Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Luka Ljubič
Danijel, tako kot je rekel Starakost ali ta tvoj trening imenujemo tempo tek ali stopnjevanje dejansko ni pomembno (sam bi ga sicer poimenoval stopnjevanje). Kaj bi sam naredil drugače če bi imel namen narediti tempo tek, ali tempo tek stopnjevanje.
Če sklepam glede na par treningov, ki si jih napisal, da je tvoj čas na 10km nekje 34min. Možnosti je več, ali bi naredil daljši tempo tek 10-12km (tempo nekje 3.35 - 3.40/km), ali bi naredil krajši tempo tek 6-8km (tempo nekje 3.30/km), ali bi naredil še kakšno rahlo stopnjevanje npr. 5km (3.40/km) + 5km (3.35/km) ali kaj podobnega z rahlim stopnjevanjem. Kaj je razlika pri teh treningih od tvojega treninga: Da si več časa pri tistem tempu, ki naj bi ga imel pri tempo teku (se pravi nekje 10-15s počasneje na km od tekme na 10km). Pri tvojem treningu začneš 4.00, pa potem 3.50, pa potem 3.40 (šele tukej začneš dejansko s tempo tekom), pa potem 3.30 in 3.20 (in od tukej naprej je že zelo hitro - bolj podobno intervalom kot tempo teku) in 3.10.
Načeloma s tvojim treningom ni nič narobe in je lahko bil čisto ok trening, edino namena tempo teka pa ni izpolnil.

Sigurno drži da ena slaba komponenta lahko zavira napredek v rezultatu, kako ugotovit katera je ta slaba komponenta je pa drugo vprašanje.
Lp
Uporabniški avatar
 Miroslav
Bom še jaz izkoristil to temo za svoje vprašanje. Ker je tu govora samo o tekih na 10 km, nisem našel odgovora. Jaz potrebujem trening intervalov in tempo tekov za 5 km (na sprint triatlonu). Trenutno sem sposoben teči okoli 21 minut na 5 km zaradi slabe tekaške forme (letošnje poškodbe), najboljši čas na 5 km pa sem dosegel lani 19:42. Na triatlonu pa nad 20 minut. Rad bi na triatlonu šel pod 20 minut. Sedaj sem začel izvajati 200 in 400 m intervale. Ali bi moral še krajše oziroma daljše. Daljših počasnih tekov zaenkrat ne izvajam, ker se bojim ponovitve poškodb (vnete tetive narta).
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
Še to: vzdržljivost ohranjam tudi s cestnim kolesom, s katerim naredim kar dosti kilometrov in s hojo v hribe.
:D
 Luka Ljubič
Miroslav napisal/-a:Jaz potrebujem trening intervalov in tempo tekov za 5 km (na sprint triatlonu).

Kot prvo naj povem, da je trening intervalov in tempo tekov brez obsežne "baze" brezpredmeten, lahko celo škodljiv. Torej najprej baza, in nato postopoma tempo teki in intervali...

Pa da nebom filozofiral, ti bom kar odgovoril na vprašanje.
se pravi tvoj trenutni tempo je 4.12/km, željeni pa 4.00/km
Primeri tempo tekov:
-> 8km (4.30/km)
-> 6km (4.20/km)
-> 4km (4.15/km)
Postopoma (ko napreduješ, poskušaš narediti še malo hitreje, se pravi 4km nekje 5-10s/km počasneje od tempa tekme, in vsakega daljšega še malo počasneje)...

Primeri intervalov:
6x 1000m pavza=3min (tempo tekme)
2000m+1600m+1200m+800m+400m p=4min (2000m tempo tekme, ostale vsaka naslednja še malo hitreje)
3x (600m+500m+400m+300m) p=2min, p1=5min (600m 5s/600m hitreje od tempa tekme vsaka naslednja v seriji hitrejša)
5x 2x 600m p=90s, p1=4min (prva 600tka v paru tempo tekme, druga 10s/600m hitreje, ponoviš 5 serij)
12x 400m p=1min (4s/400m hitreje od tempa tekme)
10x 400m p=3min (8s/400m hitreje od tempa tekme)

in tako dalje...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA