Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Loni
Na Ajdovščini se bom drla poleg TF zastave in navijala za vse po vrsti. In to dalj kot 3 ure in pol.

PS Dr. Škof je rekel, da z mojim nivojem železa v krvi lahko o maratonu samo sanjam... Ne meni takih zadev govorit, 3 mesece kasneje sem ga, sicer turistično, v 4 h in 20 min pretekla. Hemoglobina še danes nimam 140. Pa grem vseeno poskušat srečo v Amsterdam :wink:
Loni napisal/-a:Na Ajdovščini se bom drla poleg TF zastave in navijala za vse po vrsti. In to dalj kot 3 ure in pol.

Do tja nem priteku..si nora?! :lol: Ko sm nazadnje gledu traso LM tut nism kje Ajdovščine vidu..razsvetli me prosim, zelenca in neznanca...kje in kaj je ta Ajdovščina? :shock:
 luks
Dolgi napisal/-a:In VEM!!! da bova z Matejem Tarahumaro konec oktobra pretekla LM42, pa tud če se bova zadnjih 10 km vlekla po vseh štirih in tako vsem starim modrecem na TFju pokazala da se motijo...

Saj so "modreci" že napisali, da ni dvoma, da je skoraj vsak zmožen končati maraton. Point je v tem, da ga tudi pretečeš brez večjih posledic - se pravi greš čez par dni spet z veseljem na en tek. :wink: To je prvič tudi moj cilj za letošnji LM, tečem pa četrto sezono.
Uporabniški avatar
 Scooby
Sem hotel ravno to napisat, ker je že Luks napisal. Ne vidim poante v tem, da greš na tek tako nepripravljen, da ga komaj odtečeš in da si potem še ves teden sesut da niti kilometra ne moreš narediti. :roll:
 spela*
Matej_Tarahumara napisal/-a:
Loni napisal/-a:Na Ajdovščini se bom drla poleg TF zastave in navijala za vse po vrsti. In to dalj kot 3 ure in pol.

Do tja nem priteku..si nora?! :lol: Ko sm nazadnje gledu traso LM tut nism kje Ajdovščine vidu..razsvetli me prosim, zelenca in neznanca...kje in kaj je ta Ajdovščina? :shock:

Takratk boš že skoraj na cilju. :D
https://maps.google.com/maps?q=ljubljan ... 2&ie=UTF-8
OK, vse jasno spela*, hvala za INFO. :D

Kar se pa regeneracije po maratonu tiče, mislim, da je povsem brezpredmetno na tej točki debatirat o tem. Prvo mormo začetniki maraton "natrenirat", pol ga mormo odtečt (al pa odhodit, kakor kdo), pol bomo pa vidli, kake so kasnejše posledice.

Čeprav mislim, da je vsaj nama z Dolgi-m in verjetno še komu od začetnikov jasno, da bodo posledice po maratonu hujše kot pri drugih tekačih tut zarad tega, ker se nanj ne pripravljama leto ali več in najina "baza" ni takšna, kot pri tekačih z daljšim stažem. Jz sem in bom to sprejel in nikakor ne pričakujem nedeljskega sprehoda in potem ponedeljkovega slavnostnega poskakovanja po tekaških stezicah..tako "zelen" pa tut nisem.

Kar se pa poante maratona za začetnike tiče, to je odločitev vsakega posameznika, da gre odtečt maraton..in kdaj ga gre odtečt in kako pripravljen ga gre odtečt...moralizirat zdaj in govorit, kak je to nespametno in ne vem kaj vse še - le zakaj nam je začetnikom tega treba že 3 mesece pred maratonom se sprašujem? :?
Uporabniški avatar
 StaraKost
Dolgi napisal/-a:In VEM!!! da bova z Matejem Tarahumaro konec oktobra pretekla LM42, pa tud če se bova zadnjih 10 km vlekla po vseh štirih in tako vsem starim modrecem na TFju pokazala da se motijo...

...vsi s takšnim razmišljanjem delajo veliko škodo in sramoto vsem rekreativnim prireditvam. Prav zaradi njih največkrat tulijo rešilci in beremo, kako je rekreacija škodljiva :mrgreen:.
Na rekreativni prireditvi tudi, če jo vzameš tekmovalno, moraš vsaj malo uživati in se ne obnašati, kot da gre za življenje ali smrt :mrgreen: .
Uporabniški avatar
 Misho76
Berem vse tole in mi še vedno ni jasno nekaj :arrow: če sta se že odločila in vesta, da je to to, da bosta pretekla LM in ker sta ornk samozavestna (za kar vama držim palce gor) ter imata sigurno splaniran že trening, ki ga že aktivno izvajata, zakaj potem sprašujeta vprašanja kaj, kako in zakaj, če vama odgovori, ki vama ne ustrezajo povzročajo samo slabo voljo :? Če pa vzrok tiči v samohvali in potrebni psihični podpori, da to kar delata je ok je pa to druga zgodba. Včasih je bolje biti tiho, stvar oddelati in potem žeti uspehe slave. Žal - zarečenega hruha se največ poje. Želim pa vama veliko sreče ter psihofizične moči da odtečeta teh 42,1 km. Godspeed :mrgreen:
 Ula*
Tečem že 5 let, bolj intenzivno zadnji 2. Pretekla veliko desetk, lansko leto na LM 21km, brez težav. Do danes, mnogokrat tudi 35+ kilometrov po zelo hribovitem terenu. Pa sem sposobna preteč 42km? :?: Bom ugotovila 1.9. :D
Uporabniški avatar
 Miroslav
Dolgi in Matej!

Če sta se odločila, da bosta na LJ maratonu pretekla 42,2 km, bosta to, verjemita, tudi storila.
Če ima tekač željo in voljo za kaj takega, to s trmo tudi stori. Proti koncu maratona, ko je telo že izmučeno in noge pošteno boleče, lahko glava pripelje tekača v cilj. Tudi Zdravko, eden najboljših slovenskih ultramaratoncev to trdi in ima prav.
:clap:
Jaz sem na svoj prvi maraton leta 2006 šel popolnoma nepripravljen. Zgodilo se je tako, da se je tretji član ekipe za vojaški maraton Mozirje - Logarska dolina (kateri je po mojem najtežji slovenski maraton) poškodoval in mene so dobesedno napiz...., da sem šel zraven. Prvih 25 km je šlo super, po Lučah pa dobesedno tekaški zid. :roll:
In sem prišel v cilj. :!:
Z časom 4 ure in 6 minut, kar sploh ni slab čas za ta maraton. Ampak zadnjih 17 km sem se vlekel, hodil, malo tekel, tisočkrat izrekel "prekl.... breg", ampak prišel sem v cilj.
Ker sem imel to željo in trmo, da ne bom odstopil za nobeno ceno.
Po maratonu sem sicer imel pošteno krizo, slabo mi je bilo, motilo se mi je, bruhal sem, ampak to zaradi tega, ker sem med potjo šel večinoma na vodo in nekaj malega hrane. Ni bilo izkušenj.
Na maratonu je potrebno vnašat dovolj tekočine, soli, ogljikovih hidratov, pa magnezij je zelo dobrodošel.
Vidva samo pojdita.
Pa veliko sreče.
:D
Miroslav napisal/-a:Dolgi in Matej!

Če sta se odločila, da bosta na LJ maratonu pretekla 42,2 km, bosta to, verjemita, tudi storila.
Če ima tekač željo in voljo za kaj takega, to s trmo tudi stori. Proti koncu maratona, ko je telo že izmučeno in noge pošteno boleče, lahko glava pripelje tekača v cilj. Tudi Zdravko, eden najboljših slovenskih ultramaratoncev to trdi in ima prav.
:clap:
Jaz sem na svoj prvi maraton leta 2006 šel popolnoma nepripravljen. Zgodilo se je tako, da se je tretji član ekipe za vojaški maraton Mozirje - Logarska dolina (kateri je po mojem najtežji slovenski maraton) poškodoval in mene so dobesedno napiz...., da sem šel zraven. Prvih 25 km je šlo super, po Lučah pa dobesedno tekaški zid. :roll:
In sem prišel v cilj. :!:
Z časom 4 ure in 6 minut, kar sploh ni slab čas za ta maraton. Ampak zadnjih 17 km sem se vlekel, hodil, malo tekel, tisočkrat izrekel "prekl.... breg", ampak prišel sem v cilj.
Ker sem imel to željo in trmo, da ne bom odstopil za nobeno ceno.
Po maratonu sem sicer imel pošteno krizo, slabo mi je bilo, motilo se mi je, bruhal sem, ampak to zaradi tega, ker sem med potjo šel večinoma na vodo in nekaj malega hrane. Ni bilo izkušenj.
Na maratonu je potrebno vnašat dovolj tekočine, soli, ogljikovih hidratov, pa magnezij je zelo dobrodošel.
Vidva samo pojdita.
Pa veliko sreče.
:D

Evo to je to...to bi človek pričakoval od soforumašev, hvala Miroslav! :clap:

Zabeleženo: sol, ogljikovi hidrati, magnezij in tekočina! :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
Kako smo si različni. Zaradi desetletij konstantnega treninga in dobre kondicijske pripravljenosti iz drugih športov sem siguren, da če bi šel jutri na maraton bi ga "pretekel" v boljšem času, kot večina tisih, ki se pogumno nepripravljena odloča na to početje neoziraje na morebitbe posledice in "zamere".
Kljub temu mi to ne pride na misel, ker po toliko letih treniranja dobro vem, da za preteč takšno distanco v za mene spodobnem času, moje noge še niso pripravljene in bi mogoče po nepotrebnem riskiral kakšno poškodbo.

To da bi mi bil edini cilj samo premagati 42 km mi se zdi totalno brez veze. Ko čas ni omejen je tega praktično sposoben skoraj vsak zdrav človek. Ko sem bil v vojski pred 40 leti, smo parkrat šli na marš v popolni bojni opremi in polnimi ruksaki. Tri dni smo skoraj cele dneve in noči samo hodili se preganjali in streljali. Večina njih je bila na kaj takega nepripravljena, pa so vseeno vsi preživeli. Sam tega nebi nikoli počel ali ponovil.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 07 Avg 2012, 14:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Virtus
Za večji izziv si vzamite pretečt 21ko v spodobnem času. Spodoben čas pa je odvisen od treningov ( intervali, tek v hrib, dolgi teki, tempo tek...). Pretečt maraton je uspeh, še večji uspeh pa je pretečt 10 km s predhodnim treningom. Velika razlika je tečt intervale, ali pa štancat kilometre v borem tempu. Zelo me zmoti, ko me ljudje vprašajo da kdaj bom šel pa na 42 tečt? Češ da zdaj ko imam nekaj malih maratonov za sabo, zdaj pa več to ni to... O pa je, da sem prišel iz 1h:40min na 1h:30min, je preteklo kar nekaj znoja. Večji izziv mi je izboljšat čas na 21, kot pa se privlečt skozi 42, samo da lahko rečem, da sem pretekel.
Uporabniški avatar
 ugor
Virtus napisal/-a:Pretečt maraton je uspeh, še večji uspeh pa je pretečt 10 km s predhodnim treningom.
:roll: :roll:

Tega ne razumem.
Uporabniški avatar
 Virtus
ugor napisal/-a:
Virtus napisal/-a:Pretečt maraton je uspeh, še večji uspeh pa je pretečt 10 km s predhodnim treningom.
:roll: :roll:

Tega ne razumem.

Pretečt maraton s predhodnjimi dolgimi teki v malenkost hitrejšem tempu od hoje je uspeh, še večji uspeh pa je pretečt 10 km s predhodnjim treniranjem večih elementov teka, kjer je potrebno vložiti tudi precej več truda.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA