prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 dexi27
Berem tole razpravo, ki je čist ušla iz teme al pač ne, saj ne vem no.

Nekaj se mi zdi brezpredmetno in to je iskati primerjavo med nami pa med Kenijci pa ne vem kakimi plemeni še. Pa tud to, da bi mi lahko živeli neobremenjeno in se nebi sekirali za prihodnost je pri nas skor nemogoče. Sploh če živiš neko povprečno življenje "slovenceljna". No to pa bi spet lahk bla čist druga tema :wink:

Kaj čem rečt... Jaz sem eden tistih, ki rad vse preizkusim na svoji koži ker pol lahk najbolje ocenim kako pa kaj. No tako sem tud glede tekaških copat preizkusil že marsi kaj. Od tiste klasike pa sedaj do teh novejših trendov. No morm priznat, da nisem šel v popolno skrajnost bosega teka ampak sem se ustavil pri t.i. minimalističnih modelih. In izkušnje so OK, pač nekaj navajanja na novo tehniko, ker drgač pač ne gre tečt v teh modelih in pa nekja začetnih bolečin, no zdaj pa mi gre čist super in večino copat kupujem takih, ki imajo sedaj minimalno razliko med peto in prsti.

Na drugi strani pa imam tud model ON-k. Ki, sem jih kupu tud iz čistega firbca. In tud z njimi same dobre izkušnje. Dober občutek in odlično blaženje (imam model cloudsurfer).

No da zaključim, moja filozofija zdajšnjega kupovanja copat je, da kupujem modele ki imajo minimalno razliko med peto in prsti in pa da so blaženi :mrgreen:
 sitrader
Rollback napisal/-a:
Aja, pa še o kenijskih otrocih: da večina otrok veliko prehodi in preteče do šole in so zato kasneje dobri tekači, je samo še romantični mit za nas, počasne zahodnjake :D Ravno zadnjič sem bral o najboljših kenijskih mladincih in nobeden od njih nima več kot nekaj sto metrov do šole. :P

Sicer malo off topic, pa vseeno. Nekaj mesecev nazaj sem naletel na en zanimiv članek zakaj naj bi bili afričani (tudi Kenijci) dobri tekači na dolge proge in zakaj so tako prosperirali, čeprav še nekaj desetletij nazaj niso bili niti blizu.

Zdaj jasno je, da imajo sedaj boljše metode dela, najbrž tudi boljše pogoje (pa čeprav niso takšni kot recimo v evropi), ampak bolj me je pritegnilo nekaj drugega. Ugotovitve avtorjev so poudarjale bazo v otroštvu kot primarni vzrok vzpona afriških tekačev. Ideja je bila namreč, da povprečen otrok v afriki (v današnjem času!) veliko in bistveno več prehodi, preteče, se igra, oz. je bolj fizično aktiven od vrstnikov v evropi. Zaradi tega si bistveno bolj ustvari bazo v otroštvu in jo kasneje s pridom nadgradi in izkoristi da postane vrhunski športnik. Ko začne današnji otrok se bolj resno s čem ukvarjat pa je že skorajda kadet oz. mladinec in mu manjka tistih "15 let" osnov. Zato štarta z bistveno slabšega položaja. Možno da zaradi tega nikoli ne bo razvil svojega maksimalnega potenciala (govorim za vrhunski šport) do svojega 25 leta ko je nekako telo doseže svoj vrhunec. Preprosto mu zmanjka časa. Potem pa je "prestar" in mu to preprečuje da bi bil boljši. Mišljeno je na splošno. Vedno obstajajo posamezniki in določeni športi za katere to "načelo" ne velja. Načelo naj bi veljalo za športe, ki so izrazito aerobni (maraton ipd...), manj za druge športe kjer je tehnika bolj pomembna ali pa kjer ni aerobni aparat vse.

Zadeva me je precej pritegnila in postal sem res bolj pozoren na te stvari. V bistvu jih še sam opažam v krajšem obdobju. Recimo ko sem bil jaz otrok, so bili računalniki redki. Televizije se ni gledalo cel dan. Popoldne, če nisi imel še kake druge interesne dejavnosti, si bil na igrišču. V bistvu je bila pogosto kar gužva. Igralo se je vse živo, od skrivanja, do nogometa, kolebnice, neke kvati odbojke, lovljenje itd... V šolo smo hodili peš. To je bilo povsem normalno. Kaj pa danes? Zjutraj, prometni kolaps pred šolo. Halo? Še tisti kilometrček ali manj ne grejo peš. Vse se vozi, vse se pride iskat. Pa danes so vsa križišča blizu šol semaforizirana in ustrezno predelana s klančki. Po šoli pa... hmm... igrišča prazna??? Mogoče kakšen nekaj dela. Razumem da so lahko drugačni časi, da je lahko rekreacija drugje, več drugih interesnih dejavnosti itd... ampak nekako se ne morem znebit občutka da verjetno večina "visi" pred televizijo ali računalnikom. Ali sedaj še pred telefonom kjer klatijo neumnosti in bulijo v facebook, kjer sem zadnjič slišal po radiu, dogajajo tudi resna prepiranja in kreganja ki se lahko "poračunajo" tudi v šolah. Svašta.

Mogoče se pa motim. Ampak se mi zdi da nekaj je na tem. Kenijec najbrž res več prehodi in se giblje kot en slovenc. Vsaj v povprečju.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Copati ON so Švicarski :-)
Meni so še vedno IN

Drugače pa je pri hitrosti teka več odvisno od gena, kot si mislite.
Tudi jaz sem vsak dan laufal v šolo, pa ne morem maratona spravit pod 3 ure??? :lol:
Uporabniški avatar
 Forrest
cresh napisal/-a:A lahko eden malo na hitro pove razlike med modeli Onk? Tnx

Živjo,stric!
Cloudrunner-namenjeni za dooolge vztrajnostne teke,naj bi najdlje zdržale(superge),za tekače nad 75 kg
Cloudsurfer-lažji od cloudrunner,že bolj tekmovalno usmerjeni,za tekače do 75kg-z dobro tehniko teka imaš najbrž po mojem lahko tudi kak kilogram več
Cloudracer-dirkalnik,kajneda
Cloudster -modela nisem sprobal
Drugače pa imaš na spletni strani TC-MOTOSHOP opise ON čudes.
 Gionni
ris9 napisal/-a:Ko jih bodo Kenijci ali Etiopijci imeli obute na kakšnem izmed večjih maratonov in tam z njimi postavili dober rezultat (za njih seveda :) ) jih kupim tudi jaz, do takrat pa ostajam na Mizunu, ki ima fajn modele za vse načine teka od blaženih do manj blaženih za hitrejše teke :D :D :D

Evo, tle imate Kenijca, ki je zmagal en maraton (Zermatt Marathon 2012) z ON supergami :)
Slika
Uporabniški avatar
 ris9
Ravno sedaj bom moral že spet v šoping po nove presižnke pa ni pravih akcij in zato me zanima kolk je cena (končna seveda) za Cloudracerke??
Če je "prava" :D :D bom vseeno sprobal tole "čudo" od tekaškega copata :laola :wink: :wink:
Uporabniški avatar
 RoKo
Uspelo mi je. ON Cloudrunner....ravno ko sem se jih lepo navadil (in oni mene), je počil zadnji "feder" na peti (notranji). To mi je uspelo po 230 km teka. Ali so copati zdaj za v smeti? Je možno kako popravilo? Lepilo verjetno ne bo držalo.
Sicer pa so se dobro obnesli, predvsem noge po teku so bile spočite.
Uporabniški avatar
 RoKo
Tcsport ne odgovarja na reklamacijsko sporočilo. Jih pač ne briga, kaj se zgodi z izdelkom, ko je plačan.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Jaz jih pa kar pridno nosim. Uporabljam jih tudi za makadamske površine in celo na Pohorje in nazaj. Je pa res, da mi je bolj všeč novejši rumeni par, kot prejšnji moder. Seveda so boljši materiali, ne barva :lol:

in tako sem zapisal svoj 4.000 post na TF 8)
Uporabniški avatar
 RoKo
Bravo Zdravko4000. Tud jaz sem imel (torej še imam rumene)Sedaj jih bom uničil do kraja na grobem makadamu in na Snežnik. Napolnil sem praznino v fedru z neko maso (od avtokleparja) ki se ne strdi kot kamen, tako da morda bodo zdržali še kak km. Škoda. Za noge so bili zelo blagodejni.
Uporabniški avatar
 dexi27
Mal hitr si obupal s tole reklamacijo, jaz bi jih pobasal in jih nesel nazaj pa mogoč bi še kak meilček namenu v Švico pa bi pol vidli kak pa kaj... :evil:
Uporabniški avatar
 MojcaZ
Gledam ON-ke in se ne morem odlociti. Mi lahko prosim malo svetujete? Rabila bi za trso podlago, npr. makedam in asvalt.
Hvala za prijaznost!

Lp, Mojca
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 27

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA