Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Mutant
Torej eno čist praktično vsakodnevno banalno vprašanje... ko sem letos začel resneje tekat, sem ugotovil, da toliko kot sedaj perem na roke nisem še nikoli v življenju... oz. skoraj nisem vedel, da se reči sploh perejo, hehe... vržeš v koš za umazano perilo, pa nato nekdo vrže v stroj - nekoč mati, kasneje punca, žena, itd. :) Ker sedaj tečem ali kolesarim praktično vsak dan, je ročno pranje postalo vsakodnevna rutina, porabim preveč vode in še tečno je. :)

Kako se spopadate s temi banalnimi rečmi - recimo - imam tri tekaške komplete (hlačke + majica), s čimer se da kolobarit čez teden, ampak vseeno sproti perem, da se preveč ne usmradijo... a imate po pet ali sedem kompletov, če trenirate vsak dan ali celo večkrat na dan - a jih umažete, kar zašvicane vržete v koš za umazano perilo in nato vse skupaj operete v stroju na programu "ročno pranje" enkrat ali dvakrat na teden ali perete sproti ročno? Malo se mi zdi ne-ekološko trošit toliko vode, ko vsakič perem na roke, pa še ne da se mi, hehehe...
Uporabniški avatar
 pajo
Poleti sproti po teku na roke za 2 tekača. V hladnem času - ker zadeve v naju - nama ni treba tako pogosto prati kot poleti. Dolge pajkice edine šibajo v pralni stroj. Vse ostalo pripada meni od superg dalje.Koliko kompletov? Majic več pajkice gulim ene in iste. Pač redno perem. :D
Uporabniški avatar
 dimmu
Če vprašate mene vam z veseljem odgovorim. Glede na to koliko sem zmetal za tekaško opremo (CW-X oblačila, ZOOT Copate), pa naj to ne zveni kot reklama, vse perem NA ROKE. In to z veseljem. Ni šanse, da bi dal karkoli v stroj. Mi na misel ne pride. Bog ne daj kakšnih mehčalcev in podobne nesnage, ki se zažerejo v tkanino. Samo navadno otroško milo, da se spere "švic" in konec zgodbe.
 Emja
Na roke??? :o :o :o
Kot da ni dovolj gospodinjstva že brez tega. Še likalnika ne uporabljam, kaj šele, da bi na roke prala .... pralni stroj, na 30 stopinj, poln je ob otrocih pa itak zelo hitro...
 Jola
Če je slučajno pralni stroj poln - za občutljivo perilo, 20 min. romajo oblačila tja, brez mehčalca, drugače pa ročno s tekočim detergentom, par kaplic, saj je samo prepoteno. Smo pa trije športniki ! Pa ni hudga , 2,3 minutke, pa je ! Tudi mož to naredi, kdor je po teku ali kolesu bolj prost: jaz hrana, on splakne ali pa obratno....
Uporabniški avatar
 jegart
Jaz večino perem na roke in to da dam tekoče milo za roke malo namočim in operem .Večinoma pa uporabljam mlačno vodo konec tedna pa pralni stroj .Samo čist proti koncu pralnega programa .Cep nogavice in Skins pajkice pa strogo na roke in brez vžemanja .
 vcobra
pri nas damo športno opremo v stroj na ročni program, 30 stopinj pa par kapljic tekočega pralnega "sredstva"...
super se opere, pa do sedaj se mi ni še nič znucalo ali uničilo...
majice perem skoraj po vsakem teku, hlače pa malo manj pogosto...
Odlična tema Mutant, je tut mene mal "zaskreblo" tole pranje na roke, ki se ga grem zadnje 3 tedne..plus tega, da gre moji posebej na živce in ne razume, zakaj ji ne dovolim prat u pralnem stroju je še zamudno in mi odžira že tako težko pridobljen prosti čas, ki bi ga raje namenil familiji...

Bom tut jz od zdaj dalje kr pogumno vklopil ročni program na pralnem stroju, malce tekočega detergenta in gremo naši... :D

Povejte, ali perete tudi športne, tekaške copate kdaj v pralnem stroju? :oops:
Uporabniški avatar
 Mutant
Hehe, hvala za vsa mnenja in odgovore... hja, očitno ko postaneš tekač postaneš tudi perica! ;) Moj pralni stroj nima programa "ročno pranje", pa še velik je - za veliko kg, tako da bo treba nekoč nabavit manjšega in s temi "ročnimi" programi... do takrat pa - na roke... saj ni tako hudo, hehe...

Copat še nisem pral - a obojne ki jih uporabljam - Sole Runner T1 in Merrel Trail Glove se lahko perejo v pralnem stroju, tako da najbrž ni problema, ne vem pa kako je s pasom od Salomona, moram malo preverit... do zdaj ga še sploh nisem pral, samo zračil in sušil na soncu.
Uporabniški avatar
 Misho76
Matej zdravo, jaz vse svoje copate že dolgo perem v pralnem stroju (nizka temparatura, polovičen program). Prej samo odstranim vložek in vezalke ter jih ruknem zraven noter. Opere lepo, do sedaj nobenih težav. lp, Mišo
Uporabniški avatar
 Virtus
Perem po občutku :) Pri meni je tako, da se navežem na eno majico in potem bi vedno tekel v njej. Tako da si kar sproti operem kar potrebujem. Pajkice imam tudi za večkrat, medtem ko imam kratke tekaške hlače do dvakrat, tako tudi majice. Enkrat na mesec operem v stroju, drugače pa na roke po potrebi :)
Uporabniški avatar
 gavi
Živjo!
Pri pranju funkcionalnega perila "švic majic" je bistvo, da se izogibaš mehčalcu. Sam dnevno perem majice na roke,tekaške hlače na par dni. Dovolj je že nežna milnica, da se znoj razgradi. Dvakrat mesečno vse kompletno preperem tudi v pralnem stroju, uporabim čistilo na vodni osnovi iz športnih trgovin, katero ti perilo opere pri nizki temperaturi 30°C.
Perilo mi tako zdrži tudi po par let in še vedno odvajaja znoj.
Kvalitetno perilo je ponavadi sestavljeno iz dveh slojev vlaken, tanjše na notranji strani ob stiku na koži in debelejše na zunanji strani. Ko "švicamo" se znoj prenaša iz tanjših vlaken na debelejše (Kapilarni efekt), kjer se razširi po površini in hitreje posuši.Naša koža je seveda pri aktivnosti suha. Če uporabljamo agresivnejša sredstva se ta vlakna lahko tudi uničijo in ne opravljajo več svoje funkcije odvajanja znoja.

Kar pa se tiče športnih copat pa uporabljam naslednji recept: Iz copata odstranim vezalke in vložke,copate dam v lavor, vanj nalijem mlačno vodo in vanjo našpricam Grangers Footwear Cleaner, da rata milnica. Pustim cca 1 uro, da se umazanija in znoj razgradi, pol jih pa spiram v čisti vodi toliko časa, da se voda več ne peni. Če so fejst umazani, si pomagam še z manjšo krtačko. Posušim jih na hodniku ali na terasi.
(Cleaner 250 ml - čistilni sprey v peni dobiš v Hervisu, Intersportu, Iglušportu...mislim, da stane okol 8 Eur, jest ga mam že celo leto, pa zraven čistim tud gojzerje..)

LP
 hribolazec
Imam kar drage kolesarske hlače cc 160 eur, pa outwet in ostale švic majice in drese, pa nikoli ne kompliciram. Poleti lepo v lavor pa mehčalec za 3 eur /liter pa malo ožamem in lepo na štrik. Pa se mi nikoli še ena majica ni raztegnila ali pa šiv popustil. Pozima pa v stroj in mirna bosna.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA