj preteči maraton, čez ene pol leta ultra maraton, po enem letu miganja pa presedlaš na triatlon, ker ti tek ni več dovolj. Skregano z mojo logiko mišljenja, ampak o.k.

Ljudje, imejte spoštovanje do te razdalje, prvi človek, ki je to pretekel, je umrl.
 Igi69
Ma lepo vas prosim, nekateri pa res pretiravate.

Če si pač rekreativen tekač, tako kot jaz in če zmoreš tri mesece zapored preteči 200 km na mesec ne da bi staknil poškodbe, boš brez problema odtekel maraton pod 4 urami.

Za rekreativne tekače je maraton pod 3.30 dosegljiv brez kakršnekoli znanosti glede prehrane in brez kakšnih norih kilometrov na teden. Važna je zmernost in vztrajnost.
Uporabniški avatar
 ris9
Delno se strinjam in z Vencljem in z Taeom se pa tudi z Igi69. Vsak ima po moje delno prav. Vencelj je predstavil kako naj bi bilo in sam mislim da bi se vsaj polovično ljudje tega morali držati.
Tae je povedal svojo zgodbo, ki je tudi super razmišljanje (sploh zadnji stavek :D ) ampak tukaj bi dodal: zate pa nebi smelo biti dvoma, da pretečeš en maratonček glede na tvojo zgodovino teka in še celo tam okoli 2:50 bi ti napovedal rezultat 8) 8) Sem pa mnenja, da se ravno z rezultatom obremenjuješ in zato ne probaš. Jaz sem v prvo lani šel res po svojem planu v glavi in po prenekaterih navodilih iz neta, iz foruma in osebno iz raznih tekov po gorenjski (to je: 3:25 min/km je bila moja povprečna hitrost na večini 10km razdalj na tekmah , 3:30 min/km na 21km razdaljah iz tega nekako sledi da naj bi 3:35 - 3:40 min/km pretekel tudi maraton ampak sam sem si v glavo vpičil da ne bom trpel preveč med svojim prvim in sem si postavil vse skupaj na 3:45 min/km in se tega držal - vsaj po večini :D :D ).
Mnenje Igi69 mi je pa tudi všeč, ker se dela preveč ene znanosti iz maratona. Preteči celega tam v 4ih urah, če tečeš pol leta REDNO (kot redno štejem 5x na teden) in kdaj pa kdaj na teku pretečeš tam okoli 30km si pripravljen tudi za preteči maraton, seveda pa se ne smeš zaganjati, ne smeš se prepustiti "hordi", ki bezlja na štartu...
Po pameti! To je moje bistveno priporočilo.
O kakšnih ultrah pa sam ne razmišljam :D :D , ker je 42km kar dovolj pa še to za 1x na leto trenutno..
Je pa tudi res, da je vse več tekačev na tekmah, ki pridejo premalo pripravljeni!! Tisto pa tudi mene precej zjeza, ker imajo potem reševalci kar precej dela!! Že tako, tudi če si vrhunsko pripravljen, se ti kaj rado zgodi kaj nepredvidljivega.
No verjamem, da je ta dr.Škof res stručko kar se teka tiče, samo da pa reče, da rabiš za maraton 42let in 195dni priprav, ta pa je malo huda...kot je še bolj hudo to, da bi človek za 5km tek rabu 5 let priprav. Dejte no dejte, to je pa res "vzpodbudno" sporočilo za "kavčarje" in ljudi, ki bi jih morda ravno taka izjava poznavalca odvrnila od tega, da bi začeli tečt... :roll:

Absolutno se strinjam z delom, kjer pravi, da ljudje v preveliki želji pregorijo in se poškodujejo, ker ne poslušajo svojega telesa in gredo z glavo skozi zid, to drži..videvam to vsak dan na mojih tekaških treningih. Ljudje pač pozabljajo, da tek na 5km ni enako maraton...da prvega pretečeš v nekaj minutah, medtem ko za maraton porabiš nekaj ur!

Ampak "strašiti" ljudi z maratonom na tak način je neumnost..izpade tako, kot da si ljudje, ki so danes sposobni preteči maraton ne želijo nove konkurence..sicer mal za lase privlečeno, ampak je res...to je evolucija...danes preteče maraton xy Slovencev, čez 10 let ga bo preteklo xyx Slovencev...pa če se mi na glavo postavimo. Tak to je in pika.

Tut jz sem prepričan, da se z nekim normalnim treningom in pravim pristopom, ter razčiščenimi pojmi okoli ciljev, da pretečt maraton brez prevelikih muk. Jasno pa je, da nič ne gre z danes na jutri, ali kot je dejal svetovni prvak v triatlonu:

"Sestavljen sem iz vseh tistih 364 dni treningov, ko me ne vidite in ne samo iz tistega 1 dne, ko je dirka po TV."
Uporabniški avatar
 StaraKost
Igi69 napisal/-a:Ma lepo vas prosim, nekateri pa res pretiravate.

Če si pač rekreativen tekač, tako kot jaz in če zmoreš tri mesece zapored preteči 200 km na mesec ne da bi staknil poškodbe, boš brez problema odtekel maraton pod 4 urami.

......da bi realizirali povdarjeno, večina rekreativnih tekačev, ki se pred začetkom teka ni ukvarjala s neko drugo športno disciplino pa potrebujejo kar nekaj časa. Pri tem sem siguren, da jih takšno kilometražo vsaj 1/3 ne bo mogla preteči brez poškodbe, če niso od prej "utrjeni". To namiguje na to, da ta naloga vseeno za večino začetnikov, ni tako lahka.
Ne pozabit, da vsi nismo iz enakega testa. Tisto, kar je za enega lahko je za drugega nedosegljivo, čeprav vložino v trening enako časa in imamo enake želje :D .
Uporabniški avatar
 dexi27
Jaz sem bil tisti, ki sem napisal prvi odgovor o tem da bi mogla bit razdalja na teden vsaj dvakratna razdalja tekmovanja. V tem primeru vsaj 80 km.

Bom zdaj mal več napisal o tem kaj mislim. Najprej je moje mnenje, da je maraton v bistvu zadnja stopnja rekreativnega tekača. Vsak, ki se začne pripravljati na maraton ima oz. mora imeti določeno število kilometrov in tekem na t.i. nižjem rangu, se pravi na krajših razdaljah, tja do malega maratona. To pa ne pomeni, da greš na eno 10ko pa na polovičko pol pa že na maraton. po moje bi moralo to pripravljalno obdobje trajati vsaj dve sezoni in konec druge sezone bi lahko bil zaključen na nastopu na maratonu.

Kar pa se tiče kilometrov, pa je za dokaj dostojen nastop potrebno preteči kar nekaj kilometrov na treningih. Sam se sicer ne držim nekih napisanih treningov pa tud tek ni moj edini šport. Pa vseeno vem, da če treninge sestavljajo določeni načini teka in če tečeš vsaj 4 do 5 krat na teden in je od tega en trening t.i. dogi tek pol se kaj hitro nabere 80 km in več.

In pa na koncu še moje mnenje, le dobra kilometrina v nogah je pogoj za uspešen nastop na maratonu :wink:
Uporabniški avatar
 Loni
Matej_Tarahumara napisal/-a:No verjamem, da je ta dr.Škof res stručko kar se teka tiče, samo da pa reče, da rabiš za maraton 42let in 195dni priprav, ta pa je malo huda...

Malce narobe si prebral!!!

vencelj napisal/-a: Kakršna je prva številka razdalje, na kateri bomo nastopili, toliko let naj bo tudi priprav!"...

Se pravi 4 leta in ne 42 :wink: .

PS Drugače jaz spadam med vzdržljivce in nikoli ne bom pretekla maratona okoli 3:30, ker se mi enostavno ne da pripravljati za kaj takšnega, sem z rezultatom okoli 4ih ur čisto zadovoljna.
Uporabniški avatar
 muc
Zanimivo branje ampak moje mnenje je "sto ljudi sto čudi" :wink:
Mislim, da kar velja recimo zame še zdaleč ne velja za nekoga drugega...sam se v razne statistike in preračunavanja ne mislm, spuščat (ker nimam pojma :lol: ) vem pa, da preteči maraton le ni tako enostavno in sigurno zahteva prej kar nekaj pretečenih km...brez ni nič.
Moja teorija je bila, da se preizkusim pretečt prvi maraton ko mi uspe "spravit" čas na 21-tki pod določen čas...prvi polmaraton je bil 12 LM, prvi maraton pa 16 LM...uspešno zaključen, brez prevelikih monogovorov med tekom! :wink:
Se pravi, če pogledam pri sebi cca. 4 leta teka, pred dnevom D...aja pa še to, prej nisem bil noben športnik ampak samo en, ki je imel cca. 20kg več... :D

See ya :wink:
Uporabniški avatar
 dexi27
muc napisal/-a:Se pravi, če pogledam pri sebi cca. 4 leta teka, pred dnevom D...aja pa še to, prej nisem bil noben športnik ampak samo en, ki je imel cca. 20kg več... :D

See ya :wink:

Tak kot večina nas :mrgreen:
Loni napisal/-a:
Matej_Tarahumara napisal/-a:No verjamem, da je ta dr.Škof res stručko kar se teka tiče, samo da pa reče, da rabiš za maraton 42let in 195dni priprav, ta pa je malo huda...

Malce narobe si prebral!!!

vencelj napisal/-a: Kakršna je prva številka razdalje, na kateri bomo nastopili, toliko let naj bo tudi priprav!"...

Se pravi 4 leta in ne 42 :wink: .

PS Drugače jaz spadam med vzdržljivce in nikoli ne bom pretekla maratona okoli 3:30, ker se mi enostavno ne da pripravljati za kaj takšnega, sem z rezultatom okoli 4ih ur čisto zadovoljna.

Ups, moja napaka...se mi je zdelo, da to ne more biti res...se opravičujem dr.Škofu. :oops:

Pa še vseeno se mi zdi 4 leta VELIIIIKO...ampak bom raje tiho..se bom konec Oktobra začel oglašat in pametovat.. :mrgreen:
 spela*
tae napisal/-a:Moram se še jaz oglasiti, čeprav uradnega maratona še nisem pretekel. Kljub temu, da tečem že 7 let, maratona še nisem sposoben preteči. Mesečno delam med 200 in 250 km, vendar si na maraton ne upam, dokler jih ne bom tekel vsaj 300. Za to pa enostavno nimam časa. Nekaj mesecev nazaj sem mislil, da me bo potegnila želja za maratonom, ker sem polovičko uspel spraviti pod 1:20. Sedaj me je ta želja minila. Maraton je muka, kakorkoli pogledaš in vsi ga niso sposobni preteči, čeprav tekaški forum kar žari od celo ultramaratonskih zgodb.

Jaz pretečem na mesec manj, pa grem spet na maraton. :wink:
Ugotavljam, da mi je maraton užitek, prav tako so mi bile obakrat užitek dolge trojke.
Ker se namreč ne obremenjujem s tempom. V nasprotju s tem mi je lahko 10ka včasih prava muka. :shock:

Ljudje, imejte spoštovanje do te razdalje, prvi človek, ki je to pretekel, je umrl.

Ah, tae, tudi marsikateri današnji maratonec bi umrl, če bi moral maraton preteči v enaki opremi. :wink:
Uporabniški avatar
 Misho76

Ah, tae, tudi marsikateri današnji maratonec bi umrl, če bi moral maraton preteči v enaki opremi. :wink:[/quote]

Fidipedes je umrl zaradi izčrpanosti in teh 42 km je bila samo pika na i, ki je vodila k sesutju njegovega organizma, ko se je ustavil. Glavni razlog tiči predvsem v tem, da je pred tem tekel v Šparto prosit za pomoč (ki so jo zavrnili :( ) in naredil 320 km v 36 urah ter se potem še cel dan boril :shock: Danes ga ni takega junaka :wink:
 Dolgi
Z vsem dolžnim spoštovanjem do dr. Škofa (bil je moj prof atletike na faksu in po njegovem programu se pripravljam) tud on ustreli kdaj kozla :shock:
Drugače pa ja, zame je edina prava razdalja maraton in tudi v triatlonu bi rad opravil z ironmanom in ne sprint tri in tudi na mont blanc bi rad prlezu in ne na Šmarno...
In VEM!!! da bova z Matejem Tarahumaro konec oktobra pretekla LM42, pa tud če se bova zadnjih 10 km vlekla po vseh štirih in tako vsem starim modrecem na TFju pokazala da se motijo...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA